ARGIA.eus

2020ko ekainaren 01a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Baserriko eremu zabalean ez da udaberriko konfinamendua berdin bizitzen, naturaren erritmoak dena betetzen dizu: zuhaitzen loratzea, belarra, abereak, erditzeak, gazta egitea eta zaintzea, baratzea, banaketak… Hala ere, covid-19ak sortutako urduritasuna eta nekea ederki sumatzen dira. Gaixotasunak sortutako giroak eta aurrera begirako zalantzek sortzen diguten estresak gelditu ahal gaitu, edo mugiarazi.

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2020-05-07 | Garazi Zabaleta
53 ikastetxetako kantinetan haragi biologikoa banatzen du Biozkaria elkarteak

2011n ekin zion bere ibilbideari Biozkaria Elkarteak: “Gure haragia, tokikoa eta biologikoa, bertako eskoletako kantinetan eskaintzen ez zela ikusten genuen, eta kezkagarria iruditzen zitzaigun haur guztiek haragi ekologikoa jateko aukerarik ez izatea”, azaldu digu Eñaut Harispuru ekoizle eta elkarteko kideak. Ipar Euskal Herriko eta Biarnoko bederatzi etxalde batu ziren hastapenean, eta Donibane Garaziko lizeoko sukaldari batekin hasi ziren.


2020-05-07 | ARGIA
Jaurlaritzak berriro normaldu ditu azokak, hiletak eta ospitale pribatuen betiko martxa

Eusko Jaurlaritzak koronabirusagatiko konfinamendua arintzeko bidean baliorik gabe utzi ditu hilabete eta erdiz indarrean egon diren neurrietako batzuk, tartean azoka eta hiletak egin ezin izatea eta Covid-19aren kontrako borrokan ospitale eta oro har osasungintzan ari diren enpresa pribatuetan esku hartzea.


2020-05-05 | ARGIA
200.000 migratzaileri paperak emango dizkie Italiak, landa-eremuko beharrei erantzuteko

Italiako landa-eremuetan lan egin ohi duten jornalari migratzaileek euren herrialdeetara itzuli behar izan zuten, koronabirusaren krisiagatik. Horien beharra ikusirik, 200.000 migratzaileren egoera erregularizatzea erabaki du Italiako Gobernuak.


Errusia non hirietako familien erdiak baino gehiagok bere baratzea lantzen baitu

Hiri handien inguruetan kaletarrek familiako kontsumoa bermatzeko ortuak orokortzearen adibiderik baldin bada munduan, Errusia da hori. Herrialdearen laborantza ekoizpena nabarmen indartzeaz gain, errusiarrei erresilientzia ahalmen handia ematen die edozein krisiren aurrean, eta historian behin eta berriro frogatua dute. Covid-19 pandemiak atzetik aspaldiko krisi ekonomikorik sakonena zabaldu duenean, hemengo agintariek ere ezagutu beharko lituzkete.


2020-04-29 | ARGIA
300 entitatek autokontsumorako baratzeetan aritzeko baimena eskatu dute Nafarroan

97 udalek, 36 kontzejuk, udalaz gaindiko 5 erakunde publikok, landa-garapeneko 3 taldek, 18 alderdi eta talde politikok, 2 sindikatuk, Nafarroako osoko 158 elkarte eta kolektibok eskatzen diote Espainiako Gobernuaren Nafarroako Ordezkaritzari garai honetako nekazaritza-lan guztiak mugarik gabe baimentzeko.


2020-04-28 | ARGIA
"Burujabetzak postcovid19 garaian" hitzaldia antolatu du Olatukoopek

Burujabetzak postcovid 19 garaian izenburupean, Maiatzaren Lehenaren aurreko egunerako on-line hitzaldia antolatu du Olatukoop ekonomia sozial eraldatzailearen sareak. Mirene Begiristain, Kataluniako Josep Manel Busqueta eta Andaluziako Oscar García Jurado arituko dira mahai-inguruan.


2020-04-24 | Garazi Zabaleta
Sarde Sardexka elkartea
Elikaduraren eta laborantzaren arteko zubi lanean

2014an sortu zuten Sarde Sardexka elkartea Jenofa Irubetagoyenak eta Gabrielle Arrese-Igorrek Ezpeletan. “Elikadurarekiko apustu berak zuzenean lotzen ditu sardea eta sardexka”, diote beraien webgunean. Ekoizleekin, kontsumitzaileekin, eskolekin eta oro har gizarteko esparru guztiekin elikaduraren gaia lantzen dute, beti ere elikagaien jatorrira eta ekoizpenera joz eta osasunarentzat nahiz ingurumenarentzako modu jasangarriak bultzatuz. Eragile eta herritarrak harremanetan jartzen... [+]


2020-04-23 | ARGIA
Hauxe izan da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia apirilaren 23an

Hainbat gai jorratu ditu gaurkoa, ikusleen galderei erantzunaz: landatzeko garai aproposena apirilaren 28tik aurrera izango da, nola egin artoa-babarruna-kuia, ilar kontuak... Hurrengo ostegunean ere 18:00etatik aurrera ikusgai egongo da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia, Bizi Baratzearen Facebookeko orrian eta ARGIAren webgunean. Galderak lehenago bidaltzeko: landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera idatzi.


2020-04-23 | ARGIA
Hauxe izan da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia

Hainbat gai jorratu ditu gaurkoa, ikusleen galderei erantzunaz: landatzeko garai aproposena apirilaren 28tik aurrera izango da, nola egin artoa-babarruna-kuia, ilar kontuak... Hurrengo ostegunean ere 18:00etatik aurrera ikusgai egongo da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia, Bizi Baratzearen Facebookeko orrian eta ARGIAren webgunean. Galderak lehenago bidaltzeko: landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera idatzi.