Asteburuan 'Terra Madre' ospatuko dute Turinen eta tartean izango dira Iparraldeko baserritarrak

  • Heldu den asteburuan, irailaren 20tik 24ra, Italiako Turinek ikusiko du kultura gastronomikoaz nazioartean burutzen den feriarik inportanteena. Slow Food mugimenduaren inguruan sortutako Terra Madre antolatzen dutenen arabera, 160 herrialdetako 5.000 ordezkari bilduko dira, 800 erakustoki animatuz. Ipar Euskal Herriko laborantzaren ekoizpen ezagunenetakoak ere bertan izango dira.


2018ko irailaren 18an - 13:14

Food for Change, Aldaketa elikaduraren bitartez, goiburu horrek animatuko du Turingo Terra Madre feria bere 12. edizioan. Antolatzaileek zabaldutako egitarauan ageri denez, Slow Food mugimenduak lehenesten dituen gai nagusien inguruko erakusketa eta forumetan parte hartu ahal izango da bertan. Horietan eztabaidatuko dira pestizidak bezala elikaduraren eta giza osasunaren arteko loturak, eskoletako jangelen garrantzia, bioaniztasuna, elikadura eta espiritualitatea, eta abar luzea. Slow Foodek munduko elikaduren aniztasuna sustatzen duenez, mundu osoko jaki eta sukaldatzeko erak aurkeztuko dira Turinen. Era berean, gehienok janaritzat jotzen ez ditugun izaki eta gaien elikatzeko ahalmenak ere ezagutzeko aukera aparta da.

Elkarrizketarako gai nagusitzat hiru hautatu dituzte 2018ko edizioan: Autoktonoak, Migratzaileak eta Gazteak. Eztabaida eta foroez gain, zaporeen laborategia, enoteka, B2B profesionalen harreman lekua eta abar luzea iragartzen dira.

Frantziako Slow Food mugimenduaren barruan, Turinen presentzia nabarmena izango dute Ipar Euskal Herriko baserritarrek eta beren produktuek. Turingo Terra Madrera hurbiltzen direnek hurbiletik ezagutu ahal izango dituzte Itsasuko Gereziak, Manex Buru Beltz Axuria, Kintoa Euskal Txerria, Mendiko Euskal Gaztak, Euskal Herriko arto gorria, Euskal Herriko eta Seignautzeko Biper Gozoa eta Ipar Euskal Herriko Sagarnoa.

Slow Food mugimenduaren sortzaile Carlo Petrinik honela azaldu zion ARGIAri gaiaren mamia 2013an:

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
1.300 urtez, elkarrekin lurra landu eta bizi

Gaubea haranean, Tobillas herriaren alboan, Serna deitzen dioten nekazaritzarako lursail bat dago. Baina ez da baratze soil bat: historiak eta arkeologiak diote 1.300 urteko bizia duela eremu horrek. Herritarren langintza kolektibo baten emaitza izateaz gain, parada ematen du... [+]


2024-03-03 | Garazi Zabaleta
Azokoop
Pirinioetako Artzibarren lan eta bizi: hurbileko kontsumorako denda eta proiektua

Artzibarko Urdirotz herrian, Nafarroako Pirinioetan, proiektu berri batek zabaldu ditu ateak otsailaren 24an. "Azoka-Denda" deitu diote Txabi Bados Ruizek eta Rita Perandrés Martínezek haien etxe azpian ireki duten dendatxoari. Azokoop mikrokooperatibaren... [+]


Bultzatu den elikadura politikaren ondorioak:
Nekazariak kaleetan eta gurasoak haurrekin plazetan protestan

Nekazariak protestan ari dira, baina eredu agroindustrialak hartu du lidergoa. "Itun Berdea" ere, Europar Batasunaren hurrengo hamarkadako estrategia nagusia zena, pikutara bota dezakete, begirik kliskatu gabe. Bitartean, euskal eskoletan zorriak eta harrak... [+]


2024-02-29 | Estitxu Eizagirre
Nola elikatu hiriak?
Hiriko parkeetan zergatik ez fruta arbolak eta barazkiak landu zuzenean biztanleentzat?

Hiriak nola elikatu? Horra Egonarria saioan Eli Pagolak Audrey Hoc laborariari luzatu dion galdera. Hoc-ek, bere lagun Aimar Rodriguezekin batera, fruitu arbolak ekoizten ditu, Etxalarren baso jangarria dauka eta Biriatuko udalarekin elikadura burujabetzaren estrategia martxan... [+]


2024-02-26 | Garazi Zabaleta
Agharas elkartea
Kulturarteko ortua, Barakaldoko Gurutzeta auzoan

Amazigh gazteek sortutako elkartea da Agharas, eta urteak daramatza kulturartekotasuna lantzen Barakaldo inguruan. Duela lau bat urtetik, kalean bizi diren gazteei astean hirutan afariak ematen dizkiete, eta harrera pisu bat ere badute martxan, aldi baterako erabiltzeko... [+]


Eguneraketa berriak daude