ARGIA.eus

2022ko ekainaren 26a

Ingurumena > Landareak

Maïa Permaculture
2022-06-23 | Garazi Zabaleta

Mayi Lekuona Artola hondarribiarra duela urteak hasi zen permakulturaren munduan murgiltzen, Kanadan bizi zela. “Lursail txiki bat erosi genuen han, eta hor hasi ginen baratzearekin, oiloekin… bizitza sinplearekin”, dio. Biologia eta ozeanografia ikasketen ondotik, permakulturaren inguruan interesa piztu eta irakurtzen eta bere burua formatzen hasi zen. Urteotan han-hemen –Kanadaren ondotik Japonian ere bizi izan baita–  jasotako ezagutza eta esperientziak... [+]

Landareak kanaleko multimediak
2022-06-08 | Jakoba Errekondo
Kaputxina jan eta edan

Etxeko behi bat oso gaixo izan dugu duela hilatebe pasatxo. Ezin buelta eman eta larretik ukuilura sartu genuen, hor hobeto zaintzeko itxaropenarekin. Segituan konturatu ginen ohiko jatenak ez zituela nahi, batez ere belar ondua. Ganbara bete eta berak iskin egiten. Hobe... [+]


2022-06-02 | Garazi Zabaleta
Artal
“Artzainei prezio justua ordainduz proiektu zirkularra sortu nahi izan dugu”

Adriana Ojer Ruiz eta Alain Flores Mendia dira Artal proiektuaren atzean dauden pertsonak. Artilezko Hodeiak bezala ezagutuko du zenbaitek egitasmoa, duela gutxi arte izen horrekin sinatzen baitzituzten artilez egindako haien produktu artisauak. Orain, berriz, eskulanean jauzi... [+]


2022-06-01 | Estitxu Eizagirre
Garbiñe Larrea
"Ziburuko Azokarako badut asmoa sendabelar bat eramatekoa eta inguruan ikusten ditudan belarrak komentatzekoa"

Ekainaren 4an izango da Ziburuko Euskal Liburu eta Diskoen III. Azoka. Egitarauaren baitan, Garbiñe Larreak Sendabelarrek dakitena liburua aurkeztuko du 17:15ean. Larunbaterako asmoez hitz egin digu.


2022-05-31 | Jakoba Errekondo
Kalitatezko bolbora egiteko zumalakarra erabiltzen zen

Parisen izan al zara aspaldian? Agian Opera plazako Palais Garnier Opera etxetzarra bisitatuko zenuen. Ni ez naiz horrelakoak bisitatu zalea, baina hurrengoan hurbiltzeko grina piztu zait. Bertako eskailera handiaren barneko balkoien zutabetxoak ezagutu nahi ditut, 55 cm altuera... [+]


2022-05-29 | Aritz Galarraga
HUMANITATEAREN UNE GORENAK
Basoratzea

Modu zinez bitxi batez bukatzen du liburua Alice Zeniterrek: esplikatuz, zer eginik ez dagoela uste duen garaietan, are idazteko gorputzik ez duenetan, beti dagoela azkenik une bat, zeinean berriz esaten dion bere buruari gauzak egin daitezkeela, egin egin behar direla, eta,... [+]


2022-05-26 | Garazi Zabaleta
Belaze
Baserritik bizi, sistema tradizionalak eta berriak lotuz

Elorrioko Zenita auzoko Zenitaldekoa baserrian bizi dira Markel Garaizabal Buldain eta Berenice Lopez Reyes. Baserrian, eta baserritik. “Duela hamar bat urte hasi ginen familiako baserrian lanean, hasieran batez ere ortuan. Gerora, bi urtez bidaiatzen egon ginen, baina... [+]


2022-05-24 | Jakoba Errekondo
Uztaren itxaropenean maiatza gurtzan

Larrubizirik dagoen mutil gazte batek landatu behar du maiatzaren lehenean egunsentiaren aurretik. Hala diote Europa iparraldean, eta bai, kuiak (Cucurbita spp.), era guztietako kuiak dira orduan landatzekoak. Esaerak dio maiatzean noiznahi landa daitezkeela; tokiaren arabera... [+]


2022-05-19 | Jakoba Errekondo
Kuku-praka tantaia

Kuku kantuen doinuetan blaitzeko irekitzen ditu loreak kuku-prakak (Digitalis purpurea) apiriletik uztailera artean. Tantai edo mastelero handi baten itxura du bere loretzarrak. Metro eta erdi luzatzen da, baita gehixeago ere. Gehienetan ubel kolore biziko (hortik purpurea) lore... [+]


2022-05-19 | Garazi Zabaleta
Izpiliku kosmetika naturala
“Kosmetikan ere, produktuen jatorriari gero eta gehiago erreparatzen zaio”

Orendaingo familia bat dago Izpiliku kosmetika naturalaren atzean. Jarduerarekin modu ofizialean berriki hasi badira ere, proiektuaren erroak duela zazpi bat urte kokatzen ditu Naiara Lizarribar Garmendia kideak: “Amak azaleko arazo asko izan ditu, eta dermatologo batetik... [+]


2022-05-13 | Garazi Zabaleta
Baratzan Blai
“Kontsumitzaile-ekoizle harremana kooperatiboago egitea da gure asmoa”

Bizitza proiektu kolaboratiboa da Artiedako “Arterra Bizimodu“ eta bere baitan bada baratzeari eta elikagaien ekoizpen agroekologikoari begirako egitasmo bat: Baratzan Blai. 2016an abiatu zuen ekoizpena Adrian Aretak, Arterrako kideei eta bertako jangelari elikagaiak... [+]