ARGIA.eus

2020ko azaroaren 30a

Gizartea > Herri mugimenduak > Agroekologia

2020-10-26 | ARGIA

Euskal Herriko agroekologia mugimenduak eta ARGIAk "Lurra herriari deika" kamiseta atera dugu elkarlanean. Elikadura burujabetza eta informazio burujabetza bultzatuko dituzu kamiseta honen bidez. Aukeratzen dugun elikagai bakoitzarekin herri eta mundu eredu bat sustatzen ari gara. Beraz, jatea izan daiteke egunean hiru bider plazerez egin dezakegun iraultza!

Agroekologia kanaleko multimediak
2020-09-17 | Garazi Zabaleta
Arrapitz federazioa
30 urte laborari txikien eredua defendatzen

30 urte beteko ditu datorren urtean Ipar Euskal Herriko Arrapitz Federazioak. “Sortu ginen garaian departamendu mailako laborantza ganbara zegoen bakarrik, eta ondoan baginen laborantzako garapena beste molde batez ikusten genuenak”, gogoratu ditu hastapenak Pantxika Maitia federazioko lehendakariak. Paueko laborantza ganbarak erantzuten ez zien eskaerei bide emateko, laborari eta abeltzain txikien sei elkarte batu eta Arrapitz Federazioa sortu zuten 1991n. Geroztik ibilbide oparoa... [+]


2020-09-17 | Jakoba Errekondo
Kalitatezko barazkiak, orain piperrak

Bi aldagai begiratu izan dira benetako kalitatea neurtzeko: zenbat kilometrora ekoitzi duten elikagai hori, eta zenbat denbora eman duen jaso edo bildu zenetik zure eskuetara. Gaur egun hirugarren aldagai bat ere hartzen da kontuan: nola ekoitzi dute?


2020-04-29 | ARGIA
300 entitatek autokontsumorako baratzeetan aritzeko baimena eskatu dute Nafarroan

97 udalek, 36 kontzejuk, udalaz gaindiko 5 erakunde publikok, landa-garapeneko 3 taldek, 18 alderdi eta talde politikok, 2 sindikatuk, Nafarroako osoko 158 elkarte eta kolektibok eskatzen diote Espainiako Gobernuaren Nafarroako Ordezkaritzari garai honetako nekazaritza-lan guztiak mugarik gabe baimentzeko.


2020-04-07 | ARGIA
Ohiko salmenta-bideak etenda, Nafarroan internetez hasi dira saltzen elikagai ekologikoak

Ohiko salmenta bideak eten dira osasun larrialdiak eraginda eta elikagai ekologikoak ekoizten dituen sektoreak erosleek produktuak etxean jasotzeko modua antolatu du internet bidez.


2020-03-18 | Erran .eus
'Baserriko plaza' ekimena jarri dute martxan baserritarren produktuak herritarrengana iristeko

Baserritarrek internet bidez beraien produktuak saltzeko aukera izan dezaten baserrikoplaza.eus webgunea sortuko dute.


Arrate Corres. Artisau-pasta ekologiko eta tradizionala
"Tokikotasuna ez da kilometrotan neurtzen, botere harremanetan baizik"

Kalitate handieneko pasta egiten du neba Igorrekin batera Andaluzian. Ez da nolanahiko asmoa: artisaua behar du pastak, ekologikoa errotak, tradizionala zerealak. Has eta buru, neba-arrebek zuzentzen dute prozesu osoa, hazitik dendarainokoa. 2014an hasi ziren oinez, eta nahiz makurka eta poliki hasieran, zutik dabiltza orain.


2020-01-16 | ARGIA
Eraldaketa sozioekonomikoei "ahotsa" jartzeko jardunaldia antolatu du KoopFabrikak

Donostian egun osoko jardunaldia antolatu du ekintzailetza eraldatzailea bultzatzen duen KoopFabrika programak, urtarrilaren 24an. Baserriguneetako zein hiriko esperientziak eta ahotsak jasoko dituzte Udal Liburutegiko sotoan, San Jeronimo kalean.


2019-12-01 | Garazi Zabaleta
Goieko Haragia
Goierriko abeltzain ekologikoak elkarlanean

Goierrin txekor haragia zigilu ekologikoarekin ekoizten duten sei baserritar daude gaur egun, eta guztiak batzen dituen proiektua da Goieko Haragia. Sei baserritarrentzat jarduera osagarria da haragia, beste esparru batzuetan ari baitira lanean: esnekietan eta barazkietan, bereziki. “Beste hainbat esparrutan elkarlana martxan zen, esaterako esnekiekin Behieko proiektua zegoen, eta horregatik pentsatu genuen haragi paketeekin ari ginen lau kideak elkartzea”, azaldu du Aitor Aranburu... [+]


2019-11-07 | Xalba Ramirez
Enrike Gisasola Gonzalez, Sosola baserria
"EHKolektiboa laborari agroekologikoen eredua jendarteratzeko tresna da"

Sosola baserria Eibarko Mandiola bailaran kokatua dago, Amaña auzotik gora igota. Enrike Gisasolak aittitta-amamen eskutik jaso zuen baserriaren martxa eta 1994az geroztik ekoizpen ekologikoan murgildu ziren. Egun, bi jarduera nagusi burutzen dituzte salmentara bideratuak: gaztagintza Enrike Gisasolak eta okintza Aizpea Izagirrek. EHKOlektiboko kideak izateaz gain, larunbat honetan, hilak 9, Baserriko Uzta ekimenaren baitan etxaldeari bisita antolatu dute, Ruperren kontzertuarekin... [+]