Baratze ekologikoen kostu prezioak eta lan baldintzak ikertu ditu Duina lanketa kolektiboak. Azterlan honen emaitzak aurkeztu ditu Biolurrek irailaren 27an eta bertan irakurri zuen honako testua Ikerrek. Bera, beste hamar baratzezainekin batera aritu da bere eguneroko jardunaren datu xeheak biltzen, ikerketarako. Lan honen garrantziaz eta ekoizpen ekologikoaren etorkizun zailaz mintzatu da:
Gogoratzen dut oso ondo 2020ko ekainaren 18an, hemen Zornotzako ENEEKen egoitzan, Biolurreko neskekin batera elkartu ginenean baserritar talde bat. Proposatzen zigutena hasiera hasieratik erronka handia zen, lanari lana gehitzea. Baina hala ere erronka onartu genuen, motxila lepoan hartu, eta bi urte eta gero hemen gaude.
Erronka onartu genuen, izan ere, baratzegintzara dedikatzen gara, badira jadanik 10 bat urte, eta urtez urte antzeko galderak egiten dizkiogu gure buruari: ea ondo ote goazen, ea bide onetik goazen, ea lan guzti honek merezi ote duen, eta ea beste urte bat iraungo ote dugun... Informazio mordoa bildu dugu urte guzti hauetan gure koadernoetan, baina ez dugu jakin informazio guzti hori elkarlotzen, saretzen eta azken tantaraino zukutzen... Eta hara, hor agertu ziren Biolurreko teknikariak. Eta apur bat beldurrez eta apur bat pozik, gu ere ontziratu ginen Duina proiektu hartan. Bi urteko esperientzia honek galdera horiei erantzuteko aukera eman digu.
Buf! A zer lanak hartu genituen! Badirudi Duinari 104 ordu dedikatu dizkiodala, baina ematen du 1.004 izan direla! Datu bilketa zehatzak, excellak eta aplikazioak... Gaueko ordu txikitan topatu izan dut nire burua maiz dena koadratzeko, eta detaile minuskuloak tauletan txertatzeko. Aitortuko dizuet astuna izan dela ikerketaren datu bilketa fasea, buztintsua gure lurrak bezala. Baina merezi izan du, bai horixe! Merezi izan du hainbat arrazoi tarteko:
- Gure proiektuen erradiografia ezin hobeak lortu ditugu, bai alde ekonomiko zein teknikotik.
- Datuok konparatzeko eta ondorioz gure ekoizpenak hobetzeko aukera eman zaigu.
- Talde tekniko aparta topatzeko aukera izan dugu, eta ezagutza horren garrantziaz jabetu gara.
- Gure bailarako baserritar taldetik harago mundu bat badagoela konturatu gara, eta zinez plazer bat izan da.
- Baratzezainen bizi eta lan baldintzak duintzeko gure hare aletxoa jarri izanaren itxaropena dugu.
Aitortuko dizuet hala ere, 2022ra etsipen puntu batekin iritsi naizela. Ematen baitu gure agintariek "Food For Future" eta proiektu hidroponiko eta galaktikoetan jarrita daukatela begirada. Badirudi, esaten dute informe ofizialek, produktu ekologikoen kontsumoa ez dela jaitsi pandemian zehar, baina ez al genuen ba pentsatzen pandemia horrek zerbait aldatzeko balioko zuela? Ez al zuen kontsumo horrek gora egin behar? 2030. urterako (8 urte barrurako) EAEko nekazaritza lurren %25a ekologikoa izateko zer egin behar dute gure agintariek? Gaur egun %4,6 da... Duda barik, baserritarron bizitzan duintzea pausu handia litzateke bide horretan. Datuak hor daude...
Beno, gaur ondo egindako lan bat ospatzeko bildu gara hemen, eta ikerketaren ondorioei segida nola eman jakiteko. Balio beza ahalegin honek sektoreari freskotasun apur bat emateko. Buztinezkoa eta labetik atera berria den pitxer borobil honek iturritik etxera ur berria ekarriko al digu?
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori,... [+]
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori, lurrari... [+]
Ekofeminismoak bizitza nondik eta nola baloratzen duen, ikuspegi konplexuagoa eraikitzeko proposamena dakart. Desazkundearen inguruko ekofeminismoa eta antiespezismoa ezagutzearen ondorio dira datozen lerroak; landa eremuan jaio eta hirigunean bizitzeak dakartzan ikuspegiekin;... [+]
Bolo-bolo dabiltza gugandik zenbait kilometrotara gertatutako pogromoak, hamarkada luzetan −mendez mende− zilegituriko arrazismoa oinarri dutenak. Palestinan, Torre Pachecon eta Hernanin, arazoa antzekoegia da, intentsitate ezberdinez bada ere. Moroak dira behe-laino... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]