Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera. Hamabi hitzordu proposatu dituzte aurtengoan, guztiak helburu berarekin: bertako elikagai ekologikoak herritarrengana hurbiltzea eta agroekologiaren balioak zabaltzea.
Hamabi herritan izanen dira aurtengo azoka ekologikoak. “Eskaintza ez da soilik postuetan bukatzen: aurten, hainbat herritan sukaldaritza saioak, dastaketak eta elikagai ekologikoen inguruko errezetak egingo ditugu”, adierazi dute prentsa oharrean. Izan ere, erosketa poltsa betetzeko aukera emateaz gain, ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko topaleku izatea da egitasmoaren helburua, baita ekoizle txikien lana ikusaraztea eta elikadura burujabetzarako bidean zuzeneko salmenta aldarrikatzea ere.
Aipatu bezala, Kontseiluaz gain herrialde bakoitzeko elkarteak ari dira lanean, eta tokian tokiko udalek eta kontsumo taldeek parte hartuko dute haien herrietako azoken antolaketan. Abuztuaren 2an izanen da lehenbizikoa, Zigoitian, eta urriaren 11n azkenekoa, Eibarren. Koadroan daude ikusgai azoka guztien datak.
ABUZTUAK 2 ZIGOITIA
ABUZTUAK 22 ZARAUTZ
ABUZTUAK 29 ZUMAIA
IRAILAK 6 DONOSTIA
IRAILAK 13 ERRENTERIA
IRAILAK 13 ALGORTA
IRAILAK 21 ZERAIN
IRAILAK 26 AZPEITIA
IRAILAK 27 MUNGIA
URRIAK 4 GASTEIZ
URRIAK 4 DURANGO
URRIAK 11 EIBAR
Kontseilutik jakinarazi dutenez, 2024an %18 hazi da ziurtatutako azalera ekologikoa EAEn eta 12.689 hektareara iritsi dira. Igoerarik handiena Gipuzkoan izan da, nahiz eta oraindik ere Araba den ekologikoan azalera gehien duen herrialdea. Dena den, prentsa oharrean gogorarazi dute Europar Batasunak 2030erako ezarritako helburuetatik urrun daudela. Izan ere, urte horretarako nekazaritza lurren %25 baino gehiago eredu ekologikoan lantzea da erronka, eta gaurko portzentajea %6,7 da. Erronka horiei aurre egiteko, baina, ezinbestekoa da ekoizpenean ez ezik, kontsumoan ere eraldaketa handiak bultzatzea. “Egunero egiten dugun erosketa bakoitza aukera da ingurumena zaintzeko eta landa-eremuaren eta gure ekoizleen alde egiteko”, gogorarazi dute.
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]