ARGIA.eus

2020ko irailaren 29a

Gizartea > Elikadura

Ondalankoop
2020-09-25 | Garazi Zabaleta

Nafarroan sortutako ekimen berria da Ondalankoop, burujabetzaren aldeko eragilea eta herri mugimenduko tresna izan nahi duena. Egitasmoaren helburua herritarrei asteroko menuak eskaintzea da: ontziratutako otorduak izanen dira, baina kalitatezko produktuekin osatuak.

Elikadura kanaleko multimediak
2020-09-17 | Garazi Zabaleta
Arrapitz federazioa
30 urte laborari txikien eredua defendatzen

30 urte beteko ditu datorren urtean Ipar Euskal Herriko Arrapitz Federazioak. “Sortu ginen garaian departamendu mailako laborantza ganbara zegoen bakarrik, eta ondoan baginen laborantzako garapena beste molde batez ikusten genuenak”, gogoratu ditu hastapenak Pantxika Maitia federazioko lehendakariak. Paueko laborantza ganbarak erantzuten ez zien eskaerei bide emateko, laborari eta abeltzain txikien sei elkarte batu eta Arrapitz Federazioa sortu zuten 1991n. Geroztik ibilbide oparoa... [+]


2020-09-17 | Jakoba Errekondo
Kalitatezko barazkiak, orain piperrak

Bi aldagai begiratu izan dira benetako kalitatea neurtzeko: zenbat kilometrora ekoitzi duten elikagai hori, eta zenbat denbora eman duen jaso edo bildu zenetik zure eskuetara. Gaur egun hirugarren aldagai bat ere hartzen da kontuan: nola ekoitzi dute?


2020-09-03 | Garazi Zabaleta
Laborari biologikoek martxan jarritako denda Donapaleun

2018an ireki zuten Donapaleun Tokiko Bio Ekoizpenak denda, zazpi laborariren artean. Beren produktuez gain, inguruko nekazari gehiagorenak ere eskaintzen dituzte, batez ere ekoizpen ekologikoan diharduten nekazari txikienak.


Eta COVID-19 OGM bat baldin bada?

Mundua astindu duen SARS-CoV-2 saguzarren birus baten mutazio natural bat ote da –gizakiak azken hamarkadetan munduko leku askotan  ingurumenean eragindako transformazio larriei lotua ziurrenik, alde horretatik ere gizakiak probokatua– ala tartean zientzialariek sartu diote eskua transgenian darabiltzaten esperimentuekin? Hitz batez: koronabirus berri hau Genetikoki Eraldatutako Organismoa bat izan ote daiteke, kalean OGM deitzen dugun mutante bat?


Elikadura burujabetza Euskal Herrian
Nekazariez gain, erronka instituzio eta herritarren esku ere badago

Azken urteetan geroz eta gehiago hitz egiten da elikadura burujabetzaz, gero duin eta osasuntsu bat segurtatzeko bidean ezinbesteko osagai gisa kokatuz. Koronabirusak eragin krisi globalak are gehiago begi-bistan jarri digu zein baitezpadakoa zaigun gure elikadura beharrak bertatik asetzeko posibilitatea. Erronka eder horri so jarri gara, ekoizpen espaziotzat Euskal Herria bere osotasunean hartuz. Hiru laborarirekin hitz egin dugu, baita nekazaritza esparruan aktibo diren beste eragile... [+]


2020-07-27 | Guaixe .eus
Komunitatearendako baratza sortu dute Altsasun
MULTIMEDIA - erreportajea

Aisiaz Blai, Altsasuko Udaleko haurrendako aisialdi eskaintzak, baratze komunitarioa sortu du Amandrea kaleko auzokonpostagailuaren inguruan gaur goizean. Barazkiak landatu ondoren Komando Baratzerok komunikatua irakurri du.


2020-07-20 | Mikel Eizagirre
Euskal Herriko biztanle guztiei jaten emateko adina arrain arrantzatzen da Bizkaiko golkoan

Gaindegiaren azken azterketaren arabera, euskal herritarren gehiengoak bertako arrain fresko gutxiago kontsumitzen du. 2008 eta 2019 artean, 7,4 kilo gutxitu da Euskal Herriko biztanle baikotzaren urteko kontsumoa.

 


2020-07-14 | ARGIA
Europar Batasuneko pestizida kontsumitzaile handiena da Espainiako Estatua

Emaitza oso kezkagarriak jasotzen ditu Ekologistak Martxanek aurkezturiko txostenak. Espainiako Estatuan komertzializatutako 2.711 elikagai aztertu dituzte eta %34ak plagiziden arrastoak ditu, tartean debekatutako substantziak. Frutak eta barazkiak bakarrik hartzen baditugu kontuan, %41,39ak ditu agrotoxikoak.


Txinatar jatetxeak ia mila urte zabalik

Txina, XI. mende amaiera. Kaifeng, Song dinastiaren garaian Txina iparraldeko hiriburua, goren aldian zegoen. Merkataritza eta industria gune garrantzitsua zen eta 600.000 edo 700.000 biztanle inguru zituen; une horretan munduko hiririk populatuena izango zen ziur aski.


2020-07-02 | Garazi Zabaleta
Lezaetako ogia
Artisau ogiak ez du presarik

Lezaeta herrira jo zuten Arrasateko Itziar Egidazuk eta bere bikoteak baserri bila, bertan okindegia jartzeko. Irin ekologikoz eta ore amaz egiten du ogia eta prozesu naturala azaldu digu, baita egun nagusi den okintza ereduarekin dagoen aldea ere.