Eskola jantoki osasuntsu eta jasangarriagoen aldarria Lakuari

  • Gure Platera Gure Aukera plataformak elikadura osasuntsu eta jasangarria bermatu dezan eskatu dio Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailari. Ahal den neurrian eskoletan sukaldeak eraikitzea, eta nahi duten jangela mota aukeratu dezaten ikastetxe publikoen erabaki ahalmena handitzea izan dira beste eskaeretako batzuk.


2020ko otsailaren 20an - 09:47
Gure Platera Gure Aukera.

2000. urtean ezarritako araudi batek ordura arteko eskola-jantoki eredua aldatu zuen. Lege horrek “kudeaketa zuzena” izeneko eredua ezarri zuen EAEko ikastetxe publikoetako jantoki guztietan, Jaurlaritzak zuzenean kudeatutakoa, alegia. Eredu horren bidez, catering enpresa batek kudeatzen ditu jantokiak, eskoletako sukaldeak desagertzeraino. Horregatik sortu zen Gure Platera Gure Aukera ekimena, elikadura jasangarria ikastetxe publikoetara bueltatzeko asmoarekin.

Hauen eskaerei kasu eginez, 2018an Eusko Jaurlaritzak eskola-jantokien batzordea jarri zuen martxan. Gure Platera Gure Aukera plataformak, ordea, salatu du batzorde horrek Ikastetxeetako Guraso Elkarteen (IGE) esku utzi nahi izan duela jantokien kudeaketa, Administrazioari dagokionean.

Joan den urteko urrian Eusko Jaurlaritzarekin beste akordio batera heltzea lortu zuten, eta lau hilabeteko epean etorkizunean sukaldeak eraikitzeko proposamena aztertu behar du Jaurlaritzak.

Etorkizunari begira

Gaur egun, prozesu honen guztiaren ondoren, Eusko Jaurlaritzak catering enpresa handien kudeaketari alternatibarik jarri ez duela adierazi du plataformak. Hala ere, 2019-2023 Azpiegituren Planean zazpi sukalderen eraikuntza jasotzen da.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


1.300 urtez, elkarrekin lurra landu eta bizi

Gaubea haranean, Tobillas herriaren alboan, Serna deitzen dioten nekazaritzarako lursail bat dago. Baina ez da baratze soil bat: historiak eta arkeologiak diote 1.300 urteko bizia duela eremu horrek. Herritarren langintza kolektibo baten emaitza izateaz gain, parada ematen du... [+]


Eguneraketa berriak daude