ARGIA.eus

2020ko urtarrilaren 22a

Gizartea > Elikadura

Turterako Argia ikastola
2020-01-19 | Garazi Zabaleta

Ikastolako jantoki eredua eraldatzeko proiektu pilotua jarri dute martxan Tuterako Argia Ikastolan, Nafarroako INTIA elkarte publikoarekin eta Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK) elkarlanean. Kontsumo ohiturak aldatuz bizi eredu jasangarriagoetara pasatzeko Nafarroako Gobernuak egindako apustuari erantzuten dio ekimenak: hurbileko, sasoiko eta eredu ekologikoan ekoitzitako produktuen kontsumoa bultzatzea du oinarri. 210 bat otordu ematen dituzte egunero Argia... [+]

Elikadura kanaleko multimediak
2019-11-17 | Itxaro Borda
Belar jaleak

Hazilaren 4an abiatu da Ipar Euskal Herriko eskoletan, bi urte iraunen duen bazkari begetarianoak zerbitzatzeko esperientzia. Astean behin, garbantzuak eta dilistak dastatuko dituzte haurrek, agro-industriak ekoiztu sukrez eta gurinez ito janarien ordez. Eginkizun horrek, haragia ardatz daukan kultura nagusiaren premiazko aldaketa mentalari irekitzen dio atea.

Txitxiaren inguruan fabrikatu kontsentsuaren horma pitzatzearen kontra direnak badira sare sozialetan eta beren ez adostasuna... [+]


Lizarrako nekazal produktuen merkatua kinkan dagoela salatu dute

Etxetik ekarritako produktuen nekazal salmenta, eta komertzio handietan eskuragai daudenak aurrez aurre daude Euskal Herrian. Lizarran eztabaida pil-pilean dute. Navarra Sumak alkatetza lortu zuenetik, Lizarraldeko nekazal produktuen Plazara! merkatua arriskuan dagoela salatu dute.


2019-11-07 | ARGIA
Ablitasen 6.000 otar prestatuko dituzte auzolanean

Errigorak hasi du aurtengo kanpaina eta azaroaren 20ra arte eskatu ahal izango dira Nafarroa hegoaldeko produktuen saskiak, eskualdeko ekonomian eta euskararen sustapenean laguntzeko. Ablitasen asteburu honetan prestatuko dituzte otar horiek auzolanean.


2019-11-07 | Xalba Ramirez
Enrike Gisasola Gonzalez, Sosola baserria
"EHKolektiboa laborari agroekologikoen eredua jendarteratzeko tresna da"

Sosola baserria Eibarko Mandiola bailaran kokatua dago, Amaña auzotik gora igota. Enrike Gisasolak aittitta-amamen eskutik jaso zuen baserriaren martxa eta 1994az geroztik ekoizpen ekologikoan murgildu ziren. Egun, bi jarduera nagusi burutzen dituzte salmentara bideratuak: gaztagintza Enrike Gisasolak eta okintza Aizpea Izagirrek. EHKOlektiboko kideak izateaz gain, larunbat honetan, hilak 9, Baserriko Uzta ekimenaren baitan etxaldeari bisita antolatu dute, Ruperren kontzertuarekin... [+]


2019-10-27 | Garazi Zabaleta
Basherri sarearen erakusketa
Nekazaritza industrialaren eta kontsumo taldeen historia ezagutu nahi?

Gipuzkoako kontsumo taldeak eta kooperatiba agroekologikoak biltzen ditu Basherri Sareak. “Kontsumo taldeak eta kooperatibak gure artean saretzeko eta elkar laguntzeko gogotik sortu zen taldea”, azaldu digu Ioana Iñigez Susperregi  kideak. Garaiko eta tokiko barazkiekin osatutako saskien banaketan oinarritzen da sareko taldeen jarduna: nekazariaren lanari balioa emanez eta bere eskubideak bermatuz, eta aldi berean, kontsumitzaileari kalitatezko produktuak eskainiz... [+]


2019-10-24 | ARGIA
Eusko Legebiltzarreko bilkura:
Eskola jantokien kudeaketa eredua berraztertzea eskatu diote Jaurlaritzari

Jantokien “kudeaketa berritzaile eta desezentralizatua” egin nahi duten ikastetxeei “aukera bideragarriak” eskaintzeko eskatu du Eusko Legebiltzarrak aho batez.


"Euskal Herrian gehiegi jaten dugu, behar duguna baino gehiago"

Mediku nutrizionista da Josu Martinez Eizagirre, eta dieta osteko mantenua ziurtatzeko «elikadura ohiturak eta, oro har, bizi ohiturak zuzendu eta aldatu egin behar dira».


Artisau okintza
MULTIMEDIA - erreportajea

Ehne Bizkaia eta Mundubatek ekoiztutako formaziorako bideo honetan Ama Oreako lagunek ogi artisauaren inguruko lanaz hitz egiten dute.

Oharra: Bideoan euskarazko azpitituluak gaitu behar dira.


Historiaurreko biberoiak

Bavieran (Alemania) Brontze eta Burdin Aroko haurren hilobietan aurkitutako buztinezko zenbait ontzitan esne arrastoak aurkitu dituzte. Ontzitxoak 5-10 cm zabal dira eta albo batean zulotxo bat dute.


?>