Eskolako jangelan menu osasungarriak, kalitatezkoak eta jasangarriak eskaintzeko lehen urrats gisa, menu horiek ikastetxean bertan prestatu ahal izateko eskolan sukaldea eraikitzea eskatu diote EAEko hamazazpi eskola eta institutu publikok Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailari.
Gaur egun, EAEko ikastetxe publikoen herenak baino ez du sukaldea ikastetxean bertan, eta errealitate hori aldatzeko lanean ari dira Gure platera, gure aukera plataformatik eta EHIGE Euskal Herriko Ikasleen Guraso Elkartetik. Kanpaina egin dute, ikastetxean sukaldea jartzera animatuz guraso elkarteak eta eskolak. Horretarako argudioak eman dituzte: elikagaien xahuketa nabarmen murrizten du (menuak egunean bertan birkalkulatu daitezkeelako, eskolara joan diren ikasleen arabera); menuak zerbitzatu baino denbora gutxi lehenago egiten dira; elikagai fresko, sasoiko, lokal, jasangarri eta kalitatezkoekin egitea errazten du (ez baita gauza bera ehunka edo milaka menu sukalde industrial batean prestatu eta garraiatzea, edo eskolan bertan mahaikideei egokitutako menua prestatzea); sukaldaritza tresna pedagogikoa izan daiteke ikasleekin lantzeko; eta sukaldea duten ikastetxeetako familiek hobeto baloratzen dute menuen kalitatea.
Besteak beste, elikagaien xahuketa nabarmen murrizten du (menuak egunean bertan birkalkulatu daitezkeelako, eskolara joan diren ikasleen arabera)
Sukaldea eraikitzeko eskaera bateratua egin duten hamazazpi ikastetxeen zerrenda ere eman dute argitara: Orduña HLHI, Gorbeia HLHI, Zaragueta HLHI, Juan Manuel Sanchez Marcos HLHI, Jose Etxegarai HLHI, Urretxindorra HLHI, Iturzaeta HLHI, Arrigorriaga HLHI, Muskiz ikastola, Serantes HLHI, Salburua HLHI, Larrea HLHI, Joxe Miel Barandiaran LHI, Altzo HLHI, Atxondo HLHI, Zabalarra HLHI eta Traña-Matiena HLHI.
Hain justu, sukalde industrialetan prestatutako menuak egiten dituzten catering enpresekin guraso elkarte ugari ez dago gustura, berriki kontatu dugunez: Bizkaiko Ikasleen Guraso Elkarteak inkesta egin du, 96 ikastetxetako guraso elkarteek erantzun dute eta jakien kalitate, kopuru eta barietate eskasa nabarmendu dut. “Kalitate eskaseko elikagaiak, arrain izoztuak, menu aldaketak (beti ere kostuak merkatzeko), fruta ez oso askotarikoak, kantitate urriak, eta abar”.
Eskola-jangeletako elikaduraren kalitatea kritikatu du guraso elkarte ugarik, eta gaiaz galdetu dio EH Bilduk Jokin Bildarratz Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuari. Catering enpresen inguruko intzidentziak helarazi zaizkienean, auditoretza-kontrolak egin dituztela erantzun... [+]
Eskola jantokietan haur eta gazteei eskaintzen zaien janariaren inguruan “ezin konta ahala dei, kontsulta eta kexa” jaso ostean, inkesta egin du Bizkaiko Ikasleen Guraso Elkarteak. 96 ikastetxetako guraso elkarteek erantzun dute eta jakien kalitate, kopuru eta... [+]
Nafarroa hegoaldean nekazaritza-ekoizpena eta euskara sustatzeko xedea duen Errigora ekimenean parte hartzen duten ekoizleen produktuak hamar jantoki kolektibotan baliatu dituzte ikasturte honetan. Hurrengo urteetan ere ildo horretan sakontzeko asmoa dute.