ARGIA.eus

2021eko urriaren 27a

Ingurumena > Landareak > Baratzea/Ortua

Baratzea/Ortua kanaleko multimediak
2020-10-30 | Kanaldude
Aldude, Banka, Urepeleko baratzez baratze
MULTIMEDIA - erreportajea

Aldude, Banka, Urepeleko herritar multzo batek gogoeta egin du lekuan lekuko janaria ekoizteari buruz, barazkiez batez ere. Ideia hau gogoan, Pantxo Hirigaray gidari, hiru herrietako bost etxe-baratzeen bisita egin du Kanaldudek.


AEB-etan ia ez dago baserritar beltzik, baina ez da beltzek soroak maite ez dituztelako

AEBetako hiri baratzeei buruzko erreportajeetan jende beltzik ikusi baduzu seguru izan dela bazterketa sozialari aurre egiteko edo ezintasunen bat duten pertsonak bergizarteratzeko programaren baten baitan. Baina beltz bat abeltzain edo gari soro baten jabe? Aldiz, historian ez daude hain urrun esklabo izandako iparramerikarren erdiak baserrietan bizi ziren garaiak. Nekez eskuratu zituzten lurrak eta errukirik gabe ebatsi zizkieten berriro.
 


2020-07-14 | ARGIA
Europar Batasuneko pestizida kontsumitzaile handiena da Espainiako Estatua

Emaitza oso kezkagarriak jasotzen ditu Ekologistak Martxanek aurkezturiko txostenak. Espainiako Estatuan komertzializatutako 2.711 elikagai aztertu dituzte eta %34ak plagiziden arrastoak ditu, tartean debekatutako substantziak. Frutak eta barazkiak bakarrik hartzen baditugu kontuan, %41,39ak ditu agrotoxikoak.


2020-06-25 | Garazi Zabaleta
Euskal Herriko baserrietan ekoitzitako lupulu ekologikoa

Lagunarteko hizketaldi batean dauka jatorria Euskal Lupuloa proiektuak: duela zazpi bat urte garagardoa egiten zuen lagun batek bertako garagardoa benetan bertakoa izatea ezinezko zela esan zion, Euskal Herrian lupulurik ekoizten ez zelako. “Ni baserritarra naiz eta baserri munduan egin dut lan beti. Nire kabuz ikertzen hasi nintzen”. Gorka Iruretagoiena Mujika proiektuaren sortzaileak eman dizkigu azalpenak.


Euskal produktu ez hain gureen historia

Euskal Herrian bertakotzat dugun baratzegintza eredua produktu historiko modernoa da guztiz. Oraintxe landatuak izango dituzten Ezpeletako, Ibarrako eta Gernikako piperrak; Tolosako babarrunak; Arabako patata; edo Duzunaritzeko arto gorria; guztiak dira 1492tik Amerikako jatorrizko herriak arpilatzearen emaitza, globalizazioaren lehen ondorioa agian.


2020-04-30 | ARGIA
Hau izan da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia apirilaren 30ean

Ostegunero bezala, 18:00etatik aurrera zuzeneko kontsultategia egingo du Jakoba Errekondok. Hemen ikusi ahalko da zuzenean. Landareei edo orokorrean baratzeari buruzko galderarik baduzu, bidali landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera.


2020-04-23 | ARGIA
Hauxe izan da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia apirilaren 23an

Hainbat gai jorratu ditu gaurkoa, ikusleen galderei erantzunaz: landatzeko garai aproposena apirilaren 28tik aurrera izango da, nola egin artoa-babarruna-kuia, ilar kontuak... Hurrengo ostegunean ere 18:00etatik aurrera ikusgai egongo da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia, Bizi Baratzearen Facebookeko orrian eta ARGIAren webgunean. Galderak lehenago bidaltzeko: landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera idatzi.


2020-04-23 | ARGIA
Hauxe izan da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia

Hainbat gai jorratu ditu gaurkoa, ikusleen galderei erantzunaz: landatzeko garai aproposena apirilaren 28tik aurrera izango da, nola egin artoa-babarruna-kuia, ilar kontuak... Hurrengo ostegunean ere 18:00etatik aurrera ikusgai egongo da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia, Bizi Baratzearen Facebookeko orrian eta ARGIAren webgunean. Galderak lehenago bidaltzeko: landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera idatzi.


2020-04-23 | Jakoba Errekondo
Gerrari buru egiteko baratzea sortu

Datorrena datorrela, hel diezaiogun baratzeari. Gero gerokoak. Baina geroa beroagoa izango da baratzedunarentzat, samurragoa.