Laborantxa eta euskara uztartuz, herria gora Nafarroan

  • Errigora izeneko ekimenaren arrakasta azkartuz doa. Nafarroako hegoaldean, euskara ofiziala ez den zonaldean, lekuko laborantxako ekoizpenen banaketari lotu dira herritarrak, etekinak euskalgintzaren dirustatzeko biltzen direlarik. Elkar lan ikaragarriaren sortzeko parada izan da ere. Jaz 8.000 saski banatu zituzten, aurten 12.000, hots %50a gehiago.

Errigorako promozio bideoko irudi bat. (Argazkia: Errigora)

2015eko otsailaren 06an - 11:40
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37
Kazetaritza independenteak herritarren babesa du arnas

Ekimena zinez pollita da. “Hiru ardatz ditu: hemengo elikagaia hemen kontsumitzea, euskararen aldeko kanpaina egitea, auzolanean oinarritua... Jendeak parte hartzen du eta berea senditzen du proietua”, laburbiltzen du Ibai Sueskun, Errigorako kideak. Laborantxa eta euskararen lotzeak etekin doblea ekartzen dio Nafar hegoaldeko lurraldeari. Erriberako laborarieri salmenta zuzena, prezio mailan ere, segurtatzen die ekimenak. Oliba olio boteilek, arnoak, barazki kremak, zaintzuri, kardu, orberu, piper kontserbek, potxak, etab. osatzen dute 50 eurotan saltzen den saskia.

Ekoizpenak ez dira nola nahika hautatuak, kriterioak ezarriak dituzte (ikus ondoan). “Ekoizleak hautatzeko erabilitako irizpideak dira, besteak beste, enpresa txikiak izatea, langileen baldintzak zaintzen dituztenak, tokian tokikoa lehenesten dutenak… eta nola ez, kalitate bikaineko produktuak eskaintzen dituztenak!”, dio Xabier Gojenola, Errigorako kideak. “Urtean, 24 zaintzuri lata eta 20 litro olio kontsumitzen baditugu, zertan ekarriko ditugu antipodetatik, Nafarroan bertan primerakoak edukita?”, galdezketatzen du funtsean Errigoraren publizitateak.

151.000 €

Laborariak euskarari ere azkarki atxikiak dira hizkuntza kenka txarrean eta ofizialtasunik gabe den zonalde hortan. Gobernutik laguntza guti edo batere ez dute eskuratzen euskalgintzako egiturek. Herritarrek proietu hau sortu zuten ondorioz 2012an eta 34.000 euro bildu Tuterako Argia ikastolarendako. Errigoraren aintzindaria izan zen lehen ekimen hau.

Ideiaren finkatzeko bildu ziren laster Zazpiak Bat taldea, Ikastolen elkartea, Sortzen eta AEK. 2013an, “Nafar hegoaldeko uzta, euskarari puzka” izeneko lehen kanpaina abiatzen zen 8.000 saski sakabanatuz Euskal Herrian zehar eta 112.000 euro bilduz Nafar hegoaldeko euskalgintzarako.

Aurten, 12.000 saski banatuz, 151.000 euro bildu dira Erriberako ikastola, AEK eta Euskaraz bizi eta ikasi herri ekimenarendako.

Laborariek eta agro-alimentarioko enpresa ttipiek saltzen dituzte ekoizpenak, beren prezioa finkatuz. “Produkto horiekin merkatuan 50 euroko balioa duen saskia osatzen da, bainan auzolanari esker, hots herritarren lan bolondresak egindako bitartekaritzari esker, prezioaren %25a euskalgintzari bideratzen ahal diogu”, dio Xabier Gojenolak. Produktoak errezebitu eta kartoin lerroak betetzeko, ehun bat jendez goiti bildu da aurten Ablitas herriko koperatiban. Euskal Herriko xoko guzietarik hurbiltzen da jendea eskukaldiaren emaiteko, proietua sustengatu nahiz.

“Euskal herriko zonalde konkretu baten errealitateari, kasu huntan Nafarro hegoaldeari, Euskal Herri mailatik emaiten zaion erantzun praktikoa da Errigora ekimena”, diote antolatzaileek. Euskalgintzari zinezko dirustatzea ekartzeaz gain, Nafar hegoaldeko produktuen ezagutaraztea eta zazpi probintzietako herritarren esku ezartzea ahalbidetzen du proietu hunek. Iparraldean, AEKko gau eskolen eta ikastola zonbaiten bidez banatu dira saskiak aurten. Azaro-abendoan iragaiten da kanpaina. Orotarat 700 banaketa gune izan dira aurten Euskal Herri osoan. Urte undarreko “Nafar hegoaldeko uzta, euskarari puzka” ekimenari segida emaiteko, “Nafar hegoaldeko uzta eskutik eskura” kanpaina sortu du Errigorak, “udazkeneko saskian dastatu eta gustatu zaigun hori, prezio zuzen eta erakargarrian urte osorako eskuratu ahal izateko gure sukaldeetan”.

Otsailaren 20etik martxoaren 4rat, oliba olioa 5 litroko boteiletan saltzen hasiko dira (16,50 euro konbentzionala, 22 biologikoa) eta primaderan biper, zaintzuri eta orberua kontserbek lekukoa hartuko dute.

Ekoizleak eta ekoizpenak nola hautatuak dira?

Ekoizleen hautatzeko kriterioak finkatuak dituzte Errigora ekimenaren antolatzaileek. Besteak beste:

• Ezinbestekoa da produkzioa eta transformazioa nafar hegoaldean egitea.

• Beren ingurunean “modu positiboan eragiten” dutenak izan behar dira ekoizleak: tratu zuzena eta egokia laborariekin.

• Kooperatiba eta partikularren arteko oreka lortzen helburuetan da.

• Bixkotxa ahalik eta partekatuena izaitea erronka dute.

• Urtez urte erreferentzia berrieri lekua egiteko asmoa dute.

• Nafarroa hegoaldeko eskualde ezberdinetako ekoizpenak kondutan hartzen dituzte.

• Kriterio agroekologikoak garrantzitsuak dituzte: produkto kimikorik ez edo ahalik eta gutien erabili, zuzenean laborariarekin edo transformatzailearekin harremana izan, hurbiltasuna.

Ekoizpenen aldetik, hautatzen dira:

• Nafar hegoaldeak propio dituen eta errepresentatiboak diren produktuak,

• Nafar hegoaldean izan eta, gero ta gehiago urrunetik ekartzen direnak.

• Euskal Herriko beste eskualdetan normalean aurkitzen ez direnak.

• Transformatuak eta posible den heinean transformatugabeak.

“Kontsumo ereduan da gakoa”

Oibar herrian, Zangozatik hurbil, mahastizain biologikoak dira Imanol eta  Victorino Ibero aitasemeak. Errigora proietuan parte hartzen dute. Imanol: “Zona huntan, mahastiak ikusten dira bainan lehen oliba ondo eta mahastiak gure herrian gehiengoak ziren, orai mahasti baten topatzea nahiko zaila delarik. Duela 10 urte, koperatiban iristen ziren 4 milioi litrora eta aurten milioi batean geldituko dira”. Victorino: “Produkzio masiboek norbaitentzako ekoiztera behartzen zaitute. Guztiz baldintzatua zaude. Azken finean, gaur egun, nekazaria multinazional baten peona da. Badago bere garaian eta gaur egun oraindik, nekazaritza ekologikoaren eta mundu jasangarriago baten aldeko apustua egin duenik. Bainan egurra baino ez dugu jasotzen alde guztietatik. Nafarroan, ingurugiroaz berbaz ahoa betetzen zaien bitartean, ekologikoki dihardugunok bi urte daramagu diru laguntzarik jaso gabe. Hemen ehunka urteko olibadiak kendu dituzte, eta bitartean ekologikoaz, ingurugiroaz, eta jasangarritasunaz mintzatzen dira, edo ez dakit nungo parkeetaz. Bainan nola? Zegoen parkerik ederrena txikitzen ari dira!”.

Imanol: “Azkenean uste dut kontsumo ereduan dela gakoa. Herrian bertan ekoiztutako produktoaren kontsumitzearen aldera joan behar da. Aukera berri ainitz sortuko lituzke herriaren garatzeko. Errigora gure gana etorri zen. Oso integrala iduritzen zait proietua zeren barne biltzen ditu artisau eta nekazaritzaren sustapena, euskararen sustapena, Euskal Herriko zonalde desberdinetako elkar trukea”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
2025-06-09 | Jakoba Errekondo
Gaitz terdi eta lotsa oneko nekazariak

Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.


2025-06-09 | Garazi Zabaleta
Basotxoa
Nafarroako ekoizle eta artisauen azoka berria Iruñeko Basotxoan

Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]


Hontz zuriarekin bakeak egitea komeni zaigu, gure zaindaria da

Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]


2025-06-02 | Jakoba Errekondo
Iraultzak pobretzea dakar, motzarelo

Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa. 


2025-05-21 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuaren Udaberriko Festa
Antolaketa kolektiboa eta erreleboa aztergai

Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]


Mallorca

Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]


Marieneko auzipetuen kontrako zigorra 8.742 eurotara emendatu die Dei Auzitegiak

Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte. 


2025-05-15 | Estitxu Eizagirre
Baserritarren Eguna
Gipuzkoako Aldundiak laborari ekologikoak diru-laguntza batetik kanpo utzi dituela salatzeko elkarretaratzea egin dute

Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]


San Ixidro

Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]


Ikastetxeetan Elikadura Osasuntsu eta Jasangarria Sustatzeko Espainiako dekretua
Beste behin ere... ezer ez aldatzeko

Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.


2025-05-12 | Garazi Zabaleta
Ortulaguntza
Ekoizle txikiei arnas emateko lanpostu publikoa Debagoienan

Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]


2025-05-12 | Jakoba Errekondo
Baso bat da dolarea, baita sagardoa ere

Aurten bai urtea da. Sagar urtea izango da aurtengo hau (Malus domestica). Eta baialdia behar bezala agurtu eta baliatzeko, besteak beste, dolareak gertatu beharko ditugu. 


GFAren Lurralde Oreka Berdeko Departamenduaren konpromiso eza

Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]


Kanboko Marieneko lurrak irauli dituzte ELB, Lurzaindia eta Ostia sareak

Maiatzaren 17an bertaratu eta barazkiak landatzeko hitzordua jarri diete herritarrei. Karia horretara egun osoko egitaraua osatu dute, Marieneako lurrak laborantzarako atxikiak izatearen alde.


2025-04-30 | Nicolas Goñi
India erdialdean, idortze globalari aurre egiteko laborarien eta ikertzaileen elkarlana

Klima aldaketaren eraginez, munduko lurralde gero eta gehiago idortzen ari dira, milioika pertsonaren jarduera eta bizimoduak kolokan ezarririk. Fenomeno horren frontean dago India erdialdeko Maharashtra estatua, non klimaren berotzeari eta lehortzeari metatu zaizkien oihan... [+]


Eguneraketa berriak daude