Urtebete inguruko ibilbidea du Bilbon jaiotako EH Bioeraikitzen proiektuak, nahiz eta lehenagotik alor horretako UKnatura kooperatiban ziharduten bertako zenbait kidek. “Hainbat proiektu aurrera atera ditugu jadanik, esaterako, baserri baten eraberritze lanetan parte hartu genuen duela gutxi material naturalak erabiliz”, azaldu du Antxon Alkalde proiektuko kideak.
Gaur egun nagusi den eraikuntzak ingurumenean eragiten dituen kalteez jakitun, bestelako eredu baten aldeko apustua egin dute proiektuko kideek. Ahalik eta ingurumen-inpaktu txikiena eragitea eta habitat osasungarriak lortzea dute helburu. “Bioeraikuntzako oinarrizko irizpideen artean daude material naturalak, berrerabiliak eta birtziklatuak erabiltzea, baita diseinu bioklimatikoak egitea ere”, azaldu du Alkaldek. Energia eraginkor eta berriztagarriak erabiltzea bultzatzen dute.
Zein dira bioeraikuntzan darabiltzaten material ohikoenak? Buztina edo lurra, lastoa, egurra eta karea, besteak beste. “Karea, adibidez, antzinan asko erabiltzen zen eraikuntzan inguru honetan, baina zementuaren eraginez desagertzen joan da. Guk esfortzua egiten dugu material horiek berrerabili eta berreskuratzeko”. Alkaldek ez dio uko egiten eraikuntzan bestelako materialak ere erabiltzeari, ahal den guztian material naturalak erabiltzea da asmoa.
Profil ezberdinetako taldea batu da EH Bioeraikuntza proiektura: arkitektoak badaude tartean, baina baita psikologo bat, arte ederretako eta errestaurazioaren mundutik datorren beste bat eta nekazaritza eta mendi ingeniari bat. “Gu gara proiektuaren talde motorra, baina inguruan badugu sare zabalago bat gure egitasmoetan parte hartzen duena”. Edonork har dezake parte EH Bioeraikuntzatik planteatzen dituzten ekimen eta tailerretan, edozein dela ere beren ezagutza maila.
“Norbaitek bere etxea eraberritzeko informazioa behar badu, edota proiektua bakarrik aurrera eramatera ez bada ausartzen, gure lantaldeak lagun diezaioke”. Izan ere, ezezagutzaren eta beldurraren ondorioz horrelako egitasmo asko egin gabe geratzen direla uste du Alkaldek. Areto barruan nahiz kanpoan, naturan, antolatzen dituzte ikastaro eta tailerrak. Horien inguruan gehiago jakiteko aski da ehbioeraikitzen.eus webgunean sartzea.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]