EAEko nekazaritza lurren %5ak soilik dauka ziurtagiri ekologikoa

  • Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.

Kontseilua berritu du Ekolurrak, eta Judit Gartzia izango da lehendakari datozen lau urteetan. / Argazkia: Ekolurra.

2024ko martxoaren 14an - 11:02

Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak (ENEEK), Ekolurrak, ohartarazi du Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako nekazaritza ereduak “ekologikoranzko bilakaera nabarmena” eman behar duela datozen sei urteetan, Europako Itun Berdearen “Baserritik mahaira” helburua betetzeko. 2030ean lurren %25 ekologikoan produzitzea da erronka, baina EAEn gaur egun %5 besterik ez daude hala erroldatuta, Ekolurrak baieztatu duenez.

Helburua lortzeko agroekologia sustatzen jarraitzeko beharra nabarmendu dute, “bertoko ekoizpen ezaugarrietara egokituta” dagoen eredua, alegia. Kontsumitzaileengana heltzeko bideak erraztu beharra ere aipatu dute, eta ekoizleentzako “merkaturatze modu duinenak indartzea”. Ekolurrak dio herritarrak kontzientziatuta daudela ekologiari, osasunari eta ondo elikatzeari dagokionez, baina “ekintza” falta dela: “Erronka da bertoko elikagai ekologikoak aurkitu eta erostea”.

51 ekoizle berri ekologikoan

2023an Ekolurrak EAEko beste 1.668 hektarea ziurtatu zituen eredu ekologikoan, eta orotara 10.772 hektarea daude ekologikoan izena emanda. Azaleraren %55 Araban dago, Gipuzkoan %24,5 eta Bizkaian apalena, %20,5, baina Ekolurrak nabarmendu du hor %29 hazi dela 2023an, abeltzaintza-jardueren izen-ematearen eraginez. Ekoizleei dagokienez, Ekolurrak jakinarazi du 51 eragile berrik eman dutela izena, eta bi datu azpimarratu ditu: 51 horietatik %80 lehen eredu industrialean ari ziren eta ekologikorantz egin dute trantsizioa; eta %35 45 urte baino gutxiagoko ekoizleak dira.

Kontseilu berria eratuta

Otsailaren 22 eta 23an Ekolurraren batzorde zaharraren eta berriaren arteko transmisioa egiteko jardunaldiak egin zituzten, Amorebieta-Etxanoko egoitzan. Bertan elkartu ziren otsailaren 5ean datozen lau urteetarako hautatutako Ekolurrako ordezkari berriak: Judit Gartzia lehendakaria, Garikoitz Aiesta lehendakariordea, baita elikadura ekologikoan jarduten duten azpisektoreetako lau ekoizle, eraldaketa eta merkaturatzeko beste lau kide, eta kontsumitzaileen ordezkari bat ere. ENEEKen parte dira, halaber, Eusko Jaurlaritza eta Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako Foru Aldundiak.


Irakurrienak
Matomo erabiliz
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza ekologikoa
2024-06-10 | Garazi Zabaleta
Hiru Xilo
Baratzegintza ekologiko intentsiboa

Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]


Nafarroako nekazaritza-ekoizpen ekologikoak lurren %25 kudeatu nahiko lituzke 2030ean

Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]


2024-02-19 | Garazi Zabaleta
Garroko Etxaldea
Herriko etxeak bultzatutako proiektua, laborantza biologikoan erreferente

2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]


Agroekologiaren alde egiteko dei egin du Egurra ta Kandela baserritar ekintza kolektiboak

Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.


2024-02-05 | Garazi Zabaleta
Soronea
“Barazkiak prezio duinean saltzeko bidea dendan topatu zuen osabak”

Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.


2023-12-19 | ARGIA
Osakidetzako otorduak bertako elikagai jasangarriz eginak izateko bide-orria aurkeztu du EHU buru duen ikerketak

EHU buru duen ikerlan batek Osakidetzan bertako elikagai jasangarriak erabiltzeko beharrezko diren hamairu erronka eta 30 ekintza plan zehaztu ditu. “Elikagaien Erosketa Jasangarrirako Estrategia Osakidetzako Ospitaleetan, Euskal Osasun sisteman elikadura sistema... [+]


2023-12-04 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua
Lur bat, kolektiboa, itxaropen haziak ereiteko

Gipuzkoako kostaldean, Urola ibaiaren meandroan daude Amillubi baserria eta bere lurrak (toponimoaren arabera “Amilibia”). Udalerriz Zestoa da eta Iraeta auzoan dago naturaren paradisu txiki hau. Aurten 30 urte bete dituen nekazaritza ekologikoaren aldeko Biolur... [+]


Sasi-ekologikoa agroekologiaren etsai?

Krisi klimatikoaren inpaktu negatiboak hain agerikoak diren honetan, zeharka soilik kezkatzen gaituzte. Indar korrelazio bat dago, zeinak, behetik gorako proiektu agroekologikoak tentsio konstantean mantentzen dituen, eta “greenwashing”-aren bitartez, elikagai... [+]


2023-10-09 | Garazi Zabaleta
Duina
Ekoizpen kostuak eta elikagaien balioa haurrekin lantzeko material didaktikoa

Gipuzkoako Biolur elkarteak iaz aurkeztu zuen Duina ikerketa proiektuaren txostena. Baratzegintza ekologikoko esperientzia desberdinen diagnostikoa egin zuten bertan, hainbat alor kontuan hartuta: ekonomikoa, ingurumenekoa, bizi baldintzena, zaintzena eta beste. Denbora eta datu... [+]


2023-08-29 | Ilargi Manzanares
Nafarroako VIII. Azoka Ekologikoa egingo dute irailaren 15etik 17ra

Noaingo Zentzumenen parkean egingo da. Nafarroako elikagai ekologikoen merkatu handiena da; gune gastronomikoa, jarduerak, haurrentzako gunea eta gehiago eskainiko dute.


2023-08-22 | ARGIA
Udako Azoka Ekologikoak martxan dira eta ekoizpen ekologikoa gora doa EAEn

EAEn 2.600 elikagai desberdin daude eredu ekologikoan ziurtatuta. Bertako elikagai ekologikoen "aniztasun hau plazaratzeko" Udako Azoka Ekologikoak antolatu dituzte EAEko 14 herrietan elkarlanean, herrietako kontsumo taldeek eta hiru lurraldeetako ekoizpen... [+]


2023-07-06 | ARGIA
Biolur elkarteak 30 urte
Elikadura burujabetzaren eta nekazaritza ekologikoaren jaia Zestoako Iraetan

Biolur Nekazaritza Ekologikoaren Aldeko Elkarteak 30 urte betetzen ditu aurten. Hori ospatzeko, jaia antolatu du uztailaren 9an, igandea, Zestoako Iraetako frontoian. "Elikagai artifizialen bidez kapitalaren interesak soilik lehenesten dituzten proposamenen aurrean"... [+]


2023-05-15 | Garazi Zabaleta
Bionekazaritza
30 urte Araban agroekologiaren bidean sakontzen

1993an sortu zuen Araban Bionekazaritza elkartea ekoizle talde txiki batek, eta 30. urteurren ospakizunetan dabiltza aurten. “Momentu hartan, ez zegoen gaurko diskurtso ekologistarik eta agroekologiaren aldekorik, edo, behintzat, gizartearen zati oso txiki batek soilik... [+]


2023-03-09 | Garazi Zabaleta
Ekoizpen Duina Kontsumo Herrikoia
Osagaien atzean dagoenari erreparatzen dion sukaldaritza saioa hasi da

Modan daude azken urteotan sukaldaritzako saioak, telebistako edozein katetan topa ditzakegu horietako asko. Baina, errezetak aurkezteko orduan, kontuan hartzen al dute saiook erabiltzen dituzten lehengaiak non, nola eta zein baldintzatan ekoizten diren? Argi dago ezetz…... [+]


2023-01-19 | Garazi Zabaleta
Mirian Otxotorena, NNPEK
“Ekologikoen ziurtapenean ateak pribatuei zabaltzea arriskutsua da”

Nekazaritzaren eta agroekologiaren bueltako mugimenduak, sindikatuak, erakunde ekologistak eta beste hamaika taldek mobilizazioa egin zuten abendu bukaeran Nafarroako Landa Garapen eta Ingurumen Departamentuaren aurrean. “Dekretu honi ez” lelopean, ekoizpen... [+]


Eguneraketa berriak daude