ARGIA.eus

2020ko abuztuaren 10a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetza Euskal Herrian

Azken urteetan geroz eta gehiago hitz egiten da elikadura burujabetzaz, gero duin eta osasuntsu bat segurtatzeko bidean ezinbesteko osagai gisa kokatuz. Koronabirusak eragin krisi globalak are gehiago begi-bistan jarri digu zein baitezpadakoa zaigun gure elikadura beharrak bertatik asetzeko posibilitatea. Erronka eder horri so jarri gara, ekoizpen espaziotzat Euskal Herria bere osotasunean hartuz. Hiru laborarirekin hitz egin dugu, baita nekazaritza esparruan aktibo diren beste eragile... [+]

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2020-06-25 | Aiaraldea
Batu Elkarlaguntza Sarea sortu dute, gizarte arazoei "erantzun integrala" emateko

Arrankudiagan ez ezik, Arrigorriaga, Basauri, Galdakao, San Miguel, Zaratamo, Ugao eta Zeberion ere funtzionatuko du sareak. Etxebizitza eta elikadura izango dira egitasmoaren ildo nagusiak.


2020-06-16 | ARGIA
Euskal herritarren arrain kontsumoa asetzeko gai da Bizkaiko Golkoa

Bizkaiko Golkoan urtero 300.000 bat tona arrain arrantzatzen dira, 1973 urtean arrantzatutakoaren erdia, gero eta ontzi gutxiago dagoelako gure kostaldean. Hala ere, Bizkaiko Golkoak euskal herritarren elikadura hornitzeko aski gaitasun du. Datu xehez osatutako artikuluak argitaratu ditu Gaindegiak, euskal arrantzaren egoeraz.


2020-06-11 | Mikel Eizagirre
Berton Bertokoa taldeak catering enpresa handien webguneak blokatu dituela simulatu du

Eskoletako jangeletan “sukaldeak jartzea” eta “sasoiko eta bertoko produktuak kontsumitzea” aldarrikatzen dute, hots, “jangela eredu berria”. "Blokatutako" webguneetan beren aldarrikapenak biltzen dituen bideoa eskegi dute.


2020-06-08 | Mikel Hiribarren
Janaria osasunaren oinarri lehena

Baliteke koronabirusaren ausikiak, uspelak eta beldurrak urrunduko diren apurka apurka, udako beroak nagusitzearekin. Tsunami tzar batek bezala gaindituak zituen gure tarrapatak eta espantuak oro.


2020-06-04 | Garazi Zabaleta
Milika
Baratzetik datozen izozkiak

Anhauzeko lursail batean frutarbolak eta landare usaintsuak landatu zituen 2017an Miren Harignordoquyk eta horietatik ateratakoekin izozkiak egiteari ekin dio udaberri honetan. Esnekirik eta gehigarririk gabe egiten ditu izozki ekologikoak. Horrela sortu da Milika proiektua.


Kutsa gaitezen

Baserriko eremu zabalean ez da udaberriko konfinamendua berdin bizitzen, naturaren erritmoak dena betetzen dizu: zuhaitzen loratzea, belarra, abereak, erditzeak, gazta egitea eta zaintzea, baratzea, banaketak… Hala ere, covid-19ak sortutako urduritasuna eta nekea ederki sumatzen dira. Gaixotasunak sortutako giroak eta aurrera begirako zalantzek sortzen diguten estresak gelditu ahal gaitu, edo mugiarazi.


2020-05-21 | ARGIA
Hau izan da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia maiatzaren 21ean

Ostegunero 18:00etatik aurrera egiten duen kontsultategia jarraitu dezakegu argia.eus webgunetik edo Facebookeko Bizi Baratzearen orritik. Bidali zure galderak aurrez landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera.


2020-05-20 | Garazi Zabaleta
Ekolocal
Hurbileko elikagaiak kontsumitzeko aplikazio berria Nafarroan

Lizarraldeko Applikate enpresa sortu berriak garatu du Ekolocal aplikazioa. Nafarroa osoko ekoizleak batu dituzte plataforma berri horretan, haien ekoizpenaren inguruko informazioa bilduz eta harremanetarako bideak azalduz. Aplikazioa mugikorrera deskargatuta, herritarrek klik gutxi batzuetan inguruan dituzten ekoizleak ezagutu eta haien produktuak erosteko aukera dute. “Ekolocal ekimenak tokiko ekonomia, lankidetza eta jasangarritasuna sustatzea du helburu”, azaldu dute haien [+]


Normalitate berrirako agroekologia feminista

Mirene Begiristain Ekonomian doktorea da eta EHUko irakaslea. Telesforo Monzon Euskal Herrigintza Laborategian artikulua argitaratu du. Hemen jaso dugu artikulu horren laburpen bat.


2020-05-14 | Garazi Zabaleta
Etxeko Azoka
Donostiako 140 etxe tokiko elikagai ekologikoz hornitzen

Gipuzkoako hamasei ekoizle ekologikok bat egin zuten konfinamendu hasieran Donostiako etxeetara tokiko produktu ekologikoak helarazteko. sareko.net plataforma lehendik sortua zuten, eta egoera berrira egokituta, Donostian etxez etxeko banaketa egiteari ekin diote. Denetariko produktuak eskatu daitezke plataforma horretan, denak bertakoak eta ekologikoak: barazkiak, sagardoa, esnekiak, gaztak, arrautzak, ogia, marmelada, pasta freskoa...