ARGIA.eus

2020ko urriaren 24a

Ingurumena > Landareak

2020-10-21 | Erran .eus

Uda hau, azkeneko 5 urteetako datuekin konparatuz gero, bigarrena da esku-hartze kopuruari dagokionez. Hurrenez hurren, 2016an 580 sute itzali baitzituzten Nafarroan, 2017an 439, 2018an 357 eta 2019an 461.

Landareak kanaleko multimediak
2020-10-08 | Garazi Zabaleta
Zabalortu
Baratze kolektibo eta ekologikoak Gasteizko Zabalganan

Duela hamar urte inguru sortu zen Gasteizko Zabalgana auzoa, eta bertako auzokide talde baten ekimenez bost urte geroago jarri zuten martxan Zabalortu proiektua: “Baratze ekologiko eta autogestionatua martxan jartzea hasieratik genuen buruan, eta Udalarekin adostuta lur eremua lortu genuen duela bost urte”, dio Gorka Perea Salazar proiektuko kideak. Horrela hasi zen auzo-baratzea lehen pausoak ematen, eta orain, auzotarrei Zabalortu txiki gelditu zaienez, egitasmo berri bat sortzeko... [+]


2020-10-08 | Jakoba Errekondo
Gaztainaz zenbat zekien amatxik?

Gaztaina-mozte eguna egiten dute Bakaikun. Izugarrizko jakintza izan da gaztainondoari lotutakoa, baina toki askotan ia erabat galdua da. Sakana alde horretan ari dira kultura horri eusten eta jaso eta zabaldu nahian. Baita beste toki askotan ere: Arantzan bertako barietateei eusteko lanean ari dira, Apanizen Gaztainaren Jaia egiten dute bertako Izkiko Parke Naturalean duten ondare horri eusteko eta erakusteko.


2020-10-05 | Bertsozale.eus
Malerreka, Bera eta Leitzako taldeek jokatuko dute finala Lizarran

Goizuetan eta Jauntsaratsen urriaren 2an egindako finalaurrekoetan, sailkapena eskuratu dute Malerrekako "Bertsonautak" eta Berako "Lamixene" taldeek, hurrenez hurren. Haiekin batera, Leitzako "Atekaberts komeni" taldea ere izanen da urriaren 17an Lizarran jokatuko den finalean.


2020-10-01 | Garazi Zabaleta
Sasiaingo Baratza
Lurretik eta lurrarekin errespetuz lanean

2015ean abiatu zuten Sasiaingo Baratza proiektua Abaltzisketan. Garbiñe Arregi Ormaetxea Sasiaingo kideak urtebete egin zuen Irlandan nekazaritza ekologikoarekin lotutako proiektuetan boluntario eta langile, eta han hartutako esperientzia eta ezagutzak hona ekarri eta nekazaritzatik bizitzeko erronkari ekitea erabaki zuen. “Lurretik bizitzea eta elikadura osasuntsu bat eskaintzea da proiektuaren helburua, gertutasuna oinarri hartuta”, azaldu du.


2020-10-01 | Jakoba Errekondo
Derrigorrezko nekazaritza zerbitzua

Sergi Caballerok Espainiako Gobernuari eskaera hau egin dio: 20 urtera iritsi ondoren, 9-12 hilabete eman ditzagula denok lurrarekin eta animaliekin hartu-emanean, tokiko komunitateko nekazaritza ustiategietan lankidetzan.


Militar turkiarrek torturatu eta ustez helikopterotik bota zuten nekazari kurduetako bat hil da

Servet Turgut, eragile eta hedabide kurduen arabera, soldadu turkiarrek helikopterotik bota zuten bi pertsonetako bat, asteazkenean hil egin da, ANF agentzia kurduak jakinarazi duenez.


Agroekologia mugimenduak eta ARGIAk ateratako kamisetak
Lurra herriari deika

Agroekologia mugimenduak eta ARGIAk kamiseta berriak atera dituzte elkarlanean. Kazetaritza guztia ez baita berdin, eta nekazaritza guztia ere ez. Bai agroekologiak eta bai ARGIAk genero harremanak lantzen dituzte, burujabetza dakarten produkzio moduak, langileen eskubideak lantzen dituzte, ingurumenarekin errespetuzkoa izatea... Kamisetaren bidez agroekologia ezagutzera ematea eta nekazaritza, ingurumena eta herri eredua lotzen dituen aldarria zabaltzea da helburua: Lurra herriari deika!


2020-09-25 | Jakoba Errekondo
Landaretxo bat

Haurrak 11 urte ditu. Baloiarekin jolasean ari da, eta halako batean landare bat jo eta hondatu egin du. Loreontzi batean bizi den hosto lodiko landaretxoa da. Baloia jaso du. Papertxo batean ohartxo bat idatzi eta landarean utzi du. Eta alde egin du.


2020-09-25 | Garazi Zabaleta
Ondalankoop
Ontziratutako platerak, sasoiko eta hurbileko produktuz eginak

Nafarroan sortutako ekimen berria da Ondalankoop, burujabetzaren aldeko eragilea eta herri mugimenduko tresna izan nahi duena. Egitasmoaren helburua herritarrei asteroko menuak eskaintzea da: ontziratutako otorduak izanen dira, baina kalitatezko produktuekin osatuak.