Ostiralean zabalduko dute Labore Bilbo elkartea

  • Elikadura burujabetza bultzatzea eta saretzea xede duen proiektua da Labore Bilbo. Abenduaren 1ean irekiko ditu ateak denda itxurako kontsumo elkarteak Santuxun.

Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2017ko abenduaren 01an - 12:04

Santutxuko Haro Plazako 3. zenbakian kokatutako dagoen lokalak ostiraletik aurrera, abenduak 1, ohiko denda eta saltokien ordutegi berdintsua eskainiko du. Bertako jaki osasungarriak egongo dira salgai Laboren. Agroekologiaren baitan produzituak eta, "zer esanik ez, harreman soziolaboral justuetan oinarrituak", Laborekideen arabera. Osasun zein jatorriaren inguruko garantia guztiak zehazteko batzorde tekniko zabal bat osatu dute, eta proposaturiko irizpideak asanblada bidez izango dira onartuak. 

Labore Bilbo irabazi asmorik gabeko elkarte bat da. "Bestelako ekonomia eredu batean" sinisten duena. "Harreman eta prezio justuetan" oinarritzen den ekonomian, alegia. Hori dela eta, elkarte berrian, kontsumitzaileek kalitatezko produktuak "prezio herrikoietan eskuragarri" izango dituzte, hornitzaile izango dituzten nekazariek "prezio duina" jasoko dute jakien truke eta elkartearen baitan "lanpostu duinak" sortuko dituzte.  

Bazkideak oinarri

Labore Bilbo auzolanean finkaturiko proiektu profesionala, da eta proiektuaren bizkarhezurra bazkideek osatzen dute. Bazkideak dira Laboreren jabe eta garante, "modu zabal eta demokratikoan" antolatuak. Hilabete gutxian 250 bazkidetik gora batu ditu. 500 bazkidera heltzea espero dute urtea bukatu baino lehen. 

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
"Lurra taupaka" festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
"Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da"

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


Eguneraketa berriak daude