Apirilaren 17 Nekazarien Borroken Nazioarteko Eguna dela baliatuz eta “Egurra ta Kandela” izenpean, Gipuzkoako baserri agroekologiko batzuek dekalogo bat plazaratu dute. Hemen dago irakurgai eta atxikimendua emateko aukera dago berau sinatuta edo egurratakandela@gmail.com helbidera idatzita.
Dekalogo horretan, baserri agroekologiko horiek adierazi dute dagoeneko pairatzen ari direla klima aldaketaren ondorioak. Klima aldaketaren jatorria “gizakiok naturarekiko dugun harremanean” dagoela azaldu dute, haien hitzetan, natura “gure nahieran ustiatzeko dagoen plaza” moduan ikusten baitugu. “Baliabideen xahuketaren” ondorioz, “eskasia” pairatzen ari garela oroitarazi dute: gasolioa, gasa, mineralak... “Krisi ekosozialaren aurrean” egin behar dena “mundua ikusteko, pentsatzeko eta sentitzeko era” aldatzea dela diote: “Heldu behar dugu irudikatzera ongizate material gutxiagorekin, orain bezain ongi edo hobeto bizi ahal garela. Munduko mugak, eta bakoitzarenak, onartzea besterik ez zaigu gelditzen; onartu eta horiekin bizi eta lan egin”.
Azpiegitura “erraldoiek” krisia areagotu egiten dutela salatu dute eta “espazio naturalak behar-beharrezkoak ditugula egun geure burua elikatzeko eta babesteko, eta zer esanik ez ondorengoek, kontuan izanda klimaren aldaketaren lehen zantzuak baino ez ditugula ikusi”.
Horretarako, “politika eta estrategia eraginkorrak” bultzatzearen alde egin dute: “Pertsonek izan behar dute neurria eta ardatza; eta lortu beharko lukete komunitateek elikadurarako, osasunerako eta hezkuntzarako eskubideak ziurtatuta izatea”. Elikadurarako eskubidea ziurtatu ahal izateko, politika publikoek “ezinbestean jendea baserrietara eta lurrera bueltatzea” ahalbidetu behar dutela exigitu dute.
Nekazaritza eta abeltzaintza agroekologikoak babestu eta bultzatu behar direla defendatu dute, “eredu agroekologikoak bakarrik aukera ematen duelako lurrarekin, animaliekin eta pertsonekin bat eginez lan egin eta bizitzeko; beti ere natura errespetatuz”.
Horren aurrean, “tamaina handiko eta hiperteknologizatutako baserriak alboratu” behar direla diote eta “baserri txiki anitz –jarduerei eta saretzeari begira– asko bilatu”.
“Gure herrikideak elikatzeko konpromisoa dugu” berretsi dute; “komunitatea eraldatzeko ekarpena egiten dugu, kide guztiok ongi bizitzeko”. “Baserriaren espazioek inguruko biodibertsitatearen laguntzailea eta parte izan behar dute” Egurra Ta Kandela kolektiboaren hitzetan, eta lan egiteko moduaz zera adierazi dute: “Teknologia eta makineria neurriz erabiliz, jakinda pertsonak izan behar duela baserriaren neurria”.
Baserria “munduan egoteko modu bat” dela azaldu dute: “Baserria, euskara eta kultura bereizi ezinak dira. Hirurek, beste batzuekin batera, osatzen dute lur eremu honetan pertsonek, belaunaldiz belaunaldi, eratu duten munduan egoteko modua”. Munduko beste nekazarien borrokekin eta Euskal Herriko beste borrokekin harremanetan egonda baserri mundutik ekarpenak egiteko nahia adierazi dute: natura-taldeak, langileak, kultura, euskara, feminismoa...
Amaitzeko, baserria, mendia eta landa-eremua defendatzeko deia egin dute: “Sinergiak eratu behar ditugu gure jendarteko bestelako taldeekin; izan ere, horien defentsan lan egitea komunitate osoaren defentsa egitea da”. Eta maiatzaren 16an 11:00etan BEC atarian egingo duten mobilizazioan parte hartzeko gonbidapena zabaldu dute.
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori,... [+]
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori, lurrari... [+]
Ekofeminismoak bizitza nondik eta nola baloratzen duen, ikuspegi konplexuagoa eraikitzeko proposamena dakart. Desazkundearen inguruko ekofeminismoa eta antiespezismoa ezagutzearen ondorio dira datozen lerroak; landa eremuan jaio eta hirigunean bizitzeak dakartzan ikuspegiekin;... [+]
Bolo-bolo dabiltza gugandik zenbait kilometrotara gertatutako pogromoak, hamarkada luzetan −mendez mende− zilegituriko arrazismoa oinarri dutenak. Palestinan, Torre Pachecon eta Hernanin, arazoa antzekoegia da, intentsitate ezberdinez bada ere. Moroak dira behe-laino... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]