ARGIA.eus

Bultza kazetaritza independentea

Ingurumena > Eredu ekologikoak

Delika2
2022-12-22 | Garazi Zabaleta

Ingeniaritza ikasketak egin zituen Txema Perez de Arriba arabarrak, eta urte askoan automobilgintzaren munduan aritu zen lanean. Behin eta berriz pentsamendu batek hartzen zion gogoa, ordea: “Landa eremuan bizitzeko eta lan egiteko proiekturen bat martxan jartzea”, dio. Amurrio aldeko Delika herrian baserria zuten bikotekidearen gurasoek, eta horien jubilazioa Perez de Arribaren kaleratzearekin bat etorri zenean, aukera berri bat ireki zitzaion. “Mahastiak zituzten baserrian,... [+]

Eredu ekologikoak kanaleko multimediak
2022-09-30 | Estitxu Eizagirre
Biolurren "Duina" ikerlana
Zein da barazki ekologikoen kostu prezioa?

Biolur nekazaritza ekologikoaren aldeko elkarteak "Duina" izeneko lanketa kolektiboaren ondorioak aurkeztu ditu. Baratze ekologikoen ekoizpen kostuak eta lanorduak zehatz ezagutzeko Bizkaiko eta Gipuzkoako 11 baratze proiekturen datu xeheak jaso dituzte. Ondorioetako... [+]


Marta G. Rivera Ferre, elikadura-sistemetan aditua
"Sistema agroekologikoak lurzoruaren emankortasuna berreskuratzen du eta klima-aldaketarekiko zaurgarritasuna murrizten du"

Elikadura-sistemetan aditua izateaz gain, Marta G. Riverak Nazio Batuen Erakundeko klima-aldaketari buruzko azken txostenak egiten parte hartu du, eta Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Nagusiko (CSIC) ikerketa-irakaslea da. Amigos de la Tierra (Lurraren lagunak) elkarteak egin... [+]


2022-09-06 | Garazi Zabaleta
Etxean Egina xaboi-ekoizleak
“Kosmetikan ere, bilgarri politetik harago, baloreek garrantzia dute egun”

Serge eta Audrey Narbais baigorritarrak daude Etxean Egina xaboi-ekoizpen proiektuaren atzean. 2015ean jarri zuen bikoteak egitasmoa martxan, eta tailerra eta denda Baigorrin dituzte egun. Hurbileko lehengaiak eta ekologikoak darabiltzate haien produktuetan; xaboiak, kremak eta... [+]


2022-05-04 | Estitxu Eizagirre
Julia Itoiz
“Egun bizi garen sistema fosilista aldatzeko enplegua da dugun armarik handiena”

HUN – HerriUni eta Andoni Esparza Gallastegi Gizartegintza Elkarteak jardunaldia antolatu zuten martxoaren 5ean, Gernikako Astran. Bertan, Julia Itoizek hitzaldia eskaini zuen: “Lau urte egon nintzen Andonirekin bere liburua idazten, haren etxean: La otra experiencia... [+]


2022-02-18 | Garazi Zabaleta
Jauregia esnekiak
“Behi esne ekoizpen industriala agortua dagoela uste dugu”

Desintentsifikatzeko bidea hartu duen Karrantzako Vista Alegre baserriaz duela gutxi idatzi genuen, eta antzeko hautua egin duen Baztango beste proiektu batekin gatoz aste honetan: Jauregia esnekiak. Anizen, familiaren behi esne ekoizpenarekin jarraitzea erabaki dute bertako bi... [+]


2022-01-05 | Garazi Zabaleta
Vista Alegre
Desintentsifikazioa: Esne behi kopurua erdira gutxitu duen baserria

Hamarkadak daramatzate Karrantzako Vista Alegre baserrian behi esnea ekoizten; laugarren belaunaldia da gaurkoa. Baina baserriaren eboluzioak izan du berezitasunik: esne ekoizpenean azken urteotan eman den intentsifikatze prozesuaren aurrean, kontrako norabidea hartu eta behi... [+]


2021-11-05 | Garazi Zabaleta
Hazialdeko
Nafarroako zereal, bazka eta lekale ekoizle ekologikoak bat eginik

Errigorako udazkeneko kanpaina betean gauden honetan, produktu berri batekin egin du topo erosleak: Hazialdeko proiektuko dilista lehorrekin, hain zuzen.


Bioterra azoka antolatu dute ekainaren 4tik 6ra Iruneko Ficoba-n

Produktu ekologikoen, bioeraikuntzaren, energia berriztagarrien eta kontsumo arduratsuaren Euskadiko azokak egitarau zabala izango du aurtengo edizioan ere.


2021-05-20 | Garazi Zabaleta
Behieko
Esne ekoizle ekologikoak elkarlanean

Anoetako Gregorio Zuaznabarrek eta Altzoko Fermin Muruak osatzen dute Behieko proiektua. Baserri munduan ari ziren lanean lehenagotik bi abeltzainak eta Gipuzkoan behi-esnea eredu ekologikoan ekoizten lehenetarikoak izan ziren, bakoitza bere aldetik. 2009an, baina, elkartzea eta... [+]


Ondalan: Bazkideak etxeko, sukalderaino

Burlatan duten sukaldean hamabi jaki prestatzen dituzte astero eta bost jasotze puntutan uzten dute. Ondalaneko bazkideek leku horietako giltza badute eta nahi dutenean pasatu daitezke janari ontzien bila. Etxekoak dira bazkideak: ez da kuotarik ez permanentziarik ordaindu... [+]