Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta abeltzain gehienek lan egin dezatela modu ekologikoan, baina erreleborik gabe gelditzen ari dira asko", ohartarazi dute.
Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Mahastiak, olibondoak, fruta-arbolak edo fruitu lehorrak dira gehien hazi direnak, baina baita landatutako lurrena, zerealena, barazkiena edo lekaleena. Abeltzaintzari dagokionez ahuntzak dira gehien hazi direnak. Bi gaztandegi gehiagok ekoizten du modu ekologikoan. Guztira 76 dira abeltzainak sektore honetan.Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak agerraldian eman ditu datu horiek gaur. 2024rako erronken artean jarri dute ENAC izeneko ziurtagiria eskuratzea, produktu eta zerbitzuen kontrola adierazten duena da. Horrez gain, ekoizpen-ekologikoari iraunkortasun-eredu gisa balioa ematea eta 2030erako lurren %25 ekologikoa izatea lortzeko helburuari eustea. "Abeltzainak eta nekazariak behar dira erronka horiek erdiesteko eta errelebo falta sumatzen ari gara", adierazi du NNPEK-ko Kattalin Barber komunikazio arduradunak.
Nafarroako Azoka Ekologikoa, Ekomerkatua, sentsibilizazio kanpainak egiten dituzte urtero. Aurten, erakusketa ibiltari bat ere badute: Egin zaitez eko. Ekoplanak izeneko proposamena ere bai: 17 ibilbide Nafarroa osoan ekoizleak bisitatzeko, naturarekin hartu emana izateko eta elikagai ekologikoekin lan egiten duten jatetxeak proposatzeko.
Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.
2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]
Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.
Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.
EHU buru duen ikerlan batek Osakidetzan bertako elikagai jasangarriak erabiltzeko beharrezko diren hamairu erronka eta 30 ekintza plan zehaztu ditu. “Elikagaien Erosketa Jasangarrirako Estrategia Osakidetzako Ospitaleetan, Euskal Osasun sisteman elikadura sistema... [+]