Andaluziako SAT sindikatuko jornalariak Ecija (Sevilla) eta Arcos de la Fronterako (Cadiz) supermerkatu banatan sartu eta "oinarrizko" elikagaiak eraman zituzten atzo, gobernuz kanpoko erakundeen artean banatzeko. Sevillako ekintzan Juan Manuel Sanchez Gordillo IUko diputatu, SATeko kide eta Marinaledako alkateak parte hartu zuen. "Desjabetutako" produktuak elikagaien banku bati emango dizkiotela adierazi zuen.
"300.000 familia etxerik gabe utzi dituzten bankuak erreskatatzen dituzte; milioi eta erdi andaluziar langabezira bidali dituzte; BEZa igo dute, Rajoyk iruzurgileentzako amnistia fiskala onartu duen bitartean; bankuei milaka milioi euro oparitzen zaizkie; autonomoei eskubideak murriztu dizkiete, langile publikoei Gabonetako aparteko ordainsaria kendu diete Bankiari 23.465 milioi euro emateko... eta hainbat kazetariri hau guztia normala eta logikoa iruditzen zaie", diote SATeko jornalariek. "Aldiz, jatekorik ezer ez duten familiei oinarrizko elikagaiak ematea astakeria iruditzen zaie".
Sevillako supermerkatuan 30 bat lagun sartu eta 10 karro bete zituzten. Arroza, pasta, olioa, esnea, lekaleak eta antzeko elikagaiak bildu eta ordaindu gabe ateratzen saiatu ziren. Ika-mika batzuen ostean kanpora ateratzea lortu zuten, nahiz eta supermerkatuko arduradunek adierazi duten jornalarien aurkako salaketa jarriko dutela. Cadizen antzeko zerbait gertatu zen, baina jornalari gehiago sartu ziren supermerkatura (100 inguru), eta kanpoan ere makina bat bildu ziren. Gainera, jornalariek bete zituzten hamabi orgak supermerkatuan gorde zituzten, sindikalistek, inguruko udaletako alkateek (herri horietako gizarte zerbitzuek jasoko dituzte elikagaiak) eta supermerkatuko arduradunek hala erabakita. Aste honetan jasoko dituzte udaletako ordezkariek.
Uda giroan Baxenabarre eta Zuberoa gainetan egonen denak kausituko ditu ardi, behi zein zaldiak bere inguruan. Ehunka direlako maiatz-ekainean behealdeko etxaldeak hustu eta kabalak bortura igortzen dabiltzan laborariak. Artzainen artean ere, uda bortuko etxolan pasako duenik... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Portugaletera bazoazte, autobidea utzi eta hiriko sarrerako bi erreiko bide bazterrean 40 ardiko artaldea ikusiko duzue agian. Makilarekin zaindari dute alboan artzaina, iluntzetan itxituran sartu eta egunez pisu-lantegi arteko zelaietan bazkatzen du artaldea. Bere izena izan... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
EAEko Justizia Auzitegi Nagusiak ezetza eman zion ABRA Arabako Errioxako Upategien Elkarteak bultzatutako sor-markari. Elkarteak helegitea jarri zion ebazpenari, eta orain Espainiako Auzitegi Gorenak ezetza berretsi du.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]