ARGIA.eus

2022ko urtarrilaren 24a

Gizartea > Elikadura

Elikadura kanaleko multimediak
2021-10-07 | Garazi Zabaleta
Hazitik Ogira
Baserritar-okinak gari barietate zaharrak biziberritzen

Gipuzkoako hiru baserriren arteko elkarlanetik sortu zen iaz Hazitik Ogira proiektua. Errezilgo Irure Txiki eta Solaka baserriak eta Eibarko Sosola daude ekimenaren atzean, Leartiker elikagaien-teknologia zentroarekin batera. Zein den asmoa? Bertako gari barietate zaharrak... [+]


Orain Erein "etxeko hazien" inguruko jardunaldiak egingo dira urrian Ipar Euskal Herrian

Biharko Lurraren Elkarteak biodibertsitatearen hilabetea antolatuko du Ipar Euskal Herrian. “Biodibertsitatea erein dezagun Akitanian” programaren 20. urteurrena ospatzeko, hainbat kolektibok udazkenean antolatuko dituzten ekitaldien parte da ekimena.


9.000 urteko garagardoa Txinan

Txinako hegoaldean, Qiaotou hiritik gertu dagoen nekropoli batean, hainbat ontzi aurkitu ondoren, Dartmouth (New Hampshire, AEB) unibertsitateko ikerlariek ontziok aztertu eta emaitzak Plos One aldizkarian argitaratu dituzte.


2021-09-21 | Bergara Udala
Elikadura mitoak
MULTIMEDIA - solasaldia

Bergarako Udalak antolatuta Bittor Rodriguez nutrizionistak elikaduraren inguruan dauden hainbat mito desegin eta azaldu ditu hitzaldi honetan.


Burujabetzarako bidea elikatzen

Euskal Herrian elikadura eta ekoizpena begirada eraldatzaile batetik lantzen ari diren proiektu ugari ditugu, eta sare anitz bezain sendoa osatzen dute. Aberastasun horren isla diren hiru proiekturengana jo dugu, ustezko utopia hori praktikara eramateko bilatu dituzten bideak... [+]


2021-07-07 | Arabako Alea
Tuestako tomate negutegiaren inguruko jardunaldia antolatu dute

Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak antolatuta, uztailaren 11n, solasaldia, tomate dastaketa, antzerkia eta kontzertua egingo dute Espejoko makaldian.


Tomatea, nobleentzako sagar pozoitsua

Italia, 1541. Pietro Andrea Mattioli mediku eta botanikariak lehenengoz aipatu zuen europar literaturan Solanum lycopersicum espezieko landarea eta bere fruitua, tomatea.


"Lurrik Gabeko Mugimendua ez dago Brasilen bakarrik, Euskal Herrian ere behar dugu"
MULTIMEDIA - erreportajea

Lurraren Orena Lezoko Apaiziartza auzoan dagoen agroaldea bat da. Orain hamar urte okupatu zituzten lurrak lantzen jarraitzen dute proiektu txikitzaileen aurka eta nekazaritza jasangarriaren alde. Osasuntsu jatea denon eskubidea dela ardatz hartuta eta auzolana oinarri,... [+]


2021-06-29 | Eneko Arzuaga
"Haziak tresnak dira guretzat, eta ez museoko piezak"
MULTIMEDIA - erreportajea

Aleka elkartea egungo hazi-merkatuaren alternatiba sortzen diharduen ekimena da. Beizamako Leundaberri baserrian kokatzen da eta hamabi ekoizleko sarea du oinarri. Haziak multinazionalen esku utzi ditugula dio proiektuko langilea den Kelo Arribasek, eta hazi-merkatu horrek... [+]


2021-06-24 | Garazi Zabaleta
Buruxka
Uztatik jaso gabe gelditu diren elikagaiak aprobetxatzeko proiektua

“Oso antzinatik datorren ohitura da buruxka-biltzearena, garai batean familia txiroetako emakumeek eta umeek egiten zuten batik bat”. Elena Cerceda Payret Buruxka proiektuko koordinatzailearen hitzak dira. Baina zer da zehazki buruxka-biltzea? Gazteleraz espigamiento... [+]