Barakaldoko Ekologistak Martxan, utzitako lursail bat berreskuratzegatik epaitegira

Barakaldoko Ekologistak Martxaneko ordezkari legala hiri horretako 1. Instrukzio-epaitegian deklaratzera deitu dute, gaur eguerdian, higiezinak usurpatzeko delitua leporatuta. Talde ekologistak prentsa ohar baten bidez azaldu duenez, abandonatutako lursail bat berreskuratu eta baratze bihurtu izana da salaketaren jatorria.

Gipuzkoako kontsumo taldeen festa, 16an Beasainen

Basherri Gipuzkoako kontsumo talde eta kooperatibak biltzen dituen sarearen festa egingo da hilaren 16an Beasainen. Besteak beste, kontsumo taldeetan aintzat hartzen diren irizpideen lanketa egingo dute parte hartzaileek: asteroko otarretan laborariak orotariko barazki ekologikoak eta garaian garaikoak sartzen ote dituen, kopurua edota prezioa egokiak diren, taldeko kideek proiektuan aktiboki parte hartzen duten eta abar.

Gaurko negozioa, biharko eskasia

Ekialde Hurbilean nekazaritza sortu zenetik, laborariek, haziak landatzeaz gain, gorde eta trukatu egin dituzte. Kontrol horrek espezieen heterogeneotasuna eta elikadura subiranotasuna mantentzea ahalbidetu du. Baina XX. mendean nekazaritza industrialak kolokan jarri du milaka urteko prozesua. Haziak enpresa gutxi batzuen esku geratu dira, eta horiek helburu ekonomikoak paratu dituzte beste guztiaren gainetik. Hazi gutxi dago orain, gutxi batzuen esku.

"Geroz eta proiektu gehiago bada, baina bortitza da lurrak harrapatzea Euskal Herrian"

Hamabost urte hirietako lorategiak diseinatu eta zaintzen lan egin ostean, 40 urtera hurbildurik nekazaritzarako jauzia egitera ausartu da Francis Larrea. Lekorneko Haitzondo etxaldean barazki ekologikoak egiten ditu, ekoizpenak AMAPeko saski bidez, Ezpeletako merkatuan eta Internetez salduz. Laborantzan hasi nahi duten gazteek lurra aurkitzeko dauzkaten nekeek arduratzen dute Francis.

Idien kanpaia

Zenbat ordu eman ote dute gure nekazariek zerutik datorrenaren peskizan? Eta igaro beharko dituztenak. Sekula santan ez da eguraldiarekin letorkeenaren beldur hori galduko; ezkutatu, aldendu, haizatu bai, baina betirako uxatzea ezinezkoa.  Baratzeetako musika eta doinuak entzunez herriko...

Debekuen gainetik, Danoneren aurkako ekintza egin du Via Campesinak Parisen

Parisen Danoneren egoitza nagusian ekintza egin dute Via Campesinako kideek. Multinazional frantziarra mundu osoan nekazaritza industrialaren bidez "nekazariak hiltzen" ari dela salatu dute. Lerro gorria marraztu diote atean bertan.

Elikadura burujabetzaz unibertsitate mailako ikastaroa, ezagutza demokratizatzea xede

Hegoak, Nazioarteko Lankidetza eta Garapenari Buruzko Ikasketa Institutuak, elikadura burujabetza eta nekazaritza ekologikoa ardatz dituen ikastaroa eskainiko du 2016ko urtarriletik azarora bitartean, “Baserritik mundura: gure elikaduraren etorkizuna jokoan” goiburuarekin. Ikasketek unibertsitate maila izango dute –EHUrekin lankidetzan ari da Hegoa–, eta azaroaren 20an amaituko da izena emateko epea (xehetasunak hemen).

Agustin Beroiz, Iruñeko Aranzadiko baratzeetatik kanporaturik, Astigarragan baratzezain

Agustin Beroiz Astigarragan (Gipuzkoa) ari da baratzegintzan. Iruñeko erdi-gunean dauden Arantzadiko ortuak utzi behar izan ditu, delako "jardin pedagogiko" baten proiektu eztabaidatua dela-eta kanporatua, beste zeinbait laborari bezala. Basherri sarearen aldizkariak egindako elkarrizketa dakargu orriotara.

Zer eskainiko dute “Natura gure gaia” auzoan?

“Natura gure gaia” da zapatuan Alternatiben Herrian izanen den auzoetako bat, Karpa Nagusia, Auzoekonomia eta beste hirurekin batera. Mota guztietako jarduerak izango dira bertan, hasi mahai inguruetatik eta parte hartze tailerretara, tartean performanceak eta esperientzien kontakizunak direla.  

Hiriei akupuntura egiten dieten baratze komunitarioak ugaritzen ari dira

Baratze komunitarioak krisi garaian estrategikoak bihurtzen dira, komunitatea ardazteko eta elikatzeko. Hiria geure egin eta transformatzeko modu eraginkorrena ere badira. Madrilgo esperientzia kontatu dute Raíces en el asfalto liburuaren egileek.

Hiriko baratzeen oraina eta etorkizunaz mahai-ingurua Donostian, asteazkenean

Krisi garaian hiriko nekazaritzaren garrantziaz ariko dira Lau-Haizeta baratze parkekoak, Irungo baratze komunitariokoak eta Raíces en el asfalto liburuaren egileak. Cristina Enean, 19:00etan hasita.

Emakume Baserritarren Azoka Gardena egingo du EHNEk larunbatean Donostian

Euskal Herri osoko 20 salmenta postu egongo dira eta elikagaiak prestatzeko tailerrak ere bai. EHNEko kide Maider Aramendik azaldu du ekintzaren asmoa eta Eusko Jaurlaritzak urriaren 15ean aurkeztuko duen Emakume Baserritarren Estatutuaren auzia.

Garaiko produktuak sustatzeko kanpaina zinematografikoa

Garaiko produktuen kontsumoa bultzatzeko kanpaina abiatu du Kutxa Ekoguneak. Donostiako Nazioarteko Zinemaldiaren baitan “Baratzeko estreinaldi handiak” lelopean hainbat komertziotan informazioa banatuko dute. Filmeen izenekin hitz jokoak eginez gaiaz ezagutza zabaldu nahi dute.

Alternatiben Herria finantzatzeko crowdfundinga abian

Urriaren 24an egingo dute Alternatiben Herria ekimena Bilbon. Finantzaketarako crowdfunding kanpaina jarri dute abian antolatzaileek: 21.050 euro lortzea dute helburu, baina lortu beharreko gutxieneko kantitatea 12.180 euroan jarri dute.

Argia Eguneko bazkarirako txartelak salgai

Irailaren 20an Oñatin antolatu dugun festarako bertako eta garaiko produktuekin egindako menua osatu dugu. Bazkalostean Jakoba Errekondoren solasaldia izango da, Olariaga, Axpi eta Josevisky marrazkilariez lagunduta.

Nola lortu jantokian bertako produktuak zerbitzea

Armentia Ikastolan egun, sukaldeaz arduratzen den enpresarekin hitzartutako akordioan lehengaien jatorria erabakitzeko aukera dute. Hara gainditu behar izan dituzten trabak, bertako produktuak bermatzeko.

Laborarien xokoa prestatzen ari da Baionako bestetarako

Aurten ere, kalitatezko janaria eskainiko da Baionako bestetan, Laborarien Xokoaren bidez. ELBko laborariak azkarki mobilizatuko dira tokiko laborantxaren aberastasunak ezagutarazteko giro hoberenean.

Langileen jantokia ingurua aberasteko motor

Hernaniko Orona kooperatiban kokatutako Diametro 200 izeneko jatetxeak bertako produktuak, garaikoak eta ahal dela ekologikoak zerbitzatzen ditu: egunean 170 pertsonak bazkaltzen dute osasuntsu, horietatik 140 Oronako langileak dira. Sukalde berezia dute, elikagaiak hasi eta buka bertan eraldatzearen alde apustu egin duena. Inguruko lehen sektorea indartzen duen enpresako jantoki eredu hau aitzindaria izan daiteke. Urte gutxira enpresa gehiago gehituko zaizkien esperantzaz ari dira.

Nekazariek eta gizarte eragileek hordago txikira

Duela bi hamarkada elikadura burujabetzaren aldeko apustua egin zuen Via Campesinak,  munduko mugimendu sozial handienak. Euskal Herrian EHNE-Bizkaia eta ELB nekazari sindikatuek Etxalde mugimendua sortu dute. Multinazionalek, enpresa handiek eta gobernuek karta markatuekin dihardutela eta jokoz kanpo uzten dituela ikusita gero eta eragile gehiago ari da diskurtso eta praktika berri horien alde jotzen. Euskal Herriko ordezkaritza bat Brasilen izan da berriki, bide horretan emandako zenbait pauso ezagutzen.

Gernikako azokara iritsi da Bizi Baratzea

Astelehenean 11:00etan hasi zen barazki postuen artean festa, Trazola Sagardoa eta Txakolina, Eguzki Borda gazta eta trikitia lagun. Jende pila inguratu zen liburua sinatuta eskuratu eta Jakoba Errekondori aholkua eskatzera. Liburuaren egileaz batera, Remenetxeko sommelier den Jon Andoni Rementeriak eta ARGIAko kide Iraitz Agirrek parte hartu zuten hitzaldian.

Onintze Goitiz: “Ortuondon aurkitu dut egiazko alternatiba”

Onintze Goitiz Auria (Bilbo, 1989). Etxebizitza, baratzea eta gaztetxea biltzen dituen Galdakaoko Ortuondo proiektuko partaidea.

Nafarroa hegoaldeko kontserbak eskuratzeko epea ireki du Errigorak

Kontserba loteak eskatzeko epea zabaldu du Errigorak maiatzaren 14tik 26ra. Errigoraren webgunearen bitartez Kontserbak lortzeko aukera izanen da.

Gurasoek kudeatuko dute lau ikastetxe publikotako jantokia

Eskola-jantokien kudeaketa catering enpresa handien menpe dago EAEko ikastetxe publikoetan, araudiak hala sustatuta. Ikastetxeak berak bere jantokia kudeatu ahal izatea eta horren bidez elikadura osasuntsua, gertukoa eta bidezkoa bermatzea aldarrikatu dute gurasoek.

Gosea

Gosea kudeatzea izango da etorkizunean negozio emankorrena. Automobilak eta segapotoak egiten dituena aberastuko da, baina Kristina gure izeba zaharra zenak esaten zuen bezala: “Txori guztiak mokodun”. Denok jan behar dugula, alegia. Hemendik aurrera mundua hankapean izateko arma...

Eskola-jantokietan elikadura osasuntsu eta gertukoa aldarrikatu dute gurasoek

Eskola-jantokien kudeaketa catering enpresa handien menpe dago EAEko ikastetxe publikoetan, araudiak hala sustatuta. Ikastetxeak berak bere jantokia kudeatu ahal izatea eta horren bidez elikadura osasuntsua, gertukoa eta bidezkoa bermatzea aldarrikatu dute gurasoek.

Maider Azarete: "Sanoki jateko, pozoirik gabeko produktuak proposatzen ditugu"

Maider Azarete baratzezaintza ekologikoan ari da Sarako “Ibarsoroa” etxaldean. Zuzeneko salmenta egiten du eta hilabete gutxi barru bigarren lanpostu bat sortuko du, bere bikote Sebastien hasiko baita berarekin.

Errekaleor Bizirik: "Ez zaie komeni horrelako autoantolakuntza proiekturik"

Gasteizko Udalak Errekaleor auzoa hustu nahi du berriz. 2013ko irailean ikasle talde batek eraikin bat okupatu zuen eta geroztik asko dira auzora bizitzera joan direnak. Bestelako bizi eredua martxan jarri dute bertan, autoantolakuntza eta autogestioa oinarri dituena.

Laborantxa eta euskara uztartuz, herria gora Nafarroan

Errigora izeneko ekimenaren arrakasta azkartuz doa. Nafarroako hegoaldean, euskara ofiziala ez den zonaldean, lekuko laborantxako ekoizpenen banaketari lotu dira herritarrak, etekinak euskalgintzaren dirustatzeko biltzen direlarik. Elkar lan ikaragarriaren sortzeko parada izan da ere. Jaz 8.000 saski banatu zituzten, aurten 12.000, hots %50a gehiago.

Oinarri sendoko aparraldia

Harro edaten dugu bertako sagardoa, ardoa edo txakolina, baina garagardoa nahi dugunean, telebistan iragartzen dituzten izenetara jotzen dugu sarri. Lehengai naturalagoak erabiltzen dituzten bertako ekoizle txikiak ez dira falta ordea, eta gero eta gehiago dira txosnan, tabernan zein etxean zintzurra euskal garagardoarekin freskatzen dutenak.

Elikaduraren kudeaketa, eraldaketa sozialerako tresna

Zenbat dira Euskal Herrian gose diren biztanleak? Nola kudeatu beharko genuke elikaduraren krisia? Zein ardura dute administrazio publikoak, ezkerreko mugimenduek, herritarrek honetan guztian? Elikadura burujabetza izan al daiteke soluzioa? Galdera horiei heldu zieten GITE-IPES elkarteak urrian Bilbon antolaturiko jardunaldietan. Hona ekitaldiak emandakoa.
Multimedia

2015-12-14  |  Elikadura burujabetza

Jakintza, gure hazi garrantzitsuena

Auto formakuntza, belaunaldiz belaunaldi informazioa transmititzea, ondokoekin jakintzak partekatzea... jakintza ondasun kolektiboa gisa ulertzea aurrera jarraitzeko.

2015-11-17  |  Elikadura burujabetza

Lurra, gure sustraien sostengua

Erosketa publikoa, kudeaketa kolektiboa, lursailen berreskurapena eta emakume eta gazteentzako jabetza edo alokairuaren sustapena dira lurra eskuratzea posible egiten duten ekintza batzuk; elikadura burujabetza bermatzeko lehenengo pausoa.

2015-11-13  |  Elikadura burujabetza

Bide berriak: elikadura burujabetza Euskal Herrian

Badakigu zer jaten dugun? Nondik datorren? Nola eta nork ekoizten duen?...  Ekoiztea eta kontsumitzea baino gehiago da elikadura, antolakuntza eta harreman justuagoak eraikitzea ere bada. Euskal Herriko hainbat esperientzia bisitatzera gonbidatzen gaitu dokumentalak. Zirriborro ekoiztetxeak...

2015-10-21  |  Elikadura burujabetza

Kontsumo Taldeak

Bide Berriak dokumentalean Euskal Herrian ugaltzen ari diren kontsumo taldeei eskainitako atala.

2015-10-19  |  Elikadura burujabetza

Emakume Baserritarrak, bestelako etorkizuna ereiten

Bide Berriak dokumentalean emakume baserritarrei eskainitako atala.

2015-02-23  |  Elikadura burujabetza

Nafar hegoaldeko uzta, eskutik eskura

"Asko gara udazkeneko kanpainako keinuaz harago, gure kontsumo ohiturak birplanteatu eta, urrunekoen ordez, urte osoan bertoko jakiak kontsumitzeko prest gaudenok." Horretara dator Errigoraren #EskutikEskura, Nafarroa hegoaldeko produktuak herriz herri eta ekoizlearen jatorrizko...

2014-12-19  |  Elikadura burujabetza

Antiguaotarrak kontsumo taldea

Donostiako Antigua auzoan elikadura subirautzaren alde lan egiten duen taldeari buruzko lana. Egilea: Antiguotarrak Kontsumo Taldea.

2014-11-26  |  Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetzari buruzko solasaldia, Zumaiako EHBilduk antolatuta. Inaxio Manterolak gidatuta, Euskal Herriko Laborantza Ganbarako Iker Elosegi, Amaiurko diputatu Maite Aristegi eta Larrabetzuko eskolako kide Patxi Gaztelumendi aritu ziren hizlari moduan.

2014-11-24  |  Elikadura burujabetza

Ondasun kolektiboak

Lurrarekiko, haziekiko, urarekiko, ezagutzarekiko, zaintzarekiko zein beste ondasun komunekiko eskubidea aldarrikatu nahi du Mugarik Gabe elkartearen bideo honek. Elikadura Burujabetza eraikitzeko modu bat delako.

2014-10-29  |  Elikadura burujabetza

Errigora: Nafar hegoaldeko uzta euskarari puzka

Errigora ekimenaren proposamena 2014-2015 urteari begira.

2014-10-02  |  Elikadura burujabetza

Herri bazkaria bertako produktuekin ehuneko ehun egina #ArgiaEguna

ARGIA Eguneko herri bazkaria bertako produktuekin osatu genuen.Lur Lan kooperatibako arduradun Joseba Beitiak Euskal Herriko produktuen alde garatzen ari diren lana azaldu digu. Babeslea:

2014-10-02  |  Elikadura burujabetza

Txosnan ere bertako produktuen aldeko apostua #ArgiaEguna

Axier Lopez ARGIAko kazetariaren azalpenak Argia Eguneko txosnan.. Babeslea:

2014-07-18  |  Elikadura burujabetza

Emakumeak lurraren defentsan

Zenbait herrialdetan egindako bidaiei esker, elikaduraren burujabetza, ingurumena eta lurraldea defendatzeko esperientziak bildu ditu Mundu Bat elkarteak. Nikaragua, Bolivia, Kolonbia eta Euskal Herriko emakumeek beste elikadura eredu bat ezarri nahi dute, eta eredu iraunkorrean nekazari izateko...

2013-11-18  |  Elikadura burujabetza

Elikagaien subirotasuna, arazo zahar bati emaniko erantzun berria

Euskal Estatuari bidea zabaltzen liburu bilduma konpartitu eta sakontzeko, Laudion 2013ko maiatzaren 25ean "Euskal Estatua eta lurraldea"ren inguruan izandako mintegia. Iturria: Ipar Hegoa Fundazioa

2013-10-07  |  Elikadura burujabetza

Azpeitiko Azoka Herritik ekimena

Azpeitian egin berri dute Azoka Herritik ekimenari buruzko bideo erreportajea duzue ikusgai. Azoka Herritik ekimenak herriko sektoreak batu eta kontsumo eredu berri bat bultzatzea du helburu. Bertakoek ekoitzia, herrian kontsumitu dadin.

2013-07-19  |  Elikadura burujabetza

Nekazari gazteak

Ez dira asko haien bizi eredua lurraren baitan kokatzen duten gazteak. Pauso hori emana dutenek edo ematen ari direnek, baina, argi dute lurra dela oraina eta etorkizuna. Elikadura subirautzaren bidean eta ekoizpen eredu agroekologikoa sustatzeko, ezinbestekotzat jotzen dute gazteak...

2012-06-01  |  Elikadura burujabetza

Eric Gueret

1965eko irailaren 24an sortu zen Suresnes-en (Frantzia). Parisko Louis Lumière eskola ospetsuan egin zituen zine ikasketak, eta geroztik etenik gabe dihardu gai sozial, ekonomiko, politiko eta ekologikoen inguruko dokumentalak eta filmak egiten. Horren adibide dira, sabela korapilatzen...

2012-03-23  |  Elikadura burujabetza

Gure lurra, gure etorkizuna

Bizilur eta EHNE Bizkaiak elkarlanean dokumentala sortu dute Euskal Herriko baserritarrekin eta nazioartean elikadura burujabetzaren alde lanean ari diren nekazari eta ekintzaileekin egindako elkarrizketak bilduz.

2011-06-07  |  Elikadura burujabetza

José Bové:" Demokrazia berrasmatu behar da"

José Bové globalizazio alternatiboaren aldeko munduko pertsonaiarik ospetsuenetakoa da. Frantziako nekazaritza-sindikalismoan hasita, desobedientzia zibileko ekimenei esker lortu du ospea, batik bat laster janaren kontra egindakoen ondorioz. Berarekin izan gara Bruselako bere...

2010-09-30  |  Elikadura burujabetza

Janari ekologikoa etxez etxe

Salgai duten janari ekologikoaren berri Internet bidez ematen dute Amaia Irazusta eta Juan Urkizuk. Etxez etxe egiten dute banaketa. Urola Kostako herri askotako bezeroek erosten dute, eta beste eskualde batzuetara zabaltzen ari dira.

2009-09-08  |  Elikadura burujabetza

Vandana Shiva: Demokrazia Lurrarentzat

Ekologia kontuetan izen handiko Vandana Shiva indiarrak, Irungo Ficoba aretoan 'Demokrazia Lurrarentzat' izeneko hitzaldia eman zuen joan zen maiatzean.
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys