Ekofeminismoa eta agroekologia feminista ezagutzeko aukera egongo da azaroaren 16an Donostian, Cristina Eneako Ingurumen Baliabideen Etxean. 17:00etan Marta Barba Gassó antropologoak "Tomateen bidaiak. Kolonialismoa, globalizazioa eta bertakotasuna" erakusketan zehar gidatuko ditu herritarrak. 18:30ean Mirene Begiristain Zubillaga ekonomialariarekin batera solasaldia eskainiko du: "Tomate hibridoentzat ere bizipen desiragarriak ekofeminismotik?".
Hazien ugalketa eta biodibertsitate landua abiapuntu hartuta, ekofeminismora eta agroekologia feministara hurbilduko dira herritarrak asteazken arratsaldean.
Lehenik, Marta Barba Gassók "Tomateen bidaiak" erakusketa ardatz hartuta, 2021ean aurkeztu zuen tesiaren ideia nagusiak azalduko ditu: Aretxabaletako Larrosa bertako tomate barietatea eta Jack barietate hibridoa izango ditu hizpide. Horien historiak azalduko ditu, baita horien haziak nola ugaltzen diren ere, ikuspegi ekofeminista batetik atera dituen ondorioak
nabarmenduz.
Atseden txiki baten ostean, Mirene Begiristain agroekologia feministan aritua solasaldian arituko da Marta Barbarekin: "Nola begiratzen diogu problematika ekosozialari begirada feministatik? Nola uztartu ikuspegi ekologista eta feminista?" galderei erantzuten arituko dira. Aztergai izango dituzte (Agro)ekofeminismoa, eremu horretan identifikatzen dituzten aukera desiragarriak, bazter-eztabaidak, ezjakintasunak, eta erronka lurreratuak.
Bi adituek adierazi dutenez, "Feminismoak egundoko ekarpena egin dio agroekologiari, rolak eta estereotipoak eraldatzeko, lanaren banaketa sexualari begiratzeko edo politika publikoek beste norabide bat hartzeko, lehenengo sektoreari edo emakume baserritarrari begira; baina, era berean, agroekologiak badu feminismoari ekarpen handia egiteko gaitasuna, esentzialismoetan erori gabe”.
Bideo honetan ageri dira bi adituak, asteazkenean herritarrek gozatu ahalko dutenaren aurrerapena egiten:
Bolo-bolo dabiltza gugandik zenbait kilometrotara gertatutako pogromoak, hamarkada luzetan −mendez mende− zilegituriko arrazismoa oinarri dutenak. Palestinan, Torre Pachecon eta Hernanin, arazoa antzekoegia da, intentsitate ezberdinez bada ere. Moroak dira behe-laino... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]