Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako baserria eta inguruko lurrak erosi dituena. Auzolana eta plana, biak batera proposatu dituzte proiektuaren bultzatzaileek oraingoan. “Auzolanak egin izan ditugu lehenago ere, eta lanak aurreratzeaz gain, Amillubi irekitzeko eta jendeari proiektua ezagutarazteko modu bat ere badira”, azaldu du Marta Barba kideak. Oraingoan, baina, lanera datorrenari beste zerbait eskaintzen saiatu dira, eta eguraldi ederra lagun izan dute.
Etxe gaineko aterpea txukuntzea, barrualdea garbitzea, kiwien egitura zaharrak kentzea… lanik ez da falta Amillubi baserrian, eta horietako asko aurreratzeko aprobetxatu zuten otsaileko hitzordua. “Komun lehorrak egiten hasi ziren batzuk, sasiak desbrozatzen eta zuhaixkak kimatzen aritu ziren beste batzuk, aterpeko itxitura egonkorra egiten ere bai… astindu handia eman zitzaien gauza askori”, azaldu du kideak. Jendearen erantzunarekin oso pozik azaldu dira antolatzaileak, izan ere, 30 lagunetik gora elkartu ziren, eta Gipuzkoa osotik gainera: Goierri, Donostialdea, Urola Kosta, Debagoiena… Aramaioko kideak ere izan ziren.
Ongi egindako lanaren ondotik, mokadua eta eguneko plan proposamena izan zituzten: etxeko hazitegia egiteko tailerra. “Jakintzak partekatzeko espazioa izan zen, nolabait, eta hazien trukea ere egin genuen”, dio Barbak. Lehen aldi horretan tailerra proposatu dute, baina gerora etor daitezke hitzaldiak, emanaldiak edo bestelako ekimenak. “Azkenean, lanarena garrantzitsua da, baina ekintza hauek proiektua zabaltzeko eta komunitatea egiteko helburuz ere bultzatzen dira”, gehitu du. Hemendik udara bitartean, bi hilean behin auzo(p)lanekin segitzea da asmoa. Amillubiren webgunean eta sare sozialen bidez eginen dituzte deialdiak.
Baserria eta lurra erosteko diru bilketa kanpainan buru-belarri aritu ziren iaz Amillubiko kideak, eta honezkero kopururaren zati handia eskuratua duten arren, falta dutena lortzea da aurten esku artean duten erronka. Proiektuko kideak gogorarazi du diru bilketarako ohiko bideak zabalik daudela eta webgunearen bidez dohaintzak egin daitezkeela. Alor ekonomikoaz gain, dena den, bestelako egitasmoak ere badituzte agendan. “Esan bezala, auzoplanekin segituko dugu, Kataluniako zenbait proiektu ezagutzeko bisita ere antolatzen ari gara, eta maiatzaren 10ean Amillubiko jaia izanen dugu”, dio. Egun osoko festa prestatzen ari direla aurreratu dute, baina horren berri aurrerago izanen dugu.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]