Asteburuan 'Terra Madre' ospatuko dute Turinen eta tartean izango dira Iparraldeko baserritarrak

  • Heldu den asteburuan, irailaren 20tik 24ra, Italiako Turinek ikusiko du kultura gastronomikoaz nazioartean burutzen den feriarik inportanteena. Slow Food mugimenduaren inguruan sortutako Terra Madre antolatzen dutenen arabera, 160 herrialdetako 5.000 ordezkari bilduko dira, 800 erakustoki animatuz. Ipar Euskal Herriko laborantzaren ekoizpen ezagunenetakoak ere bertan izango dira.


2018ko irailaren 18an - 13:14

Food for Change, Aldaketa elikaduraren bitartez, goiburu horrek animatuko du Turingo Terra Madre feria bere 12. edizioan. Antolatzaileek zabaldutako egitarauan ageri denez, Slow Food mugimenduak lehenesten dituen gai nagusien inguruko erakusketa eta forumetan parte hartu ahal izango da bertan. Horietan eztabaidatuko dira pestizidak bezala elikaduraren eta giza osasunaren arteko loturak, eskoletako jangelen garrantzia, bioaniztasuna, elikadura eta espiritualitatea, eta abar luzea. Slow Foodek munduko elikaduren aniztasuna sustatzen duenez, mundu osoko jaki eta sukaldatzeko erak aurkeztuko dira Turinen. Era berean, gehienok janaritzat jotzen ez ditugun izaki eta gaien elikatzeko ahalmenak ere ezagutzeko aukera aparta da.

Elkarrizketarako gai nagusitzat hiru hautatu dituzte 2018ko edizioan: Autoktonoak, Migratzaileak eta Gazteak. Eztabaida eta foroez gain, zaporeen laborategia, enoteka, B2B profesionalen harreman lekua eta abar luzea iragartzen dira.

Frantziako Slow Food mugimenduaren barruan, Turinen presentzia nabarmena izango dute Ipar Euskal Herriko baserritarrek eta beren produktuek. Turingo Terra Madrera hurbiltzen direnek hurbiletik ezagutu ahal izango dituzte Itsasuko Gereziak, Manex Buru Beltz Axuria, Kintoa Euskal Txerria, Mendiko Euskal Gaztak, Euskal Herriko arto gorria, Euskal Herriko eta Seignautzeko Biper Gozoa eta Ipar Euskal Herriko Sagarnoa.

Slow Food mugimenduaren sortzaile Carlo Petrinik honela azaldu zion ARGIAri gaiaren mamia 2013an:

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-05-06 | Jakoba Errekondo
Intsusa lore edariak

Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
"Lurra taupaka" festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
"Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da"

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Eguneraketa berriak daude