Zinema eta nekazaritza lotu ditu Zinelur zikloak


2019ko azaroaren 17an

Azaroaren 5etik 7ra zinema ziklo berezia egin dute Nafarroako Filmotekan, INTIAk eta Reyno Gourmetek antolatuta: Zinelur. Nekazaritzari eta elikadurari lotutako hainbat dokumentalen proiekzioak eta eztabaidak izan dituzte Iruñean, landa eremuaren eta hiriaren artean zubiak eraikitzeko. 

Erdi-kasualitatez sortutako proiektua

Patxi Uriz zinemagile nafarrarekin egin zuten topo duela zenbait hilabete INTIAko kideek. Tuterako mejanako azken baratzezainen inguruko dokumentalaren grabaketan buru belarri zebilen Uriz, eta INTIA institutuko kideei bururatu zitzaien interesgarria litzatekeela hurbileko pertsona horren bidez ziklo bat antolatzea. 

Zinemagilea bera izan da hiru egunetako pelikulak proposatu dituenak. “Guk nekazaritzaz zerbait badakigu agian, baina zinemagintzaz oso gutxi” azaldu du Juanma Intxaurrandieta INTIAko kideak. Institutu honetako teknikariak eta langileak aritu dira Urizekin elkarlanean Zinelur zikloaren lehen edizioa antolatzen.

Landa eremuko errealitate gordina erakusgai

Egun bakoitzean pelikula dokumental baten proiekzioa, aurkezpena eta eztabaida izan dituzte Nafarroako Filmotekan. Lehen egunean Desde que el mundo es mundo dokumentala bota zuten, Gaztela Leongo nekazari familia baten istorioa kontatzen duen filma. Bigarrenean, Aroak pelikula izan zen gonbidatua: “Bizkaian filmatutako pelikula da hau, hamar pertsonen esperientzien bidez azken belaunaldietan nekazaritzan eta landa eremuan egon den bilakaeraz dihardu”. Azkeneko egunean Patxi Urizen Los últimos de la mejana-ren txanda izan zen. Dokumentalen zuzendariak eta protagonistak zikloan bertan izan dira, eta eztabaida interesgarriak sortu dira proiekzioen ondoren.

Hiru pelikulek nekazaritzaren eta landa eremuaren egungo errealitate gordina erakusten dutela adierazi digu antolatzaileak eta ikuspegi nahiko nostalgikoa dutela. Hurrengo edizioetan alternatiben inguruan solastatzeko aukera izanen dutela gehitu du: “Nik pentsatu nahi dut oraingo errealitate zail hori ez dela betiko joera bat izanen eta hemendik aurrera pixkanaka sortuko ditugula bide berriak”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-05-06 | Garazi Zabaleta
Erlauntzako airea arnastearen onurak

Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]


2024-04-29 | Garazi Zabaleta
Elkea
%100 Amezkoako garagardo ekologikoa, olibondoak eta beste

Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


Eguneraketa berriak daude