ARGIA.eus

2021eko urtarrilaren 27a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

2021-01-15 | ARGIA

Atxondoko eta Zaldibarko eskolek eta Iurretako Juan de Orobiogoitia institutuak sukaldea izango dute udatik aurrera, eta Durangoko Zabalarra eskolan 2022ko udan hasiko dira eraikitzen, Gure Platera, Gure Aukera taldeak jakinarazi duenez.

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
Fraternités Ouvrières-ko Gilbert: "Permakultura partitzea da: hobe zaborra jatea elkarrekin, bakarka 'bio' baino"

1.800 metro koadroko paradisu bat gainbehera etorritako hiri industrialean hormigoiz inguratua, fruitu baratze bat obrero xeheek antolatua, lurgintzako aditu gehienen aholkuen kontrara, lurrik oparoena sortzea lortu duen Eden txit emankorra... Pikardiak, Flandriak eta Valoniak topo egiten duten Mouscronen daukagu zain Fraternités Ouvrières ortu obreroa, nahiz eta azaroaren 13tik falta den Gilbert Cardon lider zaharra, sindikalista permakultorea.


2020-12-17 | Garazi Zabaleta
"Lur eta murmur"
Lurrari ahotsa ematen dion irratsaioa

Lankidetzarako eta herrien garapenerako Bizilur elkarteak bi astean behin saioa egiten du Bilboko 97 irratian. Elikadura burujabetzaren bueltan sortzen diren proiektu alternatiboak ezagutzera ematen dituzte bertan, ikuspegi feminista eta internazionalista landuz.


2020-11-22 | Aritz Galarraga
HUMANITATEAREN UNE GORENAK
Baratze bat

Hiri handitik ezin ateratzeak ernatu du nigan berde behar bitxi bat, orain artean sekula ezagutu gabea. Ados, beti izan zait atsegingarri berdetasuna begiestea mendian, basoan, golf zelaian, baina oraingo hau da, seguru obligazioak behartua, ia-ia bitala, arnasten dugun airea bezain, eta kutsadura maila gorabehera –etxealdia hasi zenetik behera egin omen du–. Noski, hor zehar ezin, eta, otu zait, balkoian berean abiatzea nire berde zatia, nire jardina, jardintxoa, xumea, txikia,... [+]


Onintza Rojas Olazabal
"Egunean 160 kilo elikagai xahutzen dira Tolosaldeko ikastetxeetako jantokietan, horietako asko, baldintza onetan"

EAE mailan aitzindaria den ikerketa burutu du Onintza Rojas Olazabal donostiarrak. Gutxi barru aurkeztuko ditu eskualdeko hamahiru jantokietan egindako ikerketaren emaitzak. EHUko Biokimika eta Biologia Molekularreko gradu ikasketez gain, Nafarroako Unibertsitate Publikoan Ingurugiroaren Agrobiologian Unibertsitate Masterra du Rojasek. Beti kezkatu izan du hondakinen kudeaketaren gaiak; hori dela eta, elikagaien xahuketari buruz osatu du Master Amaierako Lana.

Josu Artutxak elkarrizketatu du [+]


2020-11-01 | Miren Osa Galdona
Herrerako Su|calde
Komunitatea elikatzen duen su txikia

COVID-19ak ezbaian jarri du orain artean taxuzkotzat eman ohi ziren hainbat gauza. Paradigma aldaketa uste baino leunagoa izan da batzuentzat, nahi baino bortitzagoa beste hainbatentzat. Aukera berriak eta proiektu eraldatzaileak sortzeko parada gisa ulertu duenik ere bada. Horietako batera hurbildu da ARGIA Donostiako Herrera auzora.


2020-10-30 | Garazi Zabaleta
Pirineki esnekiak
Larretik jogurt potoraino, mimoz

Etxeko ogibideari jarraipena emateko asmoz hartu zuten Aitor Zazpe Urmenetak eta anaia Koldok esne behien eta esnekien ekoizpenean lanean hasteko erabakia. “Aitak amatxirekin hasi zuen ibilbidea duela 30 urte baino gehiago, eta koxkortzen ginen heinean guri animatzen zigun honetan hastera”, dio Aitorrek, Aurizberriko Pirineki Esnekietako kideak. Duela bost urte hasi zen behiekin lanean Koldo anaia, eta iaz batu zitzaion bera proiektura. Aitarekin batera eta etxekoen laguntzarekin... [+]


2020-10-30 | Jakoba Errekondo
Ezkurrak animaliontzako elikagai

Guretzako ezkur mota guztiak jangarriak dira, denetan gozoena artearena omen da: arte-ezkurra edo artazia.


2020-10-30 | Kanaldude.tv
Aldude, Banka, Urepeleko baratzez baratze
MULTIMEDIA - erreportajea

Aldude, Banka, Urepeleko herritar multzo batek gogoeta egin du lekuan lekuko janaria ekoizteari buruz, barazkiez batez ere. Ideia hau gogoan, Pantxo Hirigaray gidari, hiru herrietako bost etxe-baratzeen bisita egin du Kanaldudek.


2020-10-28 | ARGIA
Ostegunean berriz greba egingo dute EAEko eskola jantokietan; Jaurlaritzak ardura enpresen esku utzi du

ELAk, LABek, CCOOk eta UGTk deitutako EAEko jantokietako bigarren greba asteartean (urriak 27) egin zuten, lanuzteak eta mobilizazioak uztartuz. Joan den asteko lehen lanuztean bezala, langileek "errespetua" eskatu zuten kolektiboarentzat, euren egoera negoziazioaren bidez konpon dadila eta ez "inposaketa" erabiliz, espazio horietan enplegu duina, segurua eta kalitatezkoa bermatzeko. Ostegunean (urriak 29) berriz ere greba egingo dute.


2020-10-26 | ARGIA
Gernikan 2020ko urriko azken astelehena, azoka barik COVID-19agatik

Koronabirusak hankaz gora eraman dituen jarduera ugarien artean, Gernikan urtero urriko azken astelehenean ospatzen den azoka famatua ere ezerezean gelditu da 2020an. Bizkaia osotik milaka jende erakartzen dituen feria bertan behera utzi du udalak, eta herritarrei egun seinalatuan bestelako elkarretaratzerik ez egiteko ere erregutu die.