ARGIA.eus

2020ko otsailaren 18a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

2020-02-09 | Garazi Zabaleta

Durangaldeko hamabi eskola publikotako gurasoetatik sortu zen Berton Bertokoa mugimendua, 2015ean, eta eskoletako zuzendaritza taldeekin elkarlanean ari dira geroztik. “Gure asmoa hasieratik bestelako jantoki eredu bat aldarrikatzea eta eskoletan sukaldeak lortzea izan da”, azaldu digu Isa Gonzalez Durangoko Zabalarra eskolako amak. Ekimen ugari eta oso desberdinak egin dituzte plataformatik urte hauetan zehar, eta oraingoan proposamen berri batekin datoz: elikadura eskolak.

Lau... [+]
Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2019-11-29 | Tantaka telebista
Tipi-tapa bizimodu jasangarrietarantz
MULTIMEDIA - dokumentala

Egungo garapen-ereduaren aurrean alternatibak bilatzen ari diren hainbat kolektibok (gizarte-mugimenduak, GGKEak, sareak edota sindikatuak) sustatutako lana da. Honen bidez garapen jasangarri baterantz bideratzen gaituzten praktikak zabaldu nahi dituzte.


Lizarrako nekazal produktuen merkatua kinkan dagoela salatu dute

Etxetik ekarritako produktuen nekazal salmenta, eta komertzio handietan eskuragai daudenak aurrez aurre daude Euskal Herrian. Lizarran eztabaida pil-pilean dute. Navarra Sumak alkatetza lortu zuenetik, Lizarraldeko nekazal produktuen Plazara! merkatua arriskuan dagoela salatu dute.


2019-11-07 | ARGIA
Ablitasen 6.000 otar prestatuko dituzte auzolanean

Errigorak hasi du aurtengo kanpaina eta azaroaren 20ra arte eskatu ahal izango dira Nafarroa hegoaldeko produktuen saskiak, eskualdeko ekonomian eta euskararen sustapenean laguntzeko. Ablitasen asteburu honetan prestatuko dituzte otar horiek auzolanean.


2019-11-07 | Xalba Ramirez
Enrike Gisasola Gonzalez, Sosola baserria
"EHKolektiboa laborari agroekologikoen eredua jendarteratzeko tresna da"

Sosola baserria Eibarko Mandiola bailaran kokatua dago, Amaña auzotik gora igota. Enrike Gisasolak aittitta-amamen eskutik jaso zuen baserriaren martxa eta 1994az geroztik ekoizpen ekologikoan murgildu ziren. Egun, bi jarduera nagusi burutzen dituzte salmentara bideratuak: gaztagintza Enrike Gisasolak eta okintza Aizpea Izagirrek. EHKOlektiboko kideak izateaz gain, larunbat honetan, hilak 9, Baserriko Uzta ekimenaren baitan etxaldeari bisita antolatu dute, Ruperren kontzertuarekin... [+]


2019-10-27 | Garazi Zabaleta
Basherri sarearen erakusketa
Nekazaritza industrialaren eta kontsumo taldeen historia ezagutu nahi?

Gipuzkoako kontsumo taldeak eta kooperatiba agroekologikoak biltzen ditu Basherri Sareak. “Kontsumo taldeak eta kooperatibak gure artean saretzeko eta elkar laguntzeko gogotik sortu zen taldea”, azaldu digu Ioana Iñigez Susperregi  kideak. Garaiko eta tokiko barazkiekin osatutako saskien banaketan oinarritzen da sareko taldeen jarduna: nekazariaren lanari balioa emanez eta bere eskubideak bermatuz, eta aldi berean, kontsumitzaileari kalitatezko produktuak eskainiz... [+]


2019-10-24 | ARGIA
Eusko Legebiltzarreko bilkura:
Eskola jantokien kudeaketa eredua berraztertzea eskatu diote Jaurlaritzari

Jantokien “kudeaketa berritzaile eta desezentralizatua” egin nahi duten ikastetxeei “aukera bideragarriak” eskaintzeko eskatu du Eusko Legebiltzarrak aho batez.


Uriarte, Celaa, Campos eta Iztueta eskola jantokietako iruzurraren erantzule politikoak direla babestu du Legebiltzarrak

2003-2017 urte artean izandako Hezkuntza sailburuei egotzi diete enpresek eskola jantokien prezioak adostu izanaren ardura. Sailburuei “geldotasunez” aritu zirela dio ikerkuntza batzordeak, Eusko Legebiltzarraren babesarekin.


Ana de la Maza, baserritar getxoztarra:
"Gaur egun ez dakigu benetan zer jaten dugun; arazo handia da hori"

Uribe Kostan eta inguruetan lurra lantzen ibili ondoren, Durangaldeko Garai aldera egin du salto Ana de la Maza baserritar getxoztarrak. Zortzi urteko ibilbidearen ondoren, profesionalizatzearen aldeko pausoa eman du duela hilabete bi: “Garrantzitsua da hori, etorkizunera begira batez ere”.


?>