ARGIA.eus

2020ko urriaren 26a

Ardoa eta klima aldaketa

  • Beaune (Borgoina, Frantzia) herri ardogilean, mahats uztaren erregistroak gorde dira ia 700 urtez, 1354. urteaz geroztik.

Nagore Irazustabarrena Uranga @irazustabarrena
2019ko urriaren 27a

European Geosciences Union aldizkarian argitaratutako ikerlan baten arabera, datu horiek guztiak aztertuta, klimak ardoan duen eragina ondorioztatu ahal izan dute. Esaterako, 1540an bero izugarria egin zuen eta uzta hainbat aste aurreratu zuten. Horrek ardoaren zaporea baldintzatu zuen: mahatsak goiz jasotzen direnean zaila da ardoak zapore bereizgarria lortzea eta, berandu jasoz gero, gozoagoa eta alkoholdunagoa izan ohi da.

Klima aldaketak eraginda, 1988tik hona uzta 13 egunez aurreratu dute Borgoinan, batez beste. Aurrerantzean askoz gehiago aurreratu beharko dutela aurreikusten da eta, beraz, ardoaren zaporea oso desberdina izango dela.

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!


Historia kanaletik interesatuko zaizu...


ASTEKARIA
2019ko urriaren 27a
Azkenak
EGILEA
Argia buletina
Egunaren laburpena
zure e-postan
Eguneraketa berriak daude