ARGIA.eus

2020ko abuztuaren 14a

Ingurumena > Landareak > Baratzetik mundura

2020-07-23 | Garazi Zabaleta

Arakilgo Udalak eta Arrea Agroekologia Elkarteak bailarako bioaniztasuna babestu eta berreskuratzeko proiektua abiatu dute urte honetan. Tokiko landare eta frutarbolen haziak biltzen ari dira, hazi horiek berriz bailaran erabiltzen hasi eta zabaltzeko.

Baratzetik mundura kanaleko multimediak
2020-06-24 | Mikel Eizagirre
"Frankenstein" tomateak hazteko Tuestan egin nahi dituzten negutegiak bertan behera uzteko eskatu dute hainbat eragilek

Elikadura iraunkorraren aldeko mugimenduarekin lotutako elkarteek Gaubeako Udalari eskatu diote geldi dezala Hispalus enpresak Tuestako industrialdean martxan jarri nahi duen tomate hidroponikoa landatzeko proiektua. Negutegi horiek eraikitzeak ingurumenean, gizartean eta ekonomian “eragozpen larriak” sortuko dituela ziurtatu dute.


2020-06-18 | Garazi Zabaleta
Hazitik Azitara
Baratzean landaregile handiekiko menpekotasunetik burujabetzara

Lapurdi eta Behe Nafarroako lau etxalde elkartu dira baratzerako beren landare txiki biologikoak egiteko. Kooperatiba sorturik, elkarrekin tresneria erosi eta lanpostu bat sortuko dute.


2020-06-11 | ARGIA
Hau izan da Jakoba Errekondoren tele-kontsultategia ekainaren 11n

Ostegunero 18:00etan zuzeneko kontsultategia egiten du. Bidali galderak aurrez landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera.


2020-06-11 | Garazi Zabaleta
Aleka elkartea
Ehun hazi barietate baino gehiago merkaturatu ditu Aleka elkarteak

Euskal Herrian multinazionalen esku dagoen hazien merkatuari alternatiba sortzea du helburu Aleka elkarteak. Noski, elkarteko kideek argi dute alternatibak bertakoa, agroekologikoa, artisaua eta baserri txikietatik sortua behar duela izan.


2020-06-04 | Garazi Zabaleta
Milika
Baratzetik datozen izozkiak

Anhauzeko lursail batean frutarbolak eta landare usaintsuak landatu zituen 2017an Miren Harignordoquyk eta horietatik ateratakoekin izozkiak egiteari ekin dio udaberri honetan. Esnekirik eta gehigarririk gabe egiten ditu izozki ekologikoak. Horrela sortu da Milika proiektua.


2020-05-28 | Garazi Zabaleta
Artaza Urederra kanpina
Km0 filosofia oporraldian ere

Lizarraldeko Ameskoabarrena eskualdean dago Artaza herria, Urbasako natur ingurune paregabean. 2009az geroztik kanpin berezia dago martxan herri horretan: Artaza Urederra Kanpina. Joseba Ossa Altzibarrek darama kanpinaren kudeaketa duela bi urtetik hona, eta Km0 filosofia turismora ekartzeko saiakera egin du, kanpinaren jarduna ahalik eta eredu jasangarrienean eginez. “Turismo jasangarriago bat bultzatzea da gure ametsa, hemen inguruko jendea erakartzea. Ez dugu urruneko turismorik... [+]


2020-05-20 | Garazi Zabaleta
Ekolocal
Hurbileko elikagaiak kontsumitzeko aplikazio berria Nafarroan

Lizarraldeko Applikate enpresa sortu berriak garatu du Ekolocal aplikazioa. Nafarroa osoko ekoizleak batu dituzte plataforma berri horretan, haien ekoizpenaren inguruko informazioa bilduz eta harremanetarako bideak azalduz. Aplikazioa mugikorrera deskargatuta, herritarrek klik gutxi batzuetan inguruan dituzten ekoizleak ezagutu eta haien produktuak erosteko aukera dute. “Ekolocal ekimenak tokiko ekonomia, lankidetza eta jasangarritasuna sustatzea du helburu”, azaldu dute haien [+]


2020-05-14 | Garazi Zabaleta
Etxeko Azoka
Donostiako 140 etxe tokiko elikagai ekologikoz hornitzen

Gipuzkoako hamasei ekoizle ekologikok bat egin zuten konfinamendu hasieran Donostiako etxeetara tokiko produktu ekologikoak helarazteko. sareko.net plataforma lehendik sortua zuten, eta egoera berrira egokituta, Donostian etxez etxeko banaketa egiteari ekin diote. Denetariko produktuak eskatu daitezke plataforma horretan, denak bertakoak eta ekologikoak: barazkiak, sagardoa, esnekiak, gaztak, arrautzak, ogia, marmelada, pasta freskoa...


2020-05-07 | Garazi Zabaleta
53 ikastetxetako kantinetan haragi biologikoa banatzen du Biozkaria elkarteak

2011n ekin zion bere ibilbideari Biozkaria Elkarteak: “Gure haragia, tokikoa eta biologikoa, bertako eskoletako kantinetan eskaintzen ez zela ikusten genuen, eta kezkagarria iruditzen zitzaigun haur guztiek haragi ekologikoa jateko aukerarik ez izatea”, azaldu digu Eñaut Harispuru ekoizle eta elkarteko kideak. Ipar Euskal Herriko eta Biarnoko bederatzi etxalde batu ziren hastapenean, eta Donibane Garaziko lizeoko sukaldari batekin hasi ziren.


2020-04-24 | Garazi Zabaleta
Sarde Sardexka elkartea
Elikaduraren eta laborantzaren arteko zubi lanean

2014an sortu zuten Sarde Sardexka elkartea Jenofa Irubetagoyenak eta Gabrielle Arrese-Igorrek Ezpeletan. “Elikadurarekiko apustu berak zuzenean lotzen ditu sardea eta sardexka”, diote beraien webgunean. Ekoizleekin, kontsumitzaileekin, eskolekin eta oro har gizarteko esparru guztiekin elikaduraren gaia lantzen dute, beti ere elikagaien jatorrira eta ekoizpenera joz eta osasunarentzat nahiz ingurumenarentzako modu jasangarriak bultzatuz. Eragile eta herritarrak harremanetan jartzen... [+]