ARGIA.eus

2021eko apirilaren 19a

Ingurumena > Landareak > Baratzetik mundura

EHKOlektiboa
2021-04-16 | Garazi Zabaleta

Agroekologiaren aldeko EHKOlektiboa duela hamar urte inguru sortu zenetik, urtero antolatu ditu elkarteko kide guztiak batzeko eta martxan dituzten proiektuen inguruan erabakiak hartzeko topaketak. Iaz konfinamenduak bete-betean harrapatu zituen eta ez zuten elkartzerik izan, baina aurtengoan lortu dute oztopoei aurre egin eta XIV. topaketak aurrera eramatea. Hori bai, aurrekoetan bezala gune bakar batean elkartu beharrean, hainbat herrialdetako bost etxaldetan egin dituzte topaketak oraingoan:... [+]

Baratzetik mundura kanaleko multimediak
2021-03-05 | Garazi Zabaleta
L'Atelier Paysan / Agroekologia eta teknologia burujabetza
Beren makinak kolektiboan eraikitzen dituzten nekazariak


2021-02-26 | Garazi Zabaleta
www.baserritikgernikara.eus
Merkatu plaza, sarean ere martxan

Gernikako Allende Salazar eskolako jantokian tokiko produktuekin janaria prestatzeko borrokan aritu dira azken urteotan bertako guraso, baserritar eta eragileak. Lehenagotik zetorren elkarlan horretatik proiektu berri bat jaio zen konfinamendu garaian: baserritikgernikara.eus. Inguruko baserritarren produktuak online eros ditzakete kontsumitzaileek geroztik. Salmenta zuzena bultzatzeko beste bide bat jorratu nahi izan dute bultzatzaileek: “Elikadura burujabetzarako bidean herritarrei... [+]


2021-02-18 | Garazi Zabaleta
Iztueta esnekiak
Abeltzaintza eta transformazioa uztartzen dituen familia proiektua

Herrietako betiko esne banatzaileak aspaldian hasi ziren galtzen, baina Iztuetako kideek  jakin dute haien produkzioa eta salmenta modua garai berrietara egokitzen. Oinarrian, baina, filosofia bera izaten jarraitzen dute: denboran iraungo duen ekoizpen jasangarria egitea.


2021-02-11 | Garazi Zabaleta
Undabaso
Pinu eta eukalipto artean, harizti mistoaren irla

Lurgaia Fundazioak Muxikan 115 hektarea lur kudeatzen ditu eta beste 48 erosteko diru-bilketa kanpaina du abian lurgaia.org -en. Eukalipto landaketak ekiditea eta baso mistoa berreskuratzea du helburu. Irudian, auzolanean landaketak egiten.


2021-02-04 | Garazi Zabaleta
Berotegi industrialak
Gaubeako makroproiektua: tomateak urte osoan jatearen albo kalteak

2019an izan zuten lehen aldiz Gaubean eraiki nahi duten makroberotegi proiektuaren berri bertako herritarrek eta Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak. Tomateak eredu intentsibo eta industrialean ekoizteko egitasmoa da Gaubeako Tuesta kontzejuko poligonoan egin nahi dutena. Oraindik lehen fasean daude, baimenak eskatzeko prozesuan, baina elkarte eta herritar ugari proiektuaren kontra antolatu da honezkero. Araban lehenagotik martxan zegoen Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimendua,... [+]


2021-01-28 | Garazi Zabaleta
Brasil
Nekazari txikiak oztopatzeak gosea dakarrenean

Brasilgo nekazari txikiei haien ekoizpenak mantentzeko laguntzak emateko asmoz, 735/2020 Lege Proiektua onartu zuten udan Diputatuen Ganberak eta Senatu Federalak. Jair Bolsonaro presidenteak, ordea, betoa ezarri zien legearen xedapen ia guztiei, nekazari familiei laguntza guztiak ukatuz eta gosearen aurka egiteko aukera garrantzitsua baztertuz. Gobernuaren jarrera salatzeko eta herrialdeko egoera zein den ezagutarazteko, artikulua argitaratu du MMC Brasilgo Emakume Baserritarren mugimenduak... [+]


2021-01-22 | Garazi Zabaleta
Iru˝eko merkatua
Nafarroako ekoizle ekologiko txikiek badute hileroko elkargunea

Hileko lehenbiziko larunbatean Geltokin –autobus geltoki zaharrean– egiten dute azoka. Iruñeko erdialdean azoka iraunkorra edukitzea ekoizleen urteetako aldarrikapena izan da. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren bueltan lanean ari diren elkarte eta pertsonen elkargunea sortzea izan da erronka.


2021-01-14 | Garazi Zabaleta
Estakua baserria
Behi-esne ekoizpenean erreleboa hartuta

Mallabiko Aitzol Uriarte Ibarzabal dago Estakua baserriko jogurten atzean: “Aitak eta amak esne-behiak izan dituzte beti gurean, eta ni aurretik beste lan batzuetan ibili naizen arren, duela bi urte eta erdi inguru jarduera honetan hasteko erabakia hartu nuen”. Gurasoek behi gehiago zituzten lehen, baina egun hamazazpi bururekin egiten du lan Uriartek. Abereak larrean libre izaten ditu ahal bezain beste, eta esnearen zati bat kanpoko enpresei saltzen badie ere, beste zati batekin... [+]


2021-01-08 | Garazi Zabaleta
Nekazaritza-erreleboa
Erreleboarena da krisia, ala elikadura sistema osoarena?

Nekazaritza-erreleboaren inguruko jardunaldiak egin zituen Euskal Herriko Unibertsitateak abenduaren 14an eta 17an, FIT4FOOD2030 egitasmoarekin eta Openbide eta Bizilur elkarteen laguntzarekin. Gazte berriek inkorporatzeko dituzten zailtasunak, sektorearen erakargarritasun falta, lurra eskuratzeko oztopoak… asko dira errelebo faltaren eta sektorearen zahartzearen atzean dauden arrazoiak. Horiek xehatzea eta nekazaritza-erreleboa bermatzeko erronkak azaltzea –edo, behintzat, zenbait... [+]


2020-12-27 | Estitxu Eizagirre
Urdu˝a: Ekoizleek, herritarrek eta Udalak agroekologia ardatz hartzen dutenean

Artikulu honek udalgintza eraldatzailearen adibide praktiko bat azaltzen du: Urduñan elikadura burujabetza ardatz hartuta azken urteetan garatu duten proiektua. Udalgintza eraldatzailea gaian sakontzeko, Larrun aldizkariaren azken zenbakia irakur dezakegu.