Udan ortuko produktuak saltzen ditu baserritarrak 2011z geroztik. 2013an eta 2018an udaltzainek mehatxu egin zioten, baina aurtengoa da produktuak eramaten dizkioten lehendabiziko aldia. Hurrengo goizean margoketa agertu da Itzubaltzetako (Getxo) Kultur Etxean: “Bendeja aurrera”.
Astelehen arratsaldean, uda sasoian astero egiten duen legez, “bendeja egiten”, hau da ortuko produktuak saltzen ari zen baserritar bat Itzubaltzetako elizako arkupeetan. Udaltzainak agertu, eta baimenik ez duela argudiatuta, postua kentzeko agindu diote. Baserritarrak ezetz, zortzi urte daramatzala berdina egiten. Azkenerako, barazki kutxak banan-banan polizia autoetan sartu eta alde egin dute udaltzainek, baserritarraren haserrerako.
Ez da gatazka pizten den lehendabiziko aldia izan. 2013an elizaren arkupeetatik bota nahi izan zuten baserritarra udaltzainek. Hurrengo bost urteetan ez zen arazorik izan, baina iaz berriz ere sortu zen liskarra. Abuztuaren 27ko astelehenean udaltzainek postua kentzeko agindu zioten baserritarrari. Baserritarrak horrela egin zuen, ordurako produktu ia guztia saldua zeukan. Baina hurrengo astelehenean berriz ere postua jarriko zuela jakinarazi zuen. Baserritarra kide den Uribe Kostako Agroasanbladak herritarrei dei egin zien postura hurbilduz baserritarrari babesa emateko. Irailaren 3ko astelehen horretan herritar dezente agertu zen, eta poliziarik ez. Baina hurrengo astelehenean, irailaren 10a, egoera errepikatu egin zen. Udaltzainek orduan ortuariak eramateko saiakera egin zuten. Azkenean baserritarrak udaltzain buruarekin hitz egin zuen telefonoz, eta isunik eta errekisamendurik gabe amaitu zen dena. Udako azken bendeja eguna zen. Aurten, zaharrak berri.
Ohitura zaharra
Kalean baserriko uzta txikia saltzea ohikoa izan da herrietan urte luzez, eta gutxi batzuetan bada oraindik. Getxori dagokionez, 2007 arte emakume batzuk aritzen ziren salmentan. Urte batzuetako etenaren ostean, 2011an berrartu zuen ohitura zaharra Peio Fuente baserritarrak. Udalarekin eta udaltzainekin izandako lehenbiziko arazoen ostean, salmenta baimentzeko eskatuz sinadura bilketa abiatu zuten Itzubaltzetan. 400 herritarrek eta 60 merkatarik eman zuten sinadura.
Sinadurak udaletxera eraman zituzten: “Zinegotziakaz ere bilduta egon ginen. Kaleko salmenta zela erantzun ziguten, eta ez zegoela hori baimentzerik. Hala ere, horren gaineko proiektu bat prestatuz gero, aztertuko zutela esan zuten. Egin genuen, baina ez dugu oraindino erantzunik jaso”, adierazi zion Fuente baserritarrak Hirukari 2018ko irailaren erdialdean. Gatazkak zabalik jarraitzen du.
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
2020. urteko udaberrian lorategigintzak eta ortugintzak hartutako balioa gogoan, aisialdi aktibitate eta ingurune naturalarekin lotura gisa. Terraza eta etxeko loreontzietan hasitako ekintzak hiriko ortuen nekazaritzan jarraitu du, behin itxialdia bareturik. Historian zehar... [+]
Gaur abiatu da Bizi Baratzea Orrian kide egiteko kanpaina. Urtaro bakoitzean kaleratuko den aldizkari berezi honek Lurrari buruzko jakintza praktikoa eta gaurkotasuneko gaiak jorratuko ditu, formato oso berezian: poster handi bat izango du ardatz eta tolestu ahala beste... [+]
Euskal Herri mailan txikitik handira agroekologia sustatzen duten zenbait elkarte eta kooperatiba ataka larrian daude, finantziazio iturriak bertan behera geratu ostean. Erakunde publikoetatik, berriz, elikadura negozio gisa ikusten duten proiektuen aldeko apustu irmoa nabari... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]