Laborarien eta sindikatuen presioari men eginez, Frantziako Gobernua nekazariak babesteko neurriak hartuko dituela ari da iragartzen. Macronek ziurtatu du bi egunetan hartuko dituela hainbat neurri.
Neurriei buruzko azken iragarpena Emmanuel Macron Frantziako presidenteak berak egin du. Bestalde, ostegunean, otsailak 1, Europar Batasunarekin hainbat neurri berriz negoziatzen saiatuko dira Macron bera eta Nekazaritzako ministroa. Besteak beste, soroak lugorri uztea amaitzea eskatuko dute eta Ukrainatik heltzen zaizkien produktu kopurua murriztea.
Joan den asteburuan, berriz, Gabriel Attal lehen ministroak Europar Batasunaren kudeaketa hartu du jomugan.
Italiatik eta Espainiatik sartzen denaz kexu
EITBk jaso ditu asteburuan Gabriel Attal lehen ministroak esandakoak. Igandez, hitzaldia eskaini zuen Attalek eta independentziaz eta subiranotasunaz aritu zen. Haren ustez, bereziki Italia eta Espainia lehia desleiala egiten ari zaizkio Frantziari. Produktuak merkeago iristen dira Frantziara, eta horrez gain, bi herrialde horietako produktuek ingurumen-neurri malguagoak dituzte. Hala adierazi du Attalek: “Lehia desleialaren aurkako borrokari eutsiko diogu. Gure nekazariei zenbait arau (fitosanitarioak) ezartzen zaizkie, eta beste batzuei ez". Lehen ministroaren arabera, gutxienez fruta eta barazkien %40 inportatu egiten da, batez ere Italiatik eta Espainiatik. Gehitu du inportazio portzentajea halakoa dela Frantziak berak ezarritako ingurumen-arauak eragozpen bihurtzen zaizkiolako. Europar Batasunaren kudeaketa zalantzan jarri du eta aurreratu du Europar Batasuneko kideei “neurri gehiago” proposatuko dizkiela Frantziaren elikadura subiranotasuna blokatzeko.
Laborantza sektoreak Europar Batasunak dituen hainbat itun kritikatu izan ditu. Horietako bat da Mercosurrekin egina duen akordioa. Horren arabera, Brasil, Argentina, Paraguai eta Uruguaiko produktuak sartzen dira Europar Batasunean.
Paris inguruak, blokeatuta
Goizean goizetik, Parisen aldirietako hainbat errepide blokeatu dituzte laborariek. Libération egunkariak azpiko infografia egin du.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.