Uztailaren 19an Donostiako Kafe Botanika jatetxean aurkeztu zuten Sareko: baserritik sukaldera, harreman sarea proiektua. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak (ENEEK) eta Gipuzkoako Biolur Elkarteak bultzatu dute egitasmoa, eta lurraldeko ostalari nahiz kontsumo taldeei bertako ekoizle ekologikoen eskaintza bateratua egitea du helburu. “Era ekologikoan lan egiten duten Gipuzkoako ekoizleak eta ostalaritza sektorea kontaktuan jartzeko lan egiten duen egitasmoa da Sareko”, diote zabaldutako prentsa oharrean.
Ekoizpen ekologikoan diharduten hamabi ekoizlek, Donostialdeko hogei jatetxek eta bi kontsumo taldek osatzen dute Sareko oraingoz. Donostian 2017an jarri zuten proiektu pilotua martxan, ekoizleak eta hurbileko ostalaritza koordinatzeko. “Bi sektoreak harremanetan jartzen dituzten unitate logistikoak jarri nahi ditugu martxan. Eskaintza bateratua eta era kolektiboan antolatutako administrazioa eta banaketa sistemak probatu, erlazioa errazteko”, diote sareko.eus webgunean. Hasieran jatetxeek soilik parte hartzen bazuten ere, oraintsu kontsumo taldeekin ere hasi dira lanean, asteroko saskietan Sarekon dauden ekoizleen produktuak gehitzeko aukera eskainiz.
Bidezko salneurriak errespetatzen dituen eta merkaturatze bide laburrak uztartzen dituen komertzializaziorako tresna eskaintzen die ekoizleei Sarekok, eta ostalari eta kontsumo taldeei, berriz, ingurumena errespetatzen duten 0 Km elikagaiak, inongo agrotoxikorik erabili gabe ekoitziak. Proiektu pilotua Gipuzkoan jarri dute martxan, baina gainontzeko lurraldeetara zabaltzeko asmoa dute bultzatzaileek.
Osasunarekin ezezik ingurumenarekin ere konpromisoa duten jatetxeak dira egitasmora batzen joan direnak. Beraien sukaldeetan produktu ekologikoak, bertakoak eta sasoikoak erabiltzen dituzte. Eskaintza zabala egiten die Sarekok: barazkiak, ogia, esnekiak, arrautzak, arkumea, txahala, sagardoa, zukuak, txakolina, kontsebak, marmeladak, eztia… Ostalariei lana errazten die egitasmoak produktu horiek guztiak modu bateratuan eskainiz.
“Katalogo bakar bat kudeatzeak komertzializazio eta logistika lana errazten dio ekoizleari eta ostalariari. Hau guztia lortzeko Sarekok lan tresna erabilerrazak eta gardenak eraiki ditu prozesuan parte hartzen duten eragile guztientzat. Tresnetako bat interneteko plataforma da, bertan ekoizleek momentuan duten eskaintza igotzen dute eta horrela jatetxe edo kontsumo taldeetako kontsumitzaileek eskaerak egin ahal dituzte”.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]