ARGIA.eus

2021eko maiatzaren 14a

Gizartea > Herri mugimenduak > Agroekologia

Oraindik orain nekazari familietako gazteek beren jatorria aitortu eta etxekoaz hitz egiteko lotsa dute.

Lanbide desberdinak eskolara hurbiltzeko Ikas2deak proiektuaren bidez, urtero EAEko dozena bat ikastetxetara joateko aukera dut. Elikaduraz eta nekazaritzaz ari garela, hirian edo herri txikian oso desberdina izaten da sortzen den ikasleen motibazio eta lotura.

Araban hainbeste nabaritu ez dudan arren, kaxero, borono edo aldeano hitzen karga handia da oraindik Bizkaia eta Gipuzkoako... [+]

Agroekologia kanaleko multimediak
2021-03-28 | Errigora
Plateretik baratzera

Apenas gara pertsonak; ozta-ozta gara hiritarrak. Kontsumitzaileak gara. Tarteka, erabiltzaileak. Balizko bezeroak: zerbitzu-kontratatzaileak edo ondasun-erosleak. Produktua bera ez bagara, gaitz erdi. Sistemarentzat ez gara askoz gehiago, gauza jakina da hori. Baina, agian, gu geu ere erosoegi sentitzen hasi gara paperean: kontsumitzaile gisa gure eskubideak exijitu, gure interes pertsonalak ase daitezen galdegin eta erreklamazio orriak eskatu.

Alabaina, kontsumitzaile rolean badugu zer... [+]


2021-03-12 | Garazi Zabaleta
"Basoan" merkatu organikoa
Ekoizle txiki ekologikoen produktuak saltzen dituen denda Getxon

"Getxoko hiriaren erdian baso txiki bat sortu nahi izan dut, hurbileko ekoizle txikien eta artisauen produktu ekologikoz osatutakoa”. Horrela azaldu du Nerea Santurtun Moreno dendaren sortzaileak Basoan proiektua. Bere bizitzako ibilbideak eraman du gaur egun merkatu organikoa irekitzera. Erdi euskaldun eta erdi asturiarra da bera, sukaldaria, eta Norvegian egin ditu urte asko: “Beti produktu organikoekin egin izan dut lan; sukaldean ari nintzen orain arte, baina konfinamendu... [+]


2021-02-11 | Jakoba Errekondo
Luarra edo simaurgintza minetan

Teknika berri baten itxurarekin etorria da, baina aspaldian egiten da gurean. Kanpotik ekarritakoa hobea delakoan makina bat lan egiteko erak galdu dute hemengo berezko izena eta, kanpoeder edo kanpo-arrosa, gozo asko hartu ditugu kanpotarren hitzak; arrotzek, arraroek, ezezagunek gehiago balio balute bezala. Ulergaitzak txoratzen gaitu eta gure amonaren amonak egiten zuena adierazgaitza zaigu, eta txoramenari men, erdarek lelotzen gaituzte. “Luarra” hitzarekin gertatzen zait niri.


2021-01-22 | Garazi Zabaleta
Iruņeko merkatua
Nafarroako ekoizle ekologiko txikiek badute hileroko elkargunea

Hileko lehenbiziko larunbatean Geltokin –autobus geltoki zaharrean– egiten dute azoka. Iruñeko erdialdean azoka iraunkorra edukitzea ekoizleen urteetako aldarrikapena izan da. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren bueltan lanean ari diren elkarte eta pertsonen elkargunea sortzea izan da erronka.


2020-12-27 | Estitxu Eizagirre
Urduņa: Ekoizleek, herritarrek eta Udalak agroekologia ardatz hartzen dutenean

Artikulu honek udalgintza eraldatzailearen adibide praktiko bat azaltzen du: Urduñan elikadura burujabetza ardatz hartuta azken urteetan garatu duten proiektua. Udalgintza eraldatzailea gaian sakontzeko, Larrun aldizkariaren azken zenbakia irakur dezakegu.


2020-12-09 | ARGIA
Agroekologia: COVIDak denbora beste era batera erabiltzearen garrantzia erakutsi digu

COVIDak elikadura zaintzeko dugun moduan ekarritako aldaketez, agroekologiaren egoeraz eta aurrera begirako erronkez mintzatu dira Mikela Untsain Azkaineko erlezaina, Ane Gorosabel bergarako ortuzaina eta Miren Saiz Getxokoa, Bizilur elkarteko kidea. Hirurak dira agroekologia mugimenduko kide, eta mugimendu honek eta ARGIAk elkarlanean "Lurra herriari deika" kamisetak atera dituzte aurten. Jarraian idatziz jaso ditugu mahai-inguruko ideia nagusiak, baina edukia osorik, bideoan dago... [+]


2020-12-09 | ARGIA
Agroekologia: COVIDak denbora beste era batera erabiltzearen garrantzia erakutsi digu
MULTIMEDIA - solasaldia

COVIDak elikadura zaintzeko dugun moduan ekarritako aldaketez, agroekologiaren egoeraz eta aurrera begirako erronkez mintzatu dira Mikela Untsain Azkaineko erlezaina, Ane Gorosabel bergarako ortuzaina eta Miren Saiz Getxokoa, Bizilur elkarteko kidea. Hirurak dira agroekologia mugimenduko kide, eta mugimendu honek eta ARGIAk elkarlanean "Lurra herriari deika" kamisetak atera dituzte aurten.


2020-10-26 | ARGIA
Eskuratu "Lurra herriari deika" kamiseta eta bultza agroekologia mugimendua
MULTIMEDIA - Albistea

Euskal Herriko agroekologia mugimenduak eta ARGIAk "Lurra herriari deika" kamiseta atera dugu elkarlanean. Elikadura burujabetza eta informazio burujabetza bultzatuko dituzu kamiseta honen bidez. Aukeratzen dugun elikagai bakoitzarekin herri eta mundu eredu bat sustatzen ari gara. Beraz, jatea izan daiteke egunean hiru bider plazerez egin dezakegun iraultza!


2020-10-25 | Jakoba Errekondo
Animaliak, abereak eta azienda

Etorkizuneko nekazaritza lehengora bueltatzean datza. Buelta aipatzen den guztietan bezala, tamaina hartu behar zaio. Nekazaritza oinarrizko kultura den neurrian, kulturaren arazoen eran konpondu behar ditugu nekazaritzarenak ere. Konpontze bideak hiru eratakoak dira: heredatuak edo jarauntsiak, batetik eta bestetik hartuak eta asmatuak. Edozein dela bidea, hartu aurretik hautatu egin behar da. Hautatze horretan datza kultura guztiek duten erresistentzia punttua, komeni ez den eta hautatzen ez... [+]