Jean-Jacques Prebende, Gabadiko laboraria: “Etxeko olio botoilak Lurraman atxeman daitezke”

  • Jean-Jacques Prebendek Gabadin (Nafarroa Beherea) eguzkilorea lantzen du azken zazpi urteotan, hazitarako artoa utzirik. Lorearen haziz egindako turto edo opilez elikatzen ditu behiak eta prentsaturik ateratzen dien olioa hein batez traktorea mugiarazteko darabil. Nouste-Ekilili kooperatibakoekin batera mahairako baserriko olioa merkaturatu dute.


2014ko azaroaren 14an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37
Inoiz baino beharrezkoagoak dira eskuin muturraren gezurrei
aurre egingo dieten hedabide independenteak

Zure etxaldea aurkezten ahal daukuzu?

Ene etxaldea, Aphatia, Gabadin da. Orotarat 42 hektara lur baditut. Horietan 11,5 hektara arto ekoizten dut eta 4 hektara iduzkilore. Gaineratekoak pentzeak dira. Behi haragitakoak hazten ditut, 47 ama eta 30 miga ditut. Hiruetarik bat xuxenki saltzen dut, izan ahatxe (orotarat 15 bat urtean) ala behi gizen (zortzi urtean). Behi guziak gizentarazten ditut, kolitan [paketetan] saltzen dituztanak eta makiñunari [tratalariari] saltzen dituztanak ere.

Nola hasi zinen iguzkilore ekoizten?

Ni 2007an hasi nintzen. Ordu arte, arto hazitakoa egiten nuen. Urte hartan borrokan arizan ginen koperatifarekin prezioarengatik. Arto hazitakoa utzi nuen, urtatzea ere. EHLGrekin abiatuak ziren kolza eta iduzkilili [eguzkilore] entseguak. Ikusiz turtoa [aziendentzako opila edo orea] ateratzen ahal ginuela, ni ere abiatu nintzen. Ordu artio, turtoa erosten nuen, kasu eginez OGMik gabe izan zadin, bainan garantia horren ukaitea ez zen errex.

Zaila dea kultura [labore] horren kausitzea?

Ez beste bat baino gehiago. Errexago da ere. Artoan baino hunkailu gutiago ezartzen da. Urtatze beharrik ez du. Rotazione batean sartzen da. Aurten, urte humia [hezea] izan da, artoarendako ez terriblea, bainan iduzkililiak uzta ona ukan du halare (bataz beste 25 qt/ha biltzen da) . Galdegiten duen lana da bihia garbi atxiki behar dela, ez baitugu dena batean tinkatzen ahal. Gero tinkatzea zaindu behar da. Boteiletan ezartzea pixka bat luze da. Bainan arto hazitakoa baino aise lan gutiago da. Artoarekin, ainitz aldiz alorrean pasatu behar ginuen.

Turtoa erabil errexa dea?

Tinkatu eta hola hola prest da behieri emaiteko. Turto erosia bezain untsa jaten dute. Ardidunak ohartuak dira ardiek etxeko turtoa biziki maite dutela (%28ko azota heina du). Biarnoko gure lagun batek, 12 hektara iduzkilili ekoizten du eta dena Euskal Herriko artzaineri saltzen.

Preseski talde bat zirezte...

Bai Nouste Ekilili koperatifa sortua dugu 2009an, 20 bat laborari gira Amikuzen, Senperen, eta Biarnoan. Gure ekoizpenean hiruetarik bi turtoa da eta gaineratekoa olioa. Trakturrean erabiltzen dugu olioa, gazoilari nahasiz % 30ean. Edozoin motorretan erabiltzen ahal da. Olio ainitz izanki, nola baliatzen ahal ginuen xekatu dugu. Bizi Garbia sindikatarekin solasean hasi ginen, Mixel Lahetjuzan, Senpereko laboraria, sindikateko kide baitzen orduan, hautetsi bezala. Kontratua sinatu zuten gurekin olioaren erosteko, beren kamionetan erabiltzeko, gazoilari nahas. Beste salbidea Itsasoa proietuaren bidez dugu. Ziburuko bi itsasuntzik gure olioa erabiltzen dute, Europar proietu baten baitan (lagunduak dira hortarako). Hastapenetik jateko olioaren ekoiztea xedeetan ginuen ere. Aski konplikatua da, ainitz analisa eta norma baitira eta proietuaren abiatzeko ainitz informazio bildu behar baitzen. EHLGko Lucie eta Biarnoko ABDEAko Doris animatzaileen laguntzarekin abiatu dugu xede hau, Akitaniak, departamenduak, Adour Garonne ur agentziak dirustatzen dutena.

Zer forma hartu du?

Jateko olioa boteiletan eta bidoinetan ezarri dugu aurten, 5 pintakoak eta pinta batekoak, kolzan eta iduzkililian. Koperatifak erosi du hortarako behar den tresna. Jaz merkatu estudio bat egin ginuen, kolegio, ostatu, zahar etxe eta gisa hortako tokien itzulia eginez. Duela 3-4 aste, kolegioetan ibili gira. Denak ados dira erraiteko olioa biziki ona dela, gustua badu (erosten den olioari usaina kendua zako kimikoki). Lizeo eta kolegioetako sukaldariak ikusi ondoan, hamar batek izena eman dute interesaturik, ikusiko zer emanen duen. Lehen kontratua Garaziko Navarre lizeoarekin sinatua dugu, 350 pinta hartuko dauzkigute.

Zuen olioa erosi nahi balu norbaitek, nun atxeman lezake?

Hemen, ene etxean dira botoilak! Saltegi zonbaiten itzuliaren egiten ari gira. Anartean Lurraman atxeman daitezke botoilak, eta kultura haueri lotua  dagon informazio guzia. Iduzkilili olio botoila litroko 4 eurotan saltzen dugu, kolza botoila 4,5 eurotan. Kolektibitateendako, bost pintako bidoina, litroa 2,5 eurotan saltzen dugu, kolza 3 eurotan.

Araudi batzu finkatuak dituzue ekoizpenari buruz...

Bai, araudi edo “cahier des charges” baten finkatzen ari gira jateko olioari buruz. Hunkailu eta tratamendu hein apala ezarri dugu, alor batean hiru urtetarik baizik ez da ekoizten ahal iduzkililia, bihiak garbi eta idor (% 9ko humitatea) izan behar du tinkatu aintzin... Kriterio horiek guziak ez badira beteak, ez da jateko olioa izaiten ahal.

Zure etxaldean, kultura horrek zer ekarri dauzu?

Turtoa badugu etxean, nahiz oraindik pixka bat erosi behar dutan, 12-15 behi gizentarazten baititut urtean. Etxeko turtoaren abantaila da, ukaiteaz gain, badakigula nola egina den. Etxeko turtoa saltzen dutenek tonako 300 euro inguru saltzen dute, hots mementoko merkatuko prezioan, edo doi bat apalago. Ene etxaldean, lurrak estatu hobean ditut, rotazione gehiago egiten dut.

Ekonomikoki abantaila da hunkailu gutiago erabiltzen dutala, etxeko hungarri eta pizarekin aski dut. Tratamendu gutiago egiten dut ere eta karia hortarat MAET (Mesure Agri-environnementale Territorialisée) laguntzetan sartu ahal izan niz, fertilizazioa eta pestizida ttipitzeagatik. Lanaren aldetik, biziki ttipitu zaut artoari konparatuz, udako sasoin betean bereziki. Kultura huni interesatzea aholka nezake beste laborarieri.

Iduzkiloreak agertu direlarik Gabadin, auzoek zer zioten?

Eroendako hartu gituzte. Turtoaz pixka bat jakinean ziren, bainan ez olioa trakturrean ezartzen ahal zela adibidez. Orai ikusten dute martxan dela, arto hazitakoa egin gabe ere bizi girela. Orai arte, artoa kario zen. Orai apaldu da. PACak gutienez hiru kulturaren egitea manatzen du ere oraitik goiti. Pixkanaka jendea jinen da iduzkilili eta kolzarat. Batzuk galdegiten daukute jadanik nola egiten den.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
2025-06-09 | Jakoba Errekondo
Gaitz terdi eta lotsa oneko nekazariak

Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.


2025-06-09 | Garazi Zabaleta
Basotxoa
Nafarroako ekoizle eta artisauen azoka berria Iruñeko Basotxoan

Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]


Hontz zuriarekin bakeak egitea komeni zaigu, gure zaindaria da

Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]


2025-06-02 | Jakoba Errekondo
Iraultzak pobretzea dakar, motzarelo

Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa. 


2025-05-21 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuaren Udaberriko Festa
Antolaketa kolektiboa eta erreleboa aztergai

Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]


Mallorca

Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]


Marieneko auzipetuen kontrako zigorra 8.742 eurotara emendatu die Dei Auzitegiak

Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte. 


2025-05-15 | Estitxu Eizagirre
Baserritarren Eguna
Gipuzkoako Aldundiak laborari ekologikoak diru-laguntza batetik kanpo utzi dituela salatzeko elkarretaratzea egin dute

Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]


San Ixidro

Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]


Ikastetxeetan Elikadura Osasuntsu eta Jasangarria Sustatzeko Espainiako dekretua
Beste behin ere... ezer ez aldatzeko

Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.


2025-05-12 | Garazi Zabaleta
Ortulaguntza
Ekoizle txikiei arnas emateko lanpostu publikoa Debagoienan

Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]


2025-05-12 | Jakoba Errekondo
Baso bat da dolarea, baita sagardoa ere

Aurten bai urtea da. Sagar urtea izango da aurtengo hau (Malus domestica). Eta baialdia behar bezala agurtu eta baliatzeko, besteak beste, dolareak gertatu beharko ditugu. 


GFAren Lurralde Oreka Berdeko Departamenduaren konpromiso eza

Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]


Kanboko Marieneko lurrak irauli dituzte ELB, Lurzaindia eta Ostia sareak

Maiatzaren 17an bertaratu eta barazkiak landatzeko hitzordua jarri diete herritarrei. Karia horretara egun osoko egitaraua osatu dute, Marieneako lurrak laborantzarako atxikiak izatearen alde.


2025-04-30 | Nicolas Goñi
India erdialdean, idortze globalari aurre egiteko laborarien eta ikertzaileen elkarlana

Klima aldaketaren eraginez, munduko lurralde gero eta gehiago idortzen ari dira, milioika pertsonaren jarduera eta bizimoduak kolokan ezarririk. Fenomeno horren frontean dago India erdialdeko Maharashtra estatua, non klimaren berotzeari eta lehortzeari metatu zaizkien oihan... [+]


Eguneraketa berriak daude