ARGIA.eus

2020ko uztailaren 14a

Gizartea > Elikadura

2020-07-14 | ARGIA

Emaitza oso kezkagarriak jasotzen ditu Ekologistak Martxanek aurkezturiko txostenak. Espainiako Estatuan komertzializatutako 2.711 elikagai aztertu dituzte eta %34ak plagiziden arrastoak ditu, tartean debekatutako substantziak. Frutak eta barazkiak bakarrik hartzen baditugu kontuan, %41,39ak ditu agrotoxikoak.

Elikadura kanaleko multimediak
2020-06-24 | Mikel Eizagirre
"Frankenstein" tomateak hazteko Tuestan egin nahi dituzten negutegiak bertan behera uzteko eskatu dute hainbat eragilek

Elikadura iraunkorraren aldeko mugimenduarekin lotutako elkarteek Gaubeako Udalari eskatu diote geldi dezala Hispalus enpresak Tuestako industrialdean martxan jarri nahi duen tomate hidroponikoa landatzeko proiektua. Negutegi horiek eraikitzeak ingurumenean, gizartean eta ekonomian “eragozpen larriak” sortuko dituela ziurtatu dute.


2020-06-16 | ARGIA
Euskal herritarren arrain kontsumoa asetzeko gai da Bizkaiko Golkoa

Bizkaiko Golkoan urtero 300.000 bat tona arrain arrantzatzen dira, 1973 urtean arrantzatutakoaren erdia, gero eta ontzi gutxiago dagoelako gure kostaldean. Hala ere, Bizkaiko Golkoak euskal herritarren elikadura hornitzeko aski gaitasun du. Datu xehez osatutako artikuluak argitaratu ditu Gaindegiak, euskal arrantzaren egoeraz.


2020-06-11 | Mikel Eizagirre
Berton Bertokoa taldeak catering enpresa handien webguneak blokatu dituela simulatu du

Eskoletako jangeletan “sukaldeak jartzea” eta “sasoiko eta bertoko produktuak kontsumitzea” aldarrikatzen dute, hots, “jangela eredu berria”. "Blokatutako" webguneetan beren aldarrikapenak biltzen dituen bideoa eskegi dute.


2020-06-08 | Mikel Hiribarren
Janaria osasunaren oinarri lehena

Baliteke koronabirusaren ausikiak, uspelak eta beldurrak urrunduko diren apurka apurka, udako beroak nagusitzearekin. Tsunami tzar batek bezala gaindituak zituen gure tarrapatak eta espantuak oro.


Hamaiketakoan ere ikasten da

Ikaskideen hamaiketakoan eragitea izan dute ikasturte honetako erronka Batxilergoko hainbat gaztek: elikagai industrialak erosteko joeraren aurrean, fruta postuak jarri dituzte jolas-orduan. Konfinamenduak erdibidean utzi du proiektua, baina ez dira besoak gurutzatuta geratu: errezeten liburu digitala ere osatu dute ikasleek, bertako eta sasoiko jakiak oinarri. Eta etxeko sukaldean errezetetako platerak prestatzen grabatu dute euren burua, bideoak liburuxka digitalean txertatzeko. Hiru... [+]


2020-06-04 | Garazi Zabaleta
Milika
Baratzetik datozen izozkiak

Anhauzeko lursail batean frutarbolak eta landare usaintsuak landatu zituen 2017an Miren Harignordoquyk eta horietatik ateratakoekin izozkiak egiteari ekin dio udaberri honetan. Esnekirik eta gehigarririk gabe egiten ditu izozki ekologikoak. Horrela sortu da Milika proiektua.


Elikadura laguntzaren eskaria bikoiztu egin da Nafarroan koronabirusaren krisiarekin

Gizarte erakundeek eta jantokiek 35.000 pertsona baino gehiago artatzen dituzte.


Kutsa gaitezen

Baserriko eremu zabalean ez da udaberriko konfinamendua berdin bizitzen, naturaren erritmoak dena betetzen dizu: zuhaitzen loratzea, belarra, abereak, erditzeak, gazta egitea eta zaintzea, baratzea, banaketak… Hala ere, covid-19ak sortutako urduritasuna eta nekea ederki sumatzen dira. Gaixotasunak sortutako giroak eta aurrera begirako zalantzek sortzen diguten estresak gelditu ahal gaitu, edo mugiarazi.


2020-05-21 | ARGIA
Hau izan da Jakoba Errekondoren zuzeneko kontsultategia maiatzaren 21ean

Ostegunero 18:00etatik aurrera egiten duen kontsultategia jarraitu dezakegu argia.eus webgunetik edo Facebookeko Bizi Baratzearen orritik. Bidali zure galderak aurrez landarekontsultategia@bizibaratzea.eus helbidera.


2020-05-20 | Garazi Zabaleta
Ekolocal
Hurbileko elikagaiak kontsumitzeko aplikazio berria Nafarroan

Lizarraldeko Applikate enpresa sortu berriak garatu du Ekolocal aplikazioa. Nafarroa osoko ekoizleak batu dituzte plataforma berri horretan, haien ekoizpenaren inguruko informazioa bilduz eta harremanetarako bideak azalduz. Aplikazioa mugikorrera deskargatuta, herritarrek klik gutxi batzuetan inguruan dituzten ekoizleak ezagutu eta haien produktuak erosteko aukera dute. “Ekolocal ekimenak tokiko ekonomia, lankidetza eta jasangarritasuna sustatzea du helburu”, azaldu dute haien [+]