Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko menpekotasuna txikitzeko”, azaldu du Ioana Iñigez Susperregi ekimeneko kideak. Elikaduraren, energiaren, kulturaren, euskara eta kulturartekotasunaren eta zaintzaren mahaiak jarri dituzte martxan, eta elikadura mahaitik sortu da auzolan praktiken proiektua: “Herriko gazteek lehen sektorea ezagutzeko eta etxaldeek nola funtzionatzen duten ikusteko helburuarekin abiatu dugu”.
Oiartzungo bost ekoizpen proiektu animatu dira egitasmoan parte hartzera, abeltzaintzari lotutako hiru eta nekazaritzan diharduten bi. “Auzolan praktikak uztailaren 1etik 31ra izanen dira. Hasteko, ikusi nahi genuen zer moduz funtzionatzen duen honek hilabete bateko formatuarekin, eta gerora, baloratuko dugu zein aukera dauden”, azaldu du Iñigezek. Bost etxaldeetan aritzeko bost lagun hartzea da hasierako asmoa, baina izen ematearen arabera, hilabete osoko praktikak izan beharrean hamabost egunekoak izatea eta txanda gehiago antolatzea da aztertzen ari diren beste aukera. Izan ere, izen-ematearekin pozik agertu dira, egitasmoak erantzun ona izan duelako: “Kontent gaude, jende dezentek eman baitu izena, eta profil desberdinetakoak dira gainera”. Zentzu horretan, sorpresa polita hartu dute antolatzaileek. Praktika ordainduak izanen dira, eta aurtengo kasuan udalak proiektura bideratutako diru partidaren bidez ordainduko diete auzolangileei.
Praktikak ia edonorentzat irekiak direla adierazi du antolatzaileak: “Oiartzungo edonori zuzendutako praktikak dira, eta bereziki pentsatua dago aldez aurretik lehen sektoreaz ezer ez dakiten horientzat. Azkenean, praktikak dira, eta helburua ofizioa ikastea da”. 16 urtetik gorakoentzat zuzendu dute, eta bereziki gazteei zuzendutako egitasmoa izan arren, ikusi dute adin guztietako jendearen interesa piztu duela proiektuak.
Astelehenetik ostiralera izanen dira auzolan praktikak aurtengo proiektu pilotuan, egunean sei bat ordukoak. “Helburu bikoitza duen egitasmoa da: auzolangileek ofizioa ikastea da asmoa batetik, baina, bestetik, nekazariek ere ikusten dute haien lana neurri batean arriskuan dagoela etorkizunera begira, eta beraz, etorkizuneko nekazari eta abeltzainei laguntzeko modu bat ere bada”, amaitu du.
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]