Tokiko elikagai ekologikoen aldeko apustua egingo dute Laudio Ikastolan

  • Otsailetik aurrera eskainitako menuan elikagai ekologikoak txertatzen hasi dira eskolan, eta “Kilometro 0 jatorriko elikagaien saskia handitzea” bilatuko dute ere. Gainera, plastikorik gabeko egunak izaten saiatuko dira ere ikastetxean.


2020ko otsailaren 25an - 07:51
Elikagai ekologikoen aldeko apustua egingo dute Laudio Ikastolan. / Aiaraldea.eus

Elikagai ekologikoak erabiltzen hasi dira Laudio Ikastolako jantokiko menuan otsailean. Gainera, ikastetxearen beste helburua da egunerokoan erabiltzen duten “Kilometro 0 jatorriko elikagaien saskia handitzea”, ohar batean adierazi duten arabera.

Harira, dagoeneko “erosketen %65” hurbileko hornitzaileetara bideratzen dutela gehitu dute, “urtero 80.000 eurotik gorako gastua” eskualdean.

Elikagai ekologikoak ikasleen dietan sartzeko lehenengo platerean egin ohi duten barazki eskaintzan “azalore ekologikoa edo barazki ekologikoz soilik prestatutako purea” sartu dituzte, besteak beste.

Horretarako, “hurbileko ekoizleengana” jo dutela argitu dute, eta proiektua Josemi Atxaren Kasille baserriko nekazaritza-ustiategiarekin hasi dutela argitu dute.

Kilometro 0ko elikagaiei dagokienez, Okondoko arrautzak, Laudioko odolosteak edo Orozkoko txorizoak bezalako produktuak erabiltzen dituztela esan dute.

Esnekien esparruan, esaterako, Goiuriko gazta aldiro eskaintzen hasiko direla zehaztu dute. Dena den, beste hainbat esneki ikastolako sukaldean prestatzen ziren jada.

Kontuan hartu beharra dago ikastolak 540 menu prestatzen dituela egunero, “bataz beste ikasleen %65”. Bestalde, Eskola Agenda 21 programaren harira, jantokian “plastikorik gabeko egunak” egitea bilatuko dute ere.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


1.300 urtez, elkarrekin lurra landu eta bizi

Gaubea haranean, Tobillas herriaren alboan, Serna deitzen dioten nekazaritzarako lursail bat dago. Baina ez da baratze soil bat: historiak eta arkeologiak diote 1.300 urteko bizia duela eremu horrek. Herritarren langintza kolektibo baten emaitza izateaz gain, parada ematen du... [+]


Eguneraketa berriak daude