Dominique Amestoi, Lurzaindiaren lehendakaria: “Ez dugu aski sustengurik proietua aintzina eramaiteko”

  • Lurzaindiak, laborantzako lurraren zaintzeko eta baserritar gazte berriei nekazaritzarako lur eta instalazioak eskuratzen laguntzeko lanetan ari den elkarteak, batzar nagusia burutu du ekainaren 4an, Nafarroa Behereko Ainiza-Monjolosen. Laborari astekariari Dominique Amestoi lehendakariak laburbildu dizkio Lurzaindiak 2015an egin dituenak.  


2016ko ekainaren 09an - 09:50
Dominique Amestoi -bigarrena ezkerretik- Lurzaindiaren prentsaurreko batean. (Argazkia: Sud Ouest)
Zure babesik gabe independetzia ezinezkoa zaigu

Lurzaindiaren beharra ez da ttipituz ari...

Euskal Herriko lurrak badu sekulan baino arrakasta gehiago, eta dirudunak hor dira prest hektara zonbaiten erosteko, ezin hurbilduzko prezioetan, laborantxaren eta Euskal Herritar ororen kaltetan. Horrek erran nahi du Lurzaindiaren larderia ez dela ezagutua, eta ere ez dugula gure proietuaren aintzina eramaiteko sustengurik aski, hala nola podere publikoetarik.

Halare egin da lan jaz...

Motibazionearen indarrez, 13 preempzione galde egin ditugu iragan urtean, prezioak apalarazi nahiz. Kasu batzutan ez dugu ardietsi, ainitz arrazoinen gatik. Ondorio onak ukan ditugu ere bestalde, prezioak azkarki berrikusiz. Iholdin ere bi afera ukan ditugu, bainan herri hortan ez dute Lurzaindiaren presentziarik nahi.

Kasu batean, etxe bat 10 hektara lurrekin preemptarazi dugu Safer-ari [Safer, Lurralde Antolamendurako eta Nekazariak Kokatzeko frantses erakundea] laborari gazte baten plantatzeko enpresa buru bat etxalde hunen erostekotan zelarik. Bainan gero Safer-ak nahiago izan du etxaldea bertze laborari haundi baten haunditzeko eman. Beste kasuan, etxetier laborarisa bat lagundu nahiz, Lurzaindiak 4 hektara lur erosi ditu. Bainan Herriko Etxeak eta auzoko laborari batek galdeginik, Safer-ak onartu du preempzionea gure kontra. Azpimarratzeko da eta damugarri Safer-a laborantxako lurraren zaintzen ari den egitura baten kontra jokatzea. Presuna famatu batek erran bezala “Holako adixkideekin, ez da etsai beharrik”. Dena den ainitz gertakarien ondotik laborarisak bere diru arazoak konpondu ditu eta lurra erosi.

Talde motibatua zireztela azpimarratu duzu...

Bai, horiek oro egin dira talde motibatu baten talendueri esker, joan den urtean azpimarratu nituen talde horren aberastasunak: motibazionea, elgarren arteko konplizitatea eta laneko nahikeria. Gu denentzat argi da lan bidea, denak lehendakari gira, denak diruzain gira, denak laborantxa lurraren zaintzale.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
Marieneko lurren alde, Kanbon mobilizaziora deitu dute larunbaterako

Elkarretaratzea eta asanblada antolatu dituzte azken berriak zeintzuk diren jakinarazteko. Horrez gain, irailaren 9an Baionako auzitegi aitzinean mobilizatuko dira, Marieneko lurraren defentsan aritutako hiru ekintzaile auzipetuko dituztelako.


Caparrosoko Valle de Odieta makroetxaldea epaitzen ari dira lurrak nitratoz kutsatu dituelakoan

Irailaren 2an hasi da epaiketa Iruñeko Zigor Arloko 2. epaitegian, ustez 2021ean makroetxaldeak haren inguruko lurrak minden hondakinekin kutsatzeagatik. Sasoi hartan Valle de Odieta makroetxaldeko administrazio kontseiluan ari ziren bost pertsona epaituko dituzte. ARGIA... [+]


2025-07-28 | Garazi Zabaleta
Udako azoka ekologikoak
Aurtengo hamabi plazak

Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]


Zigiluen artean elkar ulertu, alternatibak eraikitzeko

Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]


2025-07-22 | Estitxu Eizagirre
Frutazaintza ekologikoa ezagutzeko txangoa deitu du Biolurrek

Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]


Zigiluen artean elkar ulertu, alternatibak eraikitzeko

Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]


2025-07-07 | Estitxu Eizagirre
Lurraldeko ogi ekologikoaren balio nutrizionalak aztertu dituzte HoBBea proiektuaren baitan

HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]


2025-07-07 | Garazi Zabaleta
Larrinbarri
Ahabi ekologikoak Anbotopetik

Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]


Lurramak “Bihar ere laborari” lelopean ospatuko du 20. urteurrena

Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.


2025-06-30 | Garazi Zabaleta
Oiartzun Burujabe
Auzolan praktikak herriko nekazari eta abeltzainekin

Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]


2025-06-09 | Jakoba Errekondo
Gaitz terdi eta lotsa oneko nekazariak

Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.


2025-06-09 | Garazi Zabaleta
Basotxoa
Nafarroako ekoizle eta artisauen azoka berria Iruñeko Basotxoan

Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]


Hontz zuriarekin bakeak egitea komeni zaigu, gure zaindaria da

Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]


2025-06-02 | Jakoba Errekondo
Iraultzak pobretzea dakar, motzarelo

Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa. 


2025-05-21 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuaren Udaberriko Festa
Antolaketa kolektiboa eta erreleboa aztergai

Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]


Eguneraketa berriak daude