Bertoko produktu ekologikoen azoka egonkorra martxan da Bortzirietan

  • Joan den apiriletik, Bidazi Elkarteak azoka du Bera eta Lesaka artean. Elkarteko bazkideek aukera dute inguruan landutako produktu ekologiko eta sasoikoak prezio onean erosteko, bitartekaririk gabe. Bazkide berriak lortzeko kanpaina abian du Bidazik.


2014ko maiatzaren 19an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37:33
Bortziri, Txingudi eta Xaretako bazkideak ditu Bidazi Elkarteak.

70 bazkide dira oraingoz, batez ere Bortzirietakoak (Lesaka, Etxalar, Igantzi, Bera, Arantza), baita Txingudi eta Xareta ingurukoak ere (Zugarramurdi, Sara, Senpere, Urdazubi, Oiartzun, Irun, Hondarribia...). Txingudin bazkide gehiagoren bila ari dira, biztanle anitz dagoelako, eta halako ekimenik ez. Gainera, Behobiatik 10 kilometrora baino ez dago azoka edo denda, Alkaiagako industriagunean (Beratik sartzen da poligonora).

Bertan, inguruko ekoizleen barazki eta jakiak eros ditzake bazkideak. Azoka ostiral eta larunbatero irekitzen da eta aurreko astean emaila igortzen zaie kide guztiei, ohikoaz gain sasoiaren arabera eskuragarri izango dituzten produktuen berri emateko. Hala, bazkideek aurretik egin dezakete eskaera, soberakinik geratu ez dadin.

Auzolanean egiten da dena, eta etorkizunean, bazkide nahikoa lortuz gero, azoka egun gehiagotan irekitzea eta langile bat kontratatzea da asmoa. Bazkide izateko 50 euroko sarrera-kuota ordaindu behar da eta hortik aurrera, 3 euro hilean. Urtean, 3 ordu eskaini behar dizkio bakoitzak elkarteari.

Ekonomia soziala

Irabazi asmorik gabeko elkarte asanblearioa da Bidazi. Ekonomia soziala bultzatuz, Bidasoaldea biziberritu eta pertsonetan oinarritutako kontsumoa sustatu nahi dute, “kontsumo eredu solidarioa, ekologikoa, arduratsua, ahal bezain lokala, kontzientea eta transformatzailea”.

Iruñeko Landare elkartea dute erreferentzia eta lagun, eta beste kontsumo talde batzuekin ere badute harremana, esperientziak elkartrukatzeko.

http://www.argia.eus/fitx/irudiak/Erosketean.jpg


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude