2011n ekin zion bere ibilbideari Biozkaria Elkarteak: “Gure haragia, tokikoa eta biologikoa, bertako eskoletako kantinetan eskaintzen ez zela ikusten genuen, eta kezkagarria iruditzen zitzaigun haur guztiek haragi ekologikoa jateko aukerarik ez izatea”, azaldu digu Eñaut Harispuru ekoizle eta elkarteko kideak. Ipar Euskal Herriko eta Biarnoko bederatzi etxalde batu ziren hastapenean, eta Donibane Garaziko lizeoko sukaldari batekin hasi ziren.
Donibane Garaziko hastapeneko esperientzia hartatik inguruko eskola eta lizeo gehiagotara zabaltzen hasi zen salmenta. “Kantinetan haragi biologikoa nahi zuten, baina merkea. Hori lortzeko modua zati merkeenak soilik saltzea zen, baina guk ez genuen hori onartzen, haur guztiek zati onenen haragia ere jateko eskubidea dutela uste baikenuen”, dio ekoizleak. Horrela, erabaki zuten erdibideko prezio bakarra finkatzea, lehen mailako nahiz bigarren mailako zatientzat: aldi batean eskola batek bigarren mailako haragi gehiago jasotzen badu, hurrengoan alderantziz izanen da, orekatua izan dadin. Ekoizlearentzat duina izango den prezioan saltzea du helburu elkarteak, baina aldi berean, klase sozial ezberdinetako ikasleek haragi biologikoa jateko aukera izatea.
Bederatzi ekoizle ziren proiektua abiatu zutenak, baina urteotako gorakadari esker, hamabi ekoizle izatera pasatu dira: “Lehen baldintza da ekoizpena osoki biologikoa izatea, baina tamainari dagokionez ere elkarteko ekoizle bakoitzak txahal kopuru bera sal dezake, eta horrek etxaldeen handitasuna murrizten du”.
Hazleak beraiek dira eskoletara banaketa egiten dutenak, eta ondorioz, sukaldariekin zuzeneko harremana dute. “Dugun beste abantaila bat da etxaldeak, hiltegia eta eskolak hurbilean ditugula: 80 kilometroren bueltan biltzen da dena”.
Elkartearen lanak ekoizpenetik eta banaketatik ez ezik, pedagogiatik ere baduela uste du Harispuruk. Izan ere, egun eskoletako jangeletan beraien haragia jaten duten haur horiek izanen dira etorkizuneko kontsumitzaileak, eta txikitatik elikaduraren eta ingurumenaren gaian sentsibilizatzea beharrezkoa dela uste du: “Eskolei etxaldeetara bisitak proposatu eta animazioak antolatzen dizkiegu, gure ofizioak azaltzeko”.
Elkarteko hamabi kideek elkarlanean egiten dituzte banaketa eta kudeaketa lanak. Ekoizpenaren %80 inguru eskoletara bideratzen dute, baina inguruko zenbait ostatuk ere hartzen diete haragia. “Pozik gara ostatu ezagunetako haragi bera eskoletako kantinetan jateko aukera dutelako haurrek”.
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Lanez lepo harrapatu dugun arren, eskuzabal hartu gaitu Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuak; elkarrizketarako aurrez adostuta genuen denbora luzatzen utzi digu, luze jo baitu solasaldiak. Karguan urtebete egin duelarik, berrikuntzaz aritu gara Begoña Pedrosarekin,... [+]
Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuak iragarri duelarik hainbat ikastetxe eta zonaldetan sukaldeak jarriko dituztela, EHIGE gurasoen federazioak dio gaur egun catering-enpresen esku dauden eskola-jantokietako eredua bera aztertzea eta bestelako kudeaketa bat bultzatzea dela... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Intxaurrondoak ekainean emango du bere fruitua. Lan bikaina egin du, esfortzuak merezi izan du. Lehen beroaldiekin zirkulazioak eta bihotzak zaintza bereziak behar dituzte. Garrantzitsua da hidratazioa mantentzeko neurriak hartzea –ura, infusioa eta saldak– eta fruta... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Nekazariarentzat baratzea eragozpena besterik ez da. Egungo makina bat nekazari “aurreratuk” horrela pentsatzen du. Bere lanean ez dute baratzerik behar, ezta oilategirik, ezta sagarrondorik, ezta erlauntzarik ere.
Bizkaigane elkarteak elikadura burujabetzan oinarritutako proiektua du Errigoitin (Bizkaia), 1983tik. Instalazioak dauden lur eremutik aterarazi nahi du lur jabeak elkartea. EHNE Bizkaia sindikatuak adierazi duenez, instalazioek lege eta administrazio eskakizun guztiak betetzen... [+]
Martxoaren 10etik 26ra izango da udaberriko kanpaina. 'Beste modura, denona de onura' lelopean arituko dira gertuko ekoizpena, banaketa eta kontsumoa babestu eta sustatzeko, ager zonaldean euskara hauspotzen duten bitartean. Apirila amaieratik aurrera jasoko dira... [+]
Euskal Herriko bi muturretatik datoz Itziar (Bilbo, 1982) eta Ekaitz (Erriberri, 2002), sortzen ari den Burujabetzaren Aldeko Mugimenduaren berri ematera. Euskal Herrian diren burujabetza prozesu ugariak arloz arlo bultzatu eta indartu nahi ditu BAMek. Lan horretan hasteko,... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]