ARGIA.eus

2022ko urtarrilaren 27a

Ingurumena > Landareak

2022-01-24 | Jakoba Errekondo

Berotzeko edota janaria prestatzeko egurra erabiltzen al duzu? Orduan aberatsa zara. Egur errautsa lehengai bikaina da makina bat gauzatarako. Eskuera ditugun gaien erabileraz jabetzea gero eta beharrezkoagoa izango zaigula pentsatzen dudan horietakoa naiz, ingurumenagatik, baita bizi dugun eragindako mendekotasunetik askatzeko ere.

Landareak kanaleko multimediak
2021-12-23 | Garazi Zabaleta
Lurtaro
Etorkizuneko elikadura gaurtik eraikitzeko proiektua Tolosaldean

Hainbat esparrutan lanean ari ziren zenbait herritar elkartu eta Lurtaro elkartea sortu dute Tolosaldean. “Herrigintzatik eta elikadura burujabetzaren aldeko borroketatik datoz gutako batzuk, eta beste zenbait ekoizleak dira”, azaldu du Maddi Sarasola Eizmendi... [+]


2021-12-21 | ARGIA
San Tomas azokarik gabeko nekazariekiko elkartasuna antolatu dute Bilboko Konpartsek

Urtero Bilboko Konpartsek San Tomas egunaren harira argitaratzen duten egutegiaren etekinak Etxaldeko Emakumeei emango dizkiete aurten.


2021-12-16 | Garazi Zabaleta
Zunbeltz
Belaunaldi berriak lehen sektorean trebatzeko gunea Urbasa-Andian

Nekazaritzako eta abeltzaintzako sektorean belaunaldien arteko errelebo falta da azken urteetan azaleratu den arazo nagusietako bat. Nafarroan, egoera horri aurre egiteko asmoz, proiektu berezi bat abiatu du Andia Mankomunitateak: Zunbeltz nekazaritzako test gunea. Hain zuzen,... [+]


2021-12-16 | Jakoba Errekondo
Puzgailuak definitzen du gure jendartea

Usteldu eta lur bihurtzen dira” esanda borobildu zuen bere erretolika. Ezagun bat zuhaitzek eta zuhaixkek urte garai honetan askatzen dituzten hostoez ari zen. Gaizki-esaka. Bera txirrindularia da, lanetik kanpo txirrinda besterik ikusten ez duen horietakoa. Euri-jasa... [+]


2021-12-16 | Garazi Zabaleta
Ekolurra
Hurbileko produktu ekologikoek bereizgarri berria dute EAE-n

Abenduaren 15ean Ekolurra egitasmoaren aurkezpena egin zuen Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak. Martxan jarri duten bereizgarri berriarekin, pauso bat harago eman eta zigilu ekologikoak Europa mailan jarritako gutxieneko baldintzei beste batzuk... [+]


2021-12-16 | Jakoba Errekondo
Surik gabe gar-gar erre

Aurtengoa bezalako udazken negutiarra kamusada da, etsipena, askorentzat, eta plazer handi bat beste batzuentzat. Aurretik izan duen uda lehor, idor, sikuan ia ihartzeraino elkortu gara, eta azaro edo lehenabendu eta abendu hotz bustiek gauzak bere onera ekarri dituztela... [+]


2021-12-02 | Garazi Zabaleta
Safran lilia
“Azafraia ekoizteko euri gehitxo egiten du gurean, baina merezi du esfortzuak”

Pagolako (Zuberoa) Sahalbüria baserrira 2003an iritsi zen Xexili Thoreau, eta baratzea eta lehendik etxaldean zeuden fruta arbolak lantzen eta zaintzen hasi zen orduan: mertxika, gerezia, pikua, intxaurrra, udarea… 2014ko uztailean, berriz, lursaileko 300 metro... [+]


2021-12-02 | Jakoba Errekondo
Txokolatezko fruta

Hotzak maite ditu frutak. Landareak ez dira tuntunak. Hotzaren gustuaren berri badute, eta frutak oparitzen dizkiote. Hotzarekin, janari eskasiarekin animalia askorentzako gutizia gorenak dira, turroiaren aldean apartak. Hori gutxi balitz bezala, hotzak berak frutak gozatu... [+]