ARGIA.eus

2021eko maiatzaren 15a

Gizartea > Elikadura

Irudikatzen al dugu herri bat, saskia hartuta erosketetara ateratzean, eskutan hartutako guztia bertakoa bagenu, etiketari begiratu beharrik izan gabe, edo saltzaileari galdezka ibili gabe? Herri osoa ez, baina plaza bada horrelakoa Azpeitian. Baserritarren azoka erdian kokatuta, denda honek bertako jeneroa soilik saltzen du: haragi, fruta, barazki, esneki, zereal... eta jateko prest dauden platerak. Ehundik gora ekoizleri erosten diete, gehienei zuzenean, eta erosketa zerbitzua eskaintzen... [+]

Elikadura kanaleko multimediak
Brontze Aroko langileen 'tupperrak'

Prigglitz-Gasteil (Austria) kobre meatzeetan aurkitutako janari arrastoak aztertu berri ditu Austriako Zientzia Akademiako eta Arkeologia Institutuko ikerlari talde batek, eta Brontze Aroan –meatzea duela 3.100 eta 2.900 urte artean ustiatu zuten– meatzariek lanera aurrez prestatutako janaria eramaten zutela ondorioztatu dute.


2021-04-22 | Garazi Zabaleta
Gure Platera Gure Aukera
Eskola-jangela eredua eraldatzeko momentu klabea

Hainbat alorretako 35 bat eragile –sozial eta sindikalak, baserritarrenak, eskolak eta familiak– biltzen dira egun Gure Platera Gure Aukera mugimenduan, asmo argi batekin: eskoletako jantokien eredua eraldatzea. Sarea sortzen online topaketa egin dute martxoaren 27an. Antolatzaileen harridurarako, 75 pertsonak eman zuten izena. Indar horrekin eta Hezkuntza sailan egon diren pertsona eta jarrera aldaketekin aurrerapauso garrantzitsuak emateko momentu egokia dela uste dute mugimenduko... [+]


Animalien ustiategi erraldoiak babesteari uzteko eskatu diote Nafarroako Gobernuari

Nekazal Borrokaren Nazioarteko Eguna izan da asteburuan, eta Nafarroako Elikadura Burujabetzaren Aldeko Mugimenduak elkarretaratzea egin du Iruñean, Caparrosoko behitegi erraldoiaren aurka, eta trantsizio agroekologikoa sustatzeko politiken alde.


Eroskiri Caparrosoko makrobehitegiko esnea ez dezala saldu eskatu diote Iruńean

Nafarroako Elikagaien Soberaniaren aldeko Mugimenduak deituta, joan den larunbatean 300 bat lagun bildu dira Iruñeko Felix Huarte plazan, Iturrama auzoan. Makroetxaldeen aurkako aldarria egin dute eta Eroskiri eskatu diote ez dezala saldu Valle de Odietako makrobehitegiaren esnea jasangarria zigilupean, eta "animalien ongizatea" zigilua erabiliz.


2021-03-17 | ARGIA
Eskola-jangelak eraldatzeko topaketa antolatu du EHIGEk

Euskal Herriko Ikasleen Gurasoen Elkartea da EHIGE eta Gure Platera, Gure Aukera ekimenaren bidez eskola jantokietan elikadura osasuntsuago eta jasangarriagoa sustatzen du. Martxoaren 27an online Topaketa antolatu du, eskola jantokien egungo egoeraren informazioa emateko, elikadura burujabetzan bidea urratzen ari diren eskolen esperientzia ezagutzeko eta aurrera begirako aukerak eta sinergiak lantzeko. "Eskola-jangela eredu-aldaketan inplikatuta dagoen edo inplikatzeko asmoa duen pertsona... [+]


Antzingo ikastetxea berpiztu duen jangela proiektua, kolokan

Herri txikia da Antzin, eta bertako ikastetxea berpizteko bi faktore izan dira funtsezko: D eredua ezartzea eta jantoki zerbitzua bermatzea. Guraso elkarteak kudeatzen du jantokia eta hiru emakumek egiten dute lan bertan, elikadura bertakoa, ekologikoa eta kalitatezkoa eskainiz, “jangela ere proiektu pedagogiko” bihurtuta. Baina proiektuak ez du lekurik zerbitzua esleitzeko Nafarroako Gobernuaren lehiaketan.


Antzinako Egiptoko ogia dastatzen

Sorbonako Unibertsitateko Adeline Bats ikerlariak arkeologia esperimentaleko proiektu bat gauzatu berri du: ogia antzinako egiptoarrek bezala egitea lortu du, tresna, prozesu eta lehengai berberak erabiliz.


2021-03-14 | Estitxu Eizagirre
Egiako Azoka Txikia: Konfinamenduan hasi eta egonkortu den elkargunea

Donostiako Egia auzoko azoka Txikia egiteari martxoan ekin zioten, konfinamendu erdian. Igeldoko esne ekoizle batek auzotarrengana jo zuen, tabernak itxi zirenez esnea saltzeko arazoak zituelako, eta auzoan aspalditik zegoen gogoa piztu zuen: izan ere, auzoko Plaza Berriri bizitza emateko eta erabilera berreskuratzeko asmotan zebiltzan azken urteetan. “Gainerakoan, plaza hau hutsik egoten da, bereziki triste. Espazio publikoa berrartzea garrantzitsua da”.

AZETen esperientzia, [+]


2021-03-12 | Garazi Zabaleta
"Basoan" merkatu organikoa
Ekoizle txiki ekologikoen produktuak saltzen dituen denda Getxon

"Getxoko hiriaren erdian baso txiki bat sortu nahi izan dut, hurbileko ekoizle txikien eta artisauen produktu ekologikoz osatutakoa”. Horrela azaldu du Nerea Santurtun Moreno dendaren sortzaileak Basoan proiektua. Bere bizitzako ibilbideak eraman du gaur egun merkatu organikoa irekitzera. Erdi euskaldun eta erdi asturiarra da bera, sukaldaria, eta Norvegian egin ditu urte asko: “Beti produktu organikoekin egin izan dut lan; sukaldean ari nintzen orain arte, baina konfinamendu... [+]


"Plateretik baratzera" kanpaina abiatu du Errigora ekimenak
"Gaurko kontsumoaren araberakoa izango da etorkizuneko ekoizpena"

Plateretik baratzera leloa du 2021eko Errigoraren Nafar hegoaldeko uzta eskutik eskura kanpainak. Eguneroko kontsumo ohituretan eragin nahi dute ekimen honekin eta modu horretan, ekoizpen moduak ere aldaraztea bilatzen dute. Martxoaren 4tik 24ra bitartean egin ahalko dira eskaerak eta datorren asteartean agerraldi publikoa egingo dute kanpaina aurkezteko. Errigora ekimeneko kide den Mikel Mutilvari egin diogu elkarrizketa.