ARGIA.eus

2021eko martxoaren 06a

Gizartea > Herri mugimenduak > Agroekologia

2021-02-11 | Jakoba Errekondo

Teknika berri baten itxurarekin etorria da, baina aspaldian egiten da gurean. Kanpotik ekarritakoa hobea delakoan makina bat lan egiteko erak galdu dute hemengo berezko izena eta, kanpoeder edo kanpo-arrosa, gozo asko hartu ditugu kanpotarren hitzak; arrotzek, arraroek, ezezagunek gehiago balio balute bezala. Ulergaitzak txoratzen gaitu eta gure amonaren amonak egiten zuena adierazgaitza zaigu, eta txoramenari men, erdarek lelotzen gaituzte. “Luarra” hitzarekin gertatzen zait niri.

Agroekologia kanaleko multimediak
2020-10-26 | ARGIA
Eskuratu "Lurra herriari deika" kamiseta eta bultza agroekologia mugimendua
MULTIMEDIA - Albistea

Euskal Herriko agroekologia mugimenduak eta ARGIAk "Lurra herriari deika" kamiseta atera dugu elkarlanean. Elikadura burujabetza eta informazio burujabetza bultzatuko dituzu kamiseta honen bidez. Aukeratzen dugun elikagai bakoitzarekin herri eta mundu eredu bat sustatzen ari gara. Beraz, jatea izan daiteke egunean hiru bider plazerez egin dezakegun iraultza!


2020-10-25 | Jakoba Errekondo
Animaliak, abereak eta azienda

Etorkizuneko nekazaritza lehengora bueltatzean datza. Buelta aipatzen den guztietan bezala, tamaina hartu behar zaio. Nekazaritza oinarrizko kultura den neurrian, kulturaren arazoen eran konpondu behar ditugu nekazaritzarenak ere. Konpontze bideak hiru eratakoak dira: heredatuak edo jarauntsiak, batetik eta bestetik hartuak eta asmatuak. Edozein dela bidea, hartu aurretik hautatu egin behar da. Hautatze horretan datza kultura guztiek duten erresistentzia punttua, komeni ez den eta hautatzen ez... [+]


2020-10-12 | ARGIA
Larunbatean 'Kukuletan Kalakan' jardunaldia Gamuen, Amikuzeko laborantzaz eztabaidatzeko

Urriaren 17an, larunbata, Nafarroa Behereko Gamue herrian Kukuletan kalakan ekitaldia antolatzen dute, sustatzaileen asmo honekin: "Ekitaldi horren bidez, laborantzaren gai zabalari buruz ausnartu nahi dugu, lekuko berezitasunak, amikuzekoak hots, argitan ezarriz". Amikuzeko nekazari baten lekukotasunaz gain, Iparraldeko nekazaritzan erreferentzietako bat izan den Peio Iralur, hegaztien gripearen krisian antzarak alferrik ez sakrifikatzeko mobilizazioetan ezaguna egin zen Jean Michel... [+]


2020-10-11 | Estitxu Eizagirre
Lurra herriari deika

Euskal Herriko agroekologia mugimenduak eta ARGIAk kamiseta organikoak atera dituzte elkarlanean (erosteko aukera hemen). Aldizkari honen irakurleok barneratua dugu bertakoa, garaikoa eta ahal dela ekologikoa jan behar dela, baina eragile anitz hauek entzunda, konturatzen gara beste galdera hau egin behar dugula elikagai bakoitza hautatzerakoan: nola dago egina? Horrela, jatea egunero hiru bider egiten dugun iraultza bihur dezakegu. Herri gisa burujabetza, ingurumena, osasuna eta justizia... [+]


Agroekologia mugimenduak eta ARGIAk ateratako kamisetak
Lurra herriari deika

Agroekologia mugimenduak eta ARGIAk kamiseta berriak atera dituzte elkarlanean. Kazetaritza guztia ez baita berdin, eta nekazaritza guztia ere ez. Bai agroekologiak eta bai ARGIAk genero harremanak lantzen dituzte, burujabetza dakarten produkzio moduak, langileen eskubideak lantzen dituzte, ingurumenarekin errespetuzkoa izatea... Kamisetaren bidez agroekologia ezagutzera ematea eta nekazaritza, ingurumena eta herri eredua lotzen dituen aldarria zabaltzea da helburua: Lurra herriari deika!


2020-09-17 | Garazi Zabaleta
Arrapitz federazioa
30 urte laborari txikien eredua defendatzen

30 urte beteko ditu datorren urtean Ipar Euskal Herriko Arrapitz Federazioak. “Sortu ginen garaian departamendu mailako laborantza ganbara zegoen bakarrik, eta ondoan baginen laborantzako garapena beste molde batez ikusten genuenak”, gogoratu ditu hastapenak Pantxika Maitia federazioko lehendakariak. Paueko laborantza ganbarak erantzuten ez zien eskaerei bide emateko, laborari eta abeltzain txikien sei elkarte batu eta Arrapitz Federazioa sortu zuten 1991n. Geroztik ibilbide oparoa... [+]


2020-09-17 | Jakoba Errekondo
Kalitatezko barazkiak, orain piperrak

Bi aldagai begiratu izan dira benetako kalitatea neurtzeko: zenbat kilometrora ekoitzi duten elikagai hori, eta zenbat denbora eman duen jaso edo bildu zenetik zure eskuetara. Gaur egun hirugarren aldagai bat ere hartzen da kontuan: nola ekoitzi dute?


2020-04-29 | ARGIA
300 entitatek autokontsumorako baratzeetan aritzeko baimena eskatu dute Nafarroan

97 udalek, 36 kontzejuk, udalaz gaindiko 5 erakunde publikok, landa-garapeneko 3 taldek, 18 alderdi eta talde politikok, 2 sindikatuk, Nafarroako osoko 158 elkarte eta kolektibok eskatzen diote Espainiako Gobernuaren Nafarroako Ordezkaritzari garai honetako nekazaritza-lan guztiak mugarik gabe baimentzeko.


2020-04-07 | ARGIA
Ohiko salmenta-bideak etenda, Nafarroan internetez hasi dira saltzen elikagai ekologikoak

Ohiko salmenta bideak eten dira osasun larrialdiak eraginda eta elikagai ekologikoak ekoizten dituen sektoreak erosleek produktuak etxean jasotzeko modua antolatu du internet bidez.


2020-03-18 | Erran .eus
'Baserriko plaza' ekimena jarri dute martxan baserritarren produktuak herritarrengana iristeko

Baserritarrek internet bidez beraien produktuak saltzeko aukera izan dezaten baserrikoplaza.eus webgunea sortuko dute.