ARGIA.eus

2022ko maiatzaren 16a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

2022-05-03 | Jakoba Errekondo

Hori da baratzeko negu ondoreneko galdera ezagunena. Noiz amaitzen da negua? Egutegiaren mugarriarekin? Hotzak joan direla iruditzen zaigunean? Egun argia gaua baino luzeagoa egiten denean? Ez da erraza asmatzen. Horri tokian tokiko lurraldearen eta klimaren ezaugarriak gehituta, urteroko zalantza hor itzultzen da, beldur ttantta batekin belztua. Tokian-tokian erabaki behar da lan bakoitzaren unea noiz den. Huts, asmakuntza, porrot, arrakasta, poto eta menta denekin ikasten da, lan bakoitza... [+]

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2022-03-11 | Garazi Zabaleta
“Nekazaritza lurren 21.000 hektarea galdu dira azken 20 urteotan Nafarroan”

Urteak dira Nafarroako Mugarik Gabe, Mundubat, Arrea agroekologia elkartea eta beste zenbait talde elikadura burujabetzaren bueltan elkarlanean ari direla. Lanketa bateratu horretatik atera zen Nafarroan elikadura burujabetzaren egoera aztertzeko ideia, eta otsailaren amaieran... [+]


2022-03-10 | Errigora
Errigora: Oinak lurrean
MULTIMEDIA - erreportajea

Errigoraren komunitatea koskortzen ari da. Gero eta gehiago dira kontsumitzeko erak aldatzeko hautua egin duten herritarrak eta, ondorioz, gero eta gehiago ekoizteko erak aldatzen ari diren nafar ekoizleak, emeki, baina pauso sendoz, tokiko elikadura-sistemen alde eginez... [+]


2022-03-10 | Axier Lopez
'Nafar hegoaldeko uzta eskutik eskura' kanpaina abiatu du Errigorak

Martxoaren 10etik 30era arte bitarte egingo dute Errigoraren kanpaina berria. Ostegun goizean aurkeztu dute Iruñeko Geltokian ekimeneko kideek, Bardea olio-errotako Kiko Fernandezek eta Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluko lehendakari Mirian Otxotorenak... [+]


Ohar ekologistak Ukrainako gerraz

Errusiak Ukraina inbaditzea bada honen erakusgarria: energia-baliabide handien jabe izatean oinarritutako botere oreka batena. Europa zaurgarri geratu da ez duelako abian jarri klima-aldaketaren aurrean derrigorrezkoa den energia aurrezteko politika bat.


2022-02-24 | Garazi Zabaleta
Bergarako Elikadura Mahaia
Elikaduraren bueltan gobernantza eredu berriak sortzen

Elikadura kate osoan eragiteko asmoz, marko berri bat sortu da azken hilabeteotan Bergaran: Elikadura Mahaia. “Gure bailara oso industriala izan arren, elikaduraren eta lehen sektorearen bueltan eragile dezente genbiltzala sumatzen genuen, eta sinergiak lantzeko eta... [+]


PODCAST 2x16 | ‘Laborantza 4.0’ aroa ireki nahi dute, berdez pintatu eta produktibismoarekin segitzeko

Laborantza hirugarren iraultzara sartzera omen doa. Lehena XVII. eta XVIII. mendeetan gertatu zen, lugorrien bukaerarekin eta lurra gehiago ustiatzeko logika eta ekoizpen-teknika berrien garapenarekin; bigarrena, XX. mendean, mekanizazioarekin eta ongailu zein produktu... [+]


2022-01-28 | Ahotsa.info
Ondalan, uholdeen kalteak gainditu eta gero martxan da elikadura burujabetzaren aldeko proiektua
MULTIMEDIA - erreportajea

Ondalan duela urte eta erdi jarri zuten martxan nafar batzuek, eta ilusio handiarekin hasi ziren lanean, gaur egungo erritmo eroarekin sukaldean aritzeko denborarik ez dutenentzat janaria prestatzen. Elikadura burujabetzaren aldeko proiektu kooperatibo honek, baina, kolpe... [+]


2022-01-28 | Garazi Zabaleta
Jaki
Egunerokoan menu osasuntsu eta jasangarriak antolatzeko webgunea

Olatukoop-en bueltan mugitzen diren hiru proiekturen interkooperaziotik sortu da Jaki: Talaios, Tapuntu eta Lakari kooperatiben elkarlanetik, hain zuzen. Elikadura eta kontsumo arduratsua bultzatzen dihardu duela sei urtetik Zarauzko Lakari kooperatibak, eta Jaki izeneko tresna... [+]


"Eskola jantokien pleguak enpresa handien neurrira eginda daude"

Euskal Herriko Ikasleen Gurasoen Elkarteak (EHIGE) artikulu honetan jakitera eman duenez, Eusko Jaurlaritzak EAEko ikastetxeetako jantokietarako argitaratu dituzten pleguak "caterin-enpresa handientzat pentsatutakoak dira". Alderdi pedagogikoan "ez dagoela... [+]


Rosana Fernandes
“Gizateriaren etorkizuna agrotoxikorik gabeko elikagaiak sortzean datza”

Brasilgo Mato Grosso estatuko nekazari familia txirotu baten zortzi umetarik hirugarrena da Rosana Fernandes. MSTko (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) kidea eta Florestan Fernandes Eskolako koordinatzaile politiko pedagogikoa da. Egunotan Euskal Herrian zehar ibili... [+]