Biolur nekazaritza ekologikoaren aldeko elkarteak "Duina" izeneko lanketa kolektiboaren ondorioak aurkeztu ditu. Baratze ekologikoen ekoizpen kostuak eta lanorduak zehatz ezagutzeko Bizkaiko eta Gipuzkoako 11 baratze proiekturen datu xeheak jaso dituzte. Ondorioetako batzuk izan dira zazpi barazki motaren ekoizpen kostuak altuagoak direla salmenta prezioa baino; lan hitzarmenak jasotzen dituen urteko ordu kopurua baino %10 gehiago egiten dituela bataz beste baratzezain bakoitzak; ekologikoan ari diren laborarien urte osoko soldata bataz beste 14.990 eurokoa dela eta jasotzen dituzten diru-laguntzak diru sarreren %5,42 soilik direla. Azterlan hau eta sektoreak bizi duen prekarietatea plazaratzeko, eskualdez eskualde "Duina" proiektuaren aurkezpenak antolatu dituzte.
ENEEK (Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilua) laguntzaileetako bat izan dutenez, honen Amorebieta-Etxanoko egoitzan aurkeztu ditu Biolur elkarteak irailaren 27an "Duina" azterlanaren emaitzak. Lanketa kolektiboa izan da, eta halaxe izan zen aurkezpena ere: ikerketa garatu duten Biolurreko eta EHUko ordezkariek hartu zuten hitza, baita egunero haien jardunaren datu xehetu mordoa jaso behar izan dituzten 11 baratzezainetik bik ere (hemen, Iker baratzezainak irakurri zuen gutun hunkigarria osorik). Entzuleen artean, nekazaritza eta abeltzaintza ekologikoan eta elikadura burujabetzan eragile diren 40 lagun inguru bildu ziren, eta denek txalotu zuten azterlan honen ekarpena, erosleen aurrean prezioak argudiatu ahal izateko eta ekoizleak ahalduntzeko.
2030. urterako, "Baserritik mahaira" europar estrategiaren ildotik, Europar Batasuneko lurren %25a ekologikoan landuak izan beharko dute. Gaur egun EAEn ekologikoan lantzen diren lurren kopurua %4,6a da. “Erronka hori jomuga izanda ezinbestekoa da baserritarren bizitzak duintzea” adierazi dute Biolurreko kideek. Ekologikoan abiatzen diren proiektu askok ez dutela denboran luze irauten azaldu dute, eta ezinbestekoa dela prekarietatea gainditzeko baldintzak jartzea.
ENEEK eta Biolurrek Excell taula landu bat prestatu zuten eta ENEEK-ek aplikazio bat garatu ere bai, baratzezain bakoitzak xehe idatz zitzan egunean egindako lanordu denak, eta jarduera osoari buruzko informazio detailatua. Aurkezpenean nabarmendu dute, datu bilketen lan hau oso nekagarria izan dela, baratzeko lanei gaueko ordu txikitan gehitu zaiena, baina edozein ekoizlek baduela erraminta hori eskura, bere jarduera zehatz aztertu nahi badu, erabili ahal izateko. Proiektuan parte hartu duten baratzetzainak eskertuta agertu dira ikerketarekin ("nekagarria izan da, baina merezi izan du" adierazi dute) eta bakoitzak bere proiektuaz jaso duen txosten berezituarekin, bideragarritasuna hobetzen lagunduko baitie.
100.000 gora datu bildu dituzte eta horietatik ondorioztatu dute, baratzezainek bataz beste 1.953 ordu sartu dituztela lanean, lan hitzarmenak jasotakoa baino %10 gehiago. Baina hau bataz bestekoa izanik, bada baratzezainik lan hitzarmenak definitutako 1.800 ordu horiek baino %53 gehiago sartzen duenik.
Beste ezaugarri bat da, oso lan anitzetan aritu behar dutela: sartutako orduen %65,83 nekazaritzara bideratu dute; %22,9 komertzializaziora; %5,57 kudeaketara; %4,53 kolektibizaziora eta %1,16 zaintzara.
Oso lan lotua dela ere adierazi zuten, gaixoaldiren bat edo oporrak hartuz gero, ez dela batere erraza ordezko langile batek martxa eramatea, eta urteko irabaziak hain prekario izanik, ez dagoela marjinarik ordezkoari txukun ordaintzeko. Ordezkapen zerbitzua hobetzea dela lehentasun nagusia azpimarratu zuten.
Barazki bakoitzaren ekoizpen kostua kalkulatzeko hainbat aldagai hartu dituzte kontuan: lan zehatz bakoitzean sartutako orduak, baratzeko zein azalera hartu duen labore horren lanketak eta zenbat denboraz, jasotako uztaren zenbatekoa, zehazki gai horietatik zenbat saldu den eta zein preziotan... Ekoizpen kostuak eta salmenta kostuak erakusten dituen taulak bihotza uzkurtuko dio herritarrari, eta baratzezainari, agian, lehendik bazekiena zenbakitan erakutsiko dio:
- Azenarioa: Ekoizpen kostua 4,8 euro eta prezioak gutxienekoa 3 euro eta gehienekoa 4,5 euro
- Brokolia: ekoizpen kostua 5,44 euro eta prezioak gutxienekoa 3,5 euro eta gehienekoa 4 euro
- Ilarra: ekoizpen kostua 11,43 euro eta prezioak gutxienekoa 6 euro eta gehienekoa 12 euro
- Kalabaza: ekoizpen kostua 2,33 euro eta prezioak gutxienekoa 2 euro eta gehienekoa 4 euro
- Leka: ekoizpen kostua 12,65 euro eta prezioak gutxienekoa 4 euro eta gehienekoa 7 euro
- Letxuga: ekoizpen kostua 1,14 euro eta prezioak gutxienekoa 0,8 euro eta gehienekoa 1,2 euro
- Piperra (Gernika): ekoizpen kostua 13,17 euro eta prezioak gutxienekoa 6 euro eta gehienekoa 12 euro
- Piperra (Italiarra): ekoizpen kostua 3,47 euro eta prezioak gutxienekoa 3 euro eta gehienekoa 5,5 euro
- Porrua: ekoizpen kostua 5,38 euro eta prezioak gutxienekoa 3,6 euro eta gehienekoa 4,5 euro
- Tipula: ekoizpen kostua 4,87 euro eta prezioak gutxienekoa 2 euro eta gehienekoa 3,5 euro
- Tomatea: ekoizpen kostua 4,07 euro eta prezioak gutxienekoa 3 euro eta gehienekoa 5,5 euro
- Zerba: ekoizpen kostua 2,32 euro eta prezioak gutxienekoa 2 euro eta gehienekoa 3,5 euro
Komertzializazio bide bakoitzak ematen duen salmenta marjina ere aztertu du "Duina" proiektuak. Azpimarratu dute baratzezain ekologikoen %40ak bi salmenta bide dituela, eta gainerako %60ak hirutik gora salmenta bide dituela. Bide hauek denak dira zirkuitu laburrekoak, tokikoak, bertako ekonomia garatzen laguntzen dutenak eta erosleekin harreman zuzenak sustatzen dituztenak. Alde handiz, kontsumo taldeak eta otarrak dira baratzezainei marjinarik handiena ematen diena (%56,97); ondoren dator komertzio txikia (%26,14); hirugarren azokak (%12,2) eta bestelakoak (%4,19).
Eskubide Sozialen Kartak soldata duina 16.800 euroan jarria duela hartu dute abiapuntu alderaketa egiteko: baratzezain ekologikoek bataz beste 14.990 euro irabazten dituzte urtean. Baina aldea handiagoa da Nekazaritza Ministerioak erreferentzia modura jartzen duen 30.000 eurorekin alderatuta.
Nabarmendu dute zenbaki hauek denek oinarrizko premisa bat dutela: lurra jabetzan izatea. Eta hau arazo handia dela etorkizuneko nekazari ekologikoak gerturatzeko.
Osasuntsu elikatzeko eskubidea herritar guztiek bermatuta beharko luketela nabarmendu dute Biolurreko kideek, eta ekoizleak eta herritarrak uztartuko dituen kanpaina abiatuko dute, Duina ikerlanean jasotako ezagutza plazaratzeko: "Ekoizpen Duina, kontsumo herrikoia" izango du lema.
Gipuzkoan eta Bizkaian hitzordu hauek jarri dituzte, ikerketa herritarrei aurrez aurre azaltzeko:
- Urriak 6 Bergara. 8:30 etan Irizar aretoan
- Urriak 13 Tolosa. 19:00etan Zerkausian
- Urriak 20 Azpeitia. 19:00etan Elikagunean
- Urriak 27 Durango.17:30ean Etartien
- Azaroak 3 Lazkao. 19:00etan Biziolan
- Azaroak 8 Zizurkil. Fraisoron, 12:00etan saio teknikoa
- Azaroak 10 Oiartzun. 19:00etan Labore Oarson
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
2020. urteko udaberrian lorategigintzak eta ortugintzak hartutako balioa gogoan, aisialdi aktibitate eta ingurune naturalarekin lotura gisa. Terraza eta etxeko loreontzietan hasitako ekintzak hiriko ortuen nekazaritzan jarraitu du, behin itxialdia bareturik. Historian zehar... [+]
Gaur abiatu da Bizi Baratzea Orrian kide egiteko kanpaina. Urtaro bakoitzean kaleratuko den aldizkari berezi honek Lurrari buruzko jakintza praktikoa eta gaurkotasuneko gaiak jorratuko ditu, formato oso berezian: poster handi bat izango du ardatz eta tolestu ahala beste... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Euskal Herri mailan txikitik handira agroekologia sustatzen duten zenbait elkarte eta kooperatiba ataka larrian daude, finantziazio iturriak bertan behera geratu ostean. Erakunde publikoetatik, berriz, elikadura negozio gisa ikusten duten proiektuen aldeko apustu irmoa nabari... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.