ARGIA.eus

2022ko urtarrilaren 27a

Ingurumena > Eredu ekologikoak

Vista Alegre
2022-01-05 | Garazi Zabaleta

Hamarkadak daramatzate Karrantzako Vista Alegre baserrian behi esnea ekoizten; laugarren belaunaldia da gaurkoa. Baina baserriaren eboluzioak izan du berezitasunik: esne ekoizpenean azken urteotan eman den intentsifikatze prozesuaren aurrean, kontrako norabidea hartu eta behi kopurua gutxitzea eta ekoizpen ekologikorako jauzia ematea izan da haiek aukeratutako bidea. 40-45 burutik 20-25era jaitsi dira pixkanaka, eta hautu horri esker, bi langiletik zazpira pasatu dira azken urteotan. Nola den... [+]

Eredu ekologikoak kanaleko multimediak
2021-04-08 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Nafarroako Mendialdeko baserritar agroekologikoen elkartea jaio da

Bi urteko prozesu luzearen ondoren, martxoaren 28an egin zuten Nafarroako mendialdeko baserritar agroekologikoen elkartearen batzar eratzailea Aralarko Done Mikel Santutegian. Habelarte du izena talde jaio berriak, eta hamar udalerritako baserritarrak deitu dira bertan parte... [+]


2021-03-17 | Garazi Zabaleta
Akiloukap
Ahuntz esnearekin egindako xaboi artisauak

Lasako Yon Hourcadek abiatutako proiektua da Akiloukap. Beren buruentzat kamisetak eta txapelak egiten hasi ziren lehenik, bere etxola, inguruko mendiak eta ahuntzak irudikatuz. Baina ingurukoei arropak gustatu eta eskatzen hasi zitzaizkiela ikusita, proiektua zabaltzea pentsatu... [+]


2021-02-18 | Jakoba Errekondo
Ongarri gordinak eta sapelarra

Ongarriketaren gaia ez da saguzarraren eguerdiko doministikua. Luarra, simaurra edo dena delako ongarriarekin beti helburu bera dugu: lurrari bizia ematea. Lurrari ematen diogu eta ez landareari. Lurraren baitako mikroorganismoen bizimodua sustatzen dugun neurrian lurra biziago... [+]


Hurrengo belaunaldiei zorretan utziko dieguna

Europar Batasuneko herrialdeek dirutza mugiaraziko dute koronabirusaren pandemiari aurre egiteko. 750.000 milioi euroko aurrekontua duen Next Generation EU deituriko planaren bidez, trantsizio ekologiko eta digitala bideratu nahi da. Baina aurkeztutako proiektuek ba al dute... [+]


2020-12-16 | ARGIA
Euskal Herriko 25 ardo ekologiko edan eta erosi ahalko dira Donostiako Kaxildan

Kaxilda eta Biba Ardoak kooperatibek elkarlanean martxan jarri duten ekimena aurkeztu dute abenduaren 15ean. Amarako liburu denda eta jatetxea aurrerantzean Euskal Herriko ardo ekologikoen ardandegi ere izango da eta "ardo kultura berria" sustatzeko ekimenak antolatuko... [+]


2020-10-15 | Garazi Zabaleta
Ekotarriko
Ekoizleen soberakinekin kontserbak eginez produktuen bizitza luzatzen

Zuriñe Vigalondo Otsoa eta bere alaba Maitane Beltrán de Guevara daude Arabako Ekotarriko proiektuaren atzean. Zuhatzu-Kuartangon baratze ekologikoa egiten du Vigalondoren semeak, eta senarrak, berriz, idiak hazten ditu eredu ekologikoan. “Haien ekoizpenetako... [+]


2020-06-25 | Garazi Zabaleta
Euskal Herriko baserrietan ekoitzitako lupulu ekologikoa

Lagunarteko hizketaldi batean dauka jatorria Euskal Lupuloa proiektuak: duela zazpi bat urte garagardoa egiten zuen lagun batek bertako garagardoa benetan bertakoa izatea ezinezko zela esan zion, Euskal Herrian lupulurik ekoizten ez zelako. “Ni baserritarra naiz eta... [+]


Biderkatzen ari dira tokiko janari agroekologikoa etxeetara banatzeko sareak

Koronabirusaren krisiaren ondorioz supermerkatuak osasunarentzat gune arriskutsuenetako bihurtu direnean, tokiko ekoizleen produktuak erosi eta kontsumitzeko aukerak zabaldu dira Euskal Herri osoan, etxez etxeko banaketa arduratsuaren bidez.


2019-11-03 | Reyes Ilintxeta
Ander Magallon eta Urtzi Arrieta. Etxegileak, betiere bio
"Gero eta etxe hermetikoagoak egiten ari gara, baita toxikoz beteak ere"

Ateak zabaldu gabe ere, 1.000 pertsona inguru pasa dira jada Zubiri eta Leranotz herrien arteko bidean dagoen Agotzenea Ekohezkuntza Gunetik. Esteribarko bi ekintzaile gazte, Ander Magallon eta Urtzi Arrieta, dira proiektuaren sortzaileak.