ARGIA.eus

2021eko urriaren 27a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Euskal Gaztain Etxea
2021-10-14 | Garazi Zabaleta

Azken sei urteak gaztainaren munduan erabat murgilduta daramatza Beñat Itoiz lapurtarrak. Lurrera bueltatzea eta proiektu bat martxan jartzea zituen helburu; laborantza eredu mekanizatu eta industrialetik urrun. Gaztainari lotutako egitasmoa abiatzea bururatu zitzaion orduan, bazterrean utzita zeuden lurrak eta jarduera bera biziberritzeko asmoz: “Historian hemengo jendea nola eta zerekin bizi izan den eta bizitzeko eta ekoizteko modu horiek gure munduan berriz nola sartzen ahal... [+]

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2021-06-29 | Eneko Arzuaga
"Haziak tresnak dira guretzat, eta ez museoko piezak"
MULTIMEDIA - erreportajea

Aleka elkartea egungo hazi-merkatuaren alternatiba sortzen diharduen ekimena da. Beizamako Leundaberri baserrian kokatzen da eta hamabi ekoizleko sarea du oinarri. Haziak multinazionalen esku utzi ditugula dio proiektuko langilea den Kelo Arribasek, eta hazi-merkatu horrek uniformetasuna eta higadura genetikoa nahiz kulturala inposatzen dizkiola gure nekazaritzari. Horren aurrean, eredu agroekologikoaren aldeko apustu argia egiten dute Alekan.

Lurra Herriari Deika ARGIAk eta Agroekologia... [+]


2021-06-24 | Garazi Zabaleta
Buruxka
Uztatik jaso gabe gelditu diren elikagaiak aprobetxatzeko proiektua

“Oso antzinatik datorren ohitura da buruxka-biltzearena, garai batean familia txiroetako emakumeek eta umeek egiten zuten batik bat”. Elena Cerceda Payret Buruxka proiektuko koordinatzailearen hitzak dira. Baina zer da zehazki buruxka-biltzea? Gazteleraz espigamiento esaten diotena, hitz motzean, nekazariek uzta jasotzerakoan bildu gabe utzi dituzten barazki eta fruituak jasotzea da. Uztako "soberakinak" lirateke buruxkak edo galburuak, eta Herrialde Katalanetan eta beste... [+]


Aiaraldea Ekintzen Faktoria
Errealitatea komunikatzetik, eraldatzera

Martxan da. Azkenik. Ameskeria zoro hura lehenbizikoz amestu eta bost urtera; aretoa erosi eta hirura; egokitze eta edertze lan luze eta gorabeheratsuen ostean; milaka eta milaka euro lortuz herritarren kreditu txiki interes gabeei esker;  milioika izerdi tanta eta ilusio tona zenbatezinak inbertitu eta gero; makina bat proiektu galbidean utzi dituen mundu mailako krisiari gaina hartuta; umilki aldarrikatzen duten ausarkeria akuilu: Aiaraldea Ekintzen Faktoriaren ateak irekita daude.


2021-05-27 | ARGIA
Euskal Herria zatitzen duen mugaren aurkako ekintza zuzena

Anonimotasunean ekintza burutu dutenek bidalitako oharrean adierazi dutenez, "mugarri hauek, sinbolikoak baino, alde bietako biztanleengan esanguratsuak direla uste dugu, eta hauetara gerturatzen direnen bizitzengan erabakiorrak suerta daitezkela ere ikusi dugu. Hil ala bizikoak". Bideoak "burujabetza iraultzaz" lema nabarmentzen du eta horri lotuta ideia hau plazaratu dute oharrean: "Uste dugu Euskal Errepublika dela gaur egun Euskal Herrian giza eskubideak babestu eta... [+]


2021-05-25 | ARGIA
Mundu Berri Bat jardunaldiak
Burujabetzen arteko gurutzaketak landu dituzten hiru mahai-inguruak

Maiatzaren 26an ekonomia sozial eraldatzailearen Olatukoop sareak Mundu Berri Bat jardunaldiak egingo ditu internetez (hemen ikusentzun ahal izango dira). Hiru mahai-ingurutan burujabetzak landuko dituzte: "Azkenaldian burujabetzen bidean proiektu eta ekimen ugari sortzen ari direla ikusita, burujabetza ezberdinen arteko intersekzio edo gurutzaketak arakatu nahi ditugu", azaldu du Olatukoopek.


2021-05-23 | Estitxu Eizagirre
Hernaniko Zero Zabor Hozkailua
Eskolan jan ez dutena daramala edonork etxera

Maiatzaren 4tik, Hernaniko Txantxilla auzo inguruan dabilen edonork eraman dezake janari ontziratua etxera, deus ordaindu gabe. Aski da makinako botoia sakatzea, konpostagarria den ontzian bildutako errazioa hartzeko. Langile eta Aratz ikastetxeetako jangeletan sobratutakoa da janari hau eta bertako ikasle zaharrenak arduratzen dira eskolan jan ez dutena kudeatzeaz. Udalak azaldu digu zergatik abiatu duten proba pilotu hau, eta zein diren begiz jotako ondorengo urratsak.


Ondalan: Bazkideak etxeko, sukalderaino

Burlatan duten sukaldean hamabi jaki prestatzen dituzte astero eta bost jasotze puntutan uzten dute. Ondalaneko bazkideek leku horietako giltza badute eta nahi dutenean pasatu daitezke janari ontzien bila. Etxekoak dira bazkideak: ez da kuotarik ez permanentziarik ordaindu behar. Mikrokooperatiba honetako langileekin aurrez aurre biltzea da bazkide egiteko lehen baldintza: elkarri izena eta aurpegia jartzea, lan egiteko modua ezagutzea eta batzarretan denen artean erabakitzea aurrera begira zer... [+]


"Jan eta ikasi", eskola-jantokia eraldatu nahi dutenentzako gida

Kezkatzen zaitu ikastetxeko elikadurak, horrekin gazteak zer ikasten ari diren eta horrek komunitatean nola eragiten duen? Jantoki osasungarri, hezigarri, hurbileko, agroekologiko eta bidezkoa nahi duzu eskolan? Horretarako aholku eta jarraibide ugari bildu dituzte “Jan eta ikasi, eskolatik hasi” gidan.


2021-05-18 | Estitxu Eizagirre
Jardunaldi jarraiaren eztabaida eta catering enpresen interesak

Amaitzear den ikasturtean jardunaldi jarraia egin dute EAEko Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako  (DBH) zentroetan, COVID-19aren kutsadura arriskua murrizteko. Ordea, Jokin Bildarratz Hezkuntza sailburuak iragarri du hurrengo ikasturtean goiz eta arratsaldeko ordutegira itzuliko direla derrigorrean DBHko ikastetxe guztiak. Jardunaldi jarraiari eutsi nahi dieten irakasle eta gurasoak idatzi bidez ari dira beren eskaera argudiatzen Hezkuntza sailari bidalitako gutunetan. Jardunaldi mota baten... [+]


Elikagunea: Egunerokoa bertakoa jatea denean

Irudikatzen al dugu herri bat, saskia hartuta erosketetara ateratzean, eskutan hartutako guztia bertakoa bagenu, etiketari begiratu beharrik izan gabe, edo saltzaileari galdezka ibili gabe? Herri osoa ez, baina plaza bada horrelakoa Azpeitian. Baserritarren azoka erdian kokatuta, denda honek bertako jeneroa soilik saltzen du: haragi, fruta, barazki, esneki, zereal... eta jateko prest dauden platerak. Ehundik gora ekoizleri erosten diete, gehienei zuzenean, eta erosketa zerbitzua eskaintzen... [+]