Baserritik mundura, etorkizuneko elikaduraz jabetzeko

  • Martxan da Baserritik Mundura ikastaroaren bigarren edizioa. Gure elikaduraren etorkizuna jokoan izenpean, elikadura burujabetza eta agroekologiaz arituko dira ia urtebetez. 2017ko urritik 2018ko azarora bitartean ekitaldiak eta mintegiak antolatu dituzte EHUn eta hainbat herritan.


2017ko urriaren 20an - 12:01
Iazko edizioaz pozik agertu ziren antolatzaileak (Argazkia: elikaherria.eus)

Lehenengoa Villabuenan izango da, urriaren 20an, ostiralean eta Nekazaritzaren funtzioa XX. mendean izenpean. Egungo nekazaritzari kalte egiten dieten arazoek tokiko produktuei nola eragiten dien aztertuko dute. Andoni Garcia COAG eta EHNE Bizkaiako kidea, Esti Besa Etxalde Nekazaritza Iraunkorreko kidea eta Itxaso Compañon Mozo bodegako arduraduna izango dira hizlariak.

Ikastaroaren xedea euskal nekazaritzaren sektorea eta euskal baserritar erakundeak indartzea da, prestakuntza, ikerketa eta aliantzak zabalduz, beti ere, ikuspegi kritiko eta internazionalista batetik.

Antolatzaileak Etxalde Nekazari Mugimendua, EHNE Bizkaia, HEGOA Ikerketa Taldea eta EHU dira. Unibertsitateko formazio eta ikerketa eremuak zabaldu nahi dituzte, elikadura burujabetzan oinarrituta. Nekazaritza sektorean instalazio prozesuandagoen nahiz interes hutsa duen edonork hartu dezakeen parte ikastaroan.

Hamaika ikasgaietan banatu dute ikastaroa, eta landuko diren gaiek nekazaritzaren hainbat aurpegi azaltzen dituzte. Besteak beste, elikadura burujabetzarako politika publikoa, nekazaritza ekoizpenak eta elikagaien transformazioa edo nekazaritza feminista.  

Informazio gehiago hemen aurkitu daiteke.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
1.300 urtez, elkarrekin lurra landu eta bizi

Gaubea haranean, Tobillas herriaren alboan, Serna deitzen dioten nekazaritzarako lursail bat dago. Baina ez da baratze soil bat: historiak eta arkeologiak diote 1.300 urteko bizia duela eremu horrek. Herritarren langintza kolektibo baten emaitza izateaz gain, parada ematen du... [+]


2024-03-03 | Garazi Zabaleta
Azokoop
Pirinioetako Artzibarren lan eta bizi: hurbileko kontsumorako denda eta proiektua

Artzibarko Urdirotz herrian, Nafarroako Pirinioetan, proiektu berri batek zabaldu ditu ateak otsailaren 24an. "Azoka-Denda" deitu diote Txabi Bados Ruizek eta Rita Perandrés Martínezek haien etxe azpian ireki duten dendatxoari. Azokoop mikrokooperatibaren... [+]


Bultzatu den elikadura politikaren ondorioak:
Nekazariak kaleetan eta gurasoak haurrekin plazetan protestan

Nekazariak protestan ari dira, baina eredu agroindustrialak hartu du lidergoa. "Itun Berdea" ere, Europar Batasunaren hurrengo hamarkadako estrategia nagusia zena, pikutara bota dezakete, begirik kliskatu gabe. Bitartean, euskal eskoletan zorriak eta harrak... [+]


2024-02-29 | Estitxu Eizagirre
Nola elikatu hiriak?
Hiriko parkeetan zergatik ez fruta arbolak eta barazkiak landu zuzenean biztanleentzat?

Hiriak nola elikatu? Horra Egonarria saioan Eli Pagolak Audrey Hoc laborariari luzatu dion galdera. Hoc-ek, bere lagun Aimar Rodriguezekin batera, fruitu arbolak ekoizten ditu, Etxalarren baso jangarria dauka eta Biriatuko udalarekin elikadura burujabetzaren estrategia martxan... [+]


2024-02-26 | Garazi Zabaleta
Agharas elkartea
Kulturarteko ortua, Barakaldoko Gurutzeta auzoan

Amazigh gazteek sortutako elkartea da Agharas, eta urteak daramatza kulturartekotasuna lantzen Barakaldo inguruan. Duela lau bat urtetik, kalean bizi diren gazteei astean hirutan afariak ematen dizkiete, eta harrera pisu bat ere badute martxan, aldi baterako erabiltzeko... [+]


Eguneraketa berriak daude