Xabi Azanza Urrak eta Txari Eleta Villabonak jarri dute martxan Eztitsu, erlearen eta erlezaintzaren interpretazio gunea Deierriko Lorkan. Erlezaintzari buruzko informazioa eta horri lotutako hainbat zerbitzu eskaintzen dituzte Lizarraldeko herritxo horretan, eta euren produktuak saltzen dituzten denda ere badu guneak.
“Murgildu zaitez erleen eta erlezaintzaren mundu zoragarrian hainbat bizipenei esker: erlezainen lana, eztiaren ateratzea, erlezaintza eta osasuna, erlezaintza eta bibrazioa”, azaltzen dute proiektuaren webgunean. Azanza erleen proiektuan dago buru belarri, eta Eleta berriz erlaxazioaren alorrean zentratzen da gehiago. Baina azaldu dutenez, bi proiektuek bat egiten dute Eztitsun.
Duela zortzi bat urte murgildu zen Azanza erleen munduan: “Izugarri gustatu zitzaidan hasieratik, eta duela bi urte lana uztea eta honetan sartzea erabaki nuen”. Proiektua borobiltzeko eta salmentaren zirkuitua ixteko asmoz bururatu zitzaien denda eta interpretazio zentroaren ideia, eta horrela iritsi dira honaino. “Nik erlezaintza modu holistikoan ulertzen dut, erlearen eta gizakiaren inguruan dauden eremu guztiak hartzen ditut kontuan: fisikoa, energetikoa…”. Erleak nola bizi diren, nola egiten duten lan eta beraien estruktura azaltzen dute zentroan, baina era berean, energia aldetik ere zein portaera dituzten kontuan izaten dute. “Pertsonek bezala, haiek ere badute alderdi hori”.
Eskaintzen dituzten zerbitzuen artean daude bisita gidatuak, kinesiologia, yoga, soinua eta produktuen dastaketak. Orain, gainera, itxialdia baliatzen ari dira erlezaintza-ibilbide berria egiteko: zentrotik hurbil, mendiko bidexka batetik egiteko ibilbidea izanen da, eta uda partean azalpenak zentroan eman beharrean, kanpoan, erletegira bidean ematea dute asmo.
Eztitsun ekoizten duten eztiaz gain, bestelako produktuak ere eskaintzen dituzte ireki duten dendan: propolioa, argizaria, txilar eztia, kosmetikoak eta baita garagardoa. Guztiak eztiarekin eginak edo eztia daramatenak. “Bertako garagardo ekoizle batek garagardoa egiten du gure eztiarekin, eta gauza bera egiten dugu hemengo okin batekin ere: guk bidaltzen diogun eztiarekin ogi berezia egiten du”.
Otsailean ireki zituzten Eztitsu guneko ateak, eta hilabete eskasera, martxoan, koronabirusak itxi dizkie ateak. Dena den, egoerak hobera egin bezain pronto berriz ere martxan jartzeko prest eta gogoz daudela diote proiektuaren bultzatzaileak.
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]