ARGIA.eus

2021eko otsailaren 24a

Gizartea > Elikadura

Berotegi industrialak
2021-02-04 | Garazi Zabaleta

2019an izan zuten lehen aldiz Gaubean eraiki nahi duten makroberotegi proiektuaren berri bertako herritarrek eta Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak. Tomateak eredu intentsibo eta industrialean ekoizteko egitasmoa da Gaubeako Tuesta kontzejuko poligonoan egin nahi dutena. Oraindik lehen fasean daude, baimenak eskatzeko prozesuan, baina elkarte eta herritar ugari proiektuaren kontra antolatu da honezkero. Araban lehenagotik martxan zegoen Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimendua,... [+]

Elikadura kanaleko multimediak
2021-01-05 | ARGIA
Caparrosoko ukuiluan 7.200 esne-behi metatzeko baimena eskura dauka Valle de Odieta enpresak

Nafarroako Justizia Auzitegi Nagusiak Valle de Odieta enpresak jarritako errekurtsoa hein batean onartu du, eta Caparrosoko haztegia bikoizteko ingurumen-baimen bateratua izateko eskubidea aitortu dio. Nafarroako Gobernuko Garapeneko eta Ingurumeneko Sailak iragarri du ebazpen hau onartuko duela, baina lan egingo duela Nafarroan makrogranjak ezartzea eragotziko duen marko juridikoa sortzeko. 7.200 esne-behi metatu ahalko ditu enpresak eta bera da Tuteratik 60 kilometrora 20.000 esne-behiko... [+]


2020-12-31 | ARGIA
Ziordiako komentu zaharra eta bere lurrak erostea lortu du Amaraunak

Armiarma Kooperatiba sortu dute eta honek Ziordiako komentu zaharra eta bere lurrak erosi ditu. "Ez dugu banku-hipotekarik behar izan, baina erosketaren ia bi heren interesik gabeko mailegu pertsonalei esker ordaindu dira, eta datozen hamar urteetan itzuliko ditugula hitzeman dugu" adierazi dute. Amarauna espazioari erabilera aldatu nahi diote legalki: egoitza erlijioso izatetik aterpetxe izatera pasa nahi dute eta horretarako izapideak hasi dituzte Ziordiako Udalarekin.


Sustraiak Catering, elikadura burujabetza eta gizarteratzea su beroan kozinatzen

Hamarkada bateko ibilbidea duen proiektua da Sustraiak Catering. Gune autogestionatu bateko sukaldean forma hartzen hasitako proiektua, gizarteratze soziolaborala bultzatzen duen catering agroekologikoa da egun. Errotik kooperatiba feministarekin bat egin berritan harrapatu zituen osasun krisiak, baina jakin dute egoerari buelta ematen. Konfinamenduak proiektuaren “aldaketa prozesua” arindu duela diote: egoerara doituz, bertatik bertarako catering zerbitzua etxez-etxeko janari... [+]


2020-12-27 | Estitxu Eizagirre
Udalgintza eraldatzailea

Ekonomia sozial eraldatzaileko proiektuek (ESE) eguneroko praktikan erakusten dute posible dela jardueren erdigunean dirua metatzea ez den baloreak jartzea. Haien arteko sareak indartuz doaz, jarduera ekonomikoen fase bakoitza geroz eta gehiago ESEko proiektuen bidez hornitzeko asmoarekin. Eta interkooperazio horretatik begirada lurraldean pausatu dute, ekonomia sozial eraldatzailea burbuilatxo bat izan beharrean ingurunea eraldatzeko erreminta baita. Gure herrietan gutxi batzuei etekina ematen... [+]


Fraternités Ouvrières-ko Gilbert: "Permakultura partitzea da: hobe zaborra jatea elkarrekin, bakarka 'bio' baino"

1.800 metro koadroko paradisu bat gainbehera etorritako hiri industrialean hormigoiz inguratua, fruitu baratze bat obrero xeheek antolatua, lurgintzako aditu gehienen aholkuen kontrara, lurrik oparoena sortzea lortu duen Eden txit emankorra... Pikardiak, Flandriak eta Valoniak topo egiten duten Mouscronen daukagu zain Fraternités Ouvrières ortu obreroa, nahiz eta azaroaren 13tik falta den Gilbert Cardon lider zaharra, sindikalista permakultorea.


2020-12-17 | Garazi Zabaleta
"Lur eta murmur"
Lurrari ahotsa ematen dion irratsaioa

Lankidetzarako eta herrien garapenerako Bizilur elkarteak bi astean behin saioa egiten du Bilboko 97 irratian. Elikadura burujabetzaren bueltan sortzen diren proiektu alternatiboak ezagutzera ematen dituzte bertan, ikuspegi feminista eta internazionalista landuz.


2020-11-22 | Aritz Galarraga
HUMANITATEAREN UNE GORENAK
Baratze bat

Hiri handitik ezin ateratzeak ernatu du nigan berde behar bitxi bat, orain artean sekula ezagutu gabea. Ados, beti izan zait atsegingarri berdetasuna begiestea mendian, basoan, golf zelaian, baina oraingo hau da, seguru obligazioak behartua, ia-ia bitala, arnasten dugun airea bezain, eta kutsadura maila gorabehera –etxealdia hasi zenetik behera egin omen du–. Noski, hor zehar ezin, eta, otu zait, balkoian berean abiatzea nire berde zatia, nire jardina, jardintxoa, xumea, txikia,... [+]


Onintza Rojas Olazabal
"Egunean 160 kilo elikagai xahutzen dira Tolosaldeko ikastetxeetako jantokietan, horietako asko, baldintza onetan"

EAE mailan aitzindaria den ikerketa burutu du Onintza Rojas Olazabal donostiarrak. Gutxi barru aurkeztuko ditu eskualdeko hamahiru jantokietan egindako ikerketaren emaitzak. EHUko Biokimika eta Biologia Molekularreko gradu ikasketez gain, Nafarroako Unibertsitate Publikoan Ingurugiroaren Agrobiologian Unibertsitate Masterra du Rojasek. Beti kezkatu izan du hondakinen kudeaketaren gaiak; hori dela eta, elikagaien xahuketari buruz osatu du Master Amaierako Lana.

Josu Artutxak elkarrizketatu du [+]


2020-11-01 | Miren Osa Galdona
Herrerako Su|calde
Komunitatea elikatzen duen su txikia

COVID-19ak ezbaian jarri du orain artean taxuzkotzat eman ohi ziren hainbat gauza. Paradigma aldaketa uste baino leunagoa izan da batzuentzat, nahi baino bortitzagoa beste hainbatentzat. Aukera berriak eta proiektu eraldatzaileak sortzeko parada gisa ulertu duenik ere bada. Horietako batera hurbildu da ARGIA Donostiako Herrera auzora.