ARGIA.eus

2019ko azaroaren 15a

Gizartea > Elikadura

Kanal guztiak
  x Itxi
Politika
Ingurumena
Feminismoa
Euskara
Nazioartea
Ekonomia
Gizartea
Herri mugimenduak
Hezkuntza
Kultura
Historia
Zientzia
Iritzia
English
2019-11-17 | Itxaro Borda

Hazilaren 4an abiatu da Ipar Euskal Herriko eskoletan, bi urte iraunen duen bazkari begetarianoak zerbitzatzeko esperientzia. Astean behin, garbantzuak eta dilistak dastatuko dituzte haurrek, agro-industriak ekoiztu sukrez eta gurinez ito janarien ordez. Eginkizun horrek, haragia ardatz daukan kultura nagusiaren premiazko aldaketa mentalari irekitzen dio atea.

Txitxiaren inguruan fabrikatu kontsentsuaren horma pitzatzearen kontra direnak badira sare sozialetan eta beren ez adostasuna... [+]

Elikadura kanaleko multimediak
2019-10-24 | ARGIA
Eusko Legebiltzarreko bilkura:
Eskola jantokien kudeaketa eredua berraztertzea eskatu diote Jaurlaritzari

Jantokien “kudeaketa berritzaile eta desezentralizatua” egin nahi duten ikastetxeei “aukera bideragarriak” eskaintzeko eskatu du Eusko Legebiltzarrak aho batez.


"Euskal Herrian gehiegi jaten dugu, behar duguna baino gehiago"

Mediku nutrizionista da Josu Martinez Eizagirre, eta dieta osteko mantenua ziurtatzeko «elikadura ohiturak eta, oro har, bizi ohiturak zuzendu eta aldatu egin behar dira».


Artisau okintza
MULTIMEDIA - erreportajea

Ehne Bizkaia eta Mundubatek ekoiztutako formaziorako bideo honetan Ama Oreako lagunek ogi artisauaren inguruko lanaz hitz egiten dute.

Oharra: Bideoan euskarazko azpitituluak gaitu behar dira.


Historiaurreko biberoiak

Bavieran (Alemania) Brontze eta Burdin Aroko haurren hilobietan aurkitutako buztinezko zenbait ontzitan esne arrastoak aurkitu dituzte. Ontzitxoak 5-10 cm zabal dira eta albo batean zulotxo bat dute.


Uriarte, Celaa, Campos eta Iztueta eskola jantokietako iruzurraren erantzule politikoak direla babestu du Legebiltzarrak

2003-2017 urte artean izandako Hezkuntza sailburuei egotzi diete enpresek eskola jantokien prezioak adostu izanaren ardura. Sailburuei “geldotasunez” aritu zirela dio ikerkuntza batzordeak, Eusko Legebiltzarraren babesarekin.


Ana de la Maza, baserritar getxoztarra:
"Gaur egun ez dakigu benetan zer jaten dugun; arazo handia da hori"

Uribe Kostan eta inguruetan lurra lantzen ibili ondoren, Durangaldeko Garai aldera egin du salto Ana de la Maza baserritar getxoztarrak. Zortzi urteko ibilbidearen ondoren, profesionalizatzearen aldeko pausoa eman du duela hilabete bi: “Garrantzitsua da hori, etorkizunera begira batez ere”.


Janaria nola gorde duela 3.000 urte

Alexandriatik 75 kilometrora dagoen Tell Abqain aztarnategian, Ramses II.aren garaian (K.a. 1279-1213) eraikitako gotorlekuaren arrastoen artean, zerealak eta beste jaki batzuk kontserbatzeko bi biltegi aurkitu dituzte.