ARGIA.eus

2020ko abenduaren 05a

Gizartea > Elikadura

HUMANITATEAREN UNE GORENAK
2020-11-22 | Aritz Galarraga

Hiri handitik ezin ateratzeak ernatu du nigan berde behar bitxi bat, orain artean sekula ezagutu gabea. Ados, beti izan zait atsegingarri berdetasuna begiestea mendian, basoan, golf zelaian, baina oraingo hau da, seguru obligazioak behartua, ia-ia bitala, arnasten dugun airea bezain, eta kutsadura maila gorabehera –etxealdia hasi zenetik behera egin omen du–. Noski, hor zehar ezin, eta, otu zait, balkoian berean abiatzea nire berde zatia, nire jardina, jardintxoa, xumea, txikia,... [+]

Elikadura kanaleko multimediak
2020-10-30 | Jakoba Errekondo
Ezkurrak animaliontzako elikagai

Guretzako ezkur mota guztiak jangarriak dira, denetan gozoena artearena omen da: arte-ezkurra edo artazia.


2020-10-30 | Kanaldude.tv
Aldude, Banka, Urepeleko baratzez baratze
MULTIMEDIA - erreportajea

Aldude, Banka, Urepeleko herritar multzo batek gogoeta egin du lekuan lekuko janaria ekoizteari buruz, barazkiez batez ere. Ideia hau gogoan, Pantxo Hirigaray gidari, hiru herrietako bost etxe-baratzeen bisita egin du Kanaldudek.


2020-10-28 | ARGIA
Ostegunean berriz greba egingo dute EAEko eskola jantokietan; Jaurlaritzak ardura enpresen esku utzi du

ELAk, LABek, CCOOk eta UGTk deitutako EAEko jantokietako bigarren greba asteartean (urriak 27) egin zuten, lanuzteak eta mobilizazioak uztartuz. Joan den asteko lehen lanuztean bezala, langileek "errespetua" eskatu zuten kolektiboarentzat, euren egoera negoziazioaren bidez konpon dadila eta ez "inposaketa" erabiliz, espazio horietan enplegu duina, segurua eta kalitatezkoa bermatzeko. Ostegunean (urriak 29) berriz ere greba egingo dute.


2020-10-26 | ARGIA
Gernikan 2020ko urriko azken astelehena, azoka barik COVID-19agatik

Koronabirusak hankaz gora eraman dituen jarduera ugarien artean, Gernikan urtero urriko azken astelehenean ospatzen den azoka famatua ere ezerezean gelditu da 2020an. Bizkaia osotik milaka jende erakartzen dituen feria bertan behera utzi du udalak, eta herritarrei egun seinalatuan bestelako elkarretaratzerik ez egiteko ere erregutu die.


Saheleko baso berrien miraria: zuhaitzei ugaritzen laguntzeko, zuhaitzetatik ere jaten ikasi

Oihanak atzeraka ari dira mundu osoan. Oso-osoan? Ez, badira txoko batzuk non zuhaitzak ugaritzen ari diren haiekiko harremana aldatu duten baserritarren lanari esker. Hauek ikasi behar izan dute arbolak ez direla laboreen etsaiak, zuhaitz eta zuhaixken esku dagoela lurzoruaren eta biodibertsitatearen oparotasuna hein handi batean eta –barneratzen are zailagoa– gizakia basotik ere elika daitekeela. Ikasi baino, mende luzez ahantzarazitakoa berrikasi.


Esnearen abantaila ebolutiboak

Alemanian aurkitutako duela milaka urteko gorpuzkinetan egindako analisien bidez laktosaren intolerantziaren inguruko ondorio harrigarriak atera dituzte zientzialariek.


"Funtsezkoak bagara, zergatik ez digute kasurik egiten?"

Haur askorentzat eskolako jantoki-zerbitzua premiazkoa dela garbi dago, baita garaiotan jantoki seguruak bermatzeko baliabide gehiago behar direla ere. Baina horren ordez jantokiko ratioak eta espazioak mantentzen direla, langile gutxiago direla eta lan-baldintza okerragoetan ari direla kexatu dira EAEko eskola-jantokietako langileak. Hiru greba egun deitu dituzte.


2020-10-16 | Ahotsa.info
Ekologikoak eta osasungarriak diren menuak eskainiko dituzte hemendik aurrera Nafarroako hiru ikastolatan

Nafarroako hiru ikastolak menu osasungarri, jasangarri eta ekologiko berriak sartu dituzte eskolako jantokietan, bertako lehen sektoreko ekoizpenak hornituak.


2020-10-16 | ARGIA
Urriaren 16an Gosearen Aurkako munduko eguna ospatzen da

1981ean Elikaduraren eta Nekazaritzaren Erakundeak (FAO ingelesezko sigla ezagunenetan) abiatutako Elikaduraren Eguna ospatzen da mundu osoan. Unanimitate itxura daukan Elikaduraren Mundu Eguna, ordea, ikuspegi ezberdinekin ospatuko dute batzuek eta besteek, berrikitan Bakearen Nobel saria eman dioten Elikagaien Munduko Programak eta egun hori Elikadura Subiranotasuna aldeko eta multinazionalen aurkako aldarrikapen ospakizun ikusten duen Via Campesinak.

 


2020-10-15 | Garazi Zabaleta
Ekotarriko
Ekoizleen soberakinekin kontserbak eginez produktuen bizitza luzatzen

Zuriñe Vigalondo Otsoa eta bere alaba Maitane Beltrán de Guevara daude Arabako Ekotarriko proiektuaren atzean. Zuhatzu-Kuartangon baratze ekologikoa egiten du Vigalondoren semeak, eta senarrak, berriz, idiak hazten ditu eredu ekologikoan. “Haien ekoizpenetako soberakinak aprobetxatzea zen helburua 2015ean egitasmoa abiatu genuenean”, azaltzen du arabarrak. "Soberakin" horiek sukaldean prestatu eta beirazko ontzietan kontserbak eginez, produktuak... [+]