ARGIA.eus

2020ko urriaren 25a

Gizartea > Elikadura > Elikadura burujabetza

Oihanak atzeraka ari dira mundu osoan. Oso-osoan? Ez, badira txoko batzuk non zuhaitzak ugaritzen ari diren haiekiko harremana aldatu duten baserritarren lanari esker. Hauek ikasi behar izan dute arbolak ez direla laboreen etsaiak, zuhaitz eta zuhaixken esku dagoela lurzoruaren eta biodibertsitatearen oparotasuna hein handi batean eta –barneratzen are zailagoa– gizakia basotik ere elika daitekeela. Ikasi baino, mende luzez ahantzarazitakoa berrikasi.

Elikadura burujabetza kanaleko multimediak
2020-09-25 | Garazi Zabaleta
Ondalankoop
Ontziratutako platerak, sasoiko eta hurbileko produktuz eginak

Nafarroan sortutako ekimen berria da Ondalankoop, burujabetzaren aldeko eragilea eta herri mugimenduko tresna izan nahi duena. Egitasmoaren helburua herritarrei asteroko menuak eskaintzea da: ontziratutako otorduak izanen dira, baina kalitatezko produktuekin osatuak.


2020-09-25 | Emanhar Elkartea
Donostiako Herrerako Sukalde proiektua
MULTIMEDIA - erreportajea

Donostiako Herrerako auzotarren jateko-beharra asetzen lagundu nahi duen auzoko-zerbitzua da Herrerako Sukalde. Kontsumo-kolektibizatu honen bitartez, jakiak prestatzeak dituen kostuak auzotarron artean berdinduz (lehengaiak, sukaldea eta langileak) eta tokiko nekazari, abeltzain eta arrantzaleok ekoitzitako produktuak landuz, elikadura osasuntsu eta goxoak prezio onetan eskaini nahi zaizkie auzotar eta kideei, elkarte gastronomikoekin lankidetzan.

Auzoko-zerbitzua erabiltzea,... [+]


2020-09-23 | Mikel Eizagirre
"Tuperrada" egin dute Eusko Jaurlaritzaren aurrean, jantokien egoera salatzeko

Jantokiak itxita edota edukiera mugatuarekin daudenez, guraso langileek ez dakite haurrak non utzi. Egoera konpontzeko esku hartzeko eskatu diote Eusko Jaurlaritzari.

 


Nola bermatu eskoletako sukalde eta jantokiak pandemia garaian

“Uneotan, premiazkoa da jantoki-zerbitzua eskubide gisa jorratzea, ikastetxe publiko guztietan kalitate bera bermatuz”. Abiapuntu horri helduz eta hainbat adituren laguntzaz, txostena egin du Gure Platera Gure Aukera ekimenak, pandemia garaian zerbitzua uneoro mantentzeko jarraitu beharreko urratsekin.


2020-09-22 | ARGIA
Ziburuk laborarien azoka egingo du irailaren 24an

Ziburuko Udalak, Biharko Lurraren Elkartearekin eta Idokirekin elkarlanean, azoka egingo du ostegun honetan, arratsaldez, udal pilotalekuan. Tokiko hamabost ekoizlek salduko dituzte beren produktuak eta Ziburuko ikastolak taloak salduko ditu. Sarde Sardexka elkarteak haurrentzako altxorraren bila moduko tailerra antolatuko du.


2020-09-17 | Garazi Zabaleta
Arrapitz federazioa
30 urte laborari txikien eredua defendatzen

30 urte beteko ditu datorren urtean Ipar Euskal Herriko Arrapitz Federazioak. “Sortu ginen garaian departamendu mailako laborantza ganbara zegoen bakarrik, eta ondoan baginen laborantzako garapena beste molde batez ikusten genuenak”, gogoratu ditu hastapenak Pantxika Maitia federazioko lehendakariak. Paueko laborantza ganbarak erantzuten ez zien eskaerei bide emateko, laborari eta abeltzain txikien sei elkarte batu eta Arrapitz Federazioa sortu zuten 1991n. Geroztik ibilbide oparoa... [+]


2020-09-17 | Jakoba Errekondo
Kalitatezko barazkiak, orain piperrak

Bi aldagai begiratu izan dira benetako kalitatea neurtzeko: zenbat kilometrora ekoitzi duten elikagai hori, eta zenbat denbora eman duen jaso edo bildu zenetik zure eskuetara. Gaur egun hirugarren aldagai bat ere hartzen da kontuan: nola ekoitzi dute?


2020-09-03 | Garazi Zabaleta
Laborari biologikoek martxan jarritako denda Donapaleun

2018an ireki zuten Donapaleun Tokiko Bio Ekoizpenak denda, zazpi laborariren artean. Beren produktuez gain, inguruko nekazari gehiagorenak ere eskaintzen dituzte, batez ere ekoizpen ekologikoan diharduten nekazari txikienak.


Elikadura burujabetza Euskal Herrian
Nekazariez gain, erronka instituzio eta herritarren esku ere badago

Azken urteetan geroz eta gehiago hitz egiten da elikadura burujabetzaz, gero duin eta osasuntsu bat segurtatzeko bidean ezinbesteko osagai gisa kokatuz. Koronabirusak eragin krisi globalak are gehiago begi-bistan jarri digu zein baitezpadakoa zaigun gure elikadura beharrak bertatik asetzeko posibilitatea. Erronka eder horri so jarri gara, ekoizpen espaziotzat Euskal Herria bere osotasunean hartuz. Hiru laborarirekin hitz egin dugu, baita nekazaritza esparruan aktibo diren beste eragile... [+]


2020-07-27 | Guaixe .eus
Komunitatearendako baratza sortu dute Altsasun
MULTIMEDIA - erreportajea

Aisiaz Blai, Altsasuko Udaleko haurrendako aisialdi eskaintzak, baratze komunitarioa sortu du Amandrea kaleko auzokonpostagailuaren inguruan gaur goizean. Barazkiak landatu ondoren Komando Baratzerok komunikatua irakurri du.