ARGIA.eus

2020ko abuztuaren 08a

Gizartea > Elikadura

Mundua astindu duen SARS-CoV-2 saguzarren birus baten mutazio natural bat ote da –gizakiak azken hamarkadetan munduko leku askotan  ingurumenean eragindako transformazio larriei lotua ziurrenik, alde horretatik ere gizakiak probokatua– ala tartean zientzialariek sartu diote eskua transgenian darabiltzaten esperimentuekin? Hitz batez: koronabirus berri hau Genetikoki Eraldatutako Organismoa bat izan ote daiteke, kalean OGM deitzen dugun mutante bat?

Elikadura kanaleko multimediak
Txinatar jatetxeak ia mila urte zabalik

Txina, XI. mende amaiera. Kaifeng, Song dinastiaren garaian Txina iparraldeko hiriburua, goren aldian zegoen. Merkataritza eta industria gune garrantzitsua zen eta 600.000 edo 700.000 biztanle inguru zituen; une horretan munduko hiririk populatuena izango zen ziur aski.


2020-07-02 | Garazi Zabaleta
Lezaetako ogia
Artisau ogiak ez du presarik

Lezaeta herrira jo zuten Arrasateko Itziar Egidazuk eta bere bikoteak baserri bila, bertan okindegia jartzeko. Irin ekologikoz eta ore amaz egiten du ogia eta prozesu naturala azaldu digu, baita egun nagusi den okintza ereduarekin dagoen aldea ere.


2020-07-01 | ARGIA
Eskola jantokietako murrizketek ikasleen gosea eta emakume langileen prekarietatea areagotuko dituzte

Eusko Jaurlaritza jangela zerbitzua murriztera doala salatu dute ELA eta LAB sindikatuek. Murrizketa asmo honen berri ez dute Hezkuntza Sailetik jaso, baina ondorio horretara iritsi dira, Hezkuntzak ikastetxeetara bidali dituen hurrengo ikasturterako lanpostu aurreikuspenak aztertuta. Milaka haurrek jasotzen dute jantokiko beka Hego Euskal Herrian, eta hori dute eguneko otordu ziurtatu bakarra. Langileen %95 emakumeak dira (asko lanaldi partzialean ari direnak) eta hauei zuzenean eragingo die... [+]


2020-06-25 | Aiaraldea
Batu Elkarlaguntza Sarea sortu dute, gizarte arazoei "erantzun integrala" emateko

Arrankudiagan ez ezik, Arrigorriaga, Basauri, Galdakao, San Miguel, Zaratamo, Ugao eta Zeberion ere funtzionatuko du sareak. Etxebizitza eta elikadura izango dira egitasmoaren ildo nagusiak.


2020-06-24 | Mikel Eizagirre
"Frankenstein" tomateak hazteko Tuestan egin nahi dituzten negutegiak bertan behera uzteko eskatu dute hainbat eragilek

Elikadura iraunkorraren aldeko mugimenduarekin lotutako elkarteek Gaubeako Udalari eskatu diote geldi dezala Hispalus enpresak Tuestako industrialdean martxan jarri nahi duen tomate hidroponikoa landatzeko proiektua. Negutegi horiek eraikitzeak ingurumenean, gizartean eta ekonomian “eragozpen larriak” sortuko dituela ziurtatu dute.


2020-06-16 | ARGIA
Euskal herritarren arrain kontsumoa asetzeko gai da Bizkaiko Golkoa

Bizkaiko Golkoan urtero 300.000 bat tona arrain arrantzatzen dira, 1973 urtean arrantzatutakoaren erdia, gero eta ontzi gutxiago dagoelako gure kostaldean. Hala ere, Bizkaiko Golkoak euskal herritarren elikadura hornitzeko aski gaitasun du. Datu xehez osatutako artikuluak argitaratu ditu Gaindegiak, euskal arrantzaren egoeraz.


2020-06-11 | Mikel Eizagirre
Berton Bertokoa taldeak catering enpresa handien webguneak blokatu dituela simulatu du

Eskoletako jangeletan “sukaldeak jartzea” eta “sasoiko eta bertoko produktuak kontsumitzea” aldarrikatzen dute, hots, “jangela eredu berria”. "Blokatutako" webguneetan beren aldarrikapenak biltzen dituen bideoa eskegi dute.


2020-06-08 | Mikel Hiribarren
Janaria osasunaren oinarri lehena

Baliteke koronabirusaren ausikiak, uspelak eta beldurrak urrunduko diren apurka apurka, udako beroak nagusitzearekin. Tsunami tzar batek bezala gaindituak zituen gure tarrapatak eta espantuak oro.


Hamaiketakoan ere ikasten da

Ikaskideen hamaiketakoan eragitea izan dute ikasturte honetako erronka Batxilergoko hainbat gaztek: elikagai industrialak erosteko joeraren aurrean, fruta postuak jarri dituzte jolas-orduan. Konfinamenduak erdibidean utzi du proiektua, baina ez dira besoak gurutzatuta geratu: errezeten liburu digitala ere osatu dute ikasleek, bertako eta sasoiko jakiak oinarri. Eta etxeko sukaldean errezetetako platerak prestatzen grabatu dute euren burua, bideoak liburuxka digitalean txertatzeko. Hiru... [+]


2020-06-04 | Garazi Zabaleta
Milika
Baratzetik datozen izozkiak

Anhauzeko lursail batean frutarbolak eta landare usaintsuak landatu zituen 2017an Miren Harignordoquyk eta horietatik ateratakoekin izozkiak egiteari ekin dio udaberri honetan. Esnekirik eta gehigarririk gabe egiten ditu izozki ekologikoak. Horrela sortu da Milika proiektua.