“Ilargiari beste modu batean begiratzen diot orain”

  • Ilargi eta landareen agenda kaleratu berri du beste urte batez ARGIAk eta produktu honen marrazkilari ofiziala da honezkero Antton Olariaga. 2022ko agendari ere berak jarri dizkio irudiak; marrazkiekin jendea laguntzen eta Jakoba Errekondoren “mundu aberatsari” bultzadatxo bat ematen saiatu dela dio. “Jendeak zailak direla uste duen gauzak marrazkian ikusi eta ‘aiba! ni hau egiteko gai banaiz!’ esateko ideiarekin egin ditut”.  


2021eko azaroaren 01ean - 06:10
Azken eguneraketa: 07:18
Argazkia: Dani Blanco.

Badira urte mordoxka bat Bizi Baratzeko proiektuetan parte hartzen duzula.

Bai, harreman handia dugu honezkero, esanen nuke Jakoba eta biok kasik lagun ere bihurtu garela! (barreak). Ez, orain benetan, ederki moldatzen gara, ni ignorante hutsa naiz gai hauetan, baina berak hain goxo eta ongi esplikatzen ditu gauzak! Erraztasun handiak ematen dizkit, eta gozamena da horrelako testugile batekin lan egitea. Gainera, bera ere paisajista da eta badu bere sentsibilitatea. Gustatzen zait proposamen bat bidali eta haren iritzia jasotzea.

Ongarriena da aurtengo gaia. Ez dakit marrazteko gauzarik errazena ote den…

Ongarrien gaia oso zaila zen niretzat, ez baita mugitzen, ez da biziduna, tresna bat ere ez da… Baina tira, ez dakidanaren inguruko desafioak asko gustatzen zaizkit. Buelta asko eman nizkion kontuari, agendan hilabeteak zabaltzen dituzten ilustrazio horiek nola enfokatu nitzakeen pentsatzen, eta Jakobarekin ere asko hitz egin nuen. Azkenean, ongarrien inguruan egiten diren ekintzak jasotzea erabaki nuen, adin guztietako pertsonak erakutsiz lan horietan. Aizu, mahaian denek jaten badute, lana ere denek egin beharko dute, ezta? Irudimenarekin jokatu dut agenda honetan ere, eszena bakoitzean pertsonaia eta paisaia diferenteak kateatuz.

Garai bakoitzean hainbat ongarri mota nola egin ikasiko dugu, beraz?

Bai, eta aldian behin tresnaren bat ere tartekatu dut: lurra iraultzekoak, ongarria ematekoak… bestetik, irudiei perspektiba pixka bat ematen ere saiatu naiz, zelaiak-eta ikus daitezke, edo abereak urrutian, edo ukuiluan… Azaldu beharrekoak gauza deskriptiboak direnean, irakurtzeko marrazkiak egiteko joera dut normalean. Eszena horiek irakurri egin behar dira, eta hori da aberatsa nire ustez, irudiak ere irakurtzen jakitea.

Ilargiaz, lurraz eta landareez asko ikasi izan duzu urte hauetan guztietan, ezta?

Dudarik gabe! Pixkanaka ezagutzen joan naiz, eta deskubrimentu autentikoak dira zenbait gauza. Adibidez, zoragarria iruditzen zait niri lur azpiko borroka: nork egiten dion kalte nori, nork babesten duen nor, nork uxatzen dituen xomorroak, nork elikatu… Lur azpiko gerra hori ez da Gerra Hotza, bero-beroa baizik! Apasionantea iruditzen zait hori guztia. Dena den, praktikara ez dut eramaten, baratzerik ez dut-eta… Asfaltoko umea naiz ni! Baina bai, egia da ilargiari beste modu batean begiratzen diodala orain.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2025-05-12 | Garazi Zabaleta
Ortulaguntza
Ekoizle txikiei arnas emateko lanpostu publikoa Debagoienan

Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]


2025-05-05 | Garazi Zabaleta
Amillubi
Udaberriko festa, agroekologia ospatzeko

Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]


2025-04-28 | Garazi Zabaleta
Oihanartia
Alpeetako hegoaldetik Nafarroa Beherera, abeltzaintza estentsibo eta dibertsifikatuarekin

Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]


2025-04-14 | Garazi Zabaleta
Dai Konbutxa
Konbutxa eta hartzituak bizibide

2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]


2025-04-07 | Garazi Zabaleta
Soilik
Lursail txikian eta inbertsio erraldoirik gabe garatu daitezkeen proiektu agroekologikoak

Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]


2025-03-31 | Garazi Zabaleta
Errekauek
“Errekauek” eta “enkarguk” etxean jasotzeko proiektua Azpeitian eta Azkoitian

Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]


2025-03-24 | Garazi Zabaleta
Koloreko
Landareetatik eratorritako ile-koloratzaile natural eta ekologikoak

Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]


2025-03-17 | Garazi Zabaleta
Giberri gazta
“Gaztetatik ditugu ahuntzak, honetatik bizitzeko apustua egin nahi dugu orain”

Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]


2025-03-10 | Garazi Zabaleta
Bordaxaki
Euskal txerriak hazteko eta eraldatzeko proiektu txikia Nafarroako Pirinioan

Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]


2025-03-03 | Garazi Zabaleta
Amillubi
Lanerako, proiektua zabaltzeko eta komunitatea egiteko auzo(p)lanak

Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]


2025-02-24 | Estitxu Eizagirre
Ziminttere
Sukaldea emakumeen jakintzak partekatzeko botere eta plazer espazio denean

Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.


2025-02-17 | Garazi Zabaleta
Xüxenka
Hurbileko laborari txikiek kudeatutako saltoki kolektiboa Maulen

Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]


2025-02-10 | Garazi Zabaleta
Herrizoma
Gasteizko elikadura sarea eraldaketarako tresna

Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]


2025-02-03 | Garazi Zabaleta
Bio-K
Euskal Herriko txukruta eta kimchia

Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]


2025-01-27 | Garazi Zabaleta
Hazi sarea
Herriko haziak biltzeko eta zabaltzeko tokia Itsasun

Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]


Eguneraketa berriak daude