Zapaltzen duguna ere jangarria da

Euskal Herrian 100 klase landare jangarri baino gehiago ditugu, eskura, eta dohainik. Clara Gutierrez eta Leire Albisu adituen eskutik bildu ditugu eta platererako prestatu. Malba, borraja, osinak eta plantaina dira erreportaje honetako protagonista nagusiak.

TTIP eta CETAren aurka, Bayer multinazionalaren bulegoetan ekintza umoretsua

EZLN (Ensemble Zoologique de Libération de la Nature) kolektiboko ehun lagunetik gora Bayer multinazionalaren egoitzan sartu dira Bruselan ondorengo protesta irudimentsua egiteko. TTIP eta CETA hitzarmenen aurkako asteburuaren barrenean egindako ekintza zuzena izan da eta “bere burua defendatzen ari den natura gara” adierazi dute. Enpresa pribatuek politika publikoetan nola eragiten duten salatu nahi izan dute.

"Marrazkilariok ere baratzikolak gara"

Zer-nolako esperientzia izan da Altza Porrukoa? Bizi Baratzea liburua askotan kontsultatu behar izan duzu marrazten hasi aurretik? Esperientzia ederra! Nik baratzean, egia esan, esperientzia zero. Edo are gehiago, zero negatibo! Baina asko ikasi dut. Baratzeak erakutsi dit lurra landu behar dela...

Elikadura molde hegemonikorako alternatiba bila, Jakoba Errekondoren eskutik

Jakoba Errekondo ARGIAko kolaboratzaileak elikadura burujabetzaz jardungo du gaur Bilboko KRML Bizirik gunean, Zer jan eta nola erosi? jardunaldien barruan. Zehazki, “Alternatibak eraikitzea posible da?” solasaldia eskainiko du Errekondok, Unai Brea ARGIAko kazetariak aurkeztuta eta lagunduta. Ekitaldia arratsaldeko 19:00etan hasiko da.

"Umorea ere iraultza da, egunerokotasunaren golde"

Jakoba Errekondo zure herrikidearen aurkezpena egitea egokitu zaizu Altza Porrun. Ez al da ardura potoloa? Bai, testu txikia baina ardura handia izan da. Nabaritu dut erantzukizunaren zama nire gainean, izerdi hotza. Izan ere, pertsona garrantzitsu baten aurkezpena da, motza eta umoretsua izan...

Gure eskolan bertako jantokia jartzeko 4 urratsak

2000. urtetik Eusko Jaurlaritzak ikastetxe publikoen jantokiak catering bidez soilik kudeatzen ditu. Larrabetzu eta Erandiokoak dira urte hauetan guztietan beren kudeaketari tinko eutsi dioten bakarrak. Baina beste ikastetxe batzuetan gurasoak lanean hasi ziren duela hiru bat urte, ikasleek bertakoa, sasoikoa, eta ahal dela ekologikoa jango zutela bermatuko zuten jantoki proiektuak lantzen. EHIGE guraso elkarteak parte hartzen duen “Gure platera gure aukera” egitasmoa izan dute bidelagun. Eta honetan zirela, Eusko Jaurlaritzak bi urterako ireki die froga egiteko aukera: lau ikastetxe daude sartuta proba pilotuan, eta horietatik bik jarri dute martxan bertan kudeatutako jantokia ikasturte honetan: Gernikako Allende Salazar eta Markina-Xemeingo Bekobenta. Bietan izan gara, beste eskoletan gurasoak asmo berberetan baldin badabiltza, egin beharreko bidearen pistak har ditzaten.

'Zer jan?' eta 'nola erosi?' galderei erantzuteko jardunaldiak

Elikaduraren gaineko jardunaldiak antolatu dituzte GITE-IPES eta Labore erakundeek, ARGIA eta URIOLAren laguntzarekin, Bilbon urriaren 24tik 27ra, 'Zer jan, eta nola erosi? Elikadura Burujabetza Helburu' izenburupean. Antolatzaileen helburua "elikadura burujabetzaren inguruko ezagupena zabaltzea eta eztabaida sustatzeko ekimena garatzeko baliabidea" izatea da.

Elkarrekin nekazaritza iraunkorra lantzen eta gizarte arazoei erantzuten

Azken urteetan sortu den Baserria XXI ekimenak, Gipuzkoan agroekologia oinarri hartuta lanean dabiltzan baserritarrak eta lehen sektoreko langileak biltzen ditu. Elkarren arteko harremanak josteko beharra zegoela ikusita, bailaraz bailara lurra lantzen zebilen jendea topatzea eta elkartzea izan zen...

Ikasgeletan, jaten dugunaz pentsatzen

Europako hamabi herrialdek eta Afrikako bik hartzen dute parte EAThink2015 proiektuan. Izenak dioen bezala, jaten dugunaren gaineko hausnarketa egitea du oinarri, horretarako lehen eta bigarren hezkuntzako eskolentzat tresnak eskainiz. Herrialde bakoitzean GKE edo bestelako elkarteren batek...

Pirinioetan jan eta bizi

Bertako ekoizle txikiek eskaintzen digutena kontsumitzeak gure bailara eta herriei bizitasuna ematen dietela ezin uka. Bide hori sustatzeko sortu zuten Iratiko Ekoizpenak kooperatiba, Aezkoan (Nafarroa). Kooperatibak Orbaran dauka lokala. Taberna eta jatetxe zerbitzua dute, baita beren...

Argia Eguna: jan eta edaten duguna ere bagara

Jakoba Errekondok dio hauteskundeetan boza nori eman jakiteko biderik onena dela politikariei galdetzea non erosten duten janaria. ARGIA, oraingoz, ez da hauteskundeetara aurkeztuko, baina galdera horri heldu nahi diogu. ARGIAren komunitatea osatzen duten milaka lagunek proiektua babesten dute egunerokotasunean kazetaritza egiteko erabiltzen ditugun baloreengatik, eta gu ez gara nor horiei muzin egiteko diru apur bat gehiago irabazte aldera. Ezta jai giroan ere.

Baratzeterapia

Hernanin (Gipuzkoa) dago Karabeleko ekonekazaritza etxaldea. Agifesek (Buru Gaixotasuna duten Pertsonen eta Senideen Gipuzkoako Elkartea), Blasenea mintegi ekologikoak eta Kimu Bat lorezaintza eta paisajismo enpresak egin zuten bat 2014an, irabazi asmorik gabeko proiektua martxan...

Merkatuko postua, Interneten

“Baratzearen bueltan dabilen familia izan da gurea betidanik”, azaldu digu Arrate Imazek, Zubietako (Gipuzkoa) Amere Goikoa baserriko alabak. Loratu izenarekin sortu berri duten webgunearen arduradun nagusia da. Argi du, ordea, familiako lantaldearen parte direla bera eta sareko gune...

Baserritarrak lehen lerroan

Aramaioko (Araba) eta inguruko baserritarrei zerbitzua eskaintzen dien elkartea da Arbel Kooperatiba (Aramaioko baserritarren elkartea hitzen siglek osatzen dute Arbel izena). Ibilbide luzea du: 1982an herriko baserritarrek sortu zutenetik ez du etenik izan. Egun 90 bazkide inguru eta hiru langile...

Komikilariak jorran

IRRI BIHURRIZ heltzen diot toalla ertzetik tentatzen nauen komiki liburuari. Baratzea asko maite, bere fruituez gozatu baina praktikatzen ez dugunontzat propio egina dirudi. Zortzi marrazkilari kaletarrek iruditegi oso bat eta egungo gakoetan egindako umorea eman diote baratzeari. Porru eta aza...

Elikadura ere badelako hezkuntza

Isere departamendura (Rhône-Alpeak eskualdea, Frantzia) bidaia egin zuten, Gure Platera Gure Aukera plataformak antolatuta, Etxaldeko hainbat baserritar, Jata Ondo eta Urkiola Landa Garapenerako Elkarteetako ordezkariak, EHIGE Euskal Herriko Gurasoen Elkarteko kideak, VSF Herrien Bidezko...

Erresistentziak ereiten

Getxoko (Bizkaia) Andra Mari auzoan kokatutako landaren izena da Tosu, berez. Azken urteetan, ordea, zentzu zabalagoa hartu du tokiaren izenak: “Tosu alde batetik proiektu komunitarioa da: lurra lantzen dugu bertan, elikadura burujabetzaren linean eta agroekologia ardatz hartuta. Baina, aldi...

Trinitateko auzo baratzea errespetatzeko eskatu diote Jazzaldia iragartzen duen garagardo markari

Uztailaren 20an hasiko da Donostiako Jazzaldia eta Donostiako Alde Zaharreko Gazte Asanbladak kezka adierazi du: urtero jazz jaialdiaren babesle nagusia den garagardo marka iragartzeko kartel handi bat jartzen du Trinitate plazan, hain justu gazteek joan den apiriletik auzo baratzea martxan jarri zuten lekuan.

On(gi) egin!

Herri bazkariko txartela erostean, gehienok antzeko jakiak espero izaten ditugu. Baina azken urteotan hori ere aldatzen ari da. Jaki ekologikoak asmo huts izan beharrean, hainbat jaietan plater bihurtzen ari dira. Horren lekuko izango da aurten, besteak beste, Errenteriako herri bazkarira hurbiltzen den oro.

Eskola jangelen inguruko iruzurraren auzia artxibatu dute

Juan Calparsoro EAEko fiskal nagusiak eskola jantokien ustezko iruzurraren eta administrazio publikoaren artean loturarik ba ote den ikertzeko martxan jarritako auzia artxibatu du, Eusko Jaurlaritzak erantzukizun penalik ez duela argudiatuta.

Baratzeko umoretik 'Altza Porru'

Garaiko produktuak dastatzeko aukera izan dute hilaren 16an Karabeleko ekonekazaritza etxalde esperimentalerako gunera gerturatu direnek. Jakoba Errekondok zortzi euskal marrazkilarirekin eta ARGIArekin elkarlanean argitaratu duten ‘Altza Porru’ liburuaren aurkezpenari hasiera emateko...

"Tomate batekin jendea hunkitu egiten bada, nola ez du zirrara sentituko aldaketa gehiagoren aurrean?"

Iruñerrian badira bi supermerkatu “arraro”. Haietan saltzen dituzten produktu guztiak ekologikoak dira eta soilik bazkide direnek eros ditzakete. Eta “arraroena” da etekinaren %80 ekoizleentzat dela. Landare du izena ekimenak, duela 24 urte sortu zen eta egun bi denda ditu, bat Iruñeko Arrotxapea auzoan, bestea Atarrabian, eta 2.600 bazkide. David Garnatxo barazki saltzailea Landare elkarteko koordinatzailea da.

Baratze komunala

Marinel-herri izateagatik da ezagun Lekeitio (Bizkaia) gurean: portua, arrantzaleak, hondartzak, turistak... Bestalde, lurrarekiko loturaz ere aberastasun handiko herria dela azaldu digu Lekitto Bedarra taldeko kide den Julian Arratek: “Lekeition ortugintzarako kultura handia egon da...

Antzinako gariak berreskuratzen

Nekez pentsatu izan zuen Víctor García Torres errotariak duela 30 urte seme eta alabei egiten zizkien papiletatik egun proiektu sendo den ekimena aterako zenik: Triticatum. Antzinako gari barietateen berreskurapena ardatz hartuta, apirilaren 21ean Zarauzko (Gipuzkoa) Lakari...

"Araban ere posiblea da elikadura-burujabetza"

Joseba Fernandez de Landa soziologoa izan da Hala Bedi eta Bilbo Hiriak elkarrekin egiten duten Araba Hizpiden. Elikadura-burujabetza eta Arabako Lautada lotzen dituen ikerketa egin berri du Fernandez de Landak, eta bi gai horiek izan ditu hizpide, nagusiki.

Nekazari gazteak gizarte eragileekin bat eginik

“Egungo gazteek ez dute etorkizunik lehen sektorean”. Makina bat aldiz entzun ditugu antzeko esaldiak (eta, agian sinistu ere bai) azken urteetan. Baserriak, nekazaritza txikia, landa eremua... etengabeko galeran joatea nahi duten horiek, lurretik bizitzea ezinezko dela sartu diete...

Ekin sormen-jorrari

“Baratze bat nahi dizüt egin / amets sekretuenekilan / liliak egün jauntzi eijerrenetan / mila kolorez dantzan bihotzetan” zioen Pier Paul Berzaitzek abestian. Nork dio, bada, baratzea ez denik adierazpen artistiko? Kolore, ehundura nahiz konposizio ugari topa daitezke letxuga...

Gasteizko nekazaritza ekologikoari bultzada emango dio Aldundiak

Basaldea proiektuan parte hartzeko hitzarmena onartu du gaur foru erakundeak.

Lehen sektorean euskal erkidegoen arteko hartu-emana jaitsi egin da krisi garaian

Elikagaien industriak eta lehen sektoreak azken urteetan gorakada izan duten arren, Nafarroa eta EAEren arteko negozio bolumena txikitu egin da, Gaindegiak egindako azterketa baten arabera.

Eta Frantzisko Aita Santuari Arantzazuko gazta pare bat oparituko bagenizkio?

Frantziskotarren Arantzazuko artaldea, gaztandegia eta Artzain Eskola abiapuntu izan daitezke Euskal Herriak bere elikagaien etorkizunerako derrigorrezko izango duen mezu sozialari heltzeko. Abiapuntua hori izan liteke, eta ibilbidearen amaiera, nork daki non egon litekeen.  
Multimedia

2016-10-12  |  Elikadura burujabetza

ERRIGORAgo

Errigora egitasmoa hiru urtetan nora heldu den azaltzen du bost minutuko bideo honek: "Errigoraren sorrerako ametsak beteta, amestuko ditugu zerumuga berriak? Joango gara Errigorago?".

2016-07-13  |  Elikadura burujabetza

"Altza Porru" baratzea marrazteko

Jakoba Errekondok baratzea bizitzeko era berri bat aurkeztu du "Altza Porru" komiki-liburuan. Horretarako, zortzi komikilariren laguntza izan du: Asisko, Antton Olariaga, Unai Iturriaga, Zaldieroa, Mattin, Unai Gaztelumendi, Ainara Azpiazu eta Joseba Larratxe. Hitzaurreaz Maialen Lujanbio...

2016-02-29  |  Elikadura burujabetza

Gazteak, bizia eta airea

"Gazteek bizia ekartzen dute. Nekazaritzak beharrezkoak ditu gazteak, bestela ez daukagu etorkizunik. Gazteak azkenean, nekazaritza bezala, bizia, aldaketa eta airea dira".

2015-12-14  |  Elikadura burujabetza

Jakintza, gure hazi garrantzitsuena

Auto formakuntza, belaunaldiz belaunaldi informazioa transmititzea, ondokoekin jakintzak partekatzea... jakintza ondasun kolektiboa gisa ulertzea aurrera jarraitzeko.

2015-11-17  |  Elikadura burujabetza

Lurra, gure sustraien sostengua

Erosketa publikoa, kudeaketa kolektiboa, lursailen berreskurapena eta emakume eta gazteentzako jabetza edo alokairuaren sustapena dira lurra eskuratzea posible egiten duten ekintza batzuk; elikadura burujabetza bermatzeko lehenengo pausoa.

2015-11-13  |  Elikadura burujabetza

Bide berriak: elikadura burujabetza Euskal Herrian

Badakigu zer jaten dugun? Nondik datorren? Nola eta nork ekoizten duen?...  Ekoiztea eta kontsumitzea baino gehiago da elikadura, antolakuntza eta harreman justuagoak eraikitzea ere bada. Euskal Herriko hainbat esperientzia bisitatzera gonbidatzen gaitu dokumentalak. Zirriborro ekoiztetxeak...

2015-10-21  |  Elikadura burujabetza

Kontsumo Taldeak

Bide Berriak dokumentalean Euskal Herrian ugaltzen ari diren kontsumo taldeei eskainitako atala.

2015-10-19  |  Elikadura burujabetza

Emakume Baserritarrak, bestelako etorkizuna ereiten

Bide Berriak dokumentalean emakume baserritarrei eskainitako atala.

2015-02-23  |  Elikadura burujabetza

Nafar hegoaldeko uzta, eskutik eskura

"Asko gara udazkeneko kanpainako keinuaz harago, gure kontsumo ohiturak birplanteatu eta, urrunekoen ordez, urte osoan bertoko jakiak kontsumitzeko prest gaudenok." Horretara dator Errigoraren #EskutikEskura, Nafarroa hegoaldeko produktuak herriz herri eta ekoizlearen jatorrizko...

2014-12-19  |  Elikadura burujabetza

Antiguaotarrak kontsumo taldea

Donostiako Antigua auzoan elikadura subirautzaren alde lan egiten duen taldeari buruzko lana. Egilea: Antiguotarrak Kontsumo Taldea.

2014-11-26  |  Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetzari buruzko solasaldia, Zumaiako EHBilduk antolatuta. Inaxio Manterolak gidatuta, Euskal Herriko Laborantza Ganbarako Iker Elosegi, Amaiurko diputatu Maite Aristegi eta Larrabetzuko eskolako kide Patxi Gaztelumendi aritu ziren hizlari moduan.

2014-11-24  |  Elikadura burujabetza

Ondasun kolektiboak

Lurrarekiko, haziekiko, urarekiko, ezagutzarekiko, zaintzarekiko zein beste ondasun komunekiko eskubidea aldarrikatu nahi du Mugarik Gabe elkartearen bideo honek. Elikadura Burujabetza eraikitzeko modu bat delako.

2014-10-29  |  Elikadura burujabetza

Errigora: Nafar hegoaldeko uzta euskarari puzka

Errigora ekimenaren proposamena 2014-2015 urteari begira.

2014-10-02  |  Elikadura burujabetza

Herri bazkaria bertako produktuekin ehuneko ehun egina #ArgiaEguna

ARGIA Eguneko herri bazkaria bertako produktuekin osatu genuen.Lur Lan kooperatibako arduradun Joseba Beitiak Euskal Herriko produktuen alde garatzen ari diren lana azaldu digu. Babeslea:

2014-10-02  |  Elikadura burujabetza

Txosnan ere bertako produktuen aldeko apostua #ArgiaEguna

Axier Lopez ARGIAko kazetariaren azalpenak Argia Eguneko txosnan.. Babeslea:

2014-07-18  |  Elikadura burujabetza

Emakumeak lurraren defentsan

Zenbait herrialdetan egindako bidaiei esker, elikaduraren burujabetza, ingurumena eta lurraldea defendatzeko esperientziak bildu ditu Mundu Bat elkarteak. Nikaragua, Bolivia, Kolonbia eta Euskal Herriko emakumeek beste elikadura eredu bat ezarri nahi dute, eta eredu iraunkorrean nekazari izateko...

2013-11-18  |  Elikadura burujabetza

Elikagaien subirotasuna, arazo zahar bati emaniko erantzun berria

Euskal Estatuari bidea zabaltzen liburu bilduma konpartitu eta sakontzeko, Laudion 2013ko maiatzaren 25ean "Euskal Estatua eta lurraldea"ren inguruan izandako mintegia. Iturria: Ipar Hegoa Fundazioa

2013-10-07  |  Elikadura burujabetza

Azpeitiko Azoka Herritik ekimena

Azpeitian egin berri dute Azoka Herritik ekimenari buruzko bideo erreportajea duzue ikusgai. Azoka Herritik ekimenak herriko sektoreak batu eta kontsumo eredu berri bat bultzatzea du helburu. Bertakoek ekoitzia, herrian kontsumitu dadin.

2013-07-19  |  Elikadura burujabetza

Nekazari gazteak

Ez dira asko haien bizi eredua lurraren baitan kokatzen duten gazteak. Pauso hori emana dutenek edo ematen ari direnek, baina, argi dute lurra dela oraina eta etorkizuna. Elikadura subirautzaren bidean eta ekoizpen eredu agroekologikoa sustatzeko, ezinbestekotzat jotzen dute gazteak...

2012-06-01  |  Elikadura burujabetza

Eric Gueret

1965eko irailaren 24an sortu zen Suresnes-en (Frantzia). Parisko Louis Lumière eskola ospetsuan egin zituen zine ikasketak, eta geroztik etenik gabe dihardu gai sozial, ekonomiko, politiko eta ekologikoen inguruko dokumentalak eta filmak egiten. Horren adibide dira, sabela korapilatzen...

2012-03-23  |  Elikadura burujabetza

Gure lurra, gure etorkizuna

Bizilur eta EHNE Bizkaiak elkarlanean dokumentala sortu dute Euskal Herriko baserritarrekin eta nazioartean elikadura burujabetzaren alde lanean ari diren nekazari eta ekintzaileekin egindako elkarrizketak bilduz.

2011-06-07  |  Elikadura burujabetza

José Bové:" Demokrazia berrasmatu behar da"

José Bové globalizazio alternatiboaren aldeko munduko pertsonaiarik ospetsuenetakoa da. Frantziako nekazaritza-sindikalismoan hasita, desobedientzia zibileko ekimenei esker lortu du ospea, batik bat laster janaren kontra egindakoen ondorioz. Berarekin izan gara Bruselako bere...
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys