Lurtaro elkarteak "Egungo elikadura errealitatetik agroekologiarantz" mahai-ingurua antolatu du Tolosan, maiatzaren 26an. Bere esperientziatik mintzatuko dira zereal ekoizlea, fruitu ekoizlea, abeltzainak eta gaztagileak. Lurtaro elkarteak 300 bazkide lortu nahi ditu denda kooperatiboa abiatzeko eta mahai-inguru honetan ere egongo da bazkidetza egiteko aukera.
Alfredo Alonso Arabako zereal ekoizle eta abeltzaina; Mikel Kormentzana Bizkaiko fruitu ekoizle eta abeltzaina; Gotzone Sestorain Nafarroako gaztagilea eta Aitor Aranburu Gipuzkoako abeltzain eta gaztagilea arituko dira egungo elikaduraren errealitatea aletzen eta agroekologiarantz eman daitezkeen urratsak azaltzen.
Tolosako Zerkausian izango da mahai-ingurua, maiatzaren 26an, 18:30ean.
Lurtaro Tolosaldean elikadura burujabetza eta agroekologia bultzatzen dituen elkartea da. "Elikadura katea berrantolatzeko proiektu zehatz eta praktikoak" martxan jartzea da bere helburua, eta horretarako, eskualdeko ekoizle nahiz herritarren arteko sarea josten du.
Orain kooperatiba bat martxan jartzea du asmo, eta horretarako 300 bazkide bilatzeari ekin dio. Kooperatiba honen lehen ekimena denda kooperatibo bat sortzea izango da, eta denda honek batetik biltegi funtzioa beteko du "Tolosaldeko kontsumo beharrei ekoizpen antolatuaren bidez erantzuteko", eta bestetik erosketa puntu fisikoa izango da.
Garazi Zabaletak azaldua du ARGIAn Lurtaro ekimenaren berri.
Hemen irakur daiteke Lurtaro proiektua zer den eta bertan dago bazkidetza egiteko aukera.
Lurtaro kooperatibaren bazkidetza kanpaina martxan!
Erronka handiak ditugu, eta horiei aurre egiteko, gutxienez 300 bazkide laguntzaile behar ditugu. Zu behar zaitugu.
Sartu https://t.co/ruXoH0wzaj webgunean eta egin zaitez bazkide Lurtaro ernaldu dadin! #300ernaldudadin pic.twitter.com/rXUjr96Ppo
— Lurtaro elkartea (@LURTARO_) May 16, 2022
Berangoko Otxantegiko nekazal lurrak modu kolektiboan lantzen bi urte eman ditu proiektu agroekologikoak, baina desalojo agindua dute apirilaren 18rako. Kanporatzea gelditzea lortu zuten iaz, eta berriro ere lortuko dutelakoan, gosari herrikoia deitu dute egun horretarako... [+]
Ardogintza borborka dago: mundu mailan gaineskaintza dagoela-eta, iaz milaka litro erosi zituen Jaurlaritzak destilatzeko. Espainiako Gobernuak diruz lagundu zuen mahats berdea lurrera botatzea. Aurten ere antzeko neurriak hasi dira agertzen. Baina nola iritsi gara egoera... [+]
Onintza Enbeita bertsolaria da, kazetaria, parlamentari ohia... eta baratzezaina ere bada. Hiru ahizpek dituzte unibertsitateko ikasketak, eta duela dozena bat urte erabaki zuten etxean beti ezagutu duten baratzeari eta azokan saltzeari berriz ekitea. Mattin Jauregik Egonarria... [+]
Amillubi proiektua iragan abenduan eman zuen ezagutzera Biolur laborantza ekologikoko elkarteak. Bere abiapuntuko helburua Gipuzkoan (Zestoako Iraeta auzoan) kokapen estrategikoa duten lur emankor batzuk ondasun kolektibo bihurtzea da, lur hauek babesteko eta bertan etorkizuneko... [+]