ARGIA.eus

2020ko apirilaren 03a

Gizartea > Elikadura

Ekimen honen berri eman du Tolosaldeko Atariak. Tolosako Udalak Azoka zure etxera ekimena abiaraziko du aste honetan, ekoizleekin elkarlanean, elikagaiak saldu eta erosteko aukera bermatzeko helburuarekin. Eskariak telefonoz, WhatsApp bidez edo posta elektronikoz egin, eta elikagaiak etxera banatuko dira, ekoizle bakoitzak zehaztutako maiztasunaren arabera.

Elikadura kanaleko multimediak
2020-03-27 | ARGIA
Iparraldeko laborariek "Lekukoa" zerbitzua sortu dute, beren produktuak kaletarrei helarazteko

Koronabirusaren krisiaren ondorioz tokiko elikagaiak ekoizten dituzten baserritarrei beren produktuak herritarrengana iristeko moduak lehenaz gain arras mugatu zaizkien honetan, ugaritzen ari dira gure laborarien eta kontsumitzaile kaletarren arteko lotura egiteko ahalegin berriak. Iparraldean "Lekukoa. Le relais paysan" zerbitzua jarriko dute abian larunbatetik Euskal Herriko Laborantza eta beste zenbait ekimenen artean.


2020-03-22 | Garazi Zabaleta
Biba ardoak
Topa ardoaren kultura osasuntsu eta herritarraren alde

Duela 10-15 urtetik aldaketa nabarmena izan du ardoaren industriak munduan: mahastizain eta ardogilearen figura berreskuratzen ari da eta berriro ere mahastira itzultzen ari dira, ardo garbiak eta ekologikoak eginez”. Arturo Villanueva Arteaga Biba Ardoak proiektuko koordinatzailearen hitzak dira. Ardoaren kulturan ematen ari den aldaketa hori Euskal Herrian ere ematea dute helburu. Horretarako batu dira hamalau mahastizain eta ardogile txiki, gurean agroekologiaren baitan sortzen ari den... [+]


Balkoian bezala leihoan janariak erein eta landatu: biba erresilientzia!

Koronabirusaren kontrako gerra, Covid-19ak ekarritako krisia, 2020ko Larrialdi Handia, etxe guztiak presondegi bihurtu zireneko urte hura... ez dakigu nola deituko dioten gaur bizi dugun emerjentziari. Naturak, bitartean, bere zikloekin aurrera darrai lasai ederrean, itxialdiaren etenaldian ogi bila zoazenean hala gogorarazten dizu loratu berri den espaloi bazterreko arbola horrek, sekula arretarik jarri ez zenion txori haren kanta zirraragarriak, hezurrak goxatzen dizkigun eguzki goxoak berak.


2020-03-18 | ARGIA
Baserritarren azokei eutsi diete Ordizia, Gasteiz, Azpeitia, Arrasate eta Ezpeletak

Nekazariek salatu dute koronabirusa dela-eta hainbat azoka itxi dituztela, ez, aldiz, saltoki handiak. Irekita dauden azoketako batzuek bildu ditugu albiste honetan. Azokei eusteko, koronabirusa hedatzea saihesteko neurriak hartu dituzte udalek.


2020-03-15 | Aitziber Zapirain
Garazi Lizarraga Lertxundi. Utikan pisu balantza
"Nire helburua jendeak elikadura osasuntsu eta orekatua eramaten ikastea da"

Elikadura osasuntsua defendatzen du Garazi Lizarraga Lertxundik (1989, Irun). Gasteizen burutu zituen elikadura ikasketak. Bi urtez ostalaritzan aritu ostean, bere kasa hasi zen elikadurari loturiko “bestelako mundu” batean murgiltzen. Ordurarte ikusi zuenarekin ez baitzuen bat egiten. Jaten denaz gain, nola jaten den ere aztertzen du Lizarragak. Dietista da, baina balantza bazter batean du kontsultan. Garrantzia kentzen saiatzen dela esan digu, defendatzen duen elikadura eredua,... [+]


2020-03-09 | Gorka Artizar
Piñateria: noren eskutan dago ardura

2011n ezagutu nuen lehen aldiz Costa Rica. Liluratu ninduen oso, ezin nuen pentsatu Euskal Herritik kanpo, bere burua munduko zilbor-hestea zuen beste herrialderik egon zitekeenik. Benetan harritzekoa da, eta ez soilik hondartza eder, oihana ikaragarri edota kriston paisaiengatik, jendearen bihotz epeltasunak eta betiereko aldarte on horrengatik baizik.


Tokiko elikagai ekologikoen aldeko apustua egingo dute Laudio Ikastolan

Otsailetik aurrera eskainitako menuan elikagai ekologikoak txertatzen hasi dira eskolan, eta “Kilometro 0 jatorriko elikagaien saskia handitzea” bilatuko dute ere. Gainera, plastikorik gabeko egunak izaten saiatuko dira ere ikastetxean.


Tokiko elikagai ekologikoen aldeko apustua egingo dute Laudio Ikastolan

Otsailetik aurrera eskainitako menuan elikagai ekologikoak txertatzen hasi dira eskolan, eta “Kilometro 0 jatorriko elikagaien saskia handitzea” bilatuko dute ere. Gainera, plastikorik gabeko egunak izaten saiatuko dira ere ikastetxean.


2020-02-24 | Noelia Estraviz
Menu beganoa Euskadiko ikastetxetako jantoki guztietan

Duela lau hilabete, Gipuzkoako ama batek  Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailean eta Arartekoan 3700 sinadura entregatu zituen. Bere eskaera Euskadiko ikastetxe eta ikastoletako jantoki guztietan menu beganoa jartzea zen. Orain arte, bai change.org-ren bidez  bai eskuz, 4000 sinaduratik gora jasota daramatzate.

 


?>