ARGIA.eus

2021eko abuztuaren 04a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Euskal Herrian elikadura eta ekoizpena begirada eraldatzaile batetik lantzen ari diren proiektu ugari ditugu, eta sare anitz bezain sendoa osatzen dute. Aberastasun horren isla diren hiru proiekturengana jo dugu, ustezko utopia hori praktikara eramateko bilatu dituzten bideak ezagutzeko: Elikagunea, Galdakaoko Elkarlaguntza Sarea eta Ekoalde. Elikaduratik abiatuta, euren komunitatearen burujabetza ari dira elikatzen.

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2021-05-27 | ARGIA
Euskal Herria zatitzen duen mugaren aurkako ekintza zuzena

Anonimotasunean ekintza burutu dutenek bidalitako oharrean adierazi dutenez, "mugarri hauek, sinbolikoak baino, alde bietako biztanleengan esanguratsuak direla uste dugu, eta hauetara gerturatzen direnen bizitzengan erabakiorrak suerta daitezkela ere ikusi dugu. Hil ala bizikoak". Bideoak "burujabetza iraultzaz" lema nabarmentzen du eta horri lotuta ideia hau plazaratu dute oharrean: "Uste dugu Euskal Errepublika dela gaur egun Euskal Herrian giza eskubideak babestu eta... [+]


2021-05-25 | ARGIA
Mundu Berri Bat jardunaldiak
Burujabetzen arteko gurutzaketak landu dituzten hiru mahai-inguruak

Maiatzaren 26an ekonomia sozial eraldatzailearen Olatukoop sareak Mundu Berri Bat jardunaldiak egingo ditu internetez (hemen ikusentzun ahal izango dira). Hiru mahai-ingurutan burujabetzak landuko dituzte: "Azkenaldian burujabetzen bidean proiektu eta ekimen ugari sortzen ari direla ikusita, burujabetza ezberdinen arteko intersekzio edo gurutzaketak arakatu nahi ditugu", azaldu du Olatukoopek.


2021-05-23 | Estitxu Eizagirre
Hernaniko Zero Zabor Hozkailua
Eskolan jan ez dutena daramala edonork etxera

Maiatzaren 4tik, Hernaniko Txantxilla auzo inguruan dabilen edonork eraman dezake janari ontziratua etxera, deus ordaindu gabe. Aski da makinako botoia sakatzea, konpostagarria den ontzian bildutako errazioa hartzeko. Langile eta Aratz ikastetxeetako jangeletan sobratutakoa da janari hau eta bertako ikasle zaharrenak arduratzen dira eskolan jan ez dutena kudeatzeaz. Udalak azaldu digu zergatik abiatu duten proba pilotu hau, eta zein diren begiz jotako ondorengo urratsak.


Ondalan: Bazkideak etxeko, sukalderaino

Burlatan duten sukaldean hamabi jaki prestatzen dituzte astero eta bost jasotze puntutan uzten dute. Ondalaneko bazkideek leku horietako giltza badute eta nahi dutenean pasatu daitezke janari ontzien bila. Etxekoak dira bazkideak: ez da kuotarik ez permanentziarik ordaindu behar. Mikrokooperatiba honetako langileekin aurrez aurre biltzea da bazkide egiteko lehen baldintza: elkarri izena eta aurpegia jartzea, lan egiteko modua ezagutzea eta batzarretan denen artean erabakitzea aurrera begira zer... [+]


"Jan eta ikasi", eskola-jantokia eraldatu nahi dutenentzako gida

Kezkatzen zaitu ikastetxeko elikadurak, horrekin gazteak zer ikasten ari diren eta horrek komunitatean nola eragiten duen? Jantoki osasungarri, hezigarri, hurbileko, agroekologiko eta bidezkoa nahi duzu eskolan? Horretarako aholku eta jarraibide ugari bildu dituzte “Jan eta ikasi, eskolatik hasi” gidan.


2021-05-18 | Estitxu Eizagirre
Jardunaldi jarraiaren eztabaida eta catering enpresen interesak

Amaitzear den ikasturtean jardunaldi jarraia egin dute EAEko Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako  (DBH) zentroetan, COVID-19aren kutsadura arriskua murrizteko. Ordea, Jokin Bildarratz Hezkuntza sailburuak iragarri du hurrengo ikasturtean goiz eta arratsaldeko ordutegira itzuliko direla derrigorrean DBHko ikastetxe guztiak. Jardunaldi jarraiari eutsi nahi dieten irakasle eta gurasoak idatzi bidez ari dira beren eskaera argudiatzen Hezkuntza sailari bidalitako gutunetan. Jardunaldi mota baten... [+]


Elikagunea: Egunerokoa bertakoa jatea denean

Irudikatzen al dugu herri bat, saskia hartuta erosketetara ateratzean, eskutan hartutako guztia bertakoa bagenu, etiketari begiratu beharrik izan gabe, edo saltzaileari galdezka ibili gabe? Herri osoa ez, baina plaza bada horrelakoa Azpeitian. Baserritarren azoka erdian kokatuta, denda honek bertako jeneroa soilik saltzen du: haragi, fruta, barazki, esneki, zereal... eta jateko prest dauden platerak. Ehundik gora ekoizleri erosten diete, gehienei zuzenean, eta erosketa zerbitzua eskaintzen... [+]


Mixel Berhokoirigoin hil da, Nafarroa Behereko laborari, sindikalista eta militante ezaguna

Mixel Berhokoirigoin (Gamarte, 1952-2021) laborari baxenafartar eta ELB sindikatuko sortzaileetakoa zendu da minbiziaren ondorioz. Baserritar txikien alde konprometitua eta militantzian zaildua, Euskal Herriko Laborantza Ganbera martxan jarri zuen taldean protagonismo berezia izan zuen, Frantziako Estatuaren jazarpen judiziala gaindituz, eta Euskal Herrian lurraren defentsan ari direnentzat erreferentzia nagusietakoa izan da. Herrigintzan engaiatuta bizi zen eta “bakearen artisau”... [+]


Boga garagardoa: Euskal Herriaren pisua, litrotan eta kilogramotan

Garagardo artisau berexiak dastatzea bogan dago. Etxe bakoitzaren goren mailako kalitatezko hori, hain justu. Eta baten matizak eta bestearen lurrinak komentatzea. Planetaren zein izkinatatik ekarriak dira horiek guztiak, ordea? Bogak horri begiratzen dio, “bertako” hitzaren atzean dauden osagai bakoitza azalduz. Bertan ere badaukagu-eta apar ederrik.


2021-05-04 | Estitxu Eizagirre
"Zero zabor hozkailua"
Eskola jantokietako soberakina herritarren esku dago gaurtik aurrera Hernanin

Hernaniko Udalak janaria xahutzea saihesteko eta hondakin organikoak gutxitzeko Zero zabor hozkailua ekimena jarri du martxan. Txantxila auzo inguruan kalean jarri duten makina gaur bete dute lehen aldiz Aratz eta Langile ikastetxeetako ikasleek: haiek dira jangelan sobratu zaien janaria ontziratzeaz eta kaleko makinara eramateaz arduratuko direnak. Pertsona guztientzat dago eskuragarri janari hau, eta ez da ordaindu behar.