Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu eta herritarrak proiektura hurbiltzeko. Hausnarketarako eta ikasketarako eskaintza, festarako proposamenekin uztartuko dituzte. “Komunitatea sortzea eta elikatzen jarraitzea du helburu festak, gozamenetik elkartzeko, trukea egiteko eta elkar ezagutzeko espazio bat irekitzea”, diote proiektuaren bultzatzaileek.
Goizeko 9:30ean hasiko da eguna ongi-etorriarekin, eta 10:00etan ekinen diote agroekologiako antolaketa kolektiboko esperientzien inguruko mahai-inguruari. Baztango Eztibeltza kooperatibak, Izurtzako Eskubaratz elkarteak eta Bergarako Ereindajan kooperatibak hartuko dute parte lehen ekitaldi horretan. 12:00etan, berriz, erreleboaren inguruko solasaldian izanen dira Errigoitiko Bizkaigane kooperatiba, Baztango Xurie proiektua eta Anoetako Sarobe baserria. “Hausnarketarako eta beste esperientzietatik elikatzeko aukera izanen dugu goizean, hain justu, Amillubin ere etorkizunera begira zein proiektu eta nola gauzatuko diren pentsatu beharko dugu-eta”, gehitu dute.
Eguerdiko bazkaria eta gero, arratsaldean, festa giroa nagusituko da: poesia musikatua, bakarrizketa, Elektropottotte elektrotxaranga, La Jodedera musika taldea eta DJ Kurkubit ariko dira, eta haurren txokoa eta ipuin kontalaria ere izanen dira. “Publiko guztiarentzat plan aproposa izan daitekeela uste dugu, bai agroekologia gertutik ezagutu edo bizi duenarentzat, baita beste edonorentzat ere”, diote.
Amillubi proiektura eta agroekologiara gerturatzeko modu bat izan daiteke udaberriko hitzordua, antolatzaileen ustez, eta haurrekin joateko ere aukera ederra. Nabarmendu dutenez, eguneko otorduak eta barra bertako osagai agroekologikoz hornituak egonen dira. Nola bestela?
Ospakizuna Amillubin bertan izanik, askorentzat tokia ezagutzeko aukera izanen da festa. “Iaz lurrak oraindik ez ziren lantzen ari, orduko festan egon zirenek urte batean egon den aldaketa ikusiko dute. Aurten ezingo dugu festa toki berean egin, garia eta porrua ereinda egonen direlako orain… baina, tira, hori seinale ona da”, diote.
Amillubi baserria eta lurrak ordaintzeko diru-bilketarekin segitzen du proiektuak oraindik, eta festaren helburu nagusia hori izan ez arren, sos pixka bat egiteko ekimena ere proposatu dute: nekazaritza tresnen eta produktuen bigarren eskuko azoka. 12:00etatik 19:00etara izanen da hori, eta 14:00ak arte egonen da materiala dohaintzan emateko aukera.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]