Erlezaintzari eskainitako gune berria Lizarraldean

  • Xabi Azanza Urrak eta Txari Eleta Villabonak jarri dute martxan Eztitsu, erlearen eta erlezaintzaren interpretazio gunea Deierriko Lorkan. Erlezaintzari buruzko informazioa eta horri lotutako hainbat zerbitzu eskaintzen dituzte Lizarraldeko herritxo horretan, eta euren produktuak saltzen dituzten denda ere badu guneak.


2020ko apirilaren 13an - 07:51

“Murgildu zaitez erleen eta erlezaintzaren mundu zoragarrian hainbat bizipenei esker: erlezainen lana, eztiaren ateratzea, erlezaintza eta osasuna, erlezaintza eta bibrazioa”, azaltzen dute proiektuaren webgunean. Azanza erleen proiektuan dago buru belarri, eta Eleta berriz erlaxazioaren alorrean zentratzen da gehiago. Baina azaldu dutenez, bi proiektuek bat egiten dute Eztitsun.

Urteetako ibilbidearen emaitza

Duela zortzi bat urte murgildu zen Azanza erleen munduan: “Izugarri gustatu zitzaidan hasieratik, eta duela bi urte lana uztea eta honetan sartzea erabaki nuen”. Proiektua borobiltzeko eta salmentaren zirkuitua ixteko asmoz bururatu zitzaien denda eta interpretazio zentroaren ideia, eta horrela iritsi dira honaino. “Nik erlezaintza modu holistikoan ulertzen dut, erlearen eta gizakiaren inguruan dauden eremu guztiak hartzen ditut kontuan: fisikoa, energetikoa…”. Erleak nola bizi diren, nola egiten duten lan eta beraien estruktura azaltzen dute zentroan, baina era berean, energia aldetik ere zein portaera dituzten kontuan izaten dute. “Pertsonek bezala, haiek ere badute alderdi hori”.

Eskaintzen dituzten zerbitzuen artean daude bisita gidatuak, kinesiologia, yoga, soinua eta produktuen dastaketak. Orain, gainera, itxialdia baliatzen ari dira erlezaintza-ibilbide berria egiteko: zentrotik hurbil, mendiko bidexka batetik egiteko ibilbidea izanen da, eta uda partean azalpenak zentroan eman beharrean, kanpoan, erletegira bidean ematea dute asmo.

Erlearekin lotutako produktu sorta

Eztitsun ekoizten duten eztiaz gain, bestelako produktuak ere eskaintzen dituzte ireki duten dendan: propolioa, argizaria, txilar eztia, kosmetikoak eta baita garagardoa. Guztiak eztiarekin eginak edo eztia daramatenak. “Bertako garagardo ekoizle batek garagardoa egiten du gure eztiarekin, eta gauza bera egiten dugu hemengo okin batekin ere: guk bidaltzen diogun eztiarekin ogi berezia egiten du”.

Otsailean ireki zituzten Eztitsu guneko ateak, eta hilabete eskasera, martxoan, koronabirusak itxi dizkie ateak. Dena den, egoerak hobera egin bezain pronto berriz ere martxan jartzeko prest eta gogoz daudela diote proiektuaren bultzatzaileak.

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


2024-03-11 | Garazi Zabaleta
Gu zu bio
Ontziratu gabeko garbiketa produktu ekologikoak, Bermeoko dendan

Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]


Eguneraketa berriak daude