Bendeja masiboa astelehenero Getxon: "Ez gara delinkuenteak, gure barazkiekin osasuna eman eta gosea asetzen dugu"

  • Getxoko Itzulbaltzetan abuztuaren 12an udaltzainek baserritar bati barazkiak errekisatu izana salatzeko egin dute protesta Uribeko Kostako Agroasanbladak deituta.


2019ko abuztuaren 22an - 12:33
Bendeja masiboan ere izan ziren Getxoko udaltzainak (arg: Hiruka.eus)

Astelehenean ehun lagun inguru bildu ziren Itzulbaltzetako elizpean "bendeja masiboa" irudikatzeko. Astebete lehenago udaltzainek baserritar bati barazkiak errekisatu zizkioten, hor egoteko "udalaren baimenik" ez zuelako. Baserritarrak hainbat egun zeramatzan sasoi zehatz honetako barazkiak saltzen, bendeja egiten den ohiko moduan.

Baserritarrari babesa emateaz gain, ekimenarekin Getxoko Udalaren jarrera salatu nahi izan dute, elikadura "arduratsu eta osasuntsuaren" aldeko diskurtsoa zabaltzen duen bitartean "kontsumo masiboak, elikadura gaixotuak eta gizarte eredu indibidualista garatzen dituzten merkatal zentroak" babesten dituelako, agroasanbladako kideen esanetan. Hala, autokontsumo taldeetatik haragoko beste bide batzuk jorratzen jarraituko dutela ohartarazi dute, tartean Erromo-Itzulbaltzetako "noizean noizko azokatxoa". Hurrengo astelehenetan ere bendeja masiboarekin jarraitzeko asmoa agertu dute.

Aste honetako bendejan, udaltzainek kalteturiko baserritarra ere izan da, eta Hiruka.eus-i azaldu dio denbora laburrean sasoiko barazkiak saltzen dituztenez, bera bezalako ekoizleei ez zaiela komeni erregulazio batean sartzea; horregatik eskatu die udaltzainei "bakean uzteko".


Irakurrienak
Matomo erabiliz
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude