Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin elkarlanean. Kanpoan, aire librean, Iruñeko Basotxoa parkean izanen da azoka, hileko bigarren larunbatetan, 10:00etatik 14:00etara. “Bertako ekoizleen eta artisauen 30 postutik gora egonen dira azoka honetan, eta aurten maiatzean, ekainean, abuztuan eta azaroan eginen da”, azaldu du Isabel Pueyo Alcolea NNPEKko merkaturatze bideen arduradunak. Maiatzaren 10ean egin zuten lehen azoka, arrakasta handiz.
Azokaren bultzatzaile diren erakunde eta elkarteek aukeratuko dituzte azoka bakoitzean parte hartuko duten ekoizle eta artisauak, Nafarroako hainbat tokitatik hurbilduko direnak. “Seina postu aukeratuko dituzte Elikagai Artisauen Elkarteak, INTIAk, NNPEKk eta Bizilur elkarteak. Beste seiak Iruñeko Udalak aukeratuko ditu ekoizle artisauen erregistro ofizialetik, eta azkenik, azoka bakoitzean, gehienez, kanpoko artisauen bi postu gonbidatu egonen dira”, azaldu du Pueyok.
Maiatzeko lehen azokan erosketa saskia betetzeko moduko eskaintza izan zuten: gazta, eztia, arrautzak, marmeladak, lekaleak, garagardoa, gozoak, zukuak, hestebeteak, bitxiak, angora ahuntzen mohairrezko jantziak… “Basotxoa parkea hiriko erdialdeko igarobidea da, jende asko pasatzen da bertatik, eta horrek erraztu egiten du jendea azoka postuetara hurbiltzea”, dio kontseiluko kideak. Izan ere, Takoneratik hurbil kokatzen den parkea ezaguna da iruindarren artean, baina baita kanpotik datozen bisitarien artean ere. “Herritarrengan interes handia piztu du Basotxoa azokak, pozik gaude lehenak izan duen erantzunarekin”, gehitu du.
Nafarroako ekoizle txikiek haien produktuak zuzenean saldu ahal izateko gune berria eskaintzea da egitasmoaren bultzatzaileen helburua, baita herritarren eta ekoizleen arteko zuzeneko harremanak sustatzea ere. “Gure ustez, garrantzitsua da nekazari eta artisauen eta kontsumitzaileen arteko konfiantzazko harremanak bultzatzea, baita landa eremuaren eta hiriaren arteko lotura egiten duten azoka tradizionalak sustatzea ere”. Basotxoa bezalako azoken bidez, herritarrek Nafarroako elikagaiak eta ekoizleak ezagutzeko aukera dutela adierazi du, eta horretarako erreferentzia bilakatu nahi du azoka berriak.
Elikagaien eta artisau produktuen postuez gain, hitzordu bakoitzean ekintza eta jarduera osagarriak ere proposatuko dituzte antolatzaileek, hala nola lantegiak, dastaketak, jolasak eta zuzeneko musika. “Herritarren sentsibilizazioari begirako tailer eta ekitaldiak proposatzea da asmoa”, amaitu du.
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]