Agroekologia eta elikadura burujabetzaz ikastaroa antolatu dute Hegoa-EHUk eta EHNE-Bizkaiak

  • Baserrritik mundura: Gure Elikaduraren etorkizuna jokoan” darama izenburu, aurtengo urrian hasiko da eta 2018ko azaroa arte luzatuko 750 orduko ikastaroa osatuz. Kurtso zabal honekin antolatzaileek 30 pertsona trebatu nahi dituzte elikadura burujabetzan eta agroekologian, Hezkuntza Popularraren metodologien bitartez, nazioarteko La Via Campesinako formazio prozesuen ezaugarriei jarraituz.

Agroekologia eta elikadura burujabetzaz antolatutako lehen ikastaroko parte hartzaileak 2016ko udazkeneko saio batean Zerainen. (Argazkia: EHU)

2017ko maiatzaren 11n - 10:17

Ikastaroan parte hartzeko eskaini diren 30 plazetatik, 15 emakumeentzako erreserbatuta daude eta 7 baserritarren erakundeentzako pertsonentzat eta aurre-matrikula egiteko epea maiatzaren 15etik ekainaren 30era luzatuko da. Antolatzaileen esanetan, honako pertsona eta kolektiboei begira antolatu da ikastaroa:

a) Euskal Herriko nekazaritza sektorean instalazio prozesuetan dauden pertsona eta baserritarrak.

b) Aktibistak eta mugimendu eta erakunde sozialetako pertsona liberatuak (nekazaritza sindikatuak eta euskal nekazaritza mugimendua, langileen sindikatuak, ekonomia sozial eta solidarioko erakundeak, kontsumo alternatiboko talde eta sareak, GGKE, kolektiboak eta sare feministak, gazte-sareak, eta abar).

c) Administrazio publikoan lan egin eta Elikadura Burujabetzari buruzko gaietan ari diren pertsonak (lurraren antolamendua, landa garapena, tokiko garapen ekonomikoa, eta abar).

d) Elikadura Burujabetzan eta Agroekologian sakontzeko interesa duten Unibertsitateko eta Nekazaritza Eskoletako ikasleak.

e) Esparru desberdinetatik Elikadura Burujabetzaren praktikan aktiboki parte hartzeko borondatea duten pertsonak.

Orain ikastaroaren bigarren edizioa iragartzearekin batera, antolatzaileek bideo honetan bildu dute lehen edizioaren emaitza:

 

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
1.300 urtez, elkarrekin lurra landu eta bizi

Gaubea haranean, Tobillas herriaren alboan, Serna deitzen dioten nekazaritzarako lursail bat dago. Baina ez da baratze soil bat: historiak eta arkeologiak diote 1.300 urteko bizia duela eremu horrek. Herritarren langintza kolektibo baten emaitza izateaz gain, parada ematen du... [+]


2024-03-03 | Garazi Zabaleta
Azokoop
Pirinioetako Artzibarren lan eta bizi: hurbileko kontsumorako denda eta proiektua

Artzibarko Urdirotz herrian, Nafarroako Pirinioetan, proiektu berri batek zabaldu ditu ateak otsailaren 24an. "Azoka-Denda" deitu diote Txabi Bados Ruizek eta Rita Perandrés Martínezek haien etxe azpian ireki duten dendatxoari. Azokoop mikrokooperatibaren... [+]


Bultzatu den elikadura politikaren ondorioak:
Nekazariak kaleetan eta gurasoak haurrekin plazetan protestan

Nekazariak protestan ari dira, baina eredu agroindustrialak hartu du lidergoa. "Itun Berdea" ere, Europar Batasunaren hurrengo hamarkadako estrategia nagusia zena, pikutara bota dezakete, begirik kliskatu gabe. Bitartean, euskal eskoletan zorriak eta harrak... [+]


2024-02-29 | Estitxu Eizagirre
Nola elikatu hiriak?
Hiriko parkeetan zergatik ez fruta arbolak eta barazkiak landu zuzenean biztanleentzat?

Hiriak nola elikatu? Horra Egonarria saioan Eli Pagolak Audrey Hoc laborariari luzatu dion galdera. Hoc-ek, bere lagun Aimar Rodriguezekin batera, fruitu arbolak ekoizten ditu, Etxalarren baso jangarria dauka eta Biriatuko udalarekin elikadura burujabetzaren estrategia martxan... [+]


2024-02-26 | Garazi Zabaleta
Agharas elkartea
Kulturarteko ortua, Barakaldoko Gurutzeta auzoan

Amazigh gazteek sortutako elkartea da Agharas, eta urteak daramatza kulturartekotasuna lantzen Barakaldo inguruan. Duela lau bat urtetik, kalean bizi diren gazteei astean hirutan afariak ematen dizkiete, eta harrera pisu bat ere badute martxan, aldi baterako erabiltzeko... [+]


Eguneraketa berriak daude