ARGIA.eus

2022ko urtarrilaren 27a
"Zero zabor hozkailua"

Eskola jantokietako soberakina herritarren esku dago gaurtik aurrera Hernanin

  • Hernaniko Udalak janaria xahutzea saihesteko eta hondakin organikoak gutxitzeko Zero zabor hozkailua ekimena jarri du martxan. Txantxila auzo inguruan kalean jarri duten makina gaur bete dute lehen aldiz Aratz eta Langile ikastetxeetako ikasleek: haiek dira jangelan sobratu zaien janaria ontziratzeaz eta kaleko makinara eramateaz arduratuko direnak. Pertsona guztientzat dago eskuragarri janari hau, eta ez da ordaindu behar.

Estitxu Eizagirre @eeizagirre
2021eko maiatzaren 04a
Argazkia: Mikel Olabide.

Eskola jantokietan janariaren %8 inguru zaborretara botatzen zela ikusita, Hernaniko Udalak Zero zabor hozkailua jarri du martxan: janaria saltzen duten kaleko makina horietako bat da, baina berau herriko seigarren mailako ikasleek hornitzen dute, jantokian sobratu zaien janariarekin.

Ehun ontzi gordetzeko aukera ematen du hozkailu honek. Gaur bete dute lehen aldiz Aratz eta Langile ikastetxeetako ikasleek. Proba pilotu honen emaitzaren arabera, herriko beste ikastetxeei programan parte hartzeko gonbidapena egingo die Udalak.

Jantokian sobratu den elikagaiak kudeatzeko ardura hartzen ikasiko dute 6. mailako ikasleek. Argazkia: Mikel Olabide.
Erabilera arau bitxiak

Makinara hurbiltzen denak, espero lezake "sartu txanpona eta sakatu botoia" bezalako oharrik, baina ez du horrelakorik aurkituko Hernaniko makina hauetan. Jaki hauek doan etxeratu ditzake edonork, baina merezi du arauak irakurtzeak, ekimen honen filosofia islatzen baitute:

1) Pentsatu besteengan, hartu soilik behar duzuna.

2) Elikadura intolerantzia edo alergiarik baduzu, kontrolatu hartzen duzuna eta kontsumitu aurretik, etiketa ondo irakurri.

3) Iraungitze data konprobatu. Epez kanpo dagoen ontzirik ez kontsumitu.

4) Ontzien erabilera eta kontserbazioa: Hozkailu honetako ontziak etiketan ezarritako tenperaturan kontserbatu behar dira, eta, hortaz, hozkailutik eskuratutako ontziak, ahalik eta azkarren kontsumitu edota gorde behar dira hozkailu batean 4 ºC-tan edo izozkailu batean -18ºC-tan. Ezin da hotzaren-katea eten. Ontziak ez du inoiz ordu erdi baino gehiago (30 minutu) egon behar girotenperaturan. Kontsumitzaileak bere gain hartu behar du elikagai baten segurtasunari buruzko erantzukizuna, ontzia eskuratzen duenetik, mahai gainean jartzen duenera arte.

5) Hozkailua pertsona guztiek erabil dezakete eta erabili behar dute, haien egoera sozioekonomikoa edozein dela ere. Helburu nagusia, elikagaiak alferrik ez galtzea da eta horretarako, ontziak ahalik eta lasterren kontsumitu behar dira.

6) Hozkailu honetan utzitako ontziek ez dute jaberik, eta, beraz, proiektuaren partehartzaileak diren Hernaniko ikastetxeak eta Hernaniko Udala osasun-erantzukizunetatik salbuetsita daude. Jasotzen duen pertsonari dagokio erantzukizuna.

7) Ontzia eta honen estalkia konpostagarriak dira eta hortaz, behin hustuta organikoarekin batera (kubo marroian) bota beharko dira.

Lehen egunean oilaskoa tokatu da. Argazkia: Mikel Olabide.

 


Eskola jantokiak kanaletik interesatuko zaizu...
"Eskola jantokien pleguak enpresa handien neurrira eginda daude"

Euskal Herriko Ikasleen Gurasoen Elkarteak (EHIGE) artikulu honetan jakitera eman duenez, Eusko Jaurlaritzak EAEko ikastetxeetako jantokietarako argitaratu dituzten pleguak "caterin-enpresa handientzat pentsatutakoak dira". Alderdi pedagogikoan "ez dagoela... [+]


2021-05-23 | Estitxu Eizagirre
Hernaniko Zero Zabor Hozkailua
Eskolan jan ez dutena daramala edonork etxera

Maiatzaren 4tik, Hernaniko Txantxilla auzo inguruan dabilen edonork eraman dezake janari ontziratua etxera, deus ordaindu gabe. Aski da makinako botoia sakatzea, konpostagarria den ontzian bildutako errazioa hartzeko. Langile eta Aratz ikastetxeetako jangeletan sobratutakoa da... [+]


"Jan eta ikasi", eskola-jantokia eraldatu nahi dutenentzako gida

Kezkatzen zaitu ikastetxeko elikadurak, horrekin gazteak zer ikasten ari diren eta horrek komunitatean nola eragiten duen? Jantoki osasungarri, hezigarri, hurbileko, agroekologiko eta bidezkoa nahi duzu eskolan? Horretarako aholku eta jarraibide ugari bildu dituzte “Jan... [+]


2021-05-18 | Estitxu Eizagirre
Jardunaldi jarraiaren eztabaida eta catering enpresen interesak

Amaitzear den ikasturtean jardunaldi jarraia egin dute EAEko Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako  (DBH) zentroetan, COVID-19aren kutsadura arriskua murrizteko. Ordea, Jokin Bildarratz Hezkuntza sailburuak iragarri du hurrengo ikasturtean goiz eta arratsaldeko ordutegira... [+]


Elikagunea: Egunerokoa bertakoa jatea denean

Irudikatzen al dugu herri bat, saskia hartuta erosketetara ateratzean, eskutan hartutako guztia bertakoa bagenu, etiketari begiratu beharrik izan gabe, edo saltzaileari galdezka ibili gabe? Herri osoa ez, baina plaza bada horrelakoa Azpeitian. Baserritarren azoka erdian... [+]


Irakurrienak
Azken albisteak
Argia buletina
Egunaren laburpena
zure e-postan
Eguneraketa berriak daude