240 tona laguntza Bilbotik Saharara

Larunbatean irtengo da Sahararen aldeko XII. Karabana Solidarioa, Euskal Herri osoan bldutako 240 tona janari, arropa eta higiene materialarekin.

Supermerkatuan moldatzeko gida

Izaskun Berasategi Zabalza nutrizionista da, kontsulta du Iruñean eta elikadurari buruzko tailerrak ematen ditu Nafarroako ikastetxeetan. Jango duguna erosterakoan arreta zertan jarri behar dugun aholkatu digu, kontsumo arduratsua eta kritikoa egin nahi badugu.

'Time machine soup', Europako historia koilara batean

Harrera nahiko ona izan dute Time machine soup happeningaren lehenbiziko emanaldiek. Ikusleek, zenbait zopa dastatu bitartean, Europako historiaren momentu gakoak ezagutzeko parada dute.

Osakidetzak Gurutzetako sukaldeko elikagaien hornidura pribatizatu nahi duela salatu du LABek

Ospitaleko zuzendaritzak zerbitzua enpresa pribatu bakarrari esleitzeko asmoa duela dio sindikatuak: “Hamaikagarren urratsa da gure osasun sistema pribatizatzeko bidean”.

Zaldi haragiaren krisitik hiru urte: zer ikasi dugu geroztik?

Duela hiru urte jazo zen zaldikiaren eskandaluak hautsak harrotu zituen elikaduraren industrian. Hainbat enpresak behikia zelakoan zaldi haragia erabili zuten beren produktuak egiteko. Irlandako ABP Food izan zen zaldikiaren auziak kolpatutako lehena, eta ondoren hainbat enpresak hartu zioten lekukoa, tartean Nafarroa Behereko Lur Berri kooperatibako Spangherok.

Gaurko negozioa, biharko eskasia

Ekialde Hurbilean nekazaritza sortu zenetik, laborariek, haziak landatzeaz gain, gorde eta trukatu egin dituzte. Kontrol horrek espezieen heterogeneotasuna eta elikadura subiranotasuna mantentzea ahalbidetu du. Baina XX. mendean nekazaritza industrialak kolokan jarri du milaka urteko prozesua. Haziak enpresa gutxi batzuen esku geratu dira, eta horiek helburu ekonomikoak paratu dituzte beste guztiaren gainetik. Hazi gutxi dago orain, gutxi batzuen esku.

Zertarako sartu zuten tea poltsatxoetan?

Tea edari britainiarretan britainiarrena izan arren, te poltsatxoak AEBetan –eta txiripaz– asmatu zituzten. XX. mendeko lehen hamarkadan, Thomas Sullivan New Yorkeko merkatariak latorrizko potoetan saltzen zuen tea, eta bezeroei lagin txikiak bidaltzeko tea zetazko poltsa txikietan...

Pestiziden “koktel kimikoa” aurkitu dute Europako sagarretan

Greenpeacen ikerketa baten arabera Europan era konbentzionalean ekoitzitako sagar guztiek pestizida kimikoa dute, eta aldiz, era ekologikoan ekoitzitakoek ez. Greenpeacek azaldu du pestizida horiek toxikoak direla ingurumenerako, eta oraindik ez dagoela argi nola eragin dezaketen pertsonen osasunean.

Europar Parlamentua, estatuek transgenikoak debekatu ahal izatearen aurka

Europako Batzordeak transgenikoak baimentzeari buruz egindako proposamenaren aurka bozkatu du Europako Parlamentuak, Estrasburgon egindako osoko bilkuran. Batzordearen proposamenaren arabera, estatu bakoitzak aukera edukiko luke bere lurraldean genetikoki eraldatutako organismo (GEO) jakin baten salmenta eta erabilera debekatzeko edo mugatzeko, nahiz eta Europar Batasunean baimenduta egon.

"Jendeari harrigarri zaio inon baino kafe edo te hobea hartzea Agurainen!"

Ardoa erosten dugunean, organo erreguladoreak mama gozoa elaboratu du halako moldez non guk ez baitugu ezer egin behar, botila ireki besterik. Teari dagokionez, geu gara organo erreguladorea: hiru gramo te, 150 cl ur bakoitzeko. Horiez gain, aldagai ditugu uraren tenperatura eta infusio denbora. Horra Juanjo Barquillaren lehenengo ikasgaia. Ez azkena, horratik!

Garaiko produktuak sustatzeko kanpaina zinematografikoa

Garaiko produktuen kontsumoa bultzatzeko kanpaina abiatu du Kutxa Ekoguneak. Donostiako Nazioarteko Zinemaldiaren baitan “Baratzeko estreinaldi handiak” lelopean hainbat komertziotan informazioa banatuko dute. Filmeen izenekin hitz jokoak eginez gaiaz ezagutza zabaldu nahi dute.

Podiumak bultzatuta, pisua behartzeko prest

Gimnasia erritmikoa egiten duten emakumeen %42k izan du elikadura desorekarik bere ibilbidean. Murriztu ordez, zabaltzen ari dira halako patologiak, kirolariaren pisuak errendimendua dezente baldintza dezakeen diziplinetan bereziki. Nerabezaroan izandako arazoak azaleratu dizkigute taekwondoan aritzen den emakume batek eta gimnasia erritmikoko ikasle izandako batek.

EAEn 16.000 haurrek elikadura arazoak dituztela salatu dute

15 urtetik beherako 16.000 ume inguruk elikadura gabeziak sufritzen dituela salatu du Barakaldon Berri-Otxoak bazterkeria sozialaren aurkako eta eskubide sozialen aldeko plataformak.

Rooibos, modako infusioa baino gehiago

Aspalathus acuminatus edo Rooibos izenez ezagutzen duguna, askorentzat, te mota bat baino ez da. Hegoafrikako Cederberg ingurunean hazten da, eta tearen zale askoren gustukoa da, baina ez du teinarik. Bai, ordea, antioxidatzaile ugari. Infusiorako gaia landarearen zutoin eta hostoekin prestatzen...

EAE transgenikoetatik libre izendatu du Eusko Legebiltzarrak

Transgenikorik gabeko nezkazaritza eta abeltzaintza bultzatzeko eskaera egin dio Gasteizko Legebiltzarrak Eusko Jaurlaritzari.

Gernikako azokara iritsi da Bizi Baratzea

Astelehenean 11:00etan hasi zen barazki postuen artean festa, Trazola Sagardoa eta Txakolina, Eguzki Borda gazta eta trikitia lagun. Jende pila inguratu zen liburua sinatuta eskuratu eta Jakoba Errekondori aholkua eskatzera. Liburuaren egileaz batera, Remenetxeko sommelier den Jon Andoni Rementeriak eta ARGIAko kide Iraitz Agirrek parte hartu zuten hitzaldian.

AEBetako merkatura iristear da glifosatoari erreleboa hartu nahi dion herbizida

Monsantoren Roundup herbizidak belar "txar"-en erresistentzia handitzea eragiten duela jakina zen. Azken datuak esparru bereko beste enpresa batek zabaldu ditu, Syngentak. Euren herbizida berria saltzea dute helburu, noski. Acuron du izena.

Zergatik da ona zuntza jatea?

Gauza jakina da zuntz dietetikoak ez digula bitaminarik ez mineralik  ematen, baina, hala ere, ezinbestekoa da gure nutrizioan, tumoreak prebenitzen, pisua zaintzen eta idorreria saihesten laguntzen digulako. Zuntz dietetikoa ez da gure gorputzean digeritzen, ezta xurgatzen ere, baina...

"Baratzea iraultza bihurtzen ari da"

Usurbil, 1961. Paisaia kulturalean espezializatutako paisajista eta ingeniari agronomoa, landareei buruzko jakintza biltzeari eta zabaltzeari buru-belarri emana azken hamarkadetan.  Argian astero-astero artikuluak idazten hogei urte inguru daramatzan honetan, Errekondok aspaldiko proiektua gauzatzear du, “dibulgazio lan horri beste forma bat emate aldera”: Bizi Baratzea, aldizkari honekin elkarlanean egindako liburua. Apirilaren 28an egingo den aurkezpenaren atarian, lan horren zergatia azaldu digu egileak.  

'Bizi Baratzea', aurkezpenak herriz herri

Eskarmentu luzea du Jakoba Errekondo paisajistak landareen munduaren berri ematen. ARGIAko orrialdeetan astero-astero dibulgazio lan eskerga egiten hogei urte daramatzan honetan, usurbildarrak baratzezaintzari buruzko jakintza bildu du Bizi Baratzea. Garaian Garaikoa Garaiz liburuan.

Lurrik Gabeko Nekazariek eukalipto transgenikoak suntsitu dituzte Brasilen

Martxoaren 5ean Brasilgo Lurrik Gabeko Nekazarien (MST) mugimenduko 1.000 emakume eukalipto transgenikoa produzitzen duen Futura Gene enpresara sartu ziren. Landareak suntsitu zituzten, “genetikoki eraldatutako laboreen arriskua” salatzeko asmoz.

9.000 urteko garagardo gozoa

Platonek esan zuen: “Garagardoa asmatu zuena gizon jakintsua zen”.

Ekonomia bertokiratzetik zonbiak hiltzerainoko planak dituzte Amikuzen otsailean

Amikuzeko Zabalik elkartearen otsail ostegunetako zita klasiko bihurtzeko bidean da. Aurten zer antolatu duten iragarri dute eta, gaien ugaritasuna eta gaurkotasuna ikusirik, emango dute zeresan franko.

Elikaduraren negozioa: goseak ez du axola, diruak bai

Esther Vivas kataluniarra elikagaien industrian aditua da. El negocio de la comida (Janariaren negozioa) izeneko liburua publikatu berri du eta elikagaien merkatu globalaren funtzionamendua du hizpide. Munduan 12.000 milioi lagunentzat adina janari produzitzen da eta 1.000 milioi lagunek gosea pasatzen dute.

Eztiak gozatu zituen Historiaurrea eta Antzinaroa

Bicorpeko Armiarmaren haitzuloko (Valentzia) pintura batean gizakiak eztia biltzen agertzen dira, erleak inguruan biraka dabiltzala. Horregatik dakigu Historiaurrean gizakiek jakiak eztiz gozatzen zituztela, Neolitora arte erlezaintza garatu ez zen arren. Antzinaroan ere, Mendebaldean behintzat,...

Transgenikoen inpaktuak neurtzeko inoizko ikerketa handiena abiatuko dute

Genetikoki Eraldatutako Organismoek (GEO) bizidunen osasunean duten inpaktua hobeto ezagutzeko helburua dauka 2015ean hasiko den Factor GMO esperimentuak.

Zer da zerbitzu publikoak pribatizatu nahi dituen TTIP hori?

Europar Batasunaren eta Ameriketako Estatu Batuen arteko merkataritza hitzarmen transatlantikoa da TTIP. Herritarrongan eragin zuzena izango duen ituna bada ere, multinazionalen, lobbyen eta botere politikoaren artean hartzen ari dira erabakiak. Ezkutuan, herritarren parte-hartzerik gabe eta prentsari ateak itxita.

Kontuz gantz ezkutuarekin

Ahoratzen dugun gantzaren %40 erraz identifikatzen dugunez, nahi izanez gero otorduetan albo batera utz daiteke; urdaiazpikoaren zati zuria edo haragi-xerra baten koipea, esate baterako. Baina gainerako guztia, %60, ez dago hain ikusgai, janariaren beraren itxuragatik edo koiperik duen ala ez...

Behea goiko muturrean

Herbehereek urrats izugarria eman dute. Europaren bihotzean dagoen estatu horrek, Animalien Aldekoen parlamentarien ekimen bati esker, Roundup herbizidaren salmenta debekatuko du. 2016tik aurrera ezin salduko zaie erabiltzaile partikularrei. Roundup horren osagaia glifosatoa da, gaitz askoren...
Multimedia

2016-02-17  |  Elikadura

Etxebizitzekin negozio egitetik elikadura produktu finantzarioa izatera

Baserritarrek mundu mailan bizi duten egoera aztertu dute Ertzak saioan. Elikadura negozio bilakatu da inoiz baino gehiago, eta horrek zuzenean kolpatu ditu mundu mailako nekazari guztiak. Hazi transgenikoak, eredu agroindustrialaren aldeko diru-laguntzak... badago bestelako nekazaritza eredua eta...

2016-01-08  |  Elikadura

Ahoan laztan

Eneko Atxaren sukaldean eta gastronomia-sorkuntzan murgiltzen den dokumentala. Digitalak ekoiztetxearen lana. (Bideoak webguneetan txertatzeko ETBk eskaintzen duen kodeak batzuetan akatsa ematen du, arazorik izanez gero sakatu hemen filma ikusteko)

2015-07-10  |  Elikadura

Mugaritz BSO

Musikaren bitartez bidaia proposatzen du proiektuak, Mugaritz jatetxearen plateren elaborazio, konposizio eta esentzian barrena murgilduz.

2015-07-09  |  Elikadura

Makrobiotika, elikatzeaz haratago

Makrobiotika filosofia eta elikadura ereduari buruzko erreportajea.

2015-06-05  |  Elikadura

Perretxikoak, basoetako altxorrak

Xabier Laskibar mikologian adituak eta Kastor Naldaiz perretxikozaleak Euskal Herriko basoetan murgilduko gaituzte, pagadi, artadi eta hariztietatik barrena, perretxiko bila. Urtea: 2006 Iturria: Eitb.tv

2015-04-17  |  Elikadura

Hilario Arbelaitz sua eta eskua

Zuberoa jatetxeko nagusi Hilario Arbelaitz oiartzuarrak sukaldaritza ulertzeko duen erari buruzko lana. 2008an ETBrentzat egindako lana.

2014-12-19  |  Elikadura

Antiguaotarrak kontsumo taldea

Donostiako Antigua auzoan elikadura subirautzaren alde lan egiten duen taldeari buruzko lana. Egilea: Antiguotarrak Kontsumo Taldea.

2014-05-06  |  Elikadura

Elikadura eta osasuna

2013ko uztailaren 1ean, Bolibarren, Nerea Basterretxea Joseba Plaza eta Pedro Akarregik emandako hitzaldia. Iturria: Udako Unibertsitate Bolibartarra

2014-02-27  |  Elikadura

Haur guztiei janariaz irakatsi

AEBetako West Virginiako Huntington hirian gizentasunaren aurka garatu zuen proiektua oinarri, TED sariaren irabazle Jamie Oliverrek janariaren inguruko ezjakintasunaren kontrako defentsa sutsua egiten du. Iturria: TED.com

2013-10-07  |  Elikadura

Azpeitiko Azoka Herritik ekimena

Azpeitian egin berri dute Azoka Herritik ekimenari buruzko bideo erreportajea duzue ikusgai. Azoka Herritik ekimenak herriko sektoreak batu eta kontsumo eredu berri bat bultzatzea du helburu. Bertakoek ekoitzia, herrian kontsumitu dadin.

2013-08-08  |  Elikadura

Egoitz Garro

Egoitz Garro, aholkulari makrobiotikoa, Altzan (Donostia) jaio zen  eta gaur egun Lekunberrin bizi da. Elikadura makrobiotikoan espezializatu da, baina baita masajean, akupunturan, erreflexologian, chi kung-ean, meditazioan eta arnasketa terapian ere. Duela hiru urte, bazkidearekin batera,...

2013-03-08  |  Elikadura

Gainkontsumoa

Ekosistemaren jasangarritasunaren muga gainditzen duen baliabideen ustiaketari deitzen zaio gainkontsumoa. Kapitalismo mugagabearen ezaugarri honi buruzko irudi hauek Samsara filmeko pasarte batekoak dira. 5 urtetan eta 5 kontinenteetako 25 herrialdetan grabatu dituzte irudi gordin bezain...

2013-02-08  |  Elikadura

Carlo Petrini

1949ko ekainaren 22an Bra-n (Italian) sortu zen kazetari, soziologo, eta kritiko gastronomikoa, Slow Food fundazioaren (www.slowfoodfoundation.com) sortzaile eta buru izateagatik da ezaguna. 2004an, Turinen, Terra Madre nazioarteko sarea abiarazi zuen 150 herrialdetako 8.000 ekoizle bilduz....

2012-05-11  |  Elikadura

Marie Monique Robin

Kazetari, zinegile eta idazle hau 1960an sortu zen Frantziako Deux Sèvres eskualdean. Ikerketa anitzen egile, liburu eta filmetan plazaratzen ditu bere lanaren emaitzak eta mundu osoan sari anitz jaso ditu. Heriotzaren eskuadroiak eta frantses eskola (2003), mundu guztia aho-zabalik utzi...

2012-04-27  |  Elikadura

Edurne Elizondo

Camille hartza Pirinioetako bakardadean, Itoizko urtegian ito nahi ez zutenak, derrigorrezko soldaduskari galbidea ekarri zioten intsumisoak… Desobediente anitz ezagutzera eman digun kazetari argia da Elizondo. Bere animaliekiko maitasun eta grina kutsakorra da oso eta gustura solastatu...

2011-11-08  |  Elikadura

Jatearen arriskuak

Janari faltarik ez dugunoi, jaten duguna bihurtu zaigu problema. Otordu bakoitzean substantzia kimiko kutsagarriak sartzen ditugu gorputzean; mokadu batek ez digu kalte egingo, baina substantzia horietako asko luzaroan geratuko direnez gure organo, ehun eta zelulei itsatsita, zenbatgarren...

2010-09-30  |  Elikadura

Janari ekologikoa etxez etxe

Salgai duten janari ekologikoaren berri Internet bidez ematen dute Amaia Irazusta eta Juan Urkizuk. Etxez etxe egiten dute banaketa. Urola Kostako herri askotako bezeroek erosten dute, eta beste eskualde batzuetara zabaltzen ari dira.

2009-04-02  |  Elikadura

Andoni Luis Aduriz

Mugaritz jatetxeko sukaldaria den Andoni luis adurizekin izan gara. Sukaldetik mundua ikusten dela zioen bere amonak eta geuk ere ikuspegi horretatik piska bat hartu nahi izan dugu. Erreportajea irakurri ARGIA astekarian

2008-07-24  |  Elikadura

Txokolateari begirada hurbila

Kakao merkataritzak eta txokolategintzak tradizio luzea izan du gurean. Gaur egun, txokolatea eskuz egiten duen hainbat fabrika dago Euskal Herrian, eta Baionako Txokolatea da sektore horren ikurrik distiratsuena. Irudi hauen bidez txokolatearen jaiotza, osagai lagunak eta sekretuak gertu...
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys