ARGIA.eus

2022ko irailaren 30a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Marta G. Rivera Ferre, elikadura-sistemetan aditua

Elikadura-sistemetan aditua izateaz gain, Marta G. Riverak Nazio Batuen Erakundeko klima-aldaketari buruzko azken txostenak egiten parte hartu du, eta Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Nagusiko (CSIC) ikerketa-irakaslea da. Amigos de la Tierra (Lurraren lagunak) elkarteak egin duen “Trantsizio agroekologikoaren beharra Espainian” txostenaz galdetu dio Directa hedabidean Gemma Garciak.

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2022-07-03 | Leire Artola Arin
Baserriko lurrak iraultzeko eskuak falta dira

Begi-bistakoa da Euskal Herriko baserri tradizionalen eredua jada agortu dela, eta gero eta gehiago mugatzen ari dela folklorearen iruditerira. Azken bi hamarkadetan baserrien %70 galdu dela kalkulatzen da, eta baserritarrek zein adituek ohartarazi digute belaunaldien arteko... [+]


2022-06-15 | ARGIA
Euskal Herriko hamar jantoki kolektibotara hedatu da aurten Errigora

Nafarroa hegoaldean nekazaritza-ekoizpena eta euskara sustatzeko xedea duen Errigora ekimenean parte hartzen duten ekoizleen produktuak hamar jantoki kolektibotan baliatu dituzte ikasturte honetan. Hurrengo urteetan ere ildo horretan sakontzeko asmoa dute.


Inguruko abeltzain eta elikagai ekoizleak elkarrizketatu dituzte Otsagabiko ikasleek

“Jaten dugunaren jabe” proiektuan Otsagabiko ikasleek aukera izan dute inguruko abeltzain eta elikagai ekoizleen egunerokora gerturatzeko. Bertako produktuak baloratzeko baliatzeaz gain, “ikusi dute lan horietan pozik bizi den jende gaztea, hutsik geratzen ari... [+]


2022-06-07 | ARGIA
Prezioen garestitzeak gehiago eragin du etxe xumeenetan

Ipar Hegoak, LAB sindikatuaren ikasketa sindikaletako fundazioak, “Ikusmiran Egoeraren Azterketa, 2022ko udaberria” txostena kaleratu berri du (hemen deskargatu daiteke). Hau da atera duen ondorio nagusia: "2008tik hona ezagutu ditugun krisiek ezaugarri... [+]


2022-05-20 | ARGIA
Sindikatuak elikadura burujabetzaren eta agroekologiaren alde agertu dira Elika Bilbo ekimen kolektiboan

Maiatzaren 15etik 22ra elikadura burujabetzaren aldeko ekimen kolektiboa den Elika Bilbo egiten ari dira, talde hauek antolatuta: Labore Bilbo, Ekologistak Martxan, Bizilur eta GITE-IPES. Honen baitan, gehiengo sindikalak elkarrekin adierazpen bat plazaratu du maiatzaren 19an... [+]


2022-05-03 | Jakoba Errekondo
Lurra lantzen noiz hasi?

Hori da baratzeko negu ondoreneko galdera ezagunena. Noiz amaitzen da negua? Egutegiaren mugarriarekin? Hotzak joan direla iruditzen zaigunean? Egun argia gaua baino luzeagoa egiten denean? Ez da erraza asmatzen. Horri tokian tokiko lurraldearen eta klimaren ezaugarriak... [+]


2022-04-26 | Jakoba Errekondo
Loretik edan-jana

Baga: egutegiko udaberrian sartu garenez gero, egun argia gaua baino luzeagoa da. Biga: eguraldiaren batezbestekoa epeldu da. Higa: sasoiko eurite adiskideak urteroko bisita egin digu. Laga: lurra berotu da. 1+2+3+4= 10, ia-ia hamaika borobil amaigabea. Landareekin... [+]


Nekazaritza kaletarrei gerturatzeko herri-proiektua garatu dute Berangon

Berangon, XV. mendeko Otxandategi dorretxearen lurretan, herri-proiektu berri bat aurkeztu zuten zapatuan, apirilaren 2an: Otxantegi Herri Lurra. Egitasmoaren bultzatzaileek azaldu dutenez, baratze komunal bat jarri dute martxan, eta, besteak beste, euren helburua da,... [+]


Biziola, Goierri bizigarriago bat egiteko fabrika martxan da

Pasa den martxoaren 12an aurkeztu zuten Goierriko kooperatiba eraldatzailea eta, orain, herriz herri aurkezpenak egingo dituzte, proiektua aurrera ateratzeko beharrezkoak dituzten 500 bazkide lortu asmoz. Eskualde “burujabeago, iraunkorrago eta orekatuagoa” bermatuko... [+]


2022-03-16 | Hala Bedi
TIRA elikadura eta etxebizitza egituren aldeko jaialdia egingo dute martxoaren 19an Gasteizen

Auzoan Bizi eta Herrizoma Elikadura Sareak antolatu dute jaialdia elkarlanean, herri egiturak indartzea helburu. Larunbat honetan izango da Gasteizko Alde Zaharrean: herri bazkaria, jolasak eta Pelax eta Bidelapurrak taldeen kontzertuak izango dira, besteak beste.