Irailaren 9tik 12ra hamaika ekintza antolatu dituzte, herriko eragile, ekoizle eta merkatariekin elkarlanean. Gure lurra, gure jatekoa lelopean, herritarrak “bertako produktua zaintzera” bultzatu nahi dituzte, besteak beste. Ostiralean da hitzordu nagusia: azokak kalea hartuko du, eta bertan egongo da Bizi Baratzeko postua ere, Jakoba Errekondorekin.
“Gure lurra, gure jatekoa. Gure lurra zaintzea, gure burua zaintzea da. Bertako produktua zaintzea, bertako dendetan erostea”. Aurten mezu hori helarazi nahi izan dute Hernaniko Merkataritza Azokako antolatzaileek –Merkataritza Mahaia eta Hernani Burujabeko Elikadura Mahaia, udala partaide den herriko eragile sareak–.
Elikadura burujabetza hartu dute ardatz, Patxi Ibarguren EH Bilduko zinegotziak berretsi duenez: “Elikadura eta lehenengo sektorea erdigunean jarri eta azken urteetan eremu horretan Hernanin ematen ari garen pausoak erakusteko balioko du”. Ideia horren bueltan ondu dute egitarau oparoa, eta bertako ekoizleei eta elikadurari lotutako tailerrak, hitzaldiak eta kale animazioa eskaintzen ari dira, herriko ekoizle eta merkataritza guneekin elkarlanean. “Merkataritza Festa honetan erakutsi nahi dugu herrian bertan ekoitzi, eraldatu, saldu eta kontsumitzen diren produktuak baditugula”, azpimarratu du Oihana Aristegik, Hernani Burujabeko Elikadura Mahaiaren ordezkariak.
Ostegunean, gaian sakontzeko ‘Gure lurra, gure jatekoa. Elikadura burujabetzarantz’ mahai-ingurua egingo dute 19:00etan Sandiusterrin, hizlari hauekin: Alazne Intxauspe Etxalde mugimenduko kidea eta ekoizlea, Uxue Amonarriz Hernaniko Perrapa baserriko ekoizlea, Beñat San Sebastian Hernaniko Errioguarda jatetxeko sukaldaria eta Amanda Verrone ekofeminista eta Nekazaritza eta Ingurumen Zuzenbideko ikertzailea. Aritz Ganboa artzainak gidatuko du hitzaldia.
Ostiralerako prestatu dute hitzordu nagusia, 10:00etatik 19:00etara bitartean luzatuko baita egitaraua. Plaza Berrian bertako ekoizleen azoka izango da 13:30 arte, eta han izango da Bizi Baratzeko postua ere, Jakoba Errekondorekin. Kale animazioaz gain, kafe tailerra, sagar dastaketa zein pintxo potea ere izango dira aukeran.
10:00: Produktuak kalera. Musika eta kale apainketa.
10:00-13:30: Bertako produktuen azoka. Plaza Berrian.
11:00-12:30: Showcooking Zigor Iturrietarakin (Urbieta kaleko oinezko gunean).
13:15: Omenaldia. Berriak-en elkartean.
16:30-17:30: Tailerra: Askari osasuntsuak. Urbieta kaleko oinezko gunean.
17:30-18:30: Tailerra: Sagar dastaketa. Zabalo-eneako Manuel eta Maddi Iradi.Urbieta kaleko
oinezko gunean.
18:00: Egin kafea zure etxean. Kuia kafean.
Izena emateko: Kuia (Andre kalea, 29)
18:30: Kale animazioa: Mogumbo.
19:00: Bertako produktuen pintxo-potea tabernetan.
Hamargarren urtemuga ospatuko du aurten Nafarroako Azoka Ekologikoak. Berrogei postuko azokaz gain mintzaldiak, tailerrak, kontzertuak eta erakusketak izanen dira
Herriko Etxeak elikadura burujabetzaren aldeko urrats handia egingo du 380 metro koadroko azpiegitura berriarekin. Sukaldeak haur eta adinekoentzako janari osasungarria eskainiko du, tokiko produktuekin eta tokiko laborantza indartuko du.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Lanez lepo harrapatu dugun arren, eskuzabal hartu gaitu Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuak; elkarrizketarako aurrez adostuta genuen denbora luzatzen utzi digu, luze jo baitu solasaldiak. Karguan urtebete egin duelarik, berrikuntzaz aritu gara Begoña Pedrosarekin,... [+]
Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuak iragarri duelarik hainbat ikastetxe eta zonaldetan sukaldeak jarriko dituztela, EHIGE gurasoen federazioak dio gaur egun catering-enpresen esku dauden eskola-jantokietako eredua bera aztertzea eta bestelako kudeaketa bat bultzatzea dela... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Intxaurrondoak ekainean emango du bere fruitua. Lan bikaina egin du, esfortzuak merezi izan du. Lehen beroaldiekin zirkulazioak eta bihotzak zaintza bereziak behar dituzte. Garrantzitsua da hidratazioa mantentzeko neurriak hartzea –ura, infusioa eta saldak– eta fruta... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Nekazariarentzat baratzea eragozpena besterik ez da. Egungo makina bat nekazari “aurreratuk” horrela pentsatzen du. Bere lanean ez dute baratzerik behar, ezta oilategirik, ezta sagarrondorik, ezta erlauntzarik ere.
Bizkaigane elkarteak elikadura burujabetzan oinarritutako proiektua du Errigoitin (Bizkaia), 1983tik. Instalazioak dauden lur eremutik aterarazi nahi du lur jabeak elkartea. EHNE Bizkaia sindikatuak adierazi duenez, instalazioek lege eta administrazio eskakizun guztiak betetzen... [+]
Martxoaren 10etik 26ra izango da udaberriko kanpaina. 'Beste modura, denona de onura' lelopean arituko dira gertuko ekoizpena, banaketa eta kontsumoa babestu eta sustatzeko, ager zonaldean euskara hauspotzen duten bitartean. Apirila amaieratik aurrera jasoko dira... [+]