Ardoa eta klima aldaketa

  • Beaune (Borgoina, Frantzia) herri ardogilean, mahats uztaren erregistroak gorde dira ia 700 urtez, 1354. urteaz geroztik.

Kazetaritza independenteak herritarren babesa du arnas

European Geosciences Union aldizkarian argitaratutako ikerlan baten arabera, datu horiek guztiak aztertuta, klimak ardoan duen eragina ondorioztatu ahal izan dute. Esaterako, 1540an bero izugarria egin zuen eta uzta hainbat aste aurreratu zuten. Horrek ardoaren zaporea baldintzatu zuen: mahatsak goiz jasotzen direnean zaila da ardoak zapore bereizgarria lortzea eta, berandu jasoz gero, gozoagoa eta alkoholdunagoa izan ohi da.

Klima aldaketak eraginda, 1988tik hona uzta 13 egunez aurreratu dute Borgoinan, batez beste. Aurrerantzean askoz gehiago aurreratu beharko dutela aurreikusten da eta, beraz, ardoaren zaporea oso desberdina izango dela.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Historia
Eguneraketa berriak daude
Kalean da Bizi Baratzea Orriaren neguko zenbakia
Izara formatuko aldizkari berezia da
Urtaro bakoitzean zabaltzen dugu Lurrari begiratzen diogunon Orria. Izara formatu berritzailea du eta erdi-erdian beti poster dakar, oraingoan, intsektuen inbernazioari buruzkoa. Batu mundua bizigarri eta eguneroko bizitza gozagarri egiten dutenen komunitatera!