ARGIA.eus

2019ko abenduaren 10a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Kanal guztiak
  x Itxi
Politika
Ingurumena
Feminismoa
Euskara
Nazioartea
Ekonomia
Gizartea
Herri mugimenduak
Hezkuntza
Kultura
Historia
Zientzia
Iritzia
English
2019-12-09 | Ahotsa.info

Inoiz baino saski gehiago banatuko dituzte aurten Errigorako kanpainan. Iker Ajuriagerra Errigorako kidea pozik agertu da, euskara sustatzeko ekimenei egindako ekarpenean ere eragina izango duelako.

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2019-10-27 | Garazi Zabaleta
Basherri sarearen erakusketa
Nekazaritza industrialaren eta kontsumo taldeen historia ezagutu nahi?

Gipuzkoako kontsumo taldeak eta kooperatiba agroekologikoak biltzen ditu Basherri Sareak. “Kontsumo taldeak eta kooperatibak gure artean saretzeko eta elkar laguntzeko gogotik sortu zen taldea”, azaldu digu Ioana Iñigez Susperregi  kideak. Garaiko eta tokiko barazkiekin osatutako saskien banaketan oinarritzen da sareko taldeen jarduna: nekazariaren lanari balioa emanez eta bere eskubideak bermatuz, eta aldi berean, kontsumitzaileari kalitatezko produktuak eskainiz... [+]


2019-10-24 | ARGIA
Eusko Legebiltzarreko bilkura:
Eskola jantokien kudeaketa eredua berraztertzea eskatu diote Jaurlaritzari

Jantokien “kudeaketa berritzaile eta desezentralizatua” egin nahi duten ikastetxeei “aukera bideragarriak” eskaintzeko eskatu du Eusko Legebiltzarrak aho batez.


Uriarte, Celaa, Campos eta Iztueta eskola jantokietako iruzurraren erantzule politikoak direla babestu du Legebiltzarrak

2003-2017 urte artean izandako Hezkuntza sailburuei egotzi diete enpresek eskola jantokien prezioak adostu izanaren ardura. Sailburuei “geldotasunez” aritu zirela dio ikerkuntza batzordeak, Eusko Legebiltzarraren babesarekin.


Ana de la Maza, baserritar getxoztarra:
"Gaur egun ez dakigu benetan zer jaten dugun; arazo handia da hori"

Uribe Kostan eta inguruetan lurra lantzen ibili ondoren, Durangaldeko Garai aldera egin du salto Ana de la Maza baserritar getxoztarrak. Zortzi urteko ibilbidearen ondoren, profesionalizatzearen aldeko pausoa eman du duela hilabete bi: “Garrantzitsua da hori, etorkizunera begira batez ere”.


2019-09-08 | Garazi Zabaleta
Nekazaritza ekologikoaren eta ostalaritzaren arteko bideak lantzen

Uztailaren 19an Donostiako Kafe Botanika jatetxean aurkeztu zuten Sareko: baserritik sukaldera, harreman sarea proiektua. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak (ENEEK) eta Gipuzkoako Biolur Elkarteak bultzatu dute egitasmoa, eta lurraldeko ostalari nahiz kontsumo taldeei bertako ekoizle ekologikoen eskaintza bateratua egitea du helburu. “Era ekologikoan lan egiten duten Gipuzkoako ekoizleak eta ostalaritza sektorea kontaktuan jartzeko lan egiten duen egitasmoa da... [+]


2019-09-06 | ARGIA
Klima aldaketaren aurrean, Irurtzun eta Arakilgo VII. Bertako Ganadu Azoka irailaren 15ean

Irurtzungo plazaren inguruan abereak, garaiko nekazal produktuak eta artisau-ogibideak ikusi eta erosi ahalko dira. Antolatzaileen hitzetan, azoka honekin salmenta zuzena indartu nahi dute, "laborantza eta elikadura herrikoiak gizartea elikatzen baitu", eta aurtengoan gai hau plazaratuko du azokak: klima aldaketan laborantza iraunkorrak duen garrantzia: "Herritar baten Negutegi Efektuko Gasen %37,3a elikadura motaren ondorio dira".

 

ELIKADURA
Fruta aho-gozagarriak Erdi Aroaren amaierako Euskal Herrian

Udaldia da eta gure herrietako denda eta merkatuak mota eta kolore guztietako frutaz gainezka daude. Bide ertzetan, lorategietan, baserrien atarietan, gereziak eta sagarrak eta pikuak ikus daitezke adarretatik zintzilik, jateko prest daudela adierazten duten forma mardulak hartuta.


2019-08-26 | Erran .eus
Baztango Udalak Agroekologiaren aldeko hirien sarean parte hartuko duela erabaki du

Ekintza-planak abiatzeko, tresna egokiak garatzeko eta behar bezalako ideiak eraikitzeko konpromisoa hartu du Udalak.