Osakidetzako otorduak bertako elikagai jasangarriz eginak izateko bide-orria aurkeztu du EHU buru duen ikerketak


2023ko abenduaren 19an - 11:06

Ikerketaren egileek "funtsezko tresnatzat" jotzen dute elikagaien erosketa publikoa, "egungo elikadura sistemako paradigma aldatzeko eta helburu politiko iraunkor eta espezifikoak garatzen laguntzeko". Haien ustez, "ospitaleen erosteko ahalmena aprobetxatzeak, tokiko elikagai jasangarriak lehenetsiz, elikagaiak ekoizteko egungo ereduak erresilienteago eta iraunkorragoak bihurtzeko gaitasuna eskaintzen du".

Renascence proiektuaren barruan egin den ikerketa honetarako, bi lan-saio egin zituzten Osakidetzako eta Euskal Elikadura Sistemako hainbat eragilerekin eta hauetan Osakidetzan elikagaien erosketa jasangarriaren egungo egoera aztertu zuten, eta elikadura-estrategia iraunkorra garatzeko beharrezkoak diren erronkak eta ekintza-planak identifikatu zituzten.

Planteatutako erronkak eta ekintzak

Dokumentu honek planteatzen dituen erronken artean daude: menu osasungarriago eta jasangarriagoak sustatzea, hondakinak koordinatzea, elikadura jasangarria lehenestea, lehen sektorean pertsonak instalatzea sustatzea, gobernantzarako diziplina anitzeko lantaldea sortzea, lege markoa aldatzea eta bisio jasangarridun lizitazioetarako irizpideak zehaztea, elikadura ekologikoa baloratzea...

Erronka bakoitza garatzeko hainbat ekintza proposatzen ditu txostenak. Esaterako, hondakinen ebaluazioa egitea, produktu jasangarrien irizpideak ezartzea, lizitazio irizpideak aldatzea, lehen sektorea gobernantzako lantaldean sartzea, lizitazioetan produktu organikoak eta tokikoak lehenestea...

Hemen irakur daiteke txostenaren planteamendua osorik, "ikusi-ireki" botoian sakatuta zabalduko den PDFan.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


2024-06-03
Agroekoop
Arabako gari zaharrak berreskuratzeko proiektua

Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]


Eguneraketa berriak daude