Argia Eguna: jan eta edaten duguna ere bagara

Jakoba Errekondok dio hauteskundeetan boza nori eman jakiteko biderik onena dela politikariei galdetzea non erosten duten janaria. ARGIA, oraingoz, ez da hauteskundeetara aurkeztuko, baina galdera horri heldu nahi diogu. ARGIAren komunitatea osatzen duten milaka lagunek proiektua babesten dute egunerokotasunean kazetaritza egiteko erabiltzen ditugun baloreengatik, eta gu ez gara nor horiei muzin egiteko diru apur bat gehiago irabazte aldera. Ezta jai giroan ere.

Baserritarrak lehen lerroan

Aramaioko (Araba) eta inguruko baserritarrei zerbitzua eskaintzen dien elkartea da Arbel Kooperatiba (Aramaioko baserritarren elkartea hitzen siglek osatzen dute Arbel izena). Ibilbide luzea du: 1982an herriko baserritarrek sortu zutenetik ez du etenik izan. Egun 90 bazkide inguru eta hiru langile...

Komikilariak jorran

IRRI BIHURRIZ heltzen diot toalla ertzetik tentatzen nauen komiki liburuari. Baratzea asko maite, bere fruituez gozatu baina praktikatzen ez dugunontzat propio egina dirudi. Zortzi marrazkilari kaletarrek iruditegi oso bat eta egungo gakoetan egindako umorea eman diote baratzeari. Porru eta aza...

Elikadura ere badelako hezkuntza

Isere departamendura (Rhône-Alpeak eskualdea, Frantzia) bidaia egin zuten, Gure Platera Gure Aukera plataformak antolatuta, Etxaldeko hainbat baserritar, Jata Ondo eta Urkiola Landa Garapenerako Elkarteetako ordezkariak, EHIGE Euskal Herriko Gurasoen Elkarteko kideak, VSF Herrien Bidezko...

Bertako zerealen trukean

“Zereal-okin, zereal-abeltzain zuzeneko trukaketak 2016”. Izen hori daraman e-postak nire arreta deitu du postontzia begiratzen nenbilela. Hor sartu naiz kuxkuxeatzera, eta taula batekin egin dut topo: erosi/saldu, produktua eta barietatea, kantitatea… EHKOlektiboak bertako...

Erresistentziak ereiten

Getxoko (Bizkaia) Andra Mari auzoan kokatutako landaren izena da Tosu, berez. Azken urteetan, ordea, zentzu zabalagoa hartu du tokiaren izenak: “Tosu alde batetik proiektu komunitarioa da: lurra lantzen dugu bertan, elikadura burujabetzaren linean eta agroekologia ardatz hartuta. Baina, aldi...

Trinitateko auzo baratzea errespetatzeko eskatu diote Jazzaldia iragartzen duen garagardo markari

Uztailaren 20an hasiko da Donostiako Jazzaldia eta Donostiako Alde Zaharreko Gazte Asanbladak kezka adierazi du: urtero jazz jaialdiaren babesle nagusia den garagardo marka iragartzeko kartel handi bat jartzen du Trinitate plazan, hain justu gazteek joan den apiriletik auzo baratzea martxan jarri zuten lekuan.

On(gi) egin!

Herri bazkariko txartela erostean, gehienok antzeko jakiak espero izaten ditugu. Baina azken urteotan hori ere aldatzen ari da. Jaki ekologikoak asmo huts izan beharrean, hainbat jaietan plater bihurtzen ari dira. Horren lekuko izango da aurten, besteak beste, Errenteriako herri bazkarira hurbiltzen den oro.

Eskola jangelen inguruko iruzurraren auzia artxibatu dute

Juan Calparsoro EAEko fiskal nagusiak eskola jantokien ustezko iruzurraren eta administrazio publikoaren artean loturarik ba ote den ikertzeko martxan jarritako auzia artxibatu du, Eusko Jaurlaritzak erantzukizun penalik ez duela argudiatuta.

Baratzeko umoretik 'Altza Porru'

Garaiko produktuak dastatzeko aukera izan dute hilaren 16an Karabeleko ekonekazaritza etxalde esperimentalerako gunera gerturatu direnek. Jakoba Errekondok zortzi euskal marrazkilarirekin eta ARGIArekin elkarlanean argitaratu duten ‘Altza Porru’ liburuaren aurkezpenari hasiera emateko...

Baratze komunala

Marinel-herri izateagatik da ezagun Lekeitio (Bizkaia) gurean: portua, arrantzaleak, hondartzak, turistak... Bestalde, lurrarekiko loturaz ere aberastasun handiko herria dela azaldu digu Lekitto Bedarra taldeko kide den Julian Arratek: “Lekeition ortugintzarako kultura handia egon da...

"Tomate batekin jendea hunkitu egiten bada, nola ez du zirrara sentituko aldaketa gehiagoren aurrean?"

Iruñerrian badira bi supermerkatu “arraro”. Haietan saltzen dituzten produktu guztiak ekologikoak dira eta soilik bazkide direnek eros ditzakete. Eta “arraroena” da etekinaren %80 ekoizleentzat dela. Landare du izena ekimenak, duela 24 urte sortu zen eta egun bi denda ditu, bat Iruñeko Arrotxapea auzoan, bestea Atarrabian, eta 2.600 bazkide. David Garnatxo barazki saltzailea Landare elkarteko koordinatzailea da.

Antzinako gariak berreskuratzen

Nekez pentsatu izan zuen Víctor García Torres errotariak duela 30 urte seme eta alabei egiten zizkien papiletatik egun proiektu sendo den ekimena aterako zenik: Triticatum. Antzinako gari barietateen berreskurapena ardatz hartuta, apirilaren 21ean Zarauzko (Gipuzkoa) Lakari...

"Araban ere posiblea da elikadura-burujabetza"

Joseba Fernandez de Landa soziologoa izan da Hala Bedi eta Bilbo Hiriak elkarrekin egiten duten Araba Hizpiden. Elikadura-burujabetza eta Arabako Lautada lotzen dituen ikerketa egin berri du Fernandez de Landak, eta bi gai horiek izan ditu hizpide, nagusiki.

Nekazari gazteak gizarte eragileekin bat eginik

“Egungo gazteek ez dute etorkizunik lehen sektorean”. Makina bat aldiz entzun ditugu antzeko esaldiak (eta, agian sinistu ere bai) azken urteetan. Baserriak, nekazaritza txikia, landa eremua... etengabeko galeran joatea nahi duten horiek, lurretik bizitzea ezinezko dela sartu diete...

Ekin sormen-jorrari

“Baratze bat nahi dizüt egin / amets sekretuenekilan / liliak egün jauntzi eijerrenetan / mila kolorez dantzan bihotzetan” zioen Pier Paul Berzaitzek abestian. Nork dio, bada, baratzea ez denik adierazpen artistiko? Kolore, ehundura nahiz konposizio ugari topa daitezke letxuga...

Gasteizko nekazaritza ekologikoari bultzada emango dio Aldundiak

Basaldea proiektuan parte hartzeko hitzarmena onartu du gaur foru erakundeak.

Lehen sektorean euskal erkidegoen arteko hartu-emana jaitsi egin da krisi garaian

Elikagaien industriak eta lehen sektoreak azken urteetan gorakada izan duten arren, Nafarroa eta EAEren arteko negozio bolumena txikitu egin da, Gaindegiak egindako azterketa baten arabera.

Eta Frantzisko Aita Santuari Arantzazuko gazta pare bat oparituko bagenizkio?

Frantziskotarren Arantzazuko artaldea, gaztandegia eta Artzain Eskola abiapuntu izan daitezke Euskal Herriak bere elikagaien etorkizunerako derrigorrezko izango duen mezu sozialari heltzeko. Abiapuntua hori izan liteke, eta ibilbidearen amaiera, nork daki non egon litekeen.  

Elikadura burujabetza ikasgelan

Baserritar, ekoizle eta kontsumo talde askoren lanari esker, duela gutxi arte bazterrean zeuden zenbait gai (kontsumoa, elikadura, nekazaritza…) ari dira pixkanaka jendartearen erdigunera mugitzen. Eta, kalean garrantzitsu den horri ez al litzaioke garrantzia eman behar eskoletan,...

Azoka, herriko altxorren plaza

Mungia eta Busturia aldeko jende askoren agendetan gordeta dago hilabeteko lehen igandea: “Hileko lehen domekako azoka Arrietan” idatzita egonen da orrialde horretan, segur aski. Izan ere, 2013ko abuztutik hilero-hilero, hutsik egin gabe elkartzen dira herriko plazan hango ekoizleak eta...

OgiBidea

Mahaiaren bueltako harreman gehienetan presente egon izan da ogia, eta horren adierazle da gaztelaniazko compañero hitzaren jatorria: ogia partekatzetik dator. Prozesu osoa egiten duten bi baserritan izan gara eta eurek azaldu digute nola egiten duten, eta ogi industrialekiko dagoen aldea.

Nekazariek ere babesa erakutsi diote Durangaldeko Berton Bertokoa dinamikari

EHNE sindikatuak, ENEEK erakundeak eta Durangoko merkatu plazako baserritarrek atxikimendua eman diote eskola jantokietan bertako produktuak jatearen aldeko plataformari. Dinamika gero eta indar handiagoa hartzen dabil.

Elikadura Burujabetzaren Astea egingo dute EHUn

Nekazari Borrokaren Nazioarteko Egunari (apirilak 17) segida emateko asmoz, Elikadura Burujabetzaren Astea egingo dute Euskal Herriko Unibertsitateko (EHU) hiru campusetan, Bizilur, EHNE Bizkaia, Etxalde eta EHUk antolatuta. Berez, ekimenak hiru aste iraungo du, campus bakoitzean bana. Leioako campusaren txanda maiatzaren 2tik 6ra bitartean izango da.

EAJk eta PSE-EEk ateak itxi dizkiote Uliako mintegien parkearen inguruko galdeketari

Uliako mintegien parkea arriskuan jarriko lukeen operazio urbanistikoaz herri galdeketa egiteari uko egin dio Donostiako Udaleko plenoak, EAJren eta PSE-EEren botoekin.

Donostiako Udaltzaingoak Trinitate plazako auzo-baratzea desegin du

Donostiako Alde Zaharreko Gazte Asanbladak jakinarazi duenez, asteazken goizean udaltzainek Trinitate plazaren goiko aldean martxan jarritako auzo baratzea desegin dute.

Trinitate plazan auzo baratzea abiatu dute utzita zegoen lur sailean

“Lurra jorratuz, auzoa loratu” lelopean, Auzo Baratza abiatu dute Urgullpeko gazteek larunbatean, Trinitate plazan erabili gabe zegoen lur sailean. Jakoba Errekondoren hitzaldiaren ostean, dozenaka lagun aritu dira lurrak landu eta barazkiak ereiten.

Elikadura Burujabetzaren Astea, EHUko hiru campusetan

Elikadura Burujabetzaren Astea egingo da Euskal Herriko Unibertsitateko hiru campusetan, Bizilur, EHNE Bizkaia, Etxalde eta EHUk berak antolatuta. Izatez, hiru aste iraungo du ekimenak, campus bakoitzean bana. Nekazari Borrokaren Nazioarteko Egunari (apirilak 17) segida emateko asmoz prestatu dituzte jardunaldiok.

'Zer jan, halako Baztan' ekimena aurkeztu dute

Bertako jatekoei buruz kontzientzia piztu eta tokiko ekonomia indartzeko egitasmoa abiarazi du Baztango Udalak.

Markina-Xemeingo eskolak bertako jantokia jarri du berriz martxan aste honetan

Fruta ez beste guztia km 0 filosofiaz eta ahal dena ekologikoan erosten dute. Halal menu musulmana eskaintzen ere lehenak dira. Gurasoek menuko 4,6 euro ordaintzen dute, EAEn catering jantokien prezio berbera.
Multimedia

2016-07-13  |  Elikadura burujabetza

"Altza Porru" baratzea marrazteko

Jakoba Errekondok baratzea bizitzeko era berri bat aurkeztu du "Altza Porru" komiki-liburuan. Horretarako, zortzi komikilariren laguntza izan du: Asisko, Antton Olariaga, Unai Iturriaga, Zaldieroa, Mattin, Unai Gaztelumendi, Ainara Azpiazu eta Joseba Larratxe. Hitzaurreaz Maialen Lujanbio...

2016-02-29  |  Elikadura burujabetza

Gazteak, bizia eta airea

"Gazteek bizia ekartzen dute. Nekazaritzak beharrezkoak ditu gazteak, bestela ez daukagu etorkizunik. Gazteak azkenean, nekazaritza bezala, bizia, aldaketa eta airea dira".

2015-12-14  |  Elikadura burujabetza

Jakintza, gure hazi garrantzitsuena

Auto formakuntza, belaunaldiz belaunaldi informazioa transmititzea, ondokoekin jakintzak partekatzea... jakintza ondasun kolektiboa gisa ulertzea aurrera jarraitzeko.

2015-11-17  |  Elikadura burujabetza

Lurra, gure sustraien sostengua

Erosketa publikoa, kudeaketa kolektiboa, lursailen berreskurapena eta emakume eta gazteentzako jabetza edo alokairuaren sustapena dira lurra eskuratzea posible egiten duten ekintza batzuk; elikadura burujabetza bermatzeko lehenengo pausoa.

2015-11-13  |  Elikadura burujabetza

Bide berriak: elikadura burujabetza Euskal Herrian

Badakigu zer jaten dugun? Nondik datorren? Nola eta nork ekoizten duen?...  Ekoiztea eta kontsumitzea baino gehiago da elikadura, antolakuntza eta harreman justuagoak eraikitzea ere bada. Euskal Herriko hainbat esperientzia bisitatzera gonbidatzen gaitu dokumentalak. Zirriborro ekoiztetxeak...

2015-10-21  |  Elikadura burujabetza

Kontsumo Taldeak

Bide Berriak dokumentalean Euskal Herrian ugaltzen ari diren kontsumo taldeei eskainitako atala.

2015-10-19  |  Elikadura burujabetza

Emakume Baserritarrak, bestelako etorkizuna ereiten

Bide Berriak dokumentalean emakume baserritarrei eskainitako atala.

2015-02-23  |  Elikadura burujabetza

Nafar hegoaldeko uzta, eskutik eskura

"Asko gara udazkeneko kanpainako keinuaz harago, gure kontsumo ohiturak birplanteatu eta, urrunekoen ordez, urte osoan bertoko jakiak kontsumitzeko prest gaudenok." Horretara dator Errigoraren #EskutikEskura, Nafarroa hegoaldeko produktuak herriz herri eta ekoizlearen jatorrizko...

2014-12-19  |  Elikadura burujabetza

Antiguaotarrak kontsumo taldea

Donostiako Antigua auzoan elikadura subirautzaren alde lan egiten duen taldeari buruzko lana. Egilea: Antiguotarrak Kontsumo Taldea.

2014-11-26  |  Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetzari buruzko solasaldia, Zumaiako EHBilduk antolatuta. Inaxio Manterolak gidatuta, Euskal Herriko Laborantza Ganbarako Iker Elosegi, Amaiurko diputatu Maite Aristegi eta Larrabetzuko eskolako kide Patxi Gaztelumendi aritu ziren hizlari moduan.

2014-11-24  |  Elikadura burujabetza

Ondasun kolektiboak

Lurrarekiko, haziekiko, urarekiko, ezagutzarekiko, zaintzarekiko zein beste ondasun komunekiko eskubidea aldarrikatu nahi du Mugarik Gabe elkartearen bideo honek. Elikadura Burujabetza eraikitzeko modu bat delako.

2014-10-29  |  Elikadura burujabetza

Errigora: Nafar hegoaldeko uzta euskarari puzka

Errigora ekimenaren proposamena 2014-2015 urteari begira.

2014-10-02  |  Elikadura burujabetza

Herri bazkaria bertako produktuekin ehuneko ehun egina #ArgiaEguna

ARGIA Eguneko herri bazkaria bertako produktuekin osatu genuen.Lur Lan kooperatibako arduradun Joseba Beitiak Euskal Herriko produktuen alde garatzen ari diren lana azaldu digu. Babeslea:

2014-10-02  |  Elikadura burujabetza

Txosnan ere bertako produktuen aldeko apostua #ArgiaEguna

Axier Lopez ARGIAko kazetariaren azalpenak Argia Eguneko txosnan.. Babeslea:

2014-07-18  |  Elikadura burujabetza

Emakumeak lurraren defentsan

Zenbait herrialdetan egindako bidaiei esker, elikaduraren burujabetza, ingurumena eta lurraldea defendatzeko esperientziak bildu ditu Mundu Bat elkarteak. Nikaragua, Bolivia, Kolonbia eta Euskal Herriko emakumeek beste elikadura eredu bat ezarri nahi dute, eta eredu iraunkorrean nekazari izateko...

2013-11-18  |  Elikadura burujabetza

Elikagaien subirotasuna, arazo zahar bati emaniko erantzun berria

Euskal Estatuari bidea zabaltzen liburu bilduma konpartitu eta sakontzeko, Laudion 2013ko maiatzaren 25ean "Euskal Estatua eta lurraldea"ren inguruan izandako mintegia. Iturria: Ipar Hegoa Fundazioa

2013-10-07  |  Elikadura burujabetza

Azpeitiko Azoka Herritik ekimena

Azpeitian egin berri dute Azoka Herritik ekimenari buruzko bideo erreportajea duzue ikusgai. Azoka Herritik ekimenak herriko sektoreak batu eta kontsumo eredu berri bat bultzatzea du helburu. Bertakoek ekoitzia, herrian kontsumitu dadin.

2013-07-19  |  Elikadura burujabetza

Nekazari gazteak

Ez dira asko haien bizi eredua lurraren baitan kokatzen duten gazteak. Pauso hori emana dutenek edo ematen ari direnek, baina, argi dute lurra dela oraina eta etorkizuna. Elikadura subirautzaren bidean eta ekoizpen eredu agroekologikoa sustatzeko, ezinbestekotzat jotzen dute gazteak...

2012-06-01  |  Elikadura burujabetza

Eric Gueret

1965eko irailaren 24an sortu zen Suresnes-en (Frantzia). Parisko Louis Lumière eskola ospetsuan egin zituen zine ikasketak, eta geroztik etenik gabe dihardu gai sozial, ekonomiko, politiko eta ekologikoen inguruko dokumentalak eta filmak egiten. Horren adibide dira, sabela korapilatzen...

2012-03-23  |  Elikadura burujabetza

Gure lurra, gure etorkizuna

Bizilur eta EHNE Bizkaiak elkarlanean dokumentala sortu dute Euskal Herriko baserritarrekin eta nazioartean elikadura burujabetzaren alde lanean ari diren nekazari eta ekintzaileekin egindako elkarrizketak bilduz.

2011-06-07  |  Elikadura burujabetza

José Bové:" Demokrazia berrasmatu behar da"

José Bové globalizazio alternatiboaren aldeko munduko pertsonaiarik ospetsuenetakoa da. Frantziako nekazaritza-sindikalismoan hasita, desobedientzia zibileko ekimenei esker lortu du ospea, batik bat laster janaren kontra egindakoen ondorioz. Berarekin izan gara Bruselako bere...

2010-09-30  |  Elikadura burujabetza

Janari ekologikoa etxez etxe

Salgai duten janari ekologikoaren berri Internet bidez ematen dute Amaia Irazusta eta Juan Urkizuk. Etxez etxe egiten dute banaketa. Urola Kostako herri askotako bezeroek erosten dute, eta beste eskualde batzuetara zabaltzen ari dira.
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys