ARGIA.eus

2022ko urtarrilaren 22a
Berton Bertokoa

"Urkullu jauna, eskoletan sukaldeak jarri ala Durangaldea oilo gorotzez beteko dugu"

  • Durangaldeko gurasoek osatutako taldea da Berton Bertokoa. Bi urte daramatzate lanean eskoletako jantokietan Eusko Jaurlaritzak ezarritako catering sistematik atera eta bestelako eredu bat aldarrikatzen: eskolan bertan prestatutako janaria, eskualdeko produktu ekologikoekin egindakoa. Umorea erabiliz, egun baten buruan euren eskaerei erantzunik eman ezean, Durangaldea oilo gorotzez beteko dutela mehatxu egin dute.

Axier Lopez @axierL
2019ko urtarrilaren 11

Pirataz mozorroturik, Eusko Jaurlaritzako arduradun gorenei zuzendu dizkiete haien eskakizuna: "Urte bi daramatzagu beste jantokieredu baten eskean eta erabateko borondate falta dagoela ikusten dugu, gauza bat esan eta beste bat egiten da, edo hobe esan, ezer ez dela egiten, Inposatua zaigun oraingo catering sistemak ez gaitu asebetetzen, aldaketa proposamen konkretuak egin ditugu, eragileekin bildu gara, ekoizleekin, baita catering enpresekin eurekin ere, baina edozein aldaketa Eusko
Jaurlaritzaren esku dago eta ez dugu ikusi haren aldetik gure eskaerei erantzuna emateko inongo borondaterik".

Bi urteko ibilbidean egindako ekimenei esker, Durangaldeko eragile, kulturgile, sindikatu eta alderdi askoren babesa jaso du Berton Bertokoaren eskakizunak. Baina bideoan salatzen dutenez, "babesa zabala izanik ere, gure eskoletan sukalde eta sasoiko produktu barik jarraitzen dugu".

Umeek ondo hazi eta garatzeko elikadura osasuntsu bat ezinbestekoa dutenez, elikadura osasuntsu bat bermatzeko jangaiak nola erein diren eta zer nolako ongarri eta babesa izan duten ziurtatu beharra dagoela azpimarratzen dute. Ondokoak dira taldeak eskoletan bertoko produktuak erabiltzeko emandako arrazoiak:

  1. Inguruan lanpostuak sortuko ditu, bertoko produktoreei lana emanez. Behar dena produzituz eta ez gehiago.
  2. Bertoko ekonomia indartuko du. Bertoko produktoak erosi ezkero, dirua hemen geratzen bait da berriro bertan inbertitzeko.
  3. Bertoko baserrien bizi iraupena bermatzen lagunduko du, eta gure ohiturak eta jakituria mantentzen lagunduko ere.
  4. Urrunetik ekarritako produktuekin alderatuz, bertoko produktu ekoizteak kutsadura arrasto minimoa uzten du.
  5. Jakirik osantsuenak gure ingurukoak dira, gure klima eta ingurura moldatu direnak: horiek dira gure garapenarako egokienak.
  6. Bizitzaren ziklo naturala errespetatzen du: bertan produzitzen dena bertan konsumituz.
Kanal hauetan artxibatua: Eskola jantokiak  |  Hezkuntza  |  Bizkaia  |  Durango

Eskola jantokiak kanaletik interesatuko zaizu...
2021-05-23 | Estitxu Eizagirre
Hernaniko Zero Zabor Hozkailua
Eskolan jan ez dutena daramala edonork etxera

Maiatzaren 4tik, Hernaniko Txantxilla auzo inguruan dabilen edonork eraman dezake janari ontziratua etxera, deus ordaindu gabe. Aski da makinako botoia sakatzea, konpostagarria den ontzian bildutako errazioa hartzeko. Langile eta Aratz ikastetxeetako jangeletan sobratutakoa da... [+]


"Jan eta ikasi", eskola-jantokia eraldatu nahi dutenentzako gida

Kezkatzen zaitu ikastetxeko elikadurak, horrekin gazteak zer ikasten ari diren eta horrek komunitatean nola eragiten duen? Jantoki osasungarri, hezigarri, hurbileko, agroekologiko eta bidezkoa nahi duzu eskolan? Horretarako aholku eta jarraibide ugari bildu dituzte “Jan... [+]


2021-05-18 | Estitxu Eizagirre
Jardunaldi jarraiaren eztabaida eta catering enpresen interesak

Amaitzear den ikasturtean jardunaldi jarraia egin dute EAEko Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako  (DBH) zentroetan, COVID-19aren kutsadura arriskua murrizteko. Ordea, Jokin Bildarratz Hezkuntza sailburuak iragarri du hurrengo ikasturtean goiz eta arratsaldeko ordutegira... [+]


Elikagunea: Egunerokoa bertakoa jatea denean

Irudikatzen al dugu herri bat, saskia hartuta erosketetara ateratzean, eskutan hartutako guztia bertakoa bagenu, etiketari begiratu beharrik izan gabe, edo saltzaileari galdezka ibili gabe? Herri osoa ez, baina plaza bada horrelakoa Azpeitian. Baserritarren azoka erdian... [+]


2021-05-04 | Estitxu Eizagirre
"Zero zabor hozkailua"
Eskola jantokietako soberakina herritarren esku dago gaurtik aurrera Hernanin

Hernaniko Udalak janaria xahutzea saihesteko eta hondakin organikoak gutxitzeko Zero zabor hozkailua ekimena jarri du martxan. Txantxila auzo inguruan kalean jarri duten makina gaur bete dute lehen aldiz Aratz eta Langile ikastetxeetako ikasleek: haiek dira jangelan sobratu... [+]


Irakurrienak
Azken albisteak
Argia buletina
Egunaren laburpena
zure e-postan
Eguneraketa berriak daude