Lurzaindiak, laborantzako lurraren zaintzeko eta baserritar gazte berriei nekazaritzarako lur eta instalazioak eskuratzen laguntzeko lanetan ari den elkarteak, batzar nagusia burutu du ekainaren 4an, Nafarroa Behereko Ainiza-Monjolosen. Laborari astekariari Dominique Amestoi lehendakariak laburbildu dizkio Lurzaindiak 2015an egin dituenak.
Lurzaindiaren beharra ez da ttipituz ari...
Euskal Herriko lurrak badu sekulan baino arrakasta gehiago, eta dirudunak hor dira prest hektara zonbaiten erosteko, ezin hurbilduzko prezioetan, laborantxaren eta Euskal Herritar ororen kaltetan. Horrek erran nahi du Lurzaindiaren larderia ez dela ezagutua, eta ere ez dugula gure proietuaren aintzina eramaiteko sustengurik aski, hala nola podere publikoetarik.
Halare egin da lan jaz...
Motibazionearen indarrez, 13 preempzione galde egin ditugu iragan urtean, prezioak apalarazi nahiz. Kasu batzutan ez dugu ardietsi, ainitz arrazoinen gatik. Ondorio onak ukan ditugu ere bestalde, prezioak azkarki berrikusiz. Iholdin ere bi afera ukan ditugu, bainan herri hortan ez dute Lurzaindiaren presentziarik nahi.
Kasu batean, etxe bat 10 hektara lurrekin preemptarazi dugu Safer-ari [Safer, Lurralde Antolamendurako eta Nekazariak Kokatzeko frantses erakundea] laborari gazte baten plantatzeko enpresa buru bat etxalde hunen erostekotan zelarik. Bainan gero Safer-ak nahiago izan du etxaldea bertze laborari haundi baten haunditzeko eman. Beste kasuan, etxetier laborarisa bat lagundu nahiz, Lurzaindiak 4 hektara lur erosi ditu. Bainan Herriko Etxeak eta auzoko laborari batek galdeginik, Safer-ak onartu du preempzionea gure kontra. Azpimarratzeko da eta damugarri Safer-a laborantxako lurraren zaintzen ari den egitura baten kontra jokatzea. Presuna famatu batek erran bezala “Holako adixkideekin, ez da etsai beharrik”. Dena den ainitz gertakarien ondotik laborarisak bere diru arazoak konpondu ditu eta lurra erosi.
Talde motibatua zireztela azpimarratu duzu...
Bai, horiek oro egin dira talde motibatu baten talendueri esker, joan den urtean azpimarratu nituen talde horren aberastasunak: motibazionea, elgarren arteko konplizitatea eta laneko nahikeria. Gu denentzat argi da lan bidea, denak lehendakari gira, denak diruzain gira, denak laborantxa lurraren zaintzale.
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Aurten bai urtea da. Sagar urtea izango da aurtengo hau (Malus domestica). Eta baialdia behar bezala agurtu eta baliatzeko, besteak beste, dolareak gertatu beharko ditugu.