ARGIA.eus

2021eko azaroaren 30a

Eskola jantokietan bertako produktuen kontsumoa exijitzeko kanpaina abian

  • Berton Bertokoa bataiatu dute egitasmoa. Eskola jantokietan bertako produktuen kontsumoa bultzatu nahi du guraso-talde batek Durangaldean; eskualdeko herri eskola eta eskola publikoetan eskaintzen den jakien kalitatea hobetzea da beren asmoa.

Iker Oñate Aiastui @iker_onate
2016ko martxoaren 10a
Haurrei kalitatezko jakiak eskaintzea da xedea. (Arg: Arrosa Sarea)

2015-2016 ikasturtearen hasieran sortu zuten ekimena, Durangaldeko haurrek eskola jantokietan jaten zutenaren kalitateaz kezkatuta. Produktuak “nola erein diren eta zer nolako ongarri eta zaintza izan duten ziurtatu beharra dago elikadura osasuntsu bat izateko”, diote. Elikaduraren garrantzia nabarmendu dute, “haurrak ondo hazi eta garatzeko”.

Lehen urratsa emana dute. Manifestu bat sortu du Berton Bertokoa elkarteak, zenbait eskakizunekin. Jantokietan eskaintzen diren jakiak sasoian sasoikoak izatea eta berezko propietateak gal ez ditzaten bertan prestatzea galdegin dute, besteak beste.

Kanpora begira

Egitasmoaren helburuak ez dira barnera begirakoak soilik. Baserrietako ekonomia eta ingurumenari ere onuragarri izan dakiekeela iritzi dute: “Kontsumitzeko modu horrek jasangarritasuna du ardatz, nutrizioan, baserrietako ekonomian eta ingurugiroan oinarritzen da”.  

Manifestua eskualdeko eskoletan ez ezik, gizartean zabaltzea da bultzatzaileen xedea. Beste eragileen atxikimendua ere bilatuko dute, beren eskakizunaren eragin esparrua hedatu nahian. Oraingoz zazpi ikastetxetako guraso elkarteen babesa lortu dute: Zabalarra (Durango), Landako (Durango), Traña-Matiena (Abadiño), Zelaieta (Abadiño), Maiztegi (Iurreta), Atxondo eta Elorrio.

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!

Kanal honetan artxibatua: Eskola jantokiak

Eskola jantokiak kanaletik interesatuko zaizu...
2021-05-23 | Estitxu Eizagirre
Hernaniko Zero Zabor Hozkailua
Eskolan jan ez dutena daramala edonork etxera

Maiatzaren 4tik, Hernaniko Txantxilla auzo inguruan dabilen edonork eraman dezake janari ontziratua etxera, deus ordaindu gabe. Aski da makinako botoia sakatzea, konpostagarria den ontzian bildutako errazioa hartzeko. Langile eta Aratz ikastetxeetako jangeletan sobratutakoa da... [+]


"Jan eta ikasi", eskola-jantokia eraldatu nahi dutenentzako gida

Kezkatzen zaitu ikastetxeko elikadurak, horrekin gazteak zer ikasten ari diren eta horrek komunitatean nola eragiten duen? Jantoki osasungarri, hezigarri, hurbileko, agroekologiko eta bidezkoa nahi duzu eskolan? Horretarako aholku eta jarraibide ugari bildu dituzte “Jan... [+]


2021-05-18 | Estitxu Eizagirre
Jardunaldi jarraiaren eztabaida eta catering enpresen interesak

Amaitzear den ikasturtean jardunaldi jarraia egin dute EAEko Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako  (DBH) zentroetan, COVID-19aren kutsadura arriskua murrizteko. Ordea, Jokin Bildarratz Hezkuntza sailburuak iragarri du hurrengo ikasturtean goiz eta arratsaldeko ordutegira... [+]


Elikagunea: Egunerokoa bertakoa jatea denean

Irudikatzen al dugu herri bat, saskia hartuta erosketetara ateratzean, eskutan hartutako guztia bertakoa bagenu, etiketari begiratu beharrik izan gabe, edo saltzaileari galdezka ibili gabe? Herri osoa ez, baina plaza bada horrelakoa Azpeitian. Baserritarren azoka erdian... [+]


2021-05-04 | Estitxu Eizagirre
"Zero zabor hozkailua"
Eskola jantokietako soberakina herritarren esku dago gaurtik aurrera Hernanin

Hernaniko Udalak janaria xahutzea saihesteko eta hondakin organikoak gutxitzeko Zero zabor hozkailua ekimena jarri du martxan. Txantxila auzo inguruan kalean jarri duten makina gaur bete dute lehen aldiz Aratz eta Langile ikastetxeetako ikasleek: haiek dira jangelan sobratu... [+]


Irakurrienak
Azken albisteak
Argia buletina
Egunaren laburpena
zure e-postan
Eguneraketa berriak daude