Gernikan 2020ko urriko azken astelehena, azoka barik COVID-19agatik

  • Koronabirusak hankaz gora eraman dituen jarduera ugarien artean, Gernikan urtero urriko azken astelehenean ospatzen den azoka famatua ere ezerezean gelditu da 2020an. Bizkaia osotik milaka jende erakartzen dituen feria bertan behera utzi du udalak, eta herritarrei egun seinalatuan bestelako elkarretaratzerik ez egiteko ere erregutu die.


2020ko urriaren 26an - 10:14
(Argazkia: Gernika-Lumoko Udala)

Gernika-Lumoko udalak aginduta, gaur Gernikan ez da ireki Euskal Herriko azoken artean sona handiena daukan Gernikako azken urriko feria. COVID-19ak eragin du udalaren erabakia, azoka eta merkatuetako zinegotzi Iñaki Gorroñok adierazi duenez ekitaldi jendetsuak egiteko beharrezko baldintzak bete ezin direlako. Udalak aurretik bertan behera utzia zuen urriaren lehen asteleheneko azoka ere.

Duela 650 urte abian jarri zutenetik, oso gutxitan geratu da Gernika bere urriko azoka famatua egin gabe, tartean 1937an Francisco Francoren estatu kolpearen eta ondorengo gerra zibilaren eraginez. Baina urriko azken astelehena inguruetako baserrietako produktuak saldu eta erosteko aukeraz gain jai egun garrantzitsua ere bihurtu denez, Gernika-Lumoko udalak dei berezia egin die herritarrei ospakizunik antolatu ez dezaten, ohartaraziz segurtasun neurri guztiak "zorrotz" bete behar direla eta egun honetan festa egitea "aurten ez dela tokatzen".


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
"Lurra taupaka" festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
"Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da"

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


Eguneraketa berriak daude