Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Argazkian: Garbiñe Larrea Donostiako liburutegian, azaroaren 7an liburua aurkezten.
“Urtetan, kontsultako lanean, azaleko gaitzekin ikusi dut jendea, eta kasu askotan, ez ziren berezkoak edo naturalak, kosmetiko industrialek eragindakoak baizik”, azaldu du Larreak argia.eus webgunean irakurgai dagoen elkarrizketan. Kremak eta bestelako produktuak ekoizteko enpresa handiek –eta ez hain handiek– darabiltzaten osagai sintetikoek kalteak eragiten dituzte pertsona askoren gorputzetan, Osasunaren Mundu Erakundeak ere ohartarazi duenez. Pentsa, egunero, batez beste, ehun toxiko barneratzen ditugu kosmetiko industrialen bidez. “Jendeak ez badu kontzientziarik honen inguruan, liburuaren lana izango da hori ikusaraztea, baina baita irakurleari zenbait irizpide ematea ere, kosmetikoak erosterakoan kontuan izan ditzaten”, dio.
Kosmetikoez hitz egitean, bada gutxitan zalantzan jartzen den beste gai bat: derrigorrezko edertasuna. Kosmetikoak sendabelarrekin liburuan oso kontuan izan dute hori, batik bat, nagusi den edertasun eredu kanonak ez dituztelako elikatu nahi izan. “Saldu nahi diguten edertasunaren kanon hau iragankorra da, eta atzean badago diktadura moduko bat, aniztasuna ez errespetatzea, zahartzaroarekiko fobia…”, dio Larreak. Eta, horretan, "kosmetika naturala" bezala definitzen diren produktu ekofriendly asko ere erortzen dira. Beraz, ez espero zahartzea saihesteko trikimailu miragarriak emanen dizkizun libururik. Bai, ordea, zuk zeuk kosmetiko jasangarri eta osasuntsuak prestatzen ikasteko gakoak.
Norberak etxean kosmetikoak egitea prozesu oso konplikatua eta garestia dela uste duenarentzat, berri onak daude. “Gorputzerako krema errazaren formula jaso dugu liburuan, adibidez. Sei osagairekin urte osorako bi pertsonentzat egin dezakegu krema, orduerdi inguru behar dira horretarako”, dio Larreak. Azala garbitzeko eta zaintzeko, berez, oso produktu gutxi behar direla nabarmendu du, eta hori dela bilatu behar duguna, ahal den neurrian, eskura dugunarekin moldatzea.
Olio esentzialen merkatuarekin adi ibili beharra dagoela dio Larreak, iruzur asko baitago, eta olio esentzial sintetikoak nagusitu direlako. “Horiek erabiliz gero, etxean produktu kosmetiko kaltegarri bat egiten ari zara”, gehitu du. Tranpa eta iruzurrei aurre egiteko eta kosmetikan ere autonomia bilatzeko erreminta ezin hobea dugu eskura orain. Edertasun kanonetik at, baina liburu ederra, benetan.
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]