ARGIA.eus

2020ko apirilaren 06a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Badirudi gaur egun gai honetaz inork ez duela Elikagaiak eta koronabirusa gaiaz mintzatu nahi Euskal Herrian. Orain urte batzuk elikadura burujabetzaren kontseilaria beharrezkoa zela ere argudiatu zen. Baina sistemak isilarazi zuen guztia, oso atzerakoia omen zen ideia hura. Gainera, ideia haren kontra zaudenek elikagaien autarkia antzeko proposamen batekin nahastu zuten ideia.

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2020-03-27 | ARGIA
Iparraldeko laborariek "Lekukoa" zerbitzua sortu dute, beren produktuak kaletarrei helarazteko

Koronabirusaren krisiaren ondorioz tokiko elikagaiak ekoizten dituzten baserritarrei beren produktuak herritarrengana iristeko moduak lehenaz gain arras mugatu zaizkien honetan, ugaritzen ari dira gure laborarien eta kontsumitzaile kaletarren arteko lotura egiteko ahalegin berriak. Iparraldean "Lekukoa. Le relais paysan" zerbitzua jarriko dute abian larunbatetik Euskal Herriko Laborantza eta beste zenbait ekimenen artean.


2020-03-22 | Garazi Zabaleta
Biba ardoak
Topa ardoaren kultura osasuntsu eta herritarraren alde

Duela 10-15 urtetik aldaketa nabarmena izan du ardoaren industriak munduan: mahastizain eta ardogilearen figura berreskuratzen ari da eta berriro ere mahastira itzultzen ari dira, ardo garbiak eta ekologikoak eginez”. Arturo Villanueva Arteaga Biba Ardoak proiektuko koordinatzailearen hitzak dira. Ardoaren kulturan ematen ari den aldaketa hori Euskal Herrian ere ematea dute helburu. Horretarako batu dira hamalau mahastizain eta ardogile txiki, gurean agroekologiaren baitan sortzen ari den... [+]


Balkoian bezala leihoan janariak erein eta landatu: biba erresilientzia!

Koronabirusaren kontrako gerra, Covid-19ak ekarritako krisia, 2020ko Larrialdi Handia, etxe guztiak presondegi bihurtu zireneko urte hura... ez dakigu nola deituko dioten gaur bizi dugun emerjentziari. Naturak, bitartean, bere zikloekin aurrera darrai lasai ederrean, itxialdiaren etenaldian ogi bila zoazenean hala gogorarazten dizu loratu berri den espaloi bazterreko arbola horrek, sekula arretarik jarri ez zenion txori haren kanta zirraragarriak, hezurrak goxatzen dizkigun eguzki goxoak berak.


2020-03-18 | ARGIA
Baserritarren azokei eutsi diete Ordizia, Gasteiz, Azpeitia, Arrasate eta Ezpeletak

Nekazariek salatu dute koronabirusa dela-eta hainbat azoka itxi dituztela, ez, aldiz, saltoki handiak. Irekita dauden azoketako batzuek bildu ditugu albiste honetan. Azokei eusteko, koronabirusa hedatzea saihesteko neurriak hartu dituzte udalek.


Tokiko elikagai ekologikoen aldeko apustua egingo dute Laudio Ikastolan

Otsailetik aurrera eskainitako menuan elikagai ekologikoak txertatzen hasi dira eskolan, eta “Kilometro 0 jatorriko elikagaien saskia handitzea” bilatuko dute ere. Gainera, plastikorik gabeko egunak izaten saiatuko dira ere ikastetxean.


Tokiko elikagai ekologikoen aldeko apustua egingo dute Laudio Ikastolan

Otsailetik aurrera eskainitako menuan elikagai ekologikoak txertatzen hasi dira eskolan, eta “Kilometro 0 jatorriko elikagaien saskia handitzea” bilatuko dute ere. Gainera, plastikorik gabeko egunak izaten saiatuko dira ere ikastetxean.


2020-02-20 | ARGIA
Eskola jantoki osasuntsu eta jasangarriagoen aldarria Lakuari

Gure Platera Gure Aukera plataformak elikadura osasuntsu eta jasangarria bermatu dezan eskatu dio Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailari. Ahal den neurrian eskoletan sukaldeak eraikitzea, eta nahi duten jangela mota aukeratu dezaten ikastetxe publikoen erabaki ahalmena handitzea izan dira beste eskaeretako batzuk.


2020-02-16 | Jakoba Errekondo
Lagun loratuak amets

Loratu da ogia. Ogia bakean utzi eta denboraren poderioz, bere azalean soinekoa josteko gai da. Hezetasunaren laguntzaz lizuna itsasten zaio, eta lizurdinduta, loratu egiten da. Lizun dotorea hazten du.

Loratzen denak badauka zer emana. Loreak ondorengoa du fruitua, hazia duen fruitua, bizitza berriari ekingo dion hazia. Nik loratzen den jendea nahi dut inguruan. Lagun loratuak amesten ditut, eta ogi loratuak, eta jogurt loratuak, eta lukainka loratuak, eta erreximenta loratuak, eta gazta... [+]


2020-02-16 | Garazi Zabaleta
Artatxiki biogunea
Kontsumo arduratsurako gune berria Donostian

Gune berria du Donostiako Intxaurrondo auzoak: Artatxiki Biogunea. Urtarrilaren 24an egin zuten proiektuaren inaugurazio festatxoa, bizilagunez eta  bazkidez inguratuta. “Duela urtebete inguru hasi ginen taldetxo bat kontua mugitzen: apirilean egin genuen proiektuaren aurkezpena, eta dendaren kokaguneaz hasieran eztabaidak izan bagenituen ere, azkenean aspalditik ezagutzen genuen lokal hau aukeratu genuen”, adierazi du Leire Garro proiektuko kideak.

Ekologikoa,... [+]


2020-02-09 | Garazi Zabaleta
Elikadura eskolak Durangaldeko ikastetxeetan

Durangaldeko hamabi eskola publikotako gurasoetatik sortu zen Berton Bertokoa mugimendua, 2015ean, eta eskoletako zuzendaritza taldeekin elkarlanean ari dira geroztik. “Gure asmoa hasieratik bestelako jantoki eredu bat aldarrikatzea eta eskoletan sukaldeak lortzea izan da”, azaldu digu Isa Gonzalez Durangoko Zabalarra eskolako amak. Ekimen ugari eta oso desberdinak egin dituzte plataformatik urte hauetan zehar, eta oraingoan proposamen berri batekin datoz: elikadura eskolak.

Lau... [+]

?>