ARGIA.eus

2022ko maiatzaren 28a

Ingurumena > Landareak > Baratzetik mundura

Belaze
2022-05-26 | Garazi Zabaleta

Elorrioko Zenita auzoko Zenitaldekoa baserrian bizi dira Markel Garaizabal Buldain eta Berenice Lopez Reyes. Baserrian, eta baserritik. “Duela hamar bat urte hasi ginen familiako baserrian lanean, hasieran batez ere ortuan. Gerora, bi urtez bidaiatzen egon ginen, baina handik bueltan, apustu serioagoa egitea erabaki eta esne behiak ipini genituen”. Horrela azaldu ditu Garaizabalek gaur egun Belaze izena daraman proiektuaren hastapenak. Yogurra eta gazta freskoa dira gaur egun haien... [+]

Baratzetik mundura kanaleko multimediak
2022-04-19 | Garazi Zabaleta
Herri lurrak eta bertako basoa berreskuratzeko proiektua Bergaran

Pandemia dela eta ez dela, gero eta jende gehiago ari da hurbileko mendietara jotzeko ohitura hartzen, eta dirudienez, gure basoen egoeraren inguruan hausnartzeko aukera ere ematen ari da. “Pinuaren gaitzak zuhaitzok hondatu edo egoera oso kaxkarrean utzi ditu, eta... [+]


2022-04-07 | Garazi Zabaleta
Zanbranako entsegu-lursaila
Fruitu lehorren ekoizpena indartzeko egitasmoa Araban

Gatzagak datozkigu burura Añanaz hitz egitean. Bai, ezaguna da bertako Gatz Harana, baina inguru horietan gatzetik harago ere bada gauza gehiago. Zanbranan, esaterako, Añanako Kuadrilan, 2019tik fruitu lehorrak ekoizteko entsegu-lursaila martxan dute, hainbat... [+]


2022-04-01 | Garazi Zabaleta
Oztibarreko Sabaia
Oztibarreko 130 familia hurbileko eta sasoiko produktu jasangarriz hornitzen

Epizeria parte-hartzaile bezala definitzen dute Oztibarreko Sabaia bultzatzaileek, baina praktikan, ohiko epizeria edo denda izatetik urrun dago Larzabalgo gunea. “Guk ez dugu inolako irabazirik ateratzen bertatik, eta langilerik ere ez dugu. Kolektiboan egiten ditugun... [+]


2022-03-24 | Garazi Zabaleta
Sorburu Baratza
Behe Bidasoako baratze kolektiboa kide gehiagoren bila

Duela zazpi bat urte abiatu zuten Hondarribia inguruko zenbait herritarrek Aldatsa baratze kolektiboa. Iazko urtarrilean, ordea, ekoizteko moduan zenbait aldaketa tarteko, izena ere berritzea erabaki zuten: Sorburu Baratza da geroztik, eta Hondarribiko udalak utzitako 5.000... [+]


2022-03-21 | Garazi Zabaleta
goxoa.eus
Euskal Herriko ekoizleen plaza digitala

Mondragon Unibertsitateko ekintzailetza graduko hiru ikaslek duela hilabete pasatxo abiatutako proiektua da Goxoa.eus plataforma. Gorka Lizaso, Mikel Arbulu eta Aitor Martin dira bultzatzaileak, eta Euskal Herriko azoka digital gisa aurkeztu dute egitasmoa: “Hiru urtez... [+]


2022-03-11 | Garazi Zabaleta
“Nekazaritza lurren 21.000 hektarea galdu dira azken 20 urteotan Nafarroan”

Urteak dira Nafarroako Mugarik Gabe, Mundubat, Arrea agroekologia elkartea eta beste zenbait talde elikadura burujabetzaren bueltan elkarlanean ari direla. Lanketa bateratu horretatik atera zen Nafarroan elikadura burujabetzaren egoera aztertzeko ideia, eta otsailaren amaieran... [+]


2022-03-03 | Garazi Zabaleta
Nerea Zorokiain Garin
“Lehen asko fermentatzen zen gurean, baina kultura hori galdu egin da”

Hartzidura prozesuetan aditua eta aritua da Nerea Zorokiain Garin nafarra, Fermentación liburuaren egilea. Duela hogei urte baino gehiago egin zuen topo hartziduraren munduarekin, erdi-kasualitatez erdi-kausalitatez. “Sukaldaritzako irakaslea nintzen garai hartan,... [+]


2022-02-24 | Garazi Zabaleta
Bergarako Elikadura Mahaia
Elikaduraren bueltan gobernantza eredu berriak sortzen

Elikadura kate osoan eragiteko asmoz, marko berri bat sortu da azken hilabeteotan Bergaran: Elikadura Mahaia. “Gure bailara oso industriala izan arren, elikaduraren eta lehen sektorearen bueltan eragile dezente genbiltzala sumatzen genuen, eta sinergiak lantzeko eta... [+]


2022-02-18 | Garazi Zabaleta
Jauregia esnekiak
“Behi esne ekoizpen industriala agortua dagoela uste dugu”

Desintentsifikatzeko bidea hartu duen Karrantzako Vista Alegre baserriaz duela gutxi idatzi genuen, eta antzeko hautua egin duen Baztango beste proiektu batekin gatoz aste honetan: Jauregia esnekiak. Anizen, familiaren behi esne ekoizpenarekin jarraitzea erabaki dute bertako bi... [+]


2022-02-10 | Garazi Zabaleta
AGROECOLOGICO2
Langabetuak agroekologian murgiltzeko ikastaroak abian

Nafarroako Gosearen Aurkako Ekintzak abiatutako egitasmoa da AgroecologiCO2 ekintzailetza proiektua, eta Economias Bioregionales, Nhoalab eta Anaue elkarteak izan ditu lagun. Proiektuaren helburua sinple bezain interesgarria da: Nafarroan langabezian dauden pertsonei... [+]